Oefen met beleggen met het Beursspel - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Oefen met beleggen met het Beursspel


Beursspel

Inmiddels bevind ik me een week of twee in de wondere wereld van beleggen. Zoals je eind vorige maand op mijn blog kon lezen, besloot ik te gaan beginnen met beleggen. Ik begon met het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter, een dikke aanrader als je in een paar uurtjes de basics van beleggen wil leren. Inmiddels heb ik ook mijn eerste €200 via de app Peaks ingelegd, waarbij ik niet zelf hoef te selecteren welke aandelen ik koop, maar waarbij mijn geld voor mij wordt belegd in indexfondsen.

Maar het zelf selecteren van aandelen, dát leek me nou het allerleukste van beleggen. Je inlezen in de verschillende beursgenoteerde bedrijven, aandelen kopen en verkopen op het juiste moment én natuurlijk proberen een zo hoog mogelijk rendement te halen op de lange termijn. Maar om met mijn basiskennis van beleggen direct honderden euro's de beurs op te gooien... dat vond ik nog wat spannend. Hoe fijn zou het zijn als ik eerst een beetje kon oefenen...?

Het Beursspel

In het boek 'Blondjes Beleggen Beter' tipt schrijfster Janneke Willemse het Beursspel van RTL Z. Online zijn er verschillende beursspellen te vinden waarbij je fictief startkapitaal krijgt dat je fictief kunt gaan beleggen. Je koopt en verkoopt aandelen conform de koersen die op dat moment gelden. Zo kun je echt feeling krijgen met hoe het werkt om aandelen te kopen van beursgenoteerde bedrijven.

En omdat ik sowieso wel van een spelletje houd, besloot ik een account aan te maken bij het IEX Beursspel.

Als startkapitaal krijg je €100.000 waarmee je fictief kunt gaan beleggen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dit bedrag staat op je beleggingsrekening in het beursspel en kun je vanaf dat moment gebruiken om aandelen te kopen. Koop je aandelen? Dan komen die in je portefeuille te staan: jouw persoonlijke verzameling van al je gekochte aandelen. Hier kun je zien:

 • Van welke bedrijven je aandelen hebt gekocht
 • Hoeveel aandelen je per bedrijf hebt gekocht
 • Wat de aanschafprijs en totale aanschafwaarde was
 • Wat de huidige koers en totale waarde van je aandelen nu is (deze data wordt realtime bijgewerkt)
 • Hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt in euro's
 • Wat je rendement is (percentage)
Ik begon met het beursspel op 27 maart en kocht in de week daarna regelmatig wat extra aandelen. Ik selecteerde aandelen op basis van:
 • Huidige (lage!) koers en historische koers
 • Recent nieuws over dit bedrijf en prognoses voor de komende maanden
 • Bedrijven waar ik affiniteit mee heb
 • Bedrijven die qua sector zorgden voor een mooie spreiding in mijn portefeuille

Aandelen kopen via het Beursspel

Je kunt aandelen op drie verschillende manieren kopen via het beursspel. Je klikt op het gewenste aandeel dat je wil kopen, vult het aantal aandelen in dat je aan wil schaffen en kiest vervolgens hoe je wil betalen. Dat kan door:

 • Bestens: je koopt het aandeel voor de koers die geldt op het eerstvolgende verkoopmoment (de huidige marktwaarde).
 • Limiet (dagorder): je stelt een limiet in wat je maximaal wil betalen voor één aandeel. Op het moment dat de koers vandaag op dat punt komt, koop je de aandelen voor dat bedrag. Komt de koers vandaag daarna nog lager? Tja, dan heb je pech, want dan heb je wellicht een te hoge prijs betaald voor de aandelen. Komt de koers vandaag niet op jouw limiet? Dan gaat de aankoop niet door. En stijgt de koers direct nadat de limietorder is uitgevoerd? Dan heb je natuurlijk geluk, want dat betekent dat je op precies het goede moment hebt ingekocht. Door een limiet in te stellen, hoef je niet de hele dag de koersen in de gaten te houden, dus dat bespaart tijd.
 • Limiet (doorlopende order): je stelt een limiet in wat je maximaal wil betalen voor één aandeel en stelt een doorlopende order in voor maximaal 20 dagen. Als de koers ergens in de komende 20 dagen op jouw ingestelde limiet komt, dan wordt de aankoop automatisch voltooid.
De eerste paar aandelen kocht ik direct (Bestens), maar ik ontdekte al snel dat het veel slimmer is om een limiet in te stellen. Je kunt natuurlijk nooit voorspellen wat de koers gaat doen, maar ik probeer altijd zo'n 5% tot 10% onder de huidige te gaan zitten. In deze tijden fluctueren de koersen enorm en kan het zomaar dat aandelen binnen één dag 10% dalen in waarde. Een perfect moment om te kopen!

Het leuke is dat je je rendement ook kunt vergelijken met andere beleggers. Het is niet voor niets een beursspel, je kunt jouw ranking in het prijzenspel bekijken ten opzichte van de andere beursspelbeleggers.

Inmiddels zien mijn portefeuille er zo uit:

IEX Beursspel


Ik schrijf dit artikel op 8 april, amper twee weken later staan vrijwel al mijn aandelen dik in de plus. Op mijn totale portefeuille met een aanschafwaarde van €20.800 sta ik nu €1.346 in de plus. Mijn totale rendement is 6,47%. En dat in zo'n korte tijd! Je snapt dat ik stiekem baal dat dit fictief is en niet winst die ik daadwerkelijk heb behaald 😉

Inmiddels heb ik geen nieuwe fictieve aandelen meer gekocht, maar ben ik begonnen met écht actief beleggen. Daarover natuurlijk snel meer op mijn blog! De tijd die ik aan het Beursspel heb besteed én de mooie resultaten die ik zag, zorgden toch voor dat laatste zetje in de rug om daadwerkelijk zelf te beginnen met beleggen. Als je er over nadenkt om zelf te gaan beleggen en je het fijn vindt om even te oefenen, dan kan ik je het IEX beursspel van harte aanraden.

Als jij al belegt, ben ik heel benieuwd hoe jij bent begonnen met beleggen. Welke informatiebronnen heb jij geraadpleegd? En heb je misschien ook het beursspel geprobeerd? Laat het weten in de reacties!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik hier nog niet mee begonnen, wel fijn dat je hier weer zoveel informatie in hebt verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om dit te lezen! Wij beleggen ondertussen al een aantal jaar. Mijn vader doet dit al jaren en op die manier is het balletje eigenlijk gaan rollen. Hij is daardoor wel onze "adviseur" hierin geweest om te starten. Eerste keer iets kopen is spannend, maar gaandeweg leer je steeds bij. Het belangrijkste niet schrikken als het daalt en waar mogelijk misschien bijkopen. Daarnaast zijn wij ons nu aan het verdiepen in opties, interessant om naar te kijken, maar zou je dat nu nog niet aanraden 😉 succes met je portefeuille!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah wat grappig zeg dat je dit ook fictief kunt doen. Een mooie manier om te oefenen, vooral omdat het wel de echte koersen zijn. Denk dat ik dit wel eens ga proberen ja.

  BeantwoordenVerwijderen