Beleggen bij DEGIRO: mijn ervaring & review - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen bij DEGIRO: mijn ervaring & review


Ervaring beleggen DEGIRO

Naast de laagdrempelige apps zoals Peaks, Semmie en crowdfundingplatform Lendahand waar ik geld heb belegd, heb ik het grootste gedeelte van mijn geld belegd bij DEGIRO. Want hoe makkelijk het ook is dat ik vrijwel geen omkijken heb naar mijn beleggingen bij bovengenoemde apps en platformen, ik vond het stiekem ook wel heel erg leuk om helemaal zelf bedrijven te kiezen waarvan ik aandelen wilde kopen. 

Zo kwam ik uiteindelijk bij DEGIRO uit, waar ik nu alweer een maand of zeven aan het beleggen ben en in totaal zo'n €5.200 belegd heb. Mijn totale portefeuille bij DEGIRO is op het moment van schrijven ruim €5.800 waard, wat betekent dat ik ruim €600 in de plus sta. En dat is natuurlijk veel meer dan wat mijn geld me op mijn spaarrekening zou opleveren, precies de reden waarom ik ben begonnen met beleggen.

Denk je erover om ook te gaan beleggen bij DEGIRO en ben je op zoek naar meer informatie? Bereid je voor op een uitgebreid artikel waarin ik je tot in detail probeer uit te leggen wat DEGIRO is, hoe het werkt en ik deel natuurlijk mijn mening over DEGIRO.

Wat is DEGIRO?

Als je zelf wil handelen op de beurs in aandelen of andere beleggingsproducten, dan kan dat als consument niet zomaar. Om als consument te handelen op de beurs, heb je een broker nodig. Een broker kun je zien als tussenpartij tussen jou als belegger en de beurs. Je maakt een account aan bij een broker en kunt vervolgens gaan handelen op de beurs. Een broker verdient geld aan jou als gebruiker doordat je bijvoorbeeld een vast bedrag per maand betaalt en/of kosten per transactie. 

DEGIRO is één van die brokers. In Nederland groeit DEGIRO ontzettend snel en heeft inmiddels 1 miljoen gebruikers. "Fun" fact: slechts 15% van de gebruikers van DEGIRO is vrouw. Dus ladies, als jullie dit lezen: tijd om daar iets aan te veranderen! 😉 

DEGIRO positioneert zichzelf als broker met lage tarieven. Daarover vertel ik je verderop in dit artikel meer.

Waarom heb ik voor DEGIRO gekozen?

In Nederland kun je kiezen uit tientallen brokers. De bekendste brokers in Nederland zijn:

 • Binck Bank
 • Lynx
 • DEGIRO
Ook via banken zoals Rabobank, ABN AMRO of ING kun je beleggen. Waarom ik uiteindelijk voor DEGIRO heb gekozen? Toen ik in maart 2020 startte met beleggen, heb ik diverse platformen bekeken en vergeleken met elkaar. De platformen verschillen onderling qua mogelijkheden, duidelijkheid en natuurlijk kosten. 
Als je benieuwd bent naar een vergelijking qua mogelijkheden en kosten tussen deze drie platformen én andere brokers in Nederland, dan kan ik je dit artikel op Langzaamrijker.nl van harte aanraden. Tim heeft hier een heel uitgebreide vergelijking gemaakt.
Uiteindelijk heb ik voor DEGIRO gekozen omdat deze het goedkoopst is, ik de informatievoorziening het meest duidelijk vond en ook het dashboard er gebruiksvriendelijk uit vond zien. Ook mensen in mijn omgeving die bezig waren met beleggen, maakten voornamelijk gebruik van DEGIRO en was dat uiteindelijk de doorslaggevende reden om zelf ook hiervoor te kiezen.

Hoe werkt DEGIRO?

Als je ook wil beginnen met beleggen bij DEGIRO, dan kan dat heel eenvoudig. Vorig jaar was er een enorme wachtlijst (ik heb volgens mij een maand of twee op de wachtlijst gestaan voordat ik kon beginnen) maar tegenwoordig kun je gewoon direct beginnen met beleggen.

Voordat je een beleggingsrekening kunt openen bij DEGIRO, moet je eerst een testje afleggen waardoor DEGIRO kan testen of je voldoende kennis hebt van beleggen. Beleggen is immers best risicovol, je kunt een deel van je inzet verliezen. Ik zou je dan ook zeker aanraden om je te verdiepen in het kopen van aandelen, ETF's en andere beleggingsproducten voordat je lukraak beleggingsproducten gaat kopen via DEGIRO.

Je vult je gegevens in en maakt een kopie van je paspoort. Je moet ook de keuze maken voor een type account. Als je daar meer over wil weten, dan kun je daar hier meer over lezen, maar voor veel mensen is een Standaard Account voldoende (ik heb zelf ook een Standaard Account).

Je gegevens worden vervolgens gecontroleerd (dat gaat vaak redelijk snel) en als alles in orde is, kun je beginnen met beleggen via DEGIRO. Ik gebruik zelf altijd de app van DEGIRO, maar je kunt natuurlijk ook de desktopversie gebruiken. Net wat jij fijn vindt.

Je begint door een bedrag te storten op je beleggingsrekening. Dit kan rechtstreeks via iDEAL (of handmatige overboeking) en dit geld komt in je vrije ruimte terecht. Vanuit die vrije ruimte kun je vervolgens beleggingsproducten gaan kopen.

Account overzicht

Als je inlogt bij je DEGIRO-account, zie je als eerste je account overzicht. Hier zie je:

 • Hoeveel geld er in je totale account aanwezig is (het totaal van je belegde geld en het geld dat in je vrije ruimte staat, maar nog niet belegd is)
 • Hoeveel geld er in je portefeuille aanwezig is (dit is al je belegde geld)
 • Hoeveel geld er in je vrije ruimte staat (dit is het bedrag dat nog niet belegd is)
 • Hoeveel meer of minder je beleggingen waard zijn geworden ten opzichte van de dag ervoor
 • Hoeveel meer of minder je beleggingen waard zijn geworden ten opzichte van de dag waarop je de producten gekocht hebt

Overige functionaliteiten 

Via het menu aan de onderzijde (in de app) of aan de linkerzijde (desktopversie) kun je navigeren naar de overige functionaliteiten in DEGIRO.
 • Markt: een dashboard waarop allerlei informatie en statistieken verzameld zijn. Bijvoorbeeld real time statistieken per beurs, een overzicht van de 'winners en losers' (best en slechtst presterende Nederlandse aandelen) van vandaag en actueel beursnieuws. 
 • Favorieten: hier vind je een overzicht van beleggingsproducten die jij als favoriet hebt gemarkeerd, bijvoorbeeld een bepaald bedrijf omdat je de koers in de gaten wil houden. 
 • Portefeuille: dit is een overzicht van jouw belegde geld. Je beleggingsportefeuille bestaat uit al jouw beleggingsproducten bij DEGIRO.
 • Overzichten: Je algemene account overzicht en een overzicht van recente transacties en (openstaande) orders.
 • Producten: Hier kun je per beleggingsproduct bekijken waar je in kunt beleggen. Dit is ook de plek waar je op zoek kunt gaan naar een specifiek aandeel of specifieke ETF waar je meer informatie over wil of als je aandelen wil kopen.
DEGIRO review

Hoe koop je aandelen via DEGIRO?

Via DEGIRO kun je dus verschillende beleggingsproducten kopen. Ik neem als voorbeeld het kopen van aandelen. Als je aandelen hebt in een specifiek bedrijf, dan betekent dit dat je als het ware een stukje van het bedrijf bezit. Daarmee kun je bijvoorbeeld recht hebben op een gedeelte van de winst, die door een aantal bedrijven in de vorm van dividend wordt uitgekeerd onder haar aandeelhouders. Andere bedrijven herinvesteren de winst rechtstreeks in innovatie, waardoor je aandelen bijvoorbeeld weer meer waard worden.

Je kunt via DEGIRO aandelen kopen in honderden verschillende bedrijven. Je koopt aandelen op de beurs. Shell-aandelen kun je bijvoorbeeld kopen op de Euronext Amsterdam en Tesla-aandelen koop je op de NADSAQ, een Amerikaanse beurs. De valuta en transactiekosten voor je aandelen, worden bepaald op basis van de beurs waarop je de aandelen wil kopen (in de alinea 'kosten van DEGIRO' lees je meer hierover). 

Zowel in de app als de desktopversie van DEGIRO kun je makkelijk op zoek gaan naar een specifiek aandeel dat je wil kopen. Stel dat ik Pinterest-aandelen wil kopen. Ik zoek op 'Pinterest' en zie dat deze op de NSY (New York Stock Exchange) beurs verhandeld wordt in USD (Dollars). Ik klik op het aandeel en klik op de groene knop 'Koop'. Daar opent het volgende venster:


Ik leg stap voor stap uit welke keuzes je hier kunt maken:
 • Koop/verkoop: geef aan of je de aandelen wil kopen of verkopen. Als je dit aandeel nog niet bezit, kun je logischerwijs geen aandelen verkopen. In dit geval klik je dus op 'Koop'.
 • Type order: Bepaal welk type order je wil plaatsen. Tip: lees dit artikel van DEGIRO met uitgebreide uitleg over de type orders. Ik kies eigenlijk altijd voor de limietorder, de meest gebruikte order volgens DEGIRO. Ik vind het handig dat ik zelf kan bepalen wat ik bereid ben om te betalen voor één aandeel, schiet de order in en heb er vervolgens geen omkijken meer naar. De order wordt vanzelf ingelost zodra de koers bereikt wordt (tenzij de koers hoger blijft, natuurlijk).
 • Dagorder/doorlopende order: geef aan wat voor order je wil plaatsen: een dagorder of doorlopende order? Als je kiest voor een dagorder, dan geldt je order tot het einde van de beursdag. In Nederland sluiten de beurzen bijvoorbeeld rond 17.00u, maar aangezien het Pinterest-aandeel op de Amerikaanse beurs wordt verhandeld, sluit deze beurs rond 22.30u Nederlandse tijd. Wordt je order niet ingelost, bijvoorbeeld omdat het limietbedrag dat jij hebt ingevuld, die dag niet bereikt is? (de koers was hoger) Dan wordt de order niet ingelost en vervalt deze automatisch. Als je voor een doorlopende order kiest, dan blijft je order gewoon beschikbaar totdat deze wordt ingelost of totdat jij deze zelf weer annuleert. Ik kies eigenlijk altijd voor een doorlopende order.
Als ik kies voor een doorlopende limietorder, dan geef ik dus aan wat ik bereid ben om te betalen voor één aandeel en hoeveel aandelen ik wil kopen. Ik zie ook hoeveel ik op dit moment zou betalen in euro. 
Vervolgens klik ik op 'Plaats order' en zie ik een overzicht van mijn order plus de geschatte transactiekosten die ik betaal voor deze order.

Zodra de order wordt ingelost, krijg ik een notificatie in de app en een mailtje. Vanaf dat moment behoren deze aandelen dus officieel tot mijn portefeuille.

Kosten van DEGIRO

DEGIRO staat dus bekend als een goedkope broker. DEGIRO laat op haar eigen website duidelijk zien wat de tarieven zijn in vergelijking met andere brokers en die zijn daadwerkelijk een stuk lager ten opzichte van alle andere genoemde brokers. Door de lage kosten, vind ik DEGIRO daarom een geschikte broker voor startende beleggers die met een laag bedrag willen beginnen met beleggen.

Je betaalt bij DEGIRO geen vaste, maandelijkse kosten. Je betaalt alleen wanneer je daadwerkelijk aandelen koopt of verkoopt en je betaalt een vast bedrag van €2,50 per jaar per beurs (Euronext Amsterdam en Brussel uitgesloten) waarop je handelt. 

De kosten per transactie verschillen op basis van:

 • Welk beleggingsproduct je koopt (bijvoorbeeld aandelen, hefboomproducten of ETF's)
 • De hoeveelheid die je koopt
 • Op welke beurs je koopt
Stel dat je aandelen koopt op de Euronext-beurs (waar bijvoorbeeld Shell en KPN worden verhandeld), dan betaal je een vast bedrag van €2,00 per transactie plus 0,03% over het aankoopbedrag. Aandelen op de Amerikaanse beurs kosten €0,50 per transactie plus 0,004 dollar per aandeel. 
Een pluspunt van DEGIRO vind ik dat je maandelijks een aantal ETF's die tot de kernselectie behoren, zonder transactiekosten aan kunt schaffen. Een ETF (of tracker) is een beleggingsinstrument dat een bepaalde index probeert te volgen, bijvoorbeeld van diverse aandelen of obligaties binnen een bepaald land of bepaalde sector. Zo kun je in één keer in meerdere bedrijven of sectoren investeren.

Ik heb bijvoorbeeld geld belegd in een ETF die de koers van de 50 grootste bedrijven in Europa volgt en in een ETF die de index van de S&P 500 volgt, de 505 grootste Amerikaanse bedrijven.

Is DEGIRO betrouwbaar en veilig?

Tja, een vraag waar ik als leek (ja, ik noem mezelf nog steeds een leek) niet echt duidelijk antwoord op kan geven. Ik heb een paar factoren onderzocht, op basis waarvan ik vind dat DEGIRO een betrouwbare en veilige partij is.
 • DEGIRO staat onder toezicht van de Duitse Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
 • De website is beveiligd met SSL-technologie, waardoor jouw persoonlijke gegevens en transacties versleuteld verstuurd worden en minder tot niet 'hackgevoelig' zijn.
 • Al je beleggingen worden veilig bewaard in een apart bewaarbedrijf dat gescheiden is van DEGIRO. 
 • Ook het geld dat je stort komt op een aparte bankrekening te staan, die los staat van DEGIRO. Stel dat DEGIRO failliet gaat, dan loop je geen enkel risico.
 • En mocht er iets mis gaan met DEGIRO, dan is je geld verzekerd tot €100.000

Is DEGIRO geschikt voor beginnende beleggers?

DEGIRO is wat mij betreft zeker geschikt voor beginnende beleggers, mits je enige kennis hebt van beleggingsproducten. Je gaat immers zelf aan de slag met het selecteren van aandelen of andere producten, dus wel handig om te weten waar je mee bezig bent en waar je je geld in gaat beleggen.

Ik vind de app erg laagdrempelig en gebruiksvriendelijk en de website beschikt over heel veel informatie, waardoor er altijd wel een antwoord op je vraag te vinden is. En zo niet, dan kun je contact opnemen met de klantenservice die in mijn ervaring snel reageert via de mail.

Mijn ervaring met DEGIRO

Ik ben heel tevreden over DEGIRO. Als belegger heb je de keuze uit veel verschillende beleggingsproducten en kunt beleggen in allerlei landen, sectoren en bedrijven. Zowel de app als de website van DEGIRO vind ik erg gebruiksvriendelijk en fijn werken. 
Een pluspunt zijn de lage transactiekosten en het feit dat je bepaalde ETF's zelfs één keer per maand zonder transactiekosten kunt aanschaffen. Daarmee is DEGIRO ook geschikt voor beginnende of kleine beleggers. 

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en dat je nu vol vertrouwen kunt beginnen met beleggen bij DEGIRO!
Klik hier om te starten met beleggen bij DEGIRO door een beleggingsrekening te openen.

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je via deze link een account aanmaakt bij DEGIRO, ik een commissie krijg. Jou kost het niets extra en mij help je er enorm mee!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten