Mijn spaardoel: waar spaar ik voor en hoe houd ik het vol? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn spaardoel: waar spaar ik voor en hoe houd ik het vol?Dat sparen belangrijk is, is iets wat ik van jongs af aan van mijn ouders heb meegekregen. Op mijn 12e had ik al mijn eerste folderwijk en moest ik 2/3e van mijn inkomen (wat waarschijnlijk niet meer was dan een paar tientjes per maand) op mijn spaarrekening zetten. Op dat moment vond ik het verschrikkelijk: waarom mocht ik het geld dat ik verdiende niet gewoon uitgeven, zoals bijna al mijn vriendinnen deden?
Nu ben ik mijn ouders meer dan dankbaar dat ze me altijd hebben geleerd te sparen, want daardoor heb ik nooit financiële problemen gehad en kon ik al jong een eigen auto én appartement kopen.

Mijn spaardoel is sinds ik in 2015 begon met full time werken dan ook het kopen van een appartement geweest. Elke maand zette ik een bedrag opzij en spaarde ik alles wat ik verdiende met mijn onderneming, zodat dat koopappartement steeds dichterbij kwam.

Nu ik een appartement heb gekocht, is het kopen van een huis niet langer een spaardoel, maar heb ik inmiddels wel een nieuw spaardoel waar ik elke maand geld voor opzij leg. Ben je benieuwd wat dat spaardoel is en hoe ik het volhoud om te sparen? Ik vertel het je in dit artikel.

€32.000 sparen in 3 jaar tijd?!

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: mijn spaardoel is nogal ambitieus en is iets meer dan een paar tientjes. Mijn doel is namelijk om uiterlijk op 1 november 2021 €32.000 op mijn rekening te hebben staan. En nee, dat is niet om een vakantiehuis in Spanje of een dikke Mercedes te kopen, maar om mijn Starterslening 100% rentevrij af te lossen.

Oké, dit bizarre spaardoel heeft even wat uitleg nodig.

Toen ik mijn huis kocht in september 2018, kocht ik een huis dat €32.000 duurder was dan wat ik maximaal kon lenen via de bank. Gelukkig bestaat er in verschillende gemeenten in Nederland een Starterslening, waardoor je als starter tot €35.000 extra kunt lenen bovenop je maximale hypotheek.

Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen? Bereken online je maximale hypotheek.

De Starterslening heeft als voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente en geen aflossing betaalt. Op dit moment los ik dus alleen mijn 'normale' hypotheek af en betaal ik daar rente over.
Drie jaar na de aankoop van mijn huis moet ik beginnen met het aflossen van de Starterslening.

Net als bij je hypotheek, krijg je ook bij een Starterslening 30 jaar de tijd om deze af te lossen. Als ik de €32.000,- volgens het boekje zou aflossen, zou dat betekenen dat ik over de gehele looptijd ongeveer €14.000 aan rente zou betalen (waarvan een gedeelte natuurlijk fiscaal aftrekbaar is). Slik!

Maar als ik de Starterslening binnen drie jaar na het kopen van mijn huis in één keer aflos, betaal ik geen enkele eurocent aan rente. En als ik daarmee een paar duizend euro kan besparen, dan wil ik daar héél graag mijn best voor doen.

Hoeveel spaar ik per maand?

Laat ik voorop stellen dat ik een groot gedeelte van de €32.000 al op mijn spaarrekening had staan, zelfs na de koop van mijn huis. Ik heb er bewust voor gekozen om - naast de kosten koper - geen eigen geld in te leggen, zodat ik nu nog wat financiële ruimte heb en ook omdat het qua afsluitkosten niet uitmaakte of ik via de Starterslening €1.000 of €32.000 zou lenen.

Na de koop van mijn huis in november 2018, stond er nog zo'n €20.000 op mijn spaarrekening, wat betekent dat ik nog €12.000 moest sparen om in november 2021 de volledige Starterslening af te kunnen lossen.
Een snel rekensommetje (3 jaar x 12 maanden = 36 maanden. 12.000 / 36 = €333) laat zien dat ik ongeveer €333 per maand moet sparen om die Starterslening af te kunnen lossen binnen de gestelde tijd.

Hoe houd ik sparen vol?

Al sinds het moment dat ik in dit huis ging wonen, zet ik elke maand trouw €300 op mijn spaarrekening. Zodra ik mijn salaris uit loondienst krijg, is het eerste wat ik doe €300 op mijn spaarrekening zetten.

Dat is dan ook een tip die ik je mee wil geven:
Behandel je spaardoel niet als een leuk extraatje dat je aan het einde van de maand overhoudt, maar als je grootste prioriteit.

Als ik aan het einde van de maand geld tekort kom, gaat dat dus nooit ten koste van mijn spaardoel, maar kies ik er bijvoorbeeld voor om te besparen op kleding, een dagje uit of andere dingen.

Naast de €300 die ik maandelijks op mijn spaarrekening zet, stort ik ook alle inkomsten van mijn blog en Chalked op mijn spaarrekening. Dat bedrag kan per maand verschillen en ligt vaak tussen de €100 en €1.000. Het geld dat ik met mijn onderneming verdien, wil ik echt als extraatje zien. Ik vind het belangrijk dat mijn inkomsten uit loondienst in de basis genoeg zijn om te voorzien in mijn vaste lasten en te kunnen sparen. Het geld dat ik verdien met mijn onderneming, gebruik ik om:
 1. Te sparen voor mijn spaardoel;
 2. Te investeren in mijn onderneming;
 3. Een vakantie te boeken.
Ik probeer elke maand tussen de €400 en €500 te sparen zodat ik zeker weet dat ik over drie jaar meer dan voldoende gespaard heb. Ook houd ik zo nog wat ruimte, mocht ik de komende drie jaar een financiële tegenvaller krijgen.

Naast het aflossen van je hypotheek kun je je spaargeld ook op andere manieren investeren. Op Bankr vind je bijvoorbeeld een hele lijst met investeringstips waarmee je inspiratie kunt opdoen.

Ik ben heel benieuwd: heb jij een spaardoel? En hoe houd jij sparen vol?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

11 opmerkingen:

 1. Wauw, goed bezig zeg! Ik ga ook eens kijken naar zo'n starterslening. Wij zijn aan het orienteren om een huis te kopen, daar zijn wij dan ook voor aan het sparen. Wat bij mij het beste werkt is als het loon binnenkomt gelijk het spaarbedrag over te maken. Toen ik dat niet deed ging er onbewust toch meer op dan we eigenlijk van plan waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem7.5.19

  Klinkt allemaal zo makkelijk, maar €300 per maand en dat in je eentje? Zie je ook nog heel veel leuke dingen doen en kopen...Dan moet jouw loon uit loondienst wel heel erg hoog zijn? Ook als ik kijk naar je maandlasten van vorige maand...Maar iig goed bezig hoor �� xxx Steffi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Steffi! Ik ben me er bewust van dat ik maandelijks best een groot bedrag spaar en dat inderdaad in mijn eentje. Dat is ook zeker mogelijk doordat ik naast mijn baan in loondienst (36 uur) nog zo'n 10-20 uur per week aan mijn eigen onderneming(en) werk. Zonder die laatste inkomsten, zou het me niet lukken om zoveel te sparen. Mijn inkomen uit loondienst is marktconform :-) Groetjes, Nicole

   Verwijderen
 3. Wat grappig, onze blogs van vandaag (incl. foto) sluiten wel heel goed op elkaar aan. Je bent super goed bezig met sparen zeg! Fijn dat je een startersbeurs kon krijgen en ook een hele slimme aanpak om het binnen die periode terug te willen betalen. Dat zal je inderdaad veel geld besparen! Ik maak van sparen inderdaad ook een prioriteit, en doe het meteen op dag 1 van mijn loon. Dat werkt voor mij echt het beste. Mijn spaardoel voor dit jaar is om 10.000 te sparen. Dat gaat dan wel naar verschillende doelen toe, bijvoorbeeld een vakantie, extra aflossen op mijn hypotheek en vooral naar het opbouwen van mijn buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou willen dat ik zoveel geld kon sparen. Momenteel red ik dat helaas echt niet met inkomsten en vaste lasten. Hopelijk gaat dat in de toekomst goed komen. Heb gelukkig wel altijd leren sparen van mijn ouders. De intentie is er. Nu het geld nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi doel heb je! Goed dat je wat meer spaart dan wat puur nodig is. Ik zou er behoorlijk zenuwachtig van worden als mijn spaarrekening na die aflossing van 32.000 euro praktisch leeg zou zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat, € 14 000 aan rente? Wat een bedrag. Maar uhm, aan dit spaartempo haal je het moeiteloos! Goed bezig, Nicole!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi spaardoel, dat gaat je vast lukken! Je hebt het al zo goed uitgedacht!
  Mijn extra inkomsten spaar ik ook altijd weg voor het spaardoel wat ik op dat moment het belangrijkste vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn doel is meer heel algemeen, zoveel mogelijk geld op mijn spaarrekening hebben. Dat geeft me een gevoel van veiligheid, van een vangnet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het echt heel knap en heb hier ook wat aan. Sparen is nooit mijn grootste hobby geweest, maar vanaf begin juni heb ik een nieuwe baan waarbij ik er erg goed op vooruit ga, dus ga lekker sparen ook :) Dit soort posts vind ik echt de leukste (en in mijn geval de meest leerzame) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi doel en ook mooi behapbaar gemaakt. Ik heb op dezelfde manier een deel van mijn hypotheek afgelost. Minimaal 300 euro per maand hiervoor sparen en het verschil tussen hoe de hypotheek was en is ook sparen. Doordat ik het op deze manier deed kwam het gewoon in mijn systeem. M.a.w. al jaren weet ik niet beter dat mijn inkomen 300 euro minder is........Door dat te doen, ben ik ook voor grotere doelen gaan sparen met een open eind. Op dit moment spaar ik dan ook minimaal 1000 euro per maand. Hoe door stapje voor stapje te minderen op mijn uitgaven en tegelijktijd indien nodig iets leuks er voor in de plaats te zetten i.p.v. sportschool, wandelen met een vriendin ed. Dit maakt dat het gemakkelijk gaat en op een vanzelfsprekende manier.

  BeantwoordenVerwijderen