Mijn financiële doelen en voornemens voor 2022 - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn financiële doelen en voornemens voor 2022


Financiele doelen 2022
Vorige week blikte ik al terug op mijn financiële doelen van 2021 (spoiler alert: ik heb ze allemaal behaald!) en vandaag is het tijd om vooruit te kijken op het nieuwe jaar. Wat zijn mijn financiële voornemens dit jaar? Welke financiële doelen wil ik bereiken, zowel zakelijk als privé? Ik vertel het je in deze blog.

Benieuwd naar mijn financiële voornemens en doelen van de afgelopen jaren? Lees die hier terug op mijn blog:

1. Mijn volledige Starterslening voor augustus 2022 aflossen 

In december 2021 maakte ik een bedrag van €27.500 over naar het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting), waardoor ik in één klap 85% van mijn lening afgelost had. Zo, dat was nog eens lekker!
Niet alleen bespaar ik hierdoor duizenden euro's aan rente, maar zorgde deze enorme aflossing er ook voor dat ik niet €120 per maand ga betalen aan rente en aflossing, maar slechts €20.

De laatste €4.500 wil ik versneld aflossen, door elke maand een extra bedrag af te lossen. De Starterslening mag je immers onbeperkt boetevrij aflossen en het idee dat ik binnen nu en 9 maanden alleen nog mijn hypotheek van zo'n €130.000 over heb (met een prima rente van 2,22%), is wel heel aantrekkelijk!

2. Mijn spaarrekening aanvullen tot €25.000

De afgelopen drie jaar spaarde ik in een hoog tempo om uiteindelijk een zo groot mogelijk deel van mijn Starterslening af te lossen. Hierboven las je al dat dat is gelukt, maar mijn spaarrekening is als gevolg daarvan ook flink geslonken. En als ondernemer is het nog eens even extra belangrijk om spaargeld te hebben in geval van ziekte of financieel slechtere tijden.

Tijd om in 2022 die spaarrekening te spekken, dus! Sparen doe ik met een doel. "Vroeger" spaarde ik voor "later", maar dit vage spaardoel zorgde ervoor dat ik allesbehalve gemotiveerd was. Want wanneer was "later" precies? En waar zou ik dat geld dan voor gaan gebruiken?

Sinds ik concrete spaardoelen gebruik, is sparen leuker dan ooit tevoren. Voor elk spaardoel heb ik een spaarpotje aangemaakt op mijn Rabobank spaarrekening. Zo spaar ik voor leuke dingen zoals een grote reis of een vakantiehuisje in het buitenland, maar heb ik ook spaarpotjes voor de saaiere - maar toch essentiële - dingen in het leven:
  • Kapotte auto
  • Kapotte wasmachine
  • Onverwachte zorgkosten
  • Buffer (bij ziekte/financieel mindere tijden in mijn onderneming)
Op 31 december 2022 is mijn doel dat al die spaarpotjes bij elkaar, weer €25.000 waard zijn. En ik kan je vertellen: om dat te bereiken, is er nog flink wat werk aan de winkel.

Beleggen DEGIRO

3. €22.500 aan belegd vermogen hebben 

Omdat ik natuurlijk ook maar al te goed weet dat je spaargeld niets oplevert en dat de rente op je hypotheek laag is, kijk ik natuurlijk ook naar andere manieren om mijn "overgebleven geld" zo slim mogelijk in te zetten.
In maart 2020 begon ik dan ook met beleggen en op dit moment is mijn belegd vermogen zo'n €16.000 waard (9% tot 10% meer dan mijn inleg). Ik beleg mijn geld maandelijks via verschillende platformen, in verschillende beleggingsproducten: van aandelen tot ETF's en van indexfondsen tot crypto. Zo zorg ik ervoor dat mijn belegd vermogen maandelijks groeit met als uiteindelijk doel een zo hoog mogelijk rendement over 30 tot 40 jaar, als ik met pensioen ga.

In 2022 wil ik mijn belegd vermogen laten groeien tot €22.500. Op dit moment is het overgrote gedeelte van mijn geld al belegd in indexfondsen en ETF's (beleggingsproducten waarin je je geld erg gespreid belegt, waardoor de kans op verlies op lange termijn klein is) en dat wil ik in 2022 voortzetten. Het grootste gedeelte zal ik dan ook gaan beleggen in twee ETF's via DEGIRO en het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal via Meesman

4. Een goede winst realiseren, zodat ik 3 stabiele boekjaren heb voor een nieuwe hypotheek

Oké, dit doel heeft even wat tekst en uitleg nodig. In 2018 kocht ik het appartement waar ik nu woon. Destijds kon ik met mijn loondienstsalaris een hypotheek van €144.500 krijgen en vulde ik dat aan met de Starterslening, waardoor ik uiteindelijk het aankoopbedrag van €176.500 kon betalen.

Ik heb altijd gezegd dat ik verwacht maximaal 5 jaar in dit appartement te wonen. Daarna wil ik een stapje groter (ik kijk zó uit naar een huis met tuin!) of nu dat nu alleen is of met een partner. 
In 2023 woon ik 5 jaar in mijn appartement en wil ik me dus eind 2022 al gaan oriënteren. Wat voor huis zou ik willen kopen? Hoeveel zou mijn huidige appartement opbrengen? En het allerbelangrijkst: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Nu is het geval dat ik op 1 januari 2020 ben gaan ondernemen. Ik zegde mijn vertrouwde baan in loondienst op en ging dit avontuur aan. Oók wetende dat ik dan dus drie jaar moest wachten, voordat ik weer een nieuwe hypotheek kon krijgen.
In theorie kun je ook al met één zakelijk boekjaar een hypotheek krijgen, maar om een zo gunstig mogelijke hypotheek en voorwaarden te krijgen, vragen de meeste geldverstrekkers om minimaal drie boekjaren als ondernemer.

Jaar één en twee zitten erop en die waren qua winst boven verwachting goed. Ik wil dan ook eenzelfde omzet en winst draaien als in 2021, zodat ik drie hele goede boekjaren heb op basis waarvan de hoogte van de hypotheek wordt vastgesteld. En ja: ik heb daar ook een omzetdoel aan gekoppeld, maar die houd ik (helaas voor de nieuwsgierige aagjes!) voor mezelf. 

Dat zijn ze: mijn 4 financiële doelen en voornemens voor 2022. Ik ben benieuwd: heb jij ook financiële doelen en voornemens gemaakt voor dit jaar? 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten