Beleggingsupdate juli: eindelijk weer een stijgende lijn - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate juli: eindelijk weer een stijgende lijn


Beleggingsupdate juli

Nadat ik mijn beleggingen maanden achter elkaar steeds minder waard zag worden, zie ik deze week ein-de-lijk weer een stijgende lijn. Deze week presenteren veel bedrijven hun kwartaalcijfers en die vallen bij veel bedrijven gunstiger uit dan verwacht. En daar reageren beleggers dan weer positief op, wat terug te zien is in stijgende koersen. Mij hoor je niet klagen, want die stijgende lijn stelt me toch een stuk geruster dan de dalende lijn die we al maanden zagen. Nog steeds sta ik in de min, maar het is een stuk minder extreem dan vorige maand.

Bovendien wist ik mijn hoofd koel te houden, bleef ik me focussen op een goed resultaat op lange termijn en kocht ik dus afgelopen weken juist extra bij. Ik had een financiële meevaller en dat geld besloot ik te beleggen via DEGIRO in een ETF en via Meesman in een indexfonds. En dat bleek een goede zet te zijn, want door de stijgende koersen heb ik nu al rendement gemaakt op de beleggingen die ik de afgelopen weken deed. Kijk je mee naar mijn beleggingen van de afgelopen 30 dagen?

Wat is mijn beleggingsstrategie?

Voordat ik je laat zien waar ik in beleg, leg ik uit hoe en waar ik mijn geld beleg. Ik beleg voor de lange termijn en ben een redelijk luie belegger. Ik besteed het liefst zo min mogelijk tijd aan mijn beleggingen (ik kan de ontwikkeling van de koersen toch niet voorspellen) en probeer mijn risico zo goed mogelijk te spreiden. Dat doe ik door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. 

Het grootste gedeelte van mijn geld beleg ik in indexfondsen en ETF's. Momenteel bestaat mijn belegd vermogen voor 72% uit investeringen in deze beleggingsproducten. Elke maand leg ik daar een bedrag in, ongeacht de koers op dat moment. Zo koop ik structureel bij en laat ik mijn belegd vermogen structureel groeien. 
Meer weten over ETF's en indexfondsen? In deze blog leg ik uit wat ETF's en indexfondsen zijn en ontdek je het verschil tussen die twee.
Nu is het zo dat ik beleggen ook gewoon heel leuk vind. Daarom beleg ik een kleiner gedeelte van mijn geld soms in losse aandelen en cryptomunten. Op Cryptonieuws.nl houd ik het laatste nieuws uit "cryptoland" in de gaten en op basis daarvan beleg ik regelmatig een klein bedrag in cryptomunten zoals Bitcoin, Cardano en Ethereum.

Met deze beleggingsproducten loop ik een hoger risico, maar is een hoger rendement op korte termijn ook realistischer (maar tegelijkertijd is een groter verlies óók heel realistisch). Ik vind het leuk om hier een beetje mee te "spelen".

Op dit moment beleg ik mijn geld via:
  • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (ik heb aandelen in onder andere Volkswagen, Oatly en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse aandelen, waarbij een bepaalde beurskoers wordt gevolgd). 
  • Semmie: Een app waarbij je je geld op een laagdrempelige manier kunt laten beleggen in diverse, duurzame indexfondsen; verzamelmaandjes van meerdere bedrijven die als duurzaam gekenmerkt worden.
  • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik geld beleg in projecten in ontwikkelingslanden. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. Wil je ook beleggen via Lendahand? Als je de code HRQX-6A7H-TGGT gebruikt bij het afrekenen van jouw eerste investering, krijg je €25 korting op je eerste investering. Ook ik krijg €25 in mijn wallet dat ik weer kan investeren. 
  • Bitvavo: een Nederlandse app waar ik beleg in de cryptomunten Bitcoin en Cardano.
  • LiteBit: de crypto-app die ik gebruikte voor een crypto-experimentje met Bitcoin.
  • Meesman: een fondsbeheerder van indexfondsen waar ik elke maand €150 beleg in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Hierdoor beleg ik mijn geld in ruim 6.000 bedrijven tegelijk. 
  • Bright Pensioen: Hier beleg ik elke maand €450 voor mijn pensioen. Beleggen via Bright is een officiële manier van pensioenbeleggen, waardoor mijn inleg fiscaal aftrekbaar is. Heel aantrekkelijk voor mij als ondernemer!

Mijn beleggingen in juni & juli

Vorige maand en deze maand deed ik meerdere investeringen:

DEGIRO

Bij DEGIRO begon ik ongeveer twee jaar geleden met beleggen in ETF's. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het wordt ook wel een tracker genoemd, omdat een ETF een bepaalde beursindex volgt/trackt. Dat betekent dat deze ETF eenzelfde rendement probeert te behalen als een bepaalde beursindex, bijvoorbeeld de AEX (de meest verhandelde beursgenoteerde Nederlandse bedrijven, lees meer over de AEX op Aandelen.nl) of de S&P 500 (de 505 grootste, meest verhandelde beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven). 

Sindsdien beleg ik elke maand een vast bedrag van ongeveer €150 in beide ETF's, afhankelijk van de koers op dat moment. Mijn strategie daarachter? Door bij te kopen op een vast moment, koop ik automatisch op goede en minder goede momenten bij. Ik kan de beurs tóch niet voorspellen en met deze strategie hoop ik op lange termijn een prima rendement te behalen.

Ik beleg in twee ETF's bij DEGIRO:

  • Vanguard S&P 500 ETF: een ETF die bestaat uit de 505 grootste, meest verhandelde Amerikaanse bedrijven op de beurs.
  • iShares Euro Stoxx 50 ETF: een ETF die bestaat uit de 50 grootste, meest verhandelde aandelen uit Europa.
Deze maand besloot ik ruim €400 in te leggen in alleen die tweede ETF. De koers was dusdanig laag, dat ik het wel aantrekkelijk vond om daar deze maand een groot bedrag in te investeren. Ik kocht op 12 juli 12 stuks à €35,50 per stuk. Een slimme zet, want de koerst ligt op het moment van schrijven alweer op €37: nét iets onder mijn Gemiddelde Aankoop Koers (GAK).

Meesman

Sinds december beleg ik Meesman. Ik ben heel enthousiast over de filosofie van Meesman: elke maand op een vast moment, een vast bedrag beleggen in een enorm breed gespreid indexfonds (met ruim 6.000 bedrijven). Dit is wat mij betreft dé manier om te beleggen als je weinig verstand hebt van beleggen, je er ook niet te veel in wil verdiepen, geduld hebt en op de lange termijn een mooi rendement wil behalen op je vermogen. 

Standaard leg ik hier al elke maand €200 in. In juli besloot ik nog eens €150 extra te beleggen vanwege de financiële meevaller die ik had. 

Lendahand

Via Lendahand beleg ik in projecten in ontwikkelingslanden. Ik vind het een mooie manier van beleggen: ik ontvang rente over mijn geld én mijn beleggingen dragen bij aan het vergroten van de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. 

Je belegde geld wordt over een bepaalde periode in delen uitgekeerd. 
Dat geld kan je dan gewoon weer op je bankrekening laten storten, maar ik herinvesteer het uitgekeerde geld van Lendahand altijd weer in nieuwe projecten. Zo ook afgelopen maand: naast terugbetaalde rente van andere projecten, legde ik nog eens €92 in om te beleggen in een project in Oeganda.

Mijn portefeuille op 20 juli 2022

Uiteindelijk ziet mijn beleggingsportefeuille (zonder mijn pensioenbeleggingsrekening) er op woensdag 20 juli als volgt uit:

Beleggings portefeuille juli 2022
Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps Semmie en Lendahand is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik heb ontvangen zodra iemand via mijn blog begint met beleggen (via een affiliate link).

Vorige maand stond ik nog ruim 7% in de min, deze maand is dat al iets gedaald naar een kleine 5,5% in de min. Nog steeds ruim €1.000 in de min, dus - maar ik heb er alle vertrouwen in dat het weer herstelt. Of dat nu volgende week, volgende maand of over een paar jaar is.

Omdat ik voor de lange termijn beleg, raak ik niet zo snel in paniek. Ik ben blij dat ik afgelopen maanden zo nuchter naar mijn beleggingen kon kijken en juist de kans pakte om goedkoop bij te kopen.

Ook beginnen met beleggen? Check dan deze links voor meer info én leuke bonussen als je begint met beleggen:

  • Begin hier en lees mijn artikel met beleggingstips voor beginners
  • Lees dit artikel met tips om vandaag nog je eerste aandelen te kopen
  • Krijg een gratis aandeel als je via deze link start met beleggen bij BUX Zero 
  • Krijg €25 korting op je eerste investering bij Lendahand met de code HRQX-6A7H-TGGT (beleggen in projecten in ontwikkelingslanden)
  • Beleg 3 maanden gratis bij Semmie (duurzame indexfondsen)
  • Beleggen bij DEGIRO (zelf beleggen in aandelen, ETF's en meer)
  • Laagdrempelig beleggen in crypto (Bitcoin en meer) via LiteBit of Bitvavo

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Als je op een link klikt en vervolgens een account opent bij één van de partijen, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra's en mij help je er enorm mee.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten