Last Month's Budget: wat kost wonen in Barcelona? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Last Month's Budget: wat kost wonen in Barcelona?


Mijn allereerste Last Month's Budget vanuit mijn nieuwe woonplaats! Op 1 december stapte ik in het vliegtuig en vloog ik naar Barcelona waar ik de komende maanden ga wonen en werken. Als freelance online marketeer kan ik vanaf elke plek ter wereld werken, zolang ik maar internet heb. En werken vanuit die luxepositie, dat stond al jaren op mijn bucket list. Na wat regelwerk in Nederland, is het nu eindelijk zover: ik woon en werk een paar maanden vanuit deze geweldige, internationale stad in Spanje.

Maar wat kost het nu om hier te wonen? Ik neem je mee in mijn uitgaven van de maand december: mijn eerste maand in Barcelona.

Vaste lasten en rekeningen: €1.125,78

Mijn vaste lasten zagen er in december als volgt uit:
 • Huur: €790
 • Wegenbelasting: €19
 • Autoverzekering: €28,69
 • Zorgverzekering: €90,40
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering: €8,69
 • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering: €9,96
 • Caravanverzekering: €4,64
 • Goede doelen: €162,50
 • Bankkosten: €1,90
 • Netflix: €3,50
 • Spotify: €6,50

Ik huur één van de kamers in een appartement met vijf slaapkamers. Er kunnen in totaal zes mensen wonen, maar de afgelopen maand deelde ik het huis met drie huisgenootjes en de laatste week van 2021 woonde ik zelfs helemaal alleen in het appartement. Luxe!
Uiteraard was het even wennen om mijn appartement van 90m2 in Nederland (waar ik alweer drie jaar in m'n eentje woon), om te ruilen voor een kamer van 11m2 in een appartement dat ik ook nog eens met meerdere mensen deel. Gelukkig wende ik al snel en vind ik het stiekem reuze gezellig om met anderen te wonen! 

Goedkoop is wonen in Barcelona zeker niet. Ik betaal €700 huur voor mijn kleine kamertje en bovendien ook nog eens €180 aan de agency voor het opstellen van het contract. Omdat ik maar twee maanden in deze kamer woon, komt dat dus neer op een huur van €790 per maand. Wel een groot voordeel: het appartement is modern, enorm centraal gelegen, wordt wekelijks schoongemaakt en mijn beddengoed en handdoeken worden ook tweewekelijks vervangen. Kortom: ik vind het het geld wel waard, zeker als je ziet wat je doorgaans voor de helft van dit bedrag in Barcelona krijgt (een piepklein, donker kamertje in een kelder zonder raam).

In Nederland heb ik bovendien een fijne constructie gevonden voor mijn koopappartement. Als je daar meer over wil weten, stuur me gerust een berichtje. Uiteraard blijf ik wel gewoon betalen voor zaken zoals mijn verzekeringen, bankkosten en abonnementen.

Buiten de deur: €376,77

In Barcelona eet en drink ik veel vaker buiten de deur dan in Nederland. Zo haal ik regelmatig koffie als ik in een cafeetje werk, ontbijt en lunch ik wel eens buiten de deur en met name 's avonds ben ik vaak te vinden in tapasrestaurantjes en bars. Dit zijn immers dé plekken om met nieuwe mensen af te spreken. 

Gelukkig is het in Barcelona iets goedkoper dan in Nederland om uit eten te gaan of een drankje te doen. Uit eten kan hier al prima voor €20 tot €25 per persoon, voor een koffietje betaal je vrijwel altijd minder dan €2 en ook heb je hier al snel een goede fles wijn voor €15.

Boodschappen: €188,82

Qua boodschappen ben ik netjes binnen mijn maandbudget gebleven, terwijl me dat de laatste maanden in Nederland maar moeilijk afging. 
Sommige boodschappen zijn hier net iets goedkoper en bovendien is het hier een heus Too Good To Go-walhalla, waardoor ik vaak voor een paar euro eten scoor waarmee ik meerdere keren kon lunchen en/of avondeten.
Verder probeerde ik twee keer een flitsbezorger uit: Getir en Gorillas. Bij Getir kreeg ik een kortingscode van €15 en was de minimale bestelwaarde €16. Zo deed ik dus vrijwel gratis boodschappen.
Bij Gorillas had ik een kortingscode van €10 en was de minimale bestelwaarde €20. Ook helemaal prima natuurlijk!

Zeker omdat ik ook redelijk vaak buiten de deur eet, verwacht ik de komende maanden met een boodschappenbudget van rond de €180 prima uit te komen.

Verzorging: €138,69

Verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo en deodorant besloot ik lekker in Nederland te laten (scheelde weer ruimte in mijn koffer!) en kocht ik allemaal hier op de dag dat ik aankwam.
Ook liet ik hier twee keer mijn acrylnagels bijvullen, kost ongeveer net zoveel als in Nederland: €33 per keer. Fun fact: het duurt wel twee keer zo lang als in Nederland. Spaans tempo, zullen we maar zeggen 😉

Kleding: €153,93

Mijn complete wintergarderobe die ik had ingepakt, bleek al snel niet bepaald te passen bij het Spaanse weer. Een paar weken lang was het elke dag rond de 20 graden en tja, daar was ik niet helemaal op voorbereid. Ik was dan ook genoodzaakt om wat nieuwe kleding aan te schaffen, zodat ik hier niet zwetend door het leven hoef te gaan.
Ik kocht wat nieuwe kledingstukken bij Pull & Bear, ZARA en Mango. Het valt me op dat alle kleding bij deze ketens nét een paar euro goedkoper is dan in Nederland. Fijn voor de portemonnee, dus!

Vervoer: €145,55

Vanaf het vliegveld van Barcelona nam ik een taxi naar mijn appartement. Mijn enorme koffers de metro inslepen, zag ik namelijk niet echt zitten en een taxiritje kostte €28, wat ik een prima prijs vond om al dat gesjouw te voorkomen.

Op mijn tweede dag in Barcelona ging ik langs Swapfiets, dat sinds dit voorjaar ook in Barcelona zit. Als echte Hollander kan ik hier natuurlijk niet zonder een fiets. Ik betaalde eenmalig een bedrag van €19,95 en daarna betaal ik €14,95 per maand. 

Verder kocht ik meerdere keren een tienrittenkaart voor het openbaar vervoer. Gelukkig kwam ik al snel achter dat ik goedkoper uit zou zijn met een T-Usual kaart. Hier betaal je €40 voor en daarmee kun je 30 dagen lang onbeperkt met het openbaar vervoer reizen.

Sport: €51,81

Oók iets wat ik direct in mijn eerste week in Barcelona heb geregeld: een sportschoolabonnement. Applaus, applaus! In Nederland ben ik sinds een jaar of twee fanatiek aan het zwemmen en dat wilde ik ook graag in Barcelona blijven doen. 

Ik vond een sportschool met een fijn zwembad én bubbelbad (wát een beloning na het zwemmen!). De eerste maand betaalde ik €51,81 en daarna €42 per maand.

Overig: €32,95

Omdat ik in het appartement waar ik woon, elke twee weken maar twee nieuwe handdoeken krijg, kocht ik zelf ook nog een paar nieuwe handdoeken. Ook scoorde ik een thermosbeker bij Flying Tiger zodat ik mijn koffietjes 's ochtends thuis zelf kan klaarmaken en meenemen. Scheelt toch ook weer een paar euro per dag!

Totale kosten: €2.214,24

Mijn eerste maand in Barcelona kostte me dus ruim €2.200. Zeker niet goedkoop, maar wat mij betreft wel elke euro waard. Bovendien was wonen in het buitenland één van mijn spaardoelen. Ik heb een buffer opgebouwd, zodat ik hier niet al te veel op mijn geld hoef te letten en dus onbeperkt kan genieten van tapas, goede wijn en churros.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten