Leuke budgetactiviteit voor thuis: zelf bloemen kweken - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Leuke budgetactiviteit voor thuis: zelf bloemen kwekenNu we de komende weken niet de deur meer uit mogen om te gaan sporten, uit eten te gaan of te borrelen en verplicht binnen moeten blijven, is de kans groot dat de verveling toeslaat. Op social media en blogs zie ik volop tips voorbij komen van leuke activiteiten die je thuis kunt doen. Eindelijk je kledingkast opruimen, die stapel boeken lezen die al maanden op je ligt te wachten of nieuwe recepten uitproberen.

Als freelance online marketeer heb ik ook last van de 'coronacrisis'; opdrachten worden afgezegd en nieuwe aanvragen blijven uit. Ik verwacht dan ook dat ik de komende tijd ook minder werk te doen heb en dus heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik de komende weken thuis wil gaan doen als ik tijd over heb. Zelfstudie, boeken lezen, meer bakken en... mijn balkon lenteproof gaan maken! 

In plaats van kant-en-klare bloemen bij een tuincentra te kopen, heb ik mezelf voorgenomen om dit jaar eens te kijken of het me lukt om zelf bloemen te kweken. Niet alleen ben ik dan in the end veel goedkoper uit, het is natuurlijk ook een leuke en mega ontspannen activiteit om zelf te gaan 'tuinieren'. 

Bloembollen bestellen

Ik heb online diverse bloembollen (Ranonkels en Anemonen) en wortelgoed besteld die ik zelf kan gaan kweken op mijn balkon en (hopelijk) laten uitgroeien tot mooie bloemen. Ik had geen idee dat bloembollen zó goedkoop zijn! Voor een zakje van 20 bloembollen betaalde ik tussen de €1,35 en €2,50 - afhankelijk van welk type bloem. Voor het wortelgoed van de Agapanthus betaalde ik slechts €3. Ter vergelijking: als je een bloeiende Agapanthus wil kopen bij het tuincentrum, ben je voor één plant vaak al €40 kwijt. 

Een leuke budgettip dus om bloembollen online te kopen of bij een lokaal tuincentrum. 

Overige benodigdheden

Wat je naast bloembollen of wortelgoed verder nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met kweken:

 • Potgrond (het liefst potgrond speciaal voor balkon- en terrasplanten als je ze in pot wil kweken)
 • Hydrokorrels
 • Potten (check de instructies van de bloembollen die je gaat kopen voor de juiste potmaat) of natuurlijk een stukje grond in de tuin
 • Plastic bakjes
 • Kartonnen kaartjes 
 • Satéprikkers of andere stokjes

Bloembollen laten weken in water

Voordat ik de Ranonkel- en Anemoon-bloembollen in de grond kan planten, moet ik ze eerst 12 tot 24 uur laten weken in water. Ik zet in de keuken vijf verschillende bakjes klaar met een laagje water en leg daar de bloembollen in. 

Tip: schrijf de namen van de bloemen op kaartjes en plaats deze bij de bakjes. Zo vergeet je niet welke bloembollen het ook alweer zijn. Je kunt deze kaartjes straks ook bij de plek plaatsen waar je de bloembollen hebt gepland. Je kunt zo altijd terugvinden welke verzorging welke plant nodig heeft.


Nadat de bloembollen zo'n 24 uur hebben geweekt, is het tijd om ze in de volle grond te planten.

Anemonen in de grond planten

Bij een lokaal tuincentrum kocht ik twee lange bloembakken van 80 centimeter lang en twee kleine bakjes om aan de reling op mijn balkon te hangen. Eén van de lange bloembakken vulde ik met twee soorten anemonen: blauwe Anemone Blanda (met wat punterige, dunne bloemblaadjes) en een mix van de Anemone Coronaria (blauw, rood, roze en wit, met wat rondere, brede bloemblaadjes).

Ik volg braaf de instructies op die bij de bloembollen zijn geleverd: ik moet de bloembollen op 10-12 centimeter diepte planten en tussen elke bloembol zo'n 5 tot 10 centimeter ruimte overlaten.

Ik maak met mijn vinger een holletje in de grond en plaats daar de bloembollen in. Tot slot zorg ik ervoor dat de gaatjes weer goed dicht zijn en geef ik een flinke scheut water.

Ranonkels planten

Afgelopen weekend kocht ik op de markt een prachtige bos bloemen, die ik verdacht veel op pioenrozen vond lijken. Nadat ik op Instagram vroeg of iemand wist welke bloemen dit waren, bleken het ranonkels te zijn.
Hoe leuk dat ik die nu zelf ga proberen te kweken! Wie weet kan ik in de zomer wel mijn eigen bloemen plukken en in een vaas op tafel zetten.

De bloembolletjes van de ranonkel heb ik ook 24 uur geweekt en poot ik op ongeveer 8 centimeter diepte in de grond, samen met nog een aantal anemonen. Daarna dek ik de gaatjes goed af en geef ik ook weer water. Beide bakken heb ik op een plek gezet waar ze de hele ochtend en het begin van de middag kunnen genieten van het zonnetje.

Agapanthus in pot planten

De Agapanthus wordt als wortelgoed geleverd: dat betekent dat er al wortels aan de knol vastzitten en dat ik het wortelgoed direct in de grond kan planten. 

Ik kies twee ruime potten van minimaal 25 centimeter doorsnede. Met een beetje geluk wordt de Agapanthus namelijk heel groot (tot wel 1 meter hoogte!) De bodem vul ik eerst met een laagje hydrokorrels. Deze zorgen voor een betere drainage in de pot. 


Vervolgens vul ik de potten tot ongeveer 20 centimeter onder de rand met speciale potgrond voor terras- en balkonplanten. Ik graaf in het midden een holletje en plaats daar de Agapanthus in. Let op: de knol moet naar boven gericht zijn, de wortels naar onder. Als de wortels stevig in de grond zitten, vul ik de pot verder op met potgrond tot +/- 5 centimeter onder de rand. 


Beide potten staan nu op een zonnige plek op mijn balkon. De komende tijd geef ik ze regelmatig water en met een beetje geluk gaan ze zo goed groeien, dat er deze zomer al bloemen aan de plant komen. Ik ben super benieuwd!

Heb jij wel eens zelf bloemen gekweekt? En heb je nog leuke tips voor budgetactiviteiten in huis? Deel je tips in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bloembollenkopen.nl 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Wat een super leuk idee! Ik ben gek op bloemen, dus dit is ook echt iets voor mij. Lijkt me erg leuk om te doen. Heel benieuwd hoe de bloemen ontpoppen, hopelijk wordt het snel lekker weer<3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke slow living-bezigheid! Ik heb het nog nooit gedaan zelf. In onze tuin hebben we vorig jaar bloemenzaad gezaaid met verschillende soorten speciaal voor vlinders en insecten. Er begint nu alweer wat op te komen en te bloeien, superleuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Momenteel ben ik bezig met ons moestuin project, ondertussen zijn de paprika's en pepers al goed aan het groeien, die ga ik morgen dus ook in grotere potten zetten! Verder ben ik momenteel slecht in bloemen want ik heb er 0, alleen gedroogd haha.. wat heb je dit leuk gedaan! En wat een tof handschrift.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahhh te leuk! Sowieso is het super leuk om zelf planten/bloemen te kweken/stekken/zaaien. Ik ben momenteel vetplantjes aan het stekken en vermeerderen, kijken hoe dat gaat. Als ik meer ruimte heb (later) dan wil ik ook mijn eigen kruiden en bloemen gaan zaaien. Lijkt me zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg leuk om te doen nu en wat zijn de kaartjes mooi gehandletterd! Wij hebben momenteel allerlei groenten in de tuin geplant, zoals peultjes en kelen.

  BeantwoordenVerwijderen