Beleggen voor beginners: hoe start je? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen voor beginners: hoe start je?Dit artikel is geüpdatet op 25 juni 2021 - Sinds anderhalf jaar bevind ik me in de wondere wereld van beleggen. Mijn ervaringen deel ik in deze blogserie over Beleggen. Beleggen leek in mijn hoofd altijd enorm ingewikkeld, maar toen ik de tijd nam om me erin te verdiepen, bleek het allemaal best mee te vallen. Doordat er meerdere manieren van beleggen mogelijk zijn, is een enorm kennisniveau en startkaptiaal niet per se nodig om te kunnen beginnen met beleggen.

Ben je ook nieuwsgierig naar beleggen, wil je weten hoe het allemaal zit en hoe je kunt starten? In dit artikel deel ik handige tips en stappen om te starten met beleggen voor beginners.

1. Bedenk of dit een goed moment is om te beginnen met beleggen 

Laat ik vooropstellen dat je alleen moet beginnen met beleggen met geld dat kunt missen en de komende jaren niet nodig hebt. Ik zou je niet aanraden om te beleggen met geleend geld of geld dat je op zeer korte termijn nodig hebt. Als je nu bijvoorbeeld nog een grote studieschuld hebt, kan het slim zijn om die eerst (gedeeltelijk) af te lossen voordat je start met beleggen.

Als je je geld hebt belegd en het over een tijdje tóch nodig hebt omdat je een nieuwe auto moet kopen, je wasmachine ermee ophoudt of je een onverwachte rekening krijgt, dan is de kans aanwezig dat je je geïnvesteerde geld op een ongunstig moment terug moet halen. Je maakt dan verlies. En dat is wel het laatste dat je wil. 

Zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt met spaargeld waar je direct toegang tot hebt en beleg alleen met geld dat je kunt 'missen'.

 👉Ben je benieuwd hoeveel geld je ongeveer opzij moet zetten voor jouw situatie? Met de BufferBerekenaar van Nibud bereken je hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. 

"Er is geen beter moment om te beginnen met beleggen, dan vandaag," is een uitspraak die ik vaak hoor. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je beleggingen de tijd hebben om meer waard te worden. Beleggen is vaak pas écht interessant als je het doet voor de lange termijn. Met de lange termijn wordt vaak 20 tot 30 jaar bedoeld. In die periode maak je meerdere recessies en economische hoogtepunten mee, waardoor je beleggingen goede en minder goede tijden doormaken. 

Ik hoor vaak dat je met actief beleggen gemiddeld zo'n 6% rendement per jaar kunt behalen over een looptijd van 20 tot 30 jaar. En dat is heel wat meer dan wat je geld op je spaarrekening oplevert!

En dat niet alleen, over een lange periode profiteer je optimaal van het rente-op-rente-effect, ook het wel 'het achtste wereldwonder' genoemd. Stel dat je eenmalig €1.000 belegt en vijftien jaar lang structureel 4% rendement krijgt dat je direct weer herinvesteert. Dan maak je het jaar erop 4% rendement over €1.040. En zo verder. Over 15 jaar is die €1.000 dan ineens ruim €1.800 waard. Zo groeit je vermogen zónder dat je zelf opnieuw geld hoeft in te leggen. 

Er is geen beter moment om te beginnen met beleggen, dan vandaag.

Als je wil starten met beleggen, kun je dus het beste direct beginnen. Alhoewel, ik ben van mening dat bepaalde momenten beter zijn om te beginnen met beleggen dan andere momenten. Een goed moment om te beginnen met beleggen of om extra geld in te leggen, is "wanneer het bloed door de straten loopt." Daarmee wordt een economisch mindere periode bedoeld, zoals in maart bijvoorbeeld het geval was tijdens de start van de coronacrisis.

Veel beleggers hebben in 2020 dan ook langere tijd te maken gehad met een negatieve portefeuille: de waarde van hun beleggingen waren veel lager dan het geld dat ze hadden ingelegd. 

2. Bepaal welke vorm van beleggen bij je past 

Oké, je hoort overal dat je moet beginnen met beleggen en het lijkt je best interessant. Maar welke variant van beleggen kies je?

Het leuke van beleggen vind ik dat er veel verschillende opties zijn. Bij de ene optie heb je zelf vrijwel geen omkijken naar je beleggingen en heb je een laag risicoprofiel. Bij de andere optie kun je er zelf dagelijks mee bezig zijn en een interessant rendement halen, maar loop je ook redelijk wat risico op verlies. Kortom: ik denk dat er altijd wel een vorm van beleggen is die bij jou past.

Geef voor jezelf een antwoord op de volgende vragen om te bepalen welke vorm van beleggen bij jou past:
 1. Heb je al kennis van beleggen? (Ja/Nee)
 2. Ben je bereid en vind je het interessant om je meer te gaan verdiepen in beleggen? (Ja/Nee)
 3. Vind je het leuk om zelf actief met je beleggingen bezig te zijn? (Ja/Nee)
 4. Durf je het aan om een hoger risico te lopen, waardoor de kans op een hoger rendement ook groter is? (Ja/Nee)

Heb je op de meeste vragen 'Nee' beantwoord?

Dan is beheerd beleggen misschien wel wat voor jou. Ook als je op de meeste vragen 'Ja' hebt beantwoord, kan beheerd beleggen nog steeds super interessant zijn voor jou. Met beheerd beleggen kun je toch starten met beleggen, zonder dat je er veel verstand van hoeft te hebben en er veel omkijken naar hebt. Via veel Nederlandse banken, kun je aan beheerd beleggen doen. Je stort eenmalig of periodiek een bedrag op je beleggingsrekening en je geld wordt vervolgens voor jou belegd in bedrijven of indexfondsen.

Je bepaalt zelf je risicoprofiel. Hoe lager je risicoprofiel, hoe lager de kans op verlies (maar ook hoe lager de kans is op een hoog rendement).

Er zijn veel apps of banken waar je kunt beginnen met beheerd beleggen. Ik noem er een aantal waar ik op mijn blog uitgebreide artikelen over heb geschreven die je kunt checken voor meer informatie.

Heb je op de meeste vragen 'Ja' beantwoord?

Dan is zelf beleggen misschien wat voor jou. Je vindt het leuk om zelf met je beleggingen bezig te zijn, hebt al een bepaald kennisniveau van beleggen of bent bereid je kennisniveau te verhogen. Door zelf te beleggen bepaal je zelf welke aandelen je koopt en in welke bedrijven je belegt. Je loopt misschien een wat hoger risico, maar er doorgaans betekent 'meer risico' ook dat de kans op een hoger rendement groter is. 

Om zelf te kunnen beleggen en aandelen te kopen op de beurs, heb je een broker nodig. Dit is een tussenpartij waardoor jij als particulier op de beurs aandelen kunt kopen. Bekende brokers in Nederland zijn DEGIRO, Lynx en Binck Bank. Om te kunnen beleggen via deze broker, betaal je soms een vast bedrag per maand of per jaar en daarnaast vaak een vast en/of variabel bedrag per transactie (als je aandelen koopt of verkoopt). 

Een andere tip is de app BUX Zero. Hier kun je heel laagdrempelig (en in sommige gevallen zelfs zonder transactiekosten) beleggen in een selectie bedrijven. Ik heb hier bijvoorbeeld wat aandelen in Shell, TripAdvisor en Blackberry.

Vind je het belangrijk om met je beleggingen ook een steentje bij te dragen aan een betere wereld? Kijk dan eens op het platform Lendahand. Je kunt hier beleggen in crowdfundingprojecten waarbij geld wordt verzameld voor het opstarten van projecten in ontwikkelingslanden. Jouw geld 'leen' je als het ware uit en krijg je (als alles goed gaat, het is en blijft beleggen en dus loop je risico) na een bepaalde periode terugbetaald, met rente. Ik heb hier inmiddels in drie verschillende projecten belegd.

Als je zelf gaat beleggen op de beurs via een broker, is het wel zo handig als je een bepaald kennisniveau van beleggen hebt en het interessant vindt om je regelmatig in te lezen in het beursnieuws. Je moet immers zelf bepalen welke aandelen je gaat kopen (of verkopen), dus fijn om te weten waar je mee bezig bent.

Ik heb inmiddels (juni 2021) ruim €8.000 belegd via BUX Zero & DEGIRO. Ik kies ervoor om mijn ingelegde geld zoveel mogelijk te verspreiden om mijn risico te beperken. Dat doe ik door te beleggen in verschillende landen, sectoren en type beleggingsproducten. Ik heb bijvoorbeeld aandelen (in commerciële bedrijven), maar ook obligaties (staatsleningen) en ETF's; een verzamelmandje van tientallen aandelen die ik in één keer kan kopen.

Het leuke is dat je natuurlijk ook prima zelf én beheerd kunt beleggen. Dat is wat ik ook doe. Ik laat een klein bedrag beheerd beleggen en beleg zelf actief met wat grotere bedragen.

3. Verdiep je de kosten van beleggen

Om te kunnen beleggen, beheerd of zelf, heb je dus altijd een tussenpartij nodig. En die tussenpartijen willen natuurlijk geld verdienen. Dat doen ze door aan hun klanten, particulieren die willen beleggen, kosten door te berekenen. Vrijwel alle partijen rekenen hier geld voor, al zijn er uitzonderingen. Voordat je de keuze maakt voor een tussenpartij om te kunnen beleggen, is het dus aan te raden om je te verdiepen in de kosten.

Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met:
 • Transactiekosten/aankoopkosten: voor elke transactie die je doet (geld bijstorten, aandelen kopen of verkopen) betaal je een vast bedrag en/of een percentage over je transactie. Als je een aandeel wil kopen van €5, maar ook standaard €2 per transactie betaalt (zoals bijvoorbeeld bij DEGIRO het geval is op bepaalde beurzen), kun je je dus wel voorstellen dat dit niet altijd interessant is.
 • Beurskosten: als je via een broker handelt op een bepaalde beurs, bijvoorbeeld de Euronext in Amsterdam of NASDAQ in Amerika, dan kan het zijn dat je beurskosten betaalt. Die verschillen weer per beurs en worden netjes aangegeven in het tarievenoverzicht van je broker.
 • Beheerskosten/fondskosten: als je aan beheerd beleggen doet (bijvoorbeeld via Peaks) betaal je een bedrag aan de tussenpartij omdat zij voor jou beleggen. Bij Peaks is dat bijvoorbeeld een vast, maandelijks bedrag of boven de €2.500; 0,5% over de waarde van jouw beleggingen. Als je belegt in een indexfonds, bijvoorbeeld via InDelta of Meesman, dan betaal je ook fondskosten.
 • Abonnementskosten: Ook rekenen sommige tussenpartijen abonnementskosten. Je betaalt dan standaard een bedrag (maandelijks of jaarlijks) om van dit platform gebruik te kunnen maken, ongeacht of je die maand een transactie doet.

4. Bepaal je beleggingsdoel

Nadat je je keuze hebt gemaakt voor een vorm van beleggen, is het tijd om je doel te bepalen. Wat is jouw langetermijndoel met beleggen? Ik wil bijvoorbeeld beleggen voor mijn pensioen en om over een tijd een vakantiehuisje te kunnen kopen. Mijn pensioen gaat pas over een jaar of 40 in, dus dat betekent dat ik ruim 40 jaar heb (met hopelijk gemiddeld 6% rendement per jaar!) om mijn pensioen bij elkaar te sparen.

De geschiedenis laat vaak zien dat hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

5. Bepaal hoeveel en hoe vaak je geld je wil investeren

Geld kun je maar één keer investeren. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe jij je geld investeert in je beleggingen. Bij zowel beheerd als zelf beleggen heb je de keuze om eenmalig een bedrag in te leggen en/of periodiek een bedrag in te leggen, bijvoorbeeld elke maand of elk jaar.

Als ik de beleggingsexperts mag geloven, is dat laatste het meest gunstig. Door je gespreid geld in te leggen, leg je geld in op zowel gunstige moment als minder gunstige momenten en is de kans het grootst op rendement. Niemand kan namelijk de markt 100% correct voorspellen, dus je weet nooit zeker of dit gunstige moment écht zo gunstig is. Misschien zijn de koersen over twee weken nóg lager.

Ik heb ervoor gekozen om via de platformen Semmie en Peaks (beheerd beleggen) eenmalig een bedrag in te leggen. Via de platformen InDelta (indexbeleggen), Lendahand (crowdfundingplatform), Bux ZERO en DEGIRO (zelf beleggen) stort ik periodiek een bedrag op mijn beleggingsrekening. Dat geld kan ik vervolgens gebruiken om aandelen van te kopen of in het geval van Lendahand geld in te leggen in een bepaald crowdfundingproject. 

En dan is het tijd om te starten! Je kunt al beginnen met beleggen met een paar tientjes per maand (eenmalig of per maand), dus je hebt echt geen enorm startkapitaal nodig om te starten met beleggen. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Financer.com. Disclaimer: ik ben geen financieel expert of beleggingsexpert. Ik schrijf over beleggen naar eigen inzicht en geef geen advies over beleggen. Beleggen neemt risico's met zich mee, met beleggen kun je je inleg verliezen.

Volg mij op Pinterest en/of pin dit artikel op Pinterest:Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel interessant om hier meer over te lezen en er op die manier meer over te weten te komen. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn ouders beleggen, maar verder weet ik er nog niet heel veel van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel en leuk dat je bent begonnen met beleggen!

  Jouw vraag over of je bereid bent om meer risico te lopen voor meer resultaat is een vrij misleidende vraag. Misschien is het goed om je te verdiepen in de kosten van het beleggen, want die maken een enorme impact op je resultaat (bij zowel actief als beheerd beleggen).

  Zelf doen wij aan indexbeleggen, met een vast bedrag per maand tegen minimale kosten met een buy and hold strategie: wat vooral betekent, kopen en er daarna vanaf blijven en wachten.
  Uit onderzoek is gebleken dat de beste beleggers de accounts zijn van overleden mensen en daarna van mensen die vergeten waren dat ze een beleggingsaccount hadden.

  Je leest het al, ik ben geen fan van actief beleggen, maar heb wel een hoog risicoprofiel want nog jong en lange beleggingshorizon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Willemijn, dankjewel voor je reactie. Leuk om te horen dat je ook bezig bent met beleggen! Je reactie m.b.t. kosten is inderdaad een goede, als je kijkt naar Peaks dan zijn de kosten relatief hoog. Als je met kleine bedragen belegt, zijn die standaardkosten die je maandelijks en jaarlijks betaalt niet altijd de moeite waard en kun je je geld beter ergens anders beheerd laten beleggen.

   Ik zal dan ook een alinea toevoegen over de kosten waar je rekening mee moet houden. Erg belangrijk om je daarin te verdiepen en de kosten te vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden.

   Jouw strategie klinkt slim: een vast bedrag per maand inleggen en er daarna van afblijven. Ik merk dat ik beleggen erg leuk vind en het beheerd/indexbeleggen wat 'saai' vind. Ik vind het juist leuk om zelf aandelen te selecteren en me in te lezen in bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat mijn strategie beter of succesvoller is, de kans is groot dat jij op termijn wellicht meer rendement haalt dan ik! :-)

   Verwijderen
 3. Hi Nicole, wat een ontzettend leuk stukje! Zelf ben ik ook actief in de beleggingswereld en probeer mensen te helpen bij de 1e stappen van het beleggen. De drempel is voor velen helaas te hoog en dit moet veranderen.. Geld op onze spaarrekening levert niets op en wordt door banken gebruikt om te investeren.. dus dit moeten en kunnen we ook zelf!

  wellicht eens leuk om de handen ineen te slaan ?

  https://omgaanmetgeldzaken.nl/beginnen-met-beleggen/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg bedankt voor de informatie! Dit was net het duwtje in de rug die ik nodig had om te beginnen met beleggen!

  BeantwoordenVerwijderen