Beleggen bij een bank: is dat wat voor jou? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen bij een bank: is dat wat voor jou?


Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt jaarlijks de spaarrente over je spaargeld op je rekening gestort. Waar je in 2007 nog gemiddeld 2,66% rente over je spaargeld kreeg, is dat dit jaar bij veel banken nog maar 0,01%. 'Vroeger' kon je spaargeld je een leuk rendement opleveren, tegenwoordig is het niet meer dan een paar cent of een paar euro, ook al heb je tienduizenden euro's spaargeld. Van het rendement op sparen ga je dus niet rijk worden. Dat zal dan ook vast de reden zijn dat ik de afgelopen maanden op social media bij steeds meer mensen zie dat ze zijn gestart met beleggen.

Ook ik dacht vorig jaar maart: dit moet anders. Ik besloot me eindelijk te gaan verdiepen in de wondere wereld van beleggen. Ik las het boek 'Blondjes Beleggen Beter', probeerde het beursspel van de IEX uit (zo kon ik fictief tienduizenden euro's beleggen om het kopen van aandelen onder de knie te krijgen) en begon laagdrempelig met beheerd beleggen via verschillende apps.

Inmiddels heb ik ruim €7.000 aan belegd vermogen en neem ik je op mijn blog elke maand mee in mijn beleggingsavonturen. Van apps tot brokers en van beleggen in vastgoedbedrijven tot beleggen via een crowdfundingplatform; ik heb het allemaal geprobeerd, maar er is één vorm van beleggen die ik tot op heden nog niet zelf heb ervaren: beleggen bij een bank. Tijd om daar verandering in te brengen! In dit artikel vertel ik je in samenwerking met ABN AMRO over de mogelijkheden, vooroordelen én voordelen van beleggen bij een bank en ontdek je of het misschien wel iets voor jou is.

Welke vormen van beleggen zijn er?

Voordat ik je meer ga vertellen over beleggen bij een bank, wil ik eerst wat meer uitleggen over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van beleggen. Misschien is dit wel het eerste artikel dat je leest over beleggen, omdat je bij de start van het nieuwe jaar dacht: 'De hoogste tijd om me eens te gaan verdiepen in beleggen!' 

De kans is groot dat je wat vooroordelen hebt over beleggen. Die ik had ik tenminste wel. Bijvoorbeeld dat:

 • ... beleggen heel ingewikkeld is;
 • ... je veel kennis moet hebben van beleggen;
 • ... je niet kunt beleggen met een klein bedrag;
 • ... beleggen heel risicovol is.
Het goede nieuws is: het valt allemaal wel mee (al zijn er natuurlijk wel risico's). Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn (je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wil), je hoeft niet veel kennis te hebben van beleggen (tenzij je gaat beleggen in ingewikkeldere beleggingsproducten), je kunt al beleggen met een paar tientjes per maand en het risico... tja, beleggen brengt risico's met zich mee, maar er zijn allerlei manieren waarop je je risico kunt verkleinen.

Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen. Voor de ene manier heb je wat meer kennis nodig dan voor de andere, de ene brengt wat meer risico met zich mee en de bij sommige vormen van beleggen kun je al beleggen met €10,- per maand.

Grofweg kun je alle vormen van beleggen onderverdelen in drie soorten dienstverlening': beheerd beleggen, zelf beleggen en beleggen met advies. Binnen deze hoofdcategorieën zijn er ook weer talloze opties, maar elke vorm van beleggen is in principe te koppelen aan één van deze categorieën. 

De twee waar ik het vandaag over wil hebben zijn beheerd beleggen en zelf beleggen.

Beheerd beleggen

Als je kiest voor beheerd beleggen, stort je eenmalig en/of periodiek een bedrag op een beleggingsrekening bij bijvoorbeeld een bank, vermogensbeheerder of indexfonds. Deze partij gaat vervolgens geld beleggen voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen, is een risicoprofiel en/of fonds te kiezen waarin je gaat beleggen. Het risicoprofiel dat je kiest bepaalt de mate van risico dat je bereid bent te lopen. Hoe hoger het risico dat je 'durft' te lopen, hoe groter de kans op verlies, maar ook een grotere kans op een hoger rendement. Op basis van jouw risicoprofiel, wordt bepaald hoe jouw 'beleggingsportefeuille' eruit ziet. Als je kiest voor een laag risicoprofiel, dan zal je portefeuille voor een groter gedeelte bestaan uit obligaties (beleggingsproducten met doorgaans een lager risico). Kies je voor een hoger risicoprofiel, dan bestaat je portefeuille juist uit een hoger percentage aandelen (beleggingsproducten met doorgaans een hoger risico).

Bij sommige banken en indexfondsen kun je ook kiezen in wat voor soort bedrijven je wilt beleggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in duurzame bedrijven. 
Als je aan beheerd beleggen doet, heb je in principe weinig kennis nodig van beleggen en heb je ook niet zoveel omkijken naar je beleggingen. De bijkomende kosten zijn vaak wel iets hoger dan wanneer je zelf belegt.

Zelf beleggen

Als je kiest voor zelf beleggen, dan ga je je eigen geld direct beleggen. Dat betekent dat je zelf bepaalt welke aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten je koopt. Als je kiest voor zelf beleggen, is er de mogelijkheid dat het wat meer tijd kost en je er meer kennis voor nodig hebt. Je moet immers zelf beslissen waarin je wil gaan beleggen. Het voordeel ten opzichte van beheerd beleggen, is dat de kosten vaak iets lager zijn en je natuurlijk alle vrijheid hebt om zelf te bepalen waar je in wil beleggen.

Over beleggen bij een bank

Als consument kun je niet rechtstreeks op de beurs handelen. Je hebt altijd een tussenpartij nodig om te kunnen beleggen: een broker (ook wel effectenhandelaar); een instantie die handelt tussen de belegger en de markt. Er zijn tientallen, misschien wel honderden, apps en brokers waarbij jij je als consument kunt aansluiten om te beginnen en beleggen. 

Naast deze apps en brokers, zijn er in Nederland ook verschillende banken die fungeren als broker.

Beleggen bij ABN AMRO: wat zijn de mogelijkheden?

Eén van die banken is ABN AMRO, die we natuurlijk allemaal wel kennen. Misschien heb je zelfs al wel een geldrekening bij ABN AMRO. Iedereen kan beginnen met beleggen bij ABN AMRO, of je nu al klant bent of niet. Je kunt altijd klant worden en een geld- en beleggingsrekening openen.
Ik ben wel eens naar een voorlichtingsavond geweest van een andere bank over beleggen, waar ik de mogelijkheden wat beperkt vond. Bij ABN AMRO heb je meer keuzemogelijkheden en kun je kiezen uit de volgende 'Zelf beleggen varianten':
 1. Begeleid Beleggen: een variant van zelf beleggen. Je kiest hier - met online hulp van ABN AMRO - een profielfonds dat bij jou past. Het profielfonds wordt vervolgens door experts samengesteld en beheerd.
 2. Zelf Beleggen Basis: een vorm van zelfstandig beleggen, waarbij je je geld kunt beleggen in een selectie aandelen, beleggingsfondsen en ETF's die zijn voorgeselecteerd door de beleggingsexperts van ABN AMRO. Je hebt dus meer keuzevrijheid dan bij Begeleid Beleggen en profiteert van lage bijkomende kosten.
 3. Zelf Beleggen Plus: een vorm van zelfstandig beleggen waarbij je je geld kunt beleggen op alle belangrijke beurzen in 22 landen. Je kunt beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF's, obligaties, opties en verschillende andere instrumenten. Je hebt hier dus alle keuzevrijheid.
Twijfel je welke vorm van beleggen het beste bij je past? ABN AMRO heeft een handige Keuzehulp ontwikkeld waarin je door het beantwoorden van vijf vragen ontdekt welke vorm van beleggen mogelijk geschikt is voor jou.


Voorbeeld Zelf Beleggen Basis
 

Zelf spreekt 'Zelf Beleggen Basis' me aan. Ik doe al aan actief beleggen bij een andere broker en juist de lage kosten, het gemak en aanwezige informatie bij Zelf Beleggen Basis klinkt als muziek in de oren. Bij Zelf Beleggen Basis heb je bijvoorbeeld geen vaste, maandelijkse kosten en betaal je geen transactiekosten als je alleen belegt in beleggingsfondsen. Je betaalt 0,2% van de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000. Deze kosten worden per kwartaal verwerkt in de koers van het beleggingsfonds.

Bij overige producten, zoals aandelen en ETF's, betaal je wel transactiekosten, variërend van €5 tot €10 per order plus een klein percentage over het totale orderbedrag. 

Welke variant van beleggen je ook kiest, je kunt al instappen vanaf €50,- per maand. Je hoeft dus zeker geen miljonair te zijn om te beginnen met beleggen! 

Duurzaam beleggen bij ABN AMRO

Vind je duurzaamheid belangrijk? Bij ABN AMRO kun je je geld ook beleggen in duurzame bedrijven en indexfondsen. Als je bijvoorbeeld kiest voor Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus, dan heb je een ruime selectie aan duurzame bedrijven en beleggingsfondsen waarin je kunt gaan beleggen.

Starten met beleggen bij ABN AMRO

Behoort 'Beginnen met beleggen' tot je goede voornemens en ben je benieuwd naar beleggen bij ABN AMRO? Vul dan eerst de Keuzehulp in om te checken welke vorm van beleggen bij je past. Als je vervolgens een beleggingsrekening opent én periodiek een vast bedrag inlegt, krijg je bovendien tijdelijk een bonus van €75,- (deze actie geldt t/m 31 maart 2021). Een mooie start van je beleggingsavontuur, dus!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. Ik ben geen financieel expert, beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Anoniem17.1.21

  Op zich interessant. Maar qua duurzaamheid ben ik toch wat kritisch. Op zich leuk dat ik kan beleggen in duurzame bedrijven. Maar als ik winst maak, profiteert ABN daar ook van. Maar met die winst investeert ABN vervolgens niet heel duurzaam. ING en ABN Amro hebben gezamenlijk 6,4 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij de grootschalige ontbossing in de Amazone. Die bedrijven zijn betrokken bij ernstige mensenrechtenschending, zoals moord, mishandeling. Daarnaast dus veel dierenleed en verlies van biodiversiteit (bron: eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer). Daarnaast zijn ze in het verleden toch wel een paar keer in het nieuws geweest ivm belastingfraude. Dus nee, geen fijn idee dat zij mijn geld beheren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen dat je schrijft over beleggen bij een bank! Gelukkig beginnen veel banken steeds meer in te zien dat ze toch wel erg duur zijn vergelijken met andere brokers, maar als je inderdaad kiest voor zelf beleggen & met de juiste indexfondsen dan kan je zelfs goedkoper uitkomen dan bij Degiro.

  BeantwoordenVerwijderen