Beleggen bij Semmie: mijn ervaring en review - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen bij Semmie: mijn ervaring en review


Een grote reis maken, vervroegd met pensioen, een huis kopen... grote dromen hebben we allemaal. Voor veel van die grote dromen is geld nodig. En dat geld, daar kun je natuurlijk op verschillende manieren aan komen. Je kunt sparen, maar met de historisch lage spaarrente van vrijwel 0% en de inflatie wordt jouw geld niet zo snel meer waard. Dat is dan ook de reden waarom veel mensen (en ik ook!) beginnen met beleggen.

Als je je gaat verdiepen in de wondere wereld van beleggen, dan ontdek je al snel dat er heel veel mogelijk is. Zelf aandelen kopen, beleggen in indexfondsen of je geld laten beleggen door een andere partij... tja, de kans is groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Maar waarom zou beleggen ingewikkeld moeten zijn? Beleggingsplatform- en app Semmie gelooft dat iedereen moet kunnen beleggen, ongeacht je kennisniveau en budget. Kijk, dat klinkt nog eens interessant!

Omdat ik mijn beleggingsavonturen sinds maart elke maand deel op mijn blog, vind ik het leuk om verschillende beleggingsapps te testen. Zo kan ik met jullie vanuit eigen ervaring delen welke apps en brokers ik het fijnst vindt en wat de voor- en nadelen zijn. En vandaag dus Semmie!

Over de beleggingsapp Semmie

De app Semmie is opgericht in 2014. Het is een beleggingsapp die het voor consumenten makkelijk maakt om te beginnen met beleggen. Bij Semmie kun je al beleggen met een eenmalig bedrag van €50. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je structureel elke maand een bedrag in de app wil storten om te beleggen, dat is geheel aan jou.

Of Semmie een beetje betrouwbaar is? Jazeker! Semmie valt onder regulering van de AFM en De Nederlandsche Bank. Je rekening wordt aangehouden bij Binck Bank, wat een grote en erkende broker is in Nederland. Het geld op je rekening is beschermd onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel biedt een bepaalde bescherming voor de tegoeden van rekeninghouders als een bank failliet gaat.

Ook beginnen met beleggen via Semmie? Meld je via deze link aan, dan krijgen we allebei 3 maanden gratis beleggen!

Waar belegt Semmie in?

Semmie belegt jouw geld in duurzame indexfondsen. Een duurzaam indexfonds is een verzamelmandje van verschillende aandelen en/of obligaties die een duurzame bijdrage leveren aan de wereld. Aandelen worden doorgaans als een hoger risicoproduct gezien, obligaties (staatsleningen) hebben vaak een lager risico. Op aandelen kun je vaak ook meer rendement behalen dan op obligaties, maar de verliezen bij aandelen zijn vaak ook groter dan bij obligaties.

Als je zelf aan de slag gaat met actief beleggen via een broker zoals DEGIRO, moet je zelf bepalen in welke aandelen, indexfondsen of ETF's jij je geld wil beleggen. Bij Semmie bepaal je alleen een risicoprofiel en belegt Semmie vervolgens jouw geld voor jou. Je kunt kiezen uit drie verschillende risicoprofielen:
 • Defensief
 • Neutraal
 • Offensief
Het risicoprofiel dat je kiest bepaalt in welke mate je bereid bent om een risico te lopen. Hoe lager je risico (defensief) hoe kleiner de kans op verlies, maar ook hoe kleiner de kans op een hoog rendement. Hoe hoger je risicoprofiel (offensief) hoe groter de kans op verlies, maar ook hoe groter de kans op een mooi rendement op lange termijn.

Semmie belegt in vijf aandelenfondsen en in twee obligatiefondsen. Ik vind het een mooie mix van fondsen in diverse sectoren en werelddelen. Semmie kiest bewust voor die brede spreiding, zodat jouw beleggingen nooit afhankelijk zijn van één bedrijf of sector.

Welk risicoprofiel je ook kiest, jouw geld wordt dus altijd in deze zeven indexfondsen belegt. Het verschil tussen de risicoprofielen is de verhouding van de fondsen. Bij een defensief risicoprofiel wordt bijvoorbeeld 65% van jouw geld belegt in obligatiefondsen (lager risico), terwijl bij een offensief risicoprofiel jouw geld voor 74% in aandelenfondsen (hoger risico) wordt belegd.

De handelsmomenten voor Semmie zijn op dinsdag en vrijdag. Dat betekent dat jouw geld op dat moment belegt wordt in bovenstaande fondsen. 

Potjes aanmaken in de app

Het leuke van Semmie vind ik dat je wordt gestimuleerd om na te denken over het doel waarvoor je belegt. Je maakt namelijk een potje aan in de app, bepaalt voor welk beleggingsdoel dit potje is, wanneer je je doel wil bereiken en wat het bedrag is dat je maandelijks in wil leggen. 

Semmie helpt je alvast op weg met wat voorbeelden: je pensioen, de studie van je kinderen, reizen, een tussenjaar... allemaal mooie doelen waar je een flink bedrag voor opzij moet zetten.

Kosten van Semmie

Semmie is lekker transparant over de kosten die je betaalt. Vrijwel alle beleggingsapps en brokers rekenen namelijk een fee voor het gebruik van de app of wanneer je een transactie voltooit. Dit is een bedrag vaak bij je transactie in zit. Op het moment dat jij dus €100 wil beleggen, beleg je in feite bijvoorbeeld €99 omdat er een gedeelte door de app wordt ingehouden.

Bij Semmie bedrag de kosten op jaarbasis 0,7% en 0,24% voor de fondskosten. Als je elke maand €100,- belegt via Semmie, beleg je op jaarbasis €1.200 en betaal je het eerste jaar dus €11,28 over je beleggingen. In vergelijking met de app Peaks, ben je bij Semmie op jaarbasis iets goedkoper uit bij beleggingen tot €2.500. Voor beleggingen boven €2.500, is Peaks juist weer relatief goedkoper.

Nog een leuk extraatje is dat je een betaalverzoekje vanuit de app kunt sturen. Heb je nog geld tegoed van een vriend, collega of familielid? Dan kun je het geld dat zij jou nog verschuldigd zijn, direct beleggen in de app.

Historisch rendement van Semmie

Laten we eens kijken hoe Semmie het de afgelopen jaren heeft gedaan. Op de website publiceert Semmie transparant het rendement per jaar en per risicoprofiel sinds 2014. Alle risicoprofielen hebben sinds de start een positief rendement gemaakt, variërend van 17,52% voor het defensieve risicoprofiel tot 31,81% voor het offensieve risicoprofiel.

In 2018 en 2020 was er voor alle risicoprofielen een negatief rendement ten opzichte van het jaar ervoor. Je ziet dan ook dat de daling extremer was bij het offensieve risicoprofiel dan bij het defensieve risicoprofiel. Maar hetzelfde geldt uiteindelijk voor het positieve rendement, dat bij het offensieve risicoprofiel vele male hoger is dan bij het defensieve profiel.

Mijn ervaringen met Semmie

Ik heb zelf een paar maanden geleden eenmalig €100 belegd om de app uit te proberen. Ik heb gekozen voor het risicoprofiel 'Offensief', ik vind het niet zo spannend om met €100 een beetje risico te lopen.

Ik heb een potje aangemaakt met als doel 'Pensioen'. Om daar over 30 jaar echt van te kunnen leven, moet ik natuurlijk structureel een bedrag in gaan leggen. Maar op dit moment is er ook al een leuk rendement te zien, mijn €100 is inmiddels 2,77% meer waard. En dat is toch weer meer dan dat ik het geld op mijn spaarrekening had laten staan.

Je kunt je geld bovendien op elk gewenst moment uit de app halen, zonder dat daar nog extra kosten bij komen. Let op: het bedrag dat je weer terug kunt storten op je rekening is het bedrag dat jouw geld op dat moment waard is in de app. Je inleg kan dus ook minder waard zijn geworden.

Beleggen met Semmie of Peaks?

Achter de schermen werk ik aan een mega uitgebreid artikel waarin ik allerlei bekende beleggingsapps en brokers met elkaar wil vergelijken. Ook Semmie komt daar in voor. Ik merk in ieder geval dat Semmie en de app Peaks qua functionaliteiten, visie en mogelijkheden best wel op elkaar lijken. Ik kan me dan ook best voorstellen dat je twijfelt tussen deze twee en niet goed weet in welke app jij je geld wil gaan beleggen. Een uitgebreide vergelijking volgt dus nog, bij deze alvast in het kort mijn bevindingen.

 • Semmie en Peaks beleggen beide in duurzame indexfondsen. De samenstelling van de fondsen verschilt wel per app.
 • In de app van Semmie kun je meerdere beleggingspotjes aanmaken, bij Peaks kan dat niet.
 • Semmie is qua fee en fondskosten op jaarbasis iets goedkoper dan Peaks tot een belegd bedrag van €2.500
 • Peaks is qua fee en fondskosten op jaarbasis iets goedkoper dan Semmie bij een belegd vermogen boven de €2.500
 • Semmie heeft twee handelsmomenten per week, Peaks heeft vijf handelsmomenten per week. Bij Peaks is de kans dus feitelijk gezien groter dat jouw geld op het meest aantrekkelijke moment belegd wordt.
 • Bij Semmie krijg je €15,- voor iedere persoon die zich via jou aanmeldt om te beginnen met beleggen, bij Peaks krijg je €5,- (+€25,- extra bonus bij 5 personen) voor iedere persoon die zich aanmeldt via jouw unieke aanmeldlink.
Kortom: beide apps zijn wat mij betreft echt een aanrader om laagdrempelig en duurzaam te beleggen. Wil je met een klein bedrag beginnen met beleggen? Dan past Semmie qua kosten misschien beter bij je. Voor hogere bedragen boven de €2.500 is Peaks in mijn ogen interessanter vanwege de kosten én het feit dat Peaks vijf keer per week jouw geld belegt.

Ook beginnen met beleggen via Semmie? Meld je via deze link aan, dan krijgen we allebei 3 maanden gratis beleggen. 

Maak jij al gebruik van Semmie? Of gebruik je andere beleggingsapps?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

 1. Hallo
  Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks aan forex en binair verdienen voor investeerders, zullen u graag alles vertellen over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 geld kunt investeren en wekelijks $ 2500 kunt verdienen, veel mensen hebben eerder geprofiteerd van dit investeringsaanbod en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u hulp nodig heeft bij het betalen van rekeningen, kies dan gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begin wekelijks winst te maken

  $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
  $ 1000 om in 7 dagen $ 10.000 te verdienen
  $ 5000 om in 7 dagen $ 50000 te verdienen

  Om uw investering te starten, neemt u contact op via WhatsApp: (+12166263236)
  e-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen