Beleggen via Peaks: mijn ervaring en review - The Budget Life | Blog over financiën en besparen -->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen via Peaks: mijn ervaring en review


Peaks

Na het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter (klik hier voor de review) voelde ik me al iets zekerder over beleggen.
Maar voordat ik me op de beurs ga begeven en zelf actief wil gaan handelen in aandelen (hóe serieus klinkt dit?!), wilde ik op een laagdrempelige manier kennis maken met beleggen. En laagdrempelige beleggingsmogelijkheden, die blijken er volop te zijn!

Via vrienden hoorde ik over de app Peaks van de Rabobank. Hier kun je al beleggen vanaf €1! Zo geef ik meteen een antwoord op de vraag die me via Instagram veel gesteld werd:

Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen met beleggen?

Zie hierboven het antwoord. Al met €1 of een paar tientjes per maand kun je dus beginnen met beleggen. 

Wat is Peaks?

De app Peaks is een intitatief van de Rabobank. Ik kende Peaks voornamelijk van het wisselgeld beleggen. Alle bedragen die je pint worden naar boven afgerond tot een hele euro en het bedrag dat nodig is om daar te komen, wordt automatisch belegd.
Stel dat je een koffie koopt voor €2,50 dan wordt er dus automatisch €0,50 belegd. Je hoeft hiervoor niet per se een rekening te hebben bij Rabobank, je kunt met elke privérekening geld beleggen via Peaks.

Je kunt ook meevallers beleggen als je een rekening bij de Rabobank hebt. Bijschrijvingen zoals Tikkie-betaalverzoekjes of Marktplaats-betaalverzoekjes kun je automatisch laten beleggen via Peaks.

Toen ik de app installeerde, ontdekte ik al snel dat er ook andere mogelijkheden zijn om via Peaks te beleggen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om eenmalig, dagelijks of maandelijks een bedrag in te leggen.

Waar belegt Peaks in?

Door te beleggen via Peaks kies je voor beheerd beleggen. Dat betekent dat je niet zelf hoeft uit te zoeken in welke aandelen of obligaties je wil beleggen, maar Peaks belegt voor jou. Peaks belegt in duurzame indexfondsen. Een indexfonds is een verzameling van meerdere aandelen en obligaties (van bedrijven, overheden of andere (overheids)organisaties). In het geval van Peaks zijn dit dus allemaal internationale organisaties met een link naar duurzaamheid.

Het voordeel van een indexfonds is dat je beleggingen goed zijn gespreid en je er weinig omkijken naar hebt. 

Een indexfonds bestaat uit een mix van aandelen en obligaties.

 • Aandelen: een aandeel is het bewijs dat je een deel van een bedrijf bezit. Aandelen zijn doorgaans wat risicovoller, omdat het bedrijf immers failliet kan gaan en de koersen erg op en neer kunnen bewegen. Dat betekent dat je een erg hoog rendement kunt halen, maar ook sterke verliezen.
 • Obligatie: een obligatie is een soort lening die je toestaat aan een overheid of aan een onderneming. De obligatie leen je uit voor een vooraf bepaalde tijdsduur en wordt op een vastgestelde datum terugbetaalt inclusief rente. Obligaties zijn minder risicovol dan een aandeel, maar leveren daardoor ook minder rendement (en dus ook minder verlies) op dan aandelen.
Op de website en in de app van Peaks kun je zien uit welke bedrijven elk indexfonds bestaat.

Peaks Beleggen

Risicoprofiel kiezen

Je hoeft dus niet zelf te kiezen in welke aandelen of obligaties je wil handelen, maar je kiest bij Peaks wel je risicoprofiel uit. Daarmee geef je aan hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Bij een laag risicoprofiel loop je minder risico op verlies, maar zal je rendement in het geval van winst, ook lager zijn. Bij een hoog risicoprofiel loop je meer risico op verlies, maar zal je rendement ook hoger zijn in goede tijden. 

Een laag risicoprofiel is vooral interessant als je wil beleggen op de korte termijn (2 tot 5 jaar) en je het spannend vindt om wat meer risico te lopen. Een hoog risicoprofiel is vooral interessant als je wil beleggen op de lange termijn (>10 jaar) en het aandurft om meer risico te lopen.

Hoe lager het risicoprofiel, uit hoe meer obligatiefondsen dit indexfonds bestaat. Hoe hoger het risicoprofiel, hoe hoger het aandeel aandelenfondsen in dit indexfonds.

Je hebt bij Peaks de keuze uit vier risicoprofielen:

 • Mild: 30% aandelenfondsen, 70% obligatiefondsen. 3,2% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 2 - 5 jaar).
 • Pittig: 50% aandelenfondsen, 50% obligatiefondsen. 4,2% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 5 - 10 jaar).
 • Scherp: 70% aandelenfondsen, 30% obligatiefondsen. 5,4% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 10 tot 15 jaar).
 • Heet: 90% aandelenfondsen, 10% obligatiefondsen. 6,5% verwacht bruto rendement per jaar. (looptijd van >15 jaar)

Bruto rendement?

Peaks heeft het over een 'verwacht bruto rendement'. Als je belegt (ongeacht via welk platform) betaal je namelijk vrijwel altijd kosten aan dat platform. In het geval van Peaks betaal je:
 • Voor de app: eerste drie maanden gratis, daarna €1 per maand (als je beleggingen meer dan €2.500 waard zijn, betaal je 0,5% per maand)
 • Transactiekosten: iedere keer als je geld inlegt of opneemt, betaal je 0,03% - 0,05% per aankoop of verkoop.
 • Fondskosten: deze kosten betaal je direct aan het indexfonds waarin je belegt. Deze kosten worden al in de koers verrekend en bevatten 0,25% tot 0,33% van je belegde geld per jaar.
Je netto rendement valt dus lager uit dan het bruto rendement, omdat er transactie-, app- en fondskosten worden afgetrokken.
Let op: dit is een 'verwacht' rendement. Beleggen brengt risico's met zich mee en je inleg kan dus ook minder waard worden.

Peaks Review

Starten met beleggen via de app

Na me in gelezen te hebben (zie alle bovenstaande informatie), is het tijd om aan de slag te gaan.

1. App installeren & gegevens invullen

Ik installeer de app en vul mijn gegevens in. Let op: je moet je paspoort of ID-kaart bij de hand hebben om je aanmelding te kunnen voltooien.

2. Inleg bepalen

Na het invullen van je gegevens bepaal je je manier van geld inleggen:

 • Wisselgeld beleggen
 • Een vast bedrag per dag beleggen
 • Eenmalig en/of een vast bedrag per maand beleggen
Ik kies voor de laatste optie: eenmalig en/of een vast bedrag per maand beleggen.

3. Risicoprofiel kiezen

Vervolgens kies ik mijn risicoprofiel. Ik besluit te kiezen voor het scherpe risicoprofiel. Dat betekent dat 70% van het fonds waar ik in beleg uit aandelen bestaat en 30% uit obligaties. Zorg ervoor dat je meteen het goede risicoprofiel kiest. Het duurt een aantal dagen om te wisselen van risicoprofiel en je bepaald transactiekosten als je wisselt.

4. Geld inleggen

Ik begin met een eenmalige inleg van €100. Dat lijkt me een mooi bedrag om eens mee te beginnen en te kijken wat er gebeurt. Dit bedrag kan ik eenvoudig storten door mijn Rabobank-rekening te koppelen aan de app. 

5. Resultaat monitoren

Via de app kan ik elke dag mijn resultaat monitoren. Heb ik winst of verlies gemaakt? Uiteraard kan ik ook besluiten om een extra bedrag in te leggen (eenmalig of periodiek) of mijn beleggingen (inclusief winst of verlies) op te nemen.

Peaks Beheerd Beleggen

Mijn ervaring met Peaks

Ik vind de app super gebruiksvriendelijk. Het aanmelden via de app is in een paar minuten gebeurd en dan kun je al beginnen met beleggen. Dat gaat een stuk sneller dan via brokers (tussenpartijen) waarbij je op de daadwerkelijk actief belegt op de beurs.
Ook de informatievoorziening in de app en op de website van Peaks vind ik fijn. Er wordt op een hele duidelijke manier uitgelegd wat beleggen via Peaks inhoudt. Daarmee vind ik Peaks een ideale manier om op een laagdrempelige manier, zonder al te veel risico, te beginnen met beheerd beleggen voor de lange termijn.

Ook beginnen met beleggen via Peaks?

Download de app en krijg €5 starttegoed bij het verzilveren van mijn code NICOLD3IP. Als je met deze code de app activeert, kun je dus je eerste €5 gaan beleggen en krijg ik ook €5 beleggingstegoed. De enige voorwaarde is dat je minimaal €20 op je account stort en dat minimaal 6 maanden laat staan.

Update - juli 2020: Een kleine drie maanden later heb ik al 15% rendement gehaald op mijn beleggingen bij Peaks!

Kende jij Peaks al? 

Ik krijg niet betaald voor dit artikel. Ik schrijf over Peaks omdat ik er zelf enthousiast ben en de komende tijd graag verschillende manieren van beleggen wil uitproberen en daarover schrijven op The Budget Life.

Volg mij op Pinterest of pin dit artikel op Pinterest:Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

4 opmerkingen:

 1. Mijn vriend gebruikt het toevallig ook, dus zo ken ik het. Zelf nooit over na gedacht om het te gaan gebruiken, maar na dit artikel begin ik te twijfelen, misschien toch maar eens aanmaken en kijken wat er van komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor steeds meer mensen in mijn omgeving praten over beleggen en ik begin er ook wel nieuwsgierig naar te worden. Dit klinkt als een hele simpele en laagdrempelige manier. Misschien begin ik hier ook wel mee! Heb je ook andere apps overwogen of ben je gelijk met Peaks begonnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt echt super interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem30.6.20

  Zelf ook een aantal dagen hiervan gebruik gemaakt, maar naar mijn inziens kan ik beter zelf beleggen in etf's. De kosten van Peaks wegen niet op tegen de "gratis" (zonder transactiekosten 1x per maand) etf's van De Giro. Als ik wel etf's koop die buiten de kern etf's van De Giro vallen, dan koop ik deze minder vaak, en dan in 1x meerdere. Uiteindelijk gaan kosten toch van je rendement af en rekent Peaks naast een bedrag per maand, ook een percentage van je totale inleg + rendement per jaar, wat dus kosten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen