Beleggen voor beginners: hoe start je? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen -->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen voor beginners: hoe start je?Sinds een aantal weken bevind ik me in de wondere wereld van beleggen. Mijn ervaringen deel ik in deze blogserie over Beleggen. Beleggen leek in mijn hoofd altijd enorm ingewikkeld, maar toen ik de tijd nam om me erin te verdiepen, bleek het allemaal best mee te vallen. Doordat er meerdere manieren van beleggen mogelijk zijn, is een enorm kennisniveau en startkaptiaal niet per se nodig om te kunnen beginnen met beleggen.

Ben je ook nieuwsgierig naar beleggen, wil je weten hoe het allemaal zit en hoe je kunt starten? In dit artikel 'beleggen voor beginners', deel ik handige tips om zelf te starten met beleggen.

Wanneer begin je met beleggen?

Laat ik vooropstellen dat je alleen moet beginnen met beleggen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Ga nooit beleggen met geleend geld of geld dat je op zeer korte termijn nodig hebt. De kans is dan groot dat je je geïnvesteerde geld op een ongunstig moment terug moet halen, waardoor je verlies maakt. En dat is wel het laatste dat je wil. Ook brengt beleggen risico met zich mee. Je inleg kan minder waard worden.

Zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt met spaargeld waar je direct toegang tot hebt en beleg alleen met geld dat je kunt 'missen'.

 👉Ben je benieuwd hoeveel geld je ongeveer opzij moet zetten voor jouw situatie? Met de BufferBerekenaar van Nibud bereken je hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. 

"Er is geen beter moment om te beginnen met beleggen, dan vandaag," is een uitspraak die ik vaak hoor. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen de tijd hebben om meer waard te worden. Beleggen is namelijk pas écht interessant als je het doet voor de lange termijn. En met de lange termijn wordt vaak 20 tot 30 jaar bedoeld. In die periode maak je meerdere recessies en economische hoogtepunten mee, waardoor je beleggingen goede en minder goede tijden doormaken. Ik hoor vaak dat je met actief beleggen gemiddeld zo'n 7% rendement per jaar kunt behalen over een looptijd van 20 tot 30 jaar. En dat is heel wat meer dan wat je geld op je spaarrekening oplevert!

Als je wil starten met beleggen, kun je dus het beste direct beginnen. Alhoewel, ik ben van mening dat bepaalde momenten beter zijn om te beginnen met beleggen dan andere momenten. Wat ik in verschillende podcasts heb gehoord, is dat een goed moment om te beginnen met beleggen of om extra geld in te leggen, is "wanneer het bloed door de straten loopt." Daarmee wordt een economisch mindere periode bedoeld, zoals nu bijvoorbeeld het geval is met de coronacrisis.
De kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven zijn onlangs bekend gemaakt en voor het grootste gedeelte van de bedrijven waren die niet al te best. Dat betekent dat beleggers minder vertrouwen krijgen in deze bedrijven en de koers enorm daalt.

Veel beleggers hebben op dit moment te maken met een negatieve portefeuille: de waarde van hun beleggingen is momenteel lager dan het geld dat ze hebben ingelegd. Veel koersen zijn historisch laag. Dit kan dus een éxtra goed moment zijn om te starten met beleggen, omdat aandelen nu zo 'goedkoop' zijn.

Welke vorm van beleggen kies je?

Oké, je hoort overal dat je moet beginnen met beleggen en het lijkt je best interessant. Maar welke vorm van beleggen kies je?
Het leuke van beleggen vind ik dat er veel verschillende opties zijn. Bij de ene optie heb je zelf vrijwel geen omkijken naar je beleggingen en heb je een laag risicoprofiel. Bij de andere optie kun je er zelf dagelijks mee bezig zijn en een interessant rendement halen. Kortom: ik denk dat er altijd wel een vorm van beleggen is die bij jou past.

Geef voor jezelf een antwoord op de volgende vragen om te bepalen welke vorm van beleggen bij jou past:
 1. Heb je al kennis van beleggen? (Ja/Nee)
 2. Ben je bereid en vind je het interessant om je meer te gaan verdiepen in beleggen? (Ja/Nee)
 3. Vind je het leuk om zelf actief met je beleggingen bezig te zijn? (Ja/Nee)
 4. Durf je het aan om een hoger risico te lopen, waardoor de kans op een hoger rendement ook groter is? (Ja/Nee)

Heb je op de meeste vragen 'Nee' beantwoord?

Dan is beheerd beleggen wat voor jou. Ook als je op de meeste vragen 'Ja' hebt beantwoord, kan beheerd beleggen nog steeds super interessant zijn voor jou. Met beheerd beleggen kun je toch starten met beleggen, zonder dat je er veel verstand van hoeft te hebben en er veel omkijken naar hebt. Via veel Nederlandse banken kun je aan beheerd beleggen doen. Je stort eenmalig of periodiek een bedrag op je beleggingsrekening en je geld wordt vervolgens voor jou belegd in bedrijven of indexfondsen.
Je bepaalt zelf je risicoprofiel. Hoe lager je risicoprofiel, hoe lager de kans op verlies (maar ook hoe lager de kans is op een hoog rendement).

👉 Een tip om heel laagdrempelig te beginnen met beleggen is de app Peaks (van Rabobank). Ik heb daar een artikel over geschreven waarin ik uitleg wat de mogelijkheden zijn om beheerd te beleggen via Peaks.

Heb je op de meeste vragen 'Ja' beantwoord?

Dan is actief beleggen waarschijnlijk wat voor jou. Je vindt het leuk om zelf met je beleggingen bezig te zijn, hebt al een bepaald kennisniveau van beleggen of bent bereid je kennisniveau te verhogen. Door actief te beleggen bepaal je zelf welke aandelen je koopt en in welke bedrijven je belegt. Je weet dat je een hoger risico loopt, maar weet ook dat de kans op een hoger rendement groter is.

Om actief te kunnen beleggen en aandelen te kopen op de beurs, heb je een broker nodig. Dit is een tussenpartij waardoor jij als particulier op de beurs aandelen kunt kopen. Bekende brokers in Nederland zijn DeGiro, Lynx en Binck Bank. Je betaalt vaak een vast bedrag per maand aan abonnementskosten en een vast en/of variabel bedrag per transactie (als je aandelen koopt of verkoopt).

Op dit moment zijn er bij deze brokers enorme wachtlijsten en kan het dus wel even duren voordat je kunt starten met actief beleggen. Ik ben nu begonnen met actief beleggen via de app Bux ZERO en inmiddels ook bij DEGIRO (mei 2020). Om succesvol te zijn met actief beleggen, is het belangrijk dat je een bepaald kennisniveau van beleggen hebt en het interessant vindt om je in te lezen in het beursnieuws. Anders ga je lukraak aandelen kopen en heb je geen idee waar je mee bezig bent.

Ik heb nog geen enorm kennisniveau van beleggen, dus ik kies nu voor de strategie om mijn ingelegde geld veilig te spreiden over verschillende sectoren en landen. Mijn portefeuille bestaat momenteel uit aandelen in bijvoorbeeld gas en olie (Shell) tot aan telecommunicatie (KPN) en financiën (ING en Commerzbank). Ik heb zowel Nederlandse als Duitse aandelen. Ook daardoor spreid ik mijn risico.

Het leuke is dat je natuurlijk ook prima actief én beheerd kunt beleggen. Dat is wat ik doe. Ik laat een klein bedrag beheerd beleggen en beleg zelf actief met wat grotere bedragen.

Verdiep je de kosten van beleggen

Om te kunnen beleggen, beheerd of actief, heb je dus altijd een tussenpartij nodig. En die tussenpartijen willen natuurlijk geld verdienen. Dat doen ze door aan hun klanten, particulieren die willen beleggen, kosten door te berekenen. Vrijwel alle partijen rekenen hier geld voor, al zijn er uitzonderingen. Voordat je de keuze maakt voor een tussenpartij om te kunnen beleggen, is het dus aan te raden om je te verdiepen in de kosten.

Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met:

 • Transactiekosten/aankoopkosten: voor elke transactie die je doet (geld bijstorten, aandelen kopen of verkopen) betaal je een vast bedrag en/of een percentage over je transactie. Als je een aandeel wil kopen van €5, maar ook standaard €2 per transactie betaalt (zoals bijvoorbeeld bij DEGIRO het geval is), kun je je dus wel voorstellen dat dit niet altijd interessant is.
 • Servicekosten: als je aan beheerd beleggen doet (bijvoorbeeld via Peaks) betaal je een bedrag aan de tussenpartij omdat zij voor jou beleggen. Bij Peaks is dat bijvoorbeeld een jaarlijks percentage over de waarde van jouw beleggingen.
 • Abonnementskosten: Ook rekenen sommige tussenpartijen abonnementskosten. Je betaalt dan standaard een bedrag (maandelijks of jaarlijks) om van dit platform gebruik te kunnen maken, ongeacht of je die maand een transactie doet.

Bepaal je beleggingsdoel

Nadat je je keuze hebt gemaakt voor een vorm van beleggen, is het tijd om je doel te bepalen. Wat is jouw langetermijndoel met beleggen? Ik wil bijvoorbeeld beleggen voor mijn pensioen en om over een tijd een vakantiehuisje te kunnen kopen. Mijn pensioen gaat pas over een jaar of 40 in, dus dat betekent dat ik ruim 40 jaar heb (met hopelijk gemiddeld 7% rendement per jaar!) om mijn pensioen bij elkaar te sparen.

Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Bepaal hoeveel en hoe vaak je geld je wil investeren

Geld kun je maar één keer investeren. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe jij je geld investeert in je beleggingen. Bij zowel beheerd als actief beleggen heb je de keuze om eenmalig een bedrag in te leggen of periodiek een bedrag in te leggen, bijvoorbeeld elke maand of elk jaar.
Als ik de beleggingsexperts mag geloven, is dat laatste het meest gunstig. Door je gespreid geld in te leggen, leg je geld in op zowel gunstige moment als minder gunstige momenten en is de kans het grootst op rendement. Niemand kan namelijk de markt 100% correct voorspellen, dus je weet nooit zeker of dit gunstige moment écht zo gunstig is. Misschien zijn de koersen over twee weken nóg lager.

Ik heb ervoor gekozen om via de app Peaks (beheerd beleggen) eenmalig een bedrag in te leggen en via de app Bux ZERO en DEGIRO (actief beleggen) elke maand een bedrag op mijn beleggingsrekening te storten. Dat geld kan ik vervolgens gebruiken om aandelen van te kopen. Het is natuurlijk afhankelijk van de koersen in welke bedrijven ik op dat moment aandelen ga kopen.

En dan is het tijd om te starten! Je kunt al beginnen met beleggen vanaf een paar euro (eenmalig of per maand), dus je hebt echt geen enorm startkapitaal nodig om te starten met beleggen. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Financer.com.

Volg mij op Pinterest en/of pin dit artikel op Pinterest:Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel interessant om hier meer over te lezen en er op die manier meer over te weten te komen. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn ouders beleggen, maar verder weet ik er nog niet heel veel van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel en leuk dat je bent begonnen met beleggen!

  Jouw vraag over of je bereid bent om meer risico te lopen voor meer resultaat is een vrij misleidende vraag. Misschien is het goed om je te verdiepen in de kosten van het beleggen, want die maken een enorme impact op je resultaat (bij zowel actief als beheerd beleggen).

  Zelf doen wij aan indexbeleggen, met een vast bedrag per maand tegen minimale kosten met een buy and hold strategie: wat vooral betekent, kopen en er daarna vanaf blijven en wachten.
  Uit onderzoek is gebleken dat de beste beleggers de accounts zijn van overleden mensen en daarna van mensen die vergeten waren dat ze een beleggingsaccount hadden.

  Je leest het al, ik ben geen fan van actief beleggen, maar heb wel een hoog risicoprofiel want nog jong en lange beleggingshorizon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Willemijn, dankjewel voor je reactie. Leuk om te horen dat je ook bezig bent met beleggen! Je reactie m.b.t. kosten is inderdaad een goede, als je kijkt naar Peaks dan zijn de kosten relatief hoog. Als je met kleine bedragen belegt, zijn die standaardkosten die je maandelijks en jaarlijks betaalt niet altijd de moeite waard en kun je je geld beter ergens anders beheerd laten beleggen.

   Ik zal dan ook een alinea toevoegen over de kosten waar je rekening mee moet houden. Erg belangrijk om je daarin te verdiepen en de kosten te vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden.

   Jouw strategie klinkt slim: een vast bedrag per maand inleggen en er daarna van afblijven. Ik merk dat ik beleggen erg leuk vind en het beheerd/indexbeleggen wat 'saai' vind. Ik vind het juist leuk om zelf aandelen te selecteren en me in te lezen in bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat mijn strategie beter of succesvoller is, de kans is groot dat jij op termijn wellicht meer rendement haalt dan ik! :-)

   Verwijderen