Haal je spaardoelen: zo krijg je meer motivatie om te sparen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Haal je spaardoelen: zo krijg je meer motivatie om te sparenSparen: ik ken weinig mensen die het tot één van hun grootste hobby's rekenen. Geld uitgeven, daar zijn we met z'n allen onwijs goed in, maar elke maand een vast bedrag opzij zetten...? Dat is een heel ander verhaal.

Ook ik betrap mezelf er de laatste tijd op dat mijn geld er elke maand wel heel hard uitgaat. Vakanties, etentjes buiten de deur, nieuwe spullen voor mijn interieur... voordat ik het weet heb ik mijn hele inkomen in een maand weer uitgegeven. Of nog erger; ik kom tekort en haal geld van mijn spaarrekening af.

De laatste maanden heb ik - mede doordat ik een maand zonder inkomen moest overbruggen toen ik voor mezelf begon als freelance online marketeer - mijn spaarrekening dus alleen maar zien slinken. En dat terwijl ik verschillende spaardoelen heb, waarvan één heel groot spaardoel: vóór november 2021 €32.000 sparen, zodat ik mijn Starterslening in één keer af kan lossen.

Kortom: ik heb een schop onder mijn kont nodig om weer structureel te gaan sparen zoals ik jaren heb gedaan. Maar hoe doe ik dat? Mijn tips deel ik met je in deze blog.

1. Stel spaardoelen op

Sparen begin natuurlijk met het concreet maken van je spaardoelen. Waar wil je voor gaan sparen? Als je 'spaart om het sparen' of 'spaart voor later', is dat natuurlijk niet verkeerd, maar merk ik bij mezelf dat ik het dan erg lastig vind om de motivatie te vinden om geld opzij te zetten.

Het helpt mij heel erg om mijn spaardoelen concreet te maken. Dan wordt sparen ineens een beloning, omdat je over een tijdje datgene kunt kopen waar je al zolang naar uitkijkt.

Ik deel mijn spaardoelen op in twee soorten doelen:
 • Spaardoelen tot €1.000 (dit zijn vaak spaardoelen op de korte termijn)
 • Spaardoelen boven de €1.000 (dit zijn vaak spaardoelen op de lange termijn)
Tot nu toe heb ik voornamelijk privéspaardoelen, maar ik vind het ook heel interessant om de komende maanden te kijken welke zakelijke spaardoelen ik nog meer heb. Want hoe leuk is het om heel concreet ergens voor te gaan sparen, waardoor ik over een tijdje een mooie investering in mijn eigen bedrijf kan doen?

Mijn spaardoelen zijn:

Spaardoelen < €1.000:

 • Een nieuwe spiegelreflexcamera (zakelijk) 
 • Kunstwerk/schilderij voor boven de bank

Spaardoelen > €1.000:

 • Grote reis in 2021
 • Een nieuwe MacBook (zakelijk)
 • Starterslening in één keer rente- en boetevrij aflossen
 • Een klein vakantiehuisje of chalet kopen
En daarnaast wil ik ook ten allen tijde €5.000 op mijn spaarrekening hebben staan voor onvoorziene kosten aan mijn huis, auto en omdat ik ondernemer ben. 

2. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt

Nu je weet wat je doelen zijn, breng je voor elk doel in kaart hoeveel geld je nodig hebt en wanneer je het doel moet of wil halen. Ooit zou ik met mijn zusje een vakantiehuisje of chalet willen kopen, maar dat gaat nog heel lang duren voordat dat mogelijk is. Maar mijn camera krijgt na ruim zes trouwe jaren steeds meer kuren dus heb ik op korte termijn een nieuwe nodig. Mijn Starterslening van duizenden euro's wil ik binnen 20 maanden afgelost hebben, terwijl ik een nieuwe MacBook met een beetje geluk pas over twee jaar nodig heb.

Belangrijk dus om ook in kaart te brengen hoe lang de tijd je hebt om de bedragen voor je spaardoelen bij elkaar te sparen. In mijn geval is dat:

 • Een nieuwe spiegelreflexcamera (zakelijk) - €600,00 / 30 april 2020
 • Kunstwerk voor boven de bank - €200,00 / 30 juni 2020
 • Grote reis in 2021 - €1.500,00 / 31 maart 2021
 • Een nieuwe MacBook (zakelijk) - €1.500,00 / 31 maart 2021
 • Starterslening aflossen - €32.000,00 / 1 november 2021
 • Een vakantiehuisje of chalet kopen - €10.000 / 1 januari 2030

3. Bepaal welk bedrag je elke maand opzij kunt en wil zetten

Ik kan natuurlijk wel zeggen dat ik over 1,5 jaar €32.000 gespaard wil hebben, maar ik moet ook kijken of dat realistisch is. Kan ik elke maand wel voldoende geld opzij zetten voor mijn spaardoelen? 

Als zzp'er heb ik elke maand een variabel inkomen. Toch heb ik ervoor gekozen om elke maand een vast bedrag te sparen. Heb ik in een maand zoveel inkomen dat ik financiële ruimte overheb? Dan kies ik om extra te sparen. 
Als je in loondienst bent, is het nog makkelijker om te bepalen welk vast bedrag je elke maand wil en kunt sparen. 

Op basis van de looptijd, de hoogte én prioriteit van je spaardoelen, kun je vervolgens een verdeling maken: welk bedrag zet je elke maand opzij voor de verschillende spaardoelen?

4. Maak verschillende spaarpotjes aan

Steeds meer banken stimuleren het om je spaargeld te verdelen over verschillende spaarpotjes. In vrijwel alle apps van de grote banken, kun je tegenwoordig verschillende spaarpotjes aanmaken. Maak voor elk spaardoel een apart spaarpotje aan in je app en geef dit potje de naam van je spaardoel. 

In de Rabobank-app kun aan elk spaarpotje ook een einddatum koppelen wanneer je het doel behaald wil hebben. Er wordt dan al automatisch voor je uitgerekend welk bedrag je elke maand opzij moet leggen voor dit doel.  

5. Kies een vaste dag in de maand om je spaargeld te verdelen

Bij voorkeur de dag nadat je je salaris krijgt. Zo maak je sparen echt een prioriteit en zet je eerst je spaargeld opzij, voordat je geld uit gaat geven.

6. Check elke maand de voortgang

Net als sporten, wordt sparen leuker als je elke maand progressie ziet. Hoe leuk is het om op een gegeven moment te zien dat je nog maar één maand nodig hebt om eindelijk een nieuwe bank of laptop te kopen of die mooie reis te kunnen boeken?
Check daarom elke maand de voortgang van je spaardoelen om jezelf te motiveren te blijven sparen.

Hoe pak jij sparen aan? Zet jij elke maand een vast bedrag opzij? En werk je met spaardoelen?

Pin dit artikel op Pinterest:


Deze blogs vind je misschien ook leuk: