6 tips om vandaag nog je eerste aandelen te kopen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

6 tips om vandaag nog je eerste aandelen te kopen


Aandelen kopen tips

Na het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter, zette ik in maart 2020 mijn eerste stappen op de beurs. Ik startte voorzichtig met beleggen via de app Peaks, maar kocht ook al snel mijn eerste aandelen. Omdat ik het stiekem nogal spannend vond, besloot ik alleen aandelen te kopen die minder dan €10 per stuk kostten. Mocht de waarde van de aandelen dan ineens enorm dalen, dan zou ik niet direct honderden euro's verliezen.

Uiteindelijk had ik na mijn eerste maand beleggen al vijftien verschillende aandelen in mijn portefeuille waarvan er dertien in de plus stonden. Blijkbaar had ik toch een paar goede keuzes gemaakt en de groene cijfertjes die ik al na een maand zag, gaven me in ieder geval vertrouwen om zo door te gaan.

Inmiddels ben ik bijna twee jaar bezig met beleggen en heb ik een belegd vermogen van zo'n €16.000 opgebouwd. 25% van dat bedrag, zo'n €4.000 dus, heb ik belegd in aandelen

Wil je ook aandelen kopen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel deel ik tips voor aandelen kopen. De tips zijn lekker praktisch, waardoor je vandaag nog je eerste aandeel kunt scoren. 

1. Bepaal of dit het juiste moment is om te beginnen met het kopen van aandelen

Vrijwel alle beleggingsexperts zijn het hierover eens: beleggen doe je voor de lange termijn. De kans op verlies is dan kleiner en de kans op rendement, dus groter. 
Het is dan ook niet aan te raden om te beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen of waarvan je verwacht dat je het over een korte periode (bijvoorbeeld een jaar) weer nodig hebt. De kans is aanwezig dat je je aandelen dan met verlies moet verkopen. Dat wil je natuurlijk niet!
Bedenk dus eerst of je op dit moment geld overhoudt dat je kunt gebruiken om aandelen mee te kopen. Dat hoeven geen duizenden euro's te zijn, je kunt in principe al beginnen met een paar tientjes (eenmalig of per maand, daarover later meer).

Houd je op dit moment eigenlijk geen geld over? Of heb je te weinig buffer op je spaarrekening of heb je een grote schuld? Dan is dit misschien nog niet het juiste moment om te beginnen met het kopen van aandelen.

Houd je wél elke maand wat over en heb je al een goedgevulde spaarrekening? Dan is dit misschien wél een goed moment om te beginnen met beleggen. Want: hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je de tijd hebt om je geld te laten renderen en een mooi rendement te behalen. 

2. Bepaal met welk doel je aandelen wil kopen

Voordat je lukraak aandelen gaat kopen, is het wel zo handig dat je weet welke aandelen je moet kopen. En om dat te bepalen, is het belangrijk om eerst te bedenken met welk doel je in aandelen wil beleggen.

Je weet nu dat je belegt voor de lange termijn. Maar wat is je langetermijndoel precies? Mijn doel is bijvoorbeeld om een bedrag te beleggen voor mijn pensioen. Ik ben ondernemer en moet dus zelf mijn pensioen regelen. Anderen beleggen bijvoorbeeld om de studie van hun kinderen te betalen, ooit een vakantiehuisje te kopen aan de Spaanse kust of voor een wereldreis.

Als je weet wat je beleggingsdoel is en wanneer je je aandelen weer wil verkopen (als het even kan met een dik rendement), kun je ook je beleggingsstrategie bepalen.
Want als je een paar ton nodig hebt voor je pensioen over 30 jaar, kun je je voorstellen dat je voor een andere tactiek kiest dan wanneer je over 15 jaar de studie van je kind à €10.000 wil betalen.

Zodra je besluit om in aandelen te gaan beleggen, is dat eigenlijk al een tactische keuze (want je kunt ook in ETF's, indexfondsen, vastgoed of obligaties beleggen). Maar dan moet je ook nog een keuze maken in welk type aandelen je wil beleggen.

Aandelen kun je grofweg in twee typen opsplitsen:
 • Dividendaandelen: bij deze aandelen keert een bedrijf dividend (percentage van de winst) uit aan al hun aandeelhouders. Als jij aandelen hebt van dit bedrijf, ben je ook een aandeelhouder en heb je dus recht op die dividenduitkering. Vaak is dit een percentage of een vast bedrag per aandeel dat periodiek aan alle aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dit dividend kun je weer herbeleggen, maar kun je ook gewoon laten uitkeren op je bankrekening. Een leuk extraatje dus!
 • Groeiaandelen: bij deze aandelen herinvesteert een bedrijf de winst in het bedrijf en wordt er geen dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dat klinkt misschien minder aantrekkelijk dan een dividendaandeel, maar dat is het zeker niet. Doordat het bedrijf een groot gedeelte of soms wel alle winst in de groei van het bedrijf stopt, is de kans groot dat de koers van de aandelen zal stijgen. Dat betekent dus dat jouw belegde geld meer waard wordt.
Typerend voor dividendaandelen is dan ook dat de koers van het aandeel vaak minder snel zal groeien. De winst wordt immers uitgekeerd en niet geherinvesteerd. 

Beleg je voor een wat kortere termijn? Dan zou je kunnen zeggen dat het passend is om te investeren in groeiaandelen. De kans dat die in de nabije toekomst stijgen in waarde, is vaak groter dan bij dividendaandelen. Maar, de kans is ook groter dat ze op korte termijn in waarde dalen, dan bij dividendaandelen. Kortom: bij groeiaandelen neem je een wat groter risico.

Als je voor de langere termijn belegt of liever een wat lager risico neemt, kun je beleggen in dividendaandelen. De koers zal niet snel enorm stijgen, maar ook niet enorm dalen. Bovendien krijg je dividend uitgekeerd. Als je dat ook nog eens herbelegd, profiteer je van het zogenaamde rente-op-rente-effect. In de tweede periode dat je belegt in deze dividendaandelen (en je vorige ontvangen dividend hebt herbelegd), krijg je nu dividend op je belegde bedrag plus het dividend dat je hebt belegd. Hierdoor stijgen je beleggingen elk jaar iets sneller.

Je kunt natuurlijk ook beleggen in een mix van beiden. Dat is waar ik voor kies. Ik beleg in een aantal dividendaandelen zoals Shell en Volkswagen. Die groeien misschien wat minder hard, maar leveren me wel periodiek een leuk bedrag aan dividend op, dat ik altijd weer herbeleg.
Maar ook beleg ik in groeiaandelen zoals Pinterest en Oatly waarvan ik hoop dat deze op relatief korte termijn een flinke groei doormaken, waardoor mijn aandelen meer waard worden.
Aandelen kopen bij DEGIRO

3. Bepaal welk bedrag je wil beleggen en of je incidenteel of periodiek gaat beleggen

Nu je weet wat je beleggingsdoel is en wanneer je dat doel wil behalen, kun je ook bepalen welk bedrag je gaat beleggen. Je kunt incidenteel een bedrag inleggen en/of periodiek een bedrag beleggen in aandelen. Ik doe beide. Zo heb ik aandelen in mijn portefeuille die ik twee jaar geleden heb gekocht, maar waarvan ik nooit meer iets heb bijgekocht. 

Andere aandelen heb ik wel periodiek bijgekocht, zoals Shell en Pinterest. Zodra de koers weer wat lager staat, is dat voor mij een mooi moment om bij te kopen.

Wat ik in ieder geval doe, is elke maand een bedrag tussen de €200 en €400 overmaken naar mijn broker DEGIRO (daarover later meer). Dat bedrag kan ik dan naar wens beleggen. Sowieso wil ik elke maand een bedrag beleggen in mijn ETF's en als ik dan nog wat overhoud, kijk ik ook of ik nog een aandeel wil (bij)kopen. 

Door periodiek te beleggen pak ik automatisch de hoogtepunten en dieptepunten mee en hoef ik niet mijn hoofd te breken over of dit nu wel of niet een goed moment is om bij te kopen. De markt voorspellen is heel erg moeilijk en ik heb niet de illusie dat ik dit wel kan, terwijl de gemiddelde beleggingsexpert bij een bank de markt ook niet 100% kan voorspellen.

4. Verdiep je in een bedrijf en aandeel

Je weet nu wat je beleggingsdoel is, welke strategie daar bij past, in welk type aandelen je wil beleggen (groeiaandelen en/of dividendaandelen) en welk bedrag je incidenteel en/of periodiek wil beleggen. Tijd om aan de slag te gaan!
Nu komt het "lastigste" stuk, want in welke aandelen ga je uiteindelijk beleggen? 

Ik ken beleggers die dagen besteden aan het analyseren van een bedrijf en aandeel om uiteindelijk te bepalen of ze hier wel of niet in gaan beleggen. Zelf heb ik daar het geduld niet voor, dit proces vind ik te arbeidsintensief.

Ik besluit in een aandeel te beleggen als ik:
 • het een interessant bedrijf vind en het een bedrijf is waar ik affiniteit mee heb (zoals Pinterest, gezien mijn werk als online marketeer). 
 • toekomstperspectief zie voor het bedrijf (zoals Oatly, aangezien ik verwacht dat steeds meer mensen plantaardig gaan eten en Volkswagen, die in Europa een grote fabrikant is van elektrische auto's).
 • de koers gunstig is (idealiter is deze een paar procent lager dan een dag of week geleden, maar is er over langere tijd wel een stijgende lijn in de koers te zien).
Doordat ik bedrijven kies waar ik affiniteit mee heb, vind ik het ook leuk om hier regelmatig nieuws over te lezen en op basis daarvan beslissingen te maken. Zo kocht ik net voordat Pinterest in 2020 hun kwartaalcijfers bekend maakte, mijn aandelen. Veel mensen zitten in de koude wintermaanden én tijdens corona op Pinterest, dus ik verwachtte dat de koers daarna flink zou stijgen. Dat bleek te kloppen, dus dit was een goede keuze.

Ook kijk ik naar andere beleggers en hun tips en adviezen voor aandelen. Bijvoorbeeld Janneke Willemse, auteur van Blondjes Beleggen Beter en YouTubers Charlie Chang en Ruud van Een Passief Inkomen.

5. Kies een platform waar je aandelen wil kopen

Als consument kun je niet rechtstreeks op de beurs aandelen kopen. Je hebt een broker nodig: een tussenpartij tussen een consument en de beurs. Via deze broker kun je handelen in aandelen op de beurs. Een aantal bekende brokers in Nederland zijn:
 • DEGIRO
 • LYNX
 • eToro
 • BUX ZERO
 • SAXO Bank (voorheen BinckBank)
Verdiep je vooral in de mogelijkheden en tarieven per platform Zelf koop ik mijn aandelen via DEGIRO, in Nederland de grootste broker die ook nog eens heel gunstige tarieven heeft en supersimpel werkt. Lees deze review van DEGIRO voor meer informatie. 

6. Stel een order in om aandelen te kopen

Als je een account hebt aangemaakt bij een broker en deze is goedgekeurd, kun je beginnen met het kopen van aandelen. Dat doe je door een order aan te maken bij je broker voor dit specifieke aandeel. Er zijn verschillende orders die je in kunt stellen. De meest voorkomende zijn:
 • Limietorder: je bepaalt van tevoren hoeveel aandelen je wil kopen of verkopen en welk bedrag je per aandeel wil betalen of ontvangen. Zodra de koers wordt bereikt, wordt je order ingelost. Dit is de meest gebruikte order bij DEGIRO.
 • Marktorder: je bepaalt hoeveel aandelen je wil kopen of verkopen en geeft hiermee aan dat de order direct ingelost wordt. Dat betekent dat je het bedrag per aandeel betaalt of krijgt waar de koers op dat moment op staat. 
 • Stoploss order: je geeft aan dat je een aantal aandelen wil kopen of verkopen als de koers onder een bepaald bedrag komt, bijvoorbeeld €50.
 • Stoplimit order: hetzelfde als een stoploss order, maar daarnaast stel je ook een ondergrens in. Bijvoorbeeld dat je je aandelen wil kopen of verkopen als de koers tussen de €45 en €55 komt.
Let op: orders kun je altijd aanmaken, maar kunnen alleen ingelost worden als de beurs open is. Bekijk hier de openingstijden van beurzen.
Ook kun je vaak de looptijd van je order instellen. Bijvoorbeeld dagelijks (de order verloopt automatisch aan het einde van de beursdag, of de order nu is ingelost of niet) of doorlopend (de order blijft actief totdat deze wordt ingelost).

Zelf kies ik altijd voor de doorlopende limietorder. Ik geef aan hoeveel aandelen ik wil kopen en welk bedrag ik bereid ben om te betalen voor een aandeel. Zo heb ik weinig omkijken naar mijn aandelen en weet ik ook wat ik maximaal betaal voor een aandeel. Komt de koers niet zo laag als het bedrag dat ik heb ingesteld? Dan wordt de order niet ingelost.

Je maakt dus een order naar wens aan voor de aandelen die je wil kopen. Bij een marktorder verschijnen de aandelen direct in je portefeuille, bij de andere typen orders moet je nog even geduld hebben. Hoe dan ook: door deze tips te volgen heb jij zojuist je eerste officiële stappen op de beurs gezet en ben je een aandeelhouder in de dop!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brokerfind.nl. Disclaimer: dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen ervaringen. Ik ben geen beleggingsexpert en geef geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee; je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten