Blondjes Beleggen Beter - Boekreview - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Blondjes Beleggen Beter - Boekreview


Blondjes Beleggen Beter

In mijn vorige blog kon je lezen dat ik ga beginnen met beleggen én dat ik jullie op mijn blog op de hoogte ga houden van mijn beleggingsavonturen.
Voordat ik klakkeloos mijn geld ga beleggen, leek het me verstandig om eerst de tijd te nemen om te verdiepen in beleggen. Vorig jaar bezocht ik al een informatie-avond van de Rabobank over beleggen en de afgelopen maanden heb ik de tijd genomen om me in te lezen in de wondere wereld van beleggen via blogs en beleggingssites.

En op die websites ontdekte ik al snel dat er best wat komt kijken bij beleggen. Termen zoals ETF's, AEX, beleggingsfondsen en brokers vlogen me om de oren en ik had al snel het idee dat ik toch iets laagdrempeliger moest beginnen.

Zo kwam ik uit bij het boek Blondjes Beleggen Beter van journalist en beurscommentator Janneke Willemse aan te schaffen. Janneke draait als journalist en presentatrice al jaren mee in de financiële wereld, maar toch duurde het jaren voordat ze zelf durfde te starten met beleggen. Op haar blog Blondjesbeleggenbeter.nl houdt ze bij in waarin ze belegt, legt ze uit waarom ze belegt in bepaalde fondsen of bedrijven en deelt ze ook haar rendement en verliezen. Onwijs inspirerend!

In 2019 kwam haar bijbehorende boek uit waarbij ze op een laagdrempelige manier uitlegt hoe je kunt starten met beleggen, legt ze alle begrippen uit en deelt ze haar eigen successen en blunders. Kijk, dat klinkt nog eens goed. Ik bestelde het boek, begon met lezen en had het boek amper twee dagen later uit. Ik ben verbaasd over hoeveel ik nu al van beleggen lijk te snappen na het lezen van dit boek.

Blondjes Beleggen Beter Review

Wat Janneke vertelt over beleggen

Wat me als eerste opvalt van het boek, is dat deze op een hele fijne manier is vormgegeven. Dat vind ik altijd al een ideale basis, want het zorgt ervoor dat het boek veel fijner leest. In de tekst zijn alle 'ingewikkelde' begrippen gearceerd en achterin het boek vind je een begrippenlijst met duidelijke uitleg van alle begrippen. Superhandig!

Janneke vertelt dat je met beleggen vaak pas écht resultaat kunt halen op de lange termijn (en dan heeft ze het echt over 20-30 jaar). En daarom is er geen beter moment om te starten met beleggen dan vandaag. Door haar boek ontdek ik dat je echt niet direct duizenden euro's hoeft te beleggen of dat je heel veel verstand van beleggen moet hebben.
Je kunt al beginnen met beleggen door elke maand een paar tientjes te gaan beleggen. Je kunt kiezen voor beheerd beleggen (dan wordt je vermogen beheerd door een beleggingsexpert, bijvoorbeeld via een bank en heb je zelf dus geen schat aan kennis nodig over beleggen) of je kunt beleggen in beleggingsfondsen (daardoor beleg je in meerdere bedrijven tegelijk, zorg je voor spreiding en verklein je dus het risico).

En als je al meer weet van beleggen en/of je het leuk lijkt om actief te gaan beleggen, kun je natuurlijk zelf bepalen in welke effecten (verzamelnaam van aandelen, obligaties e.d.) wil gaan beleggen.

Janneke begon met beleggen, toen ze startte als zzp'er. Door te beleggen, wil ze zichzelf over tientallen jaren een aanvulling op haar pensioen kunnen uitkeren. En dat gaat tot nu toe goed, want in 4,5 jaar tijd wist ze haar inleg bijna te verdubbelen!

Blondjes Beleggen Beter Recensie
Blondjes Beleggen Beter Boek

Over het boek Blondjes Beleggen Beter

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. In elk hoofdstuk kom je iets dieper in de wondere wereld van beleggen. Zo ontdek je bijvoorbeeld waar je allemaal in kunt beleggen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en meer), vertelt Janneke de do's en don'ts van beleggen, legt ze uit hoe je daadwerkelijk een aandeel op een beurs kunt kopen en wat een goed moment is om je effecten te verkopen.

Elk hoofdstuk eindigt met een opdracht: in het boek zelf is schrijfruimte waar je bijvoorbeeld op kunt schrijven welke beleggingsdoelen je hebt, welke manier van beleggen bij je zou passen en je kunt zelfs een heus beleggingsdagboek.

Het leuke vind ik, dat Janneke super eerlijk is. Ze laat de inhoud van haar portefeuille (verzameling van alle aandelen) zien en vertelt ook over haar blunders. Zo kocht ze ooit voor €1.000 aan obligaties, maar ging het bedrijf failliet en was ze alles kwijt. Ook legt Janneke uit dat je kunt beleggen in 'opties' maar dat ze dat te ingewikkeld vindt en het dus niet doet. Oók Janneke begrijpt en weet niet alles en toch wist ze in zo'n korte tijd zo'n mooi rendement te halen. En dat is een geruststelling: dat betekent namelijk dat ik en jij dat ook kunnen.

Het enige dat ik miste in het boek, was uitleg over vermogensbelasting. Je beleggingen worden namelijk onderdeel van je vermogen (net als je spaargeld) wat betekent dat je er op een gegeven moment belasting over moet gaan betalen. Daarover vermeldt Janneke niets in haar boek en dat had ik nog waardevolle, aanvullende informatie gevonden. Maar goed, Google is my best friend en inmiddels weet ik hoe het zit :-)

Tip van Janneke: Het Beursspel

Vind je het spannend om direct voor 'het echie' te gaan beleggen? Janneke tipt het Beursspel (bijvoorbeeld van RTL Z of van IEX). Je krijgt hier een fictief startkapitaal van €100.000 waarmee je kunt gaan beleggen. Je kunt fictieve aandelen kopen, maar wel met echte waardes zoals de koers op dat moment is. Zo kun je dus kijken of beleggen is iets voor je is, of je goede inschattingen kunt maken én rendement kunt maken met jouw beleggingsstrategie.

Inmiddels heb ik een account aangemaakt via het beursspel van IEX en zijn de eerste (fictieve) aandelen gekocht. Hierover deel ik binnenkort meer op mijn blog!

Blondjes Beleggen Beter

Mijn eindoordeel over Blondjes Beleggen Beter

Als je erover denkt om te beginnen met beleggen, is het boek 'Blondjes Beleggen Beter' echt een aanrader. Janneke vertelt op een duidelijke, laagdrempelige én eerlijke manier over beleggen. Ook geeft ze praktische tips en stappen over hoe je zelf succesvol kunt starten met beleggen. Het boek heeft mij in ieder geval een hart onder de riem gestoken én me flink aangestoken met het 'beleggingsvirus'.

Koop het boek Blondjes Beleggen Beter via bol.com voor €20,-.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je klikt op deze linkjes en vervolgens een aankoop doet bij bol.com krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag uitgekeerd. Jou kost het niets extra en mij help je enorm, want... alle kleine beetjes helpen!

Volg mij op Pinterest en/of pin dit artikel via Pinterest:


Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking: