Lendahand: Laagdrempelig beleggen in crowdfunding projecten (tot 7% rente!) - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Lendahand: Laagdrempelig beleggen in crowdfunding projecten (tot 7% rente!)Nu de spaarrente richting het nulpunt gaat (en je bij sommige banken zelfs rente betaalt over je spaargeld) ben ik al een tijdje op zoek naar slimmere manieren om mijn geld te investeren. Vroeger leverde een mooi bedrag op je spaarrekening je ook nog eens een mooie rente op, maar die tijden zijn al lang voorbij. Sinds maart ben ik me dan ook aan het verdiepen in beleggen in de hoop dat ik meer rendement uit mijn (spaar)geld kan halen.

Inmiddels beleg ik elke maand een variabel bedrag in aandelen en ETF's (actief beleggen) en maak ik gebruik van een aantal beleggingsapps waarbij mijn geld belegd wordt (beheerd beleggen).

Crowdfunding... is dat een vorm van beleggen?

Wist je dat je - naast beleggen in al die grote, internationale bedrijven of overheden - ook op een andere manier aan beleggen kunt doen, namelijk met crowdfunding?
Je hebt er ongetwijfeld al eens over gehoord: iemand start een crowdfundingsactie om een bepaald bedrag bij elkaar te verzamelen om dit vervolgens te gebruiken voor een goed doel. Misschien heb je zelfs al wel eens een bedrag gedoneerd of ben je zelf een crowdfundingsactie gestart. In sommige gevallen krijg je iets terug voor je donatie, bijvoorbeeld een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst.

Crowdfunding, het geven van geld voor een goed doel, kun je ook als een belegging zien, op het moment dat je rente krijgt over het bedrag dat jij 'doneert'. En dat is precies wat het crowdfundingplatform Lendahand doet.

Wat is Lendahand?

Lendahand is een crowdfundingplatform. Hun missie? Armoedebestrijding door te investeren in bedrijven en de mensen daarachter. Met het geld dat Lendahand inzamelt, worden in ontwikkelingslanden projecten gestart en nieuwe banen gecreëerd. Inmiddels heeft het platform al meer dan 80 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan 25 landen, met behulp van mensen die geld investeren in de crowdfunding projecten. Het gaat altijd om bewezen ondernemers. Geen startups of microkredieten dus, en zo probeert Lendahand het risico te beperken. De partners van Lendahand zijn bewezen ondernemers die financiering zoeken om hun onderneming verder te laten groeien.

Niet alleen behalen deze mensen hiermee op termijn een mooi rendement (variërend van 3% tot wel 7%, afhankelijk van het risico), maar dragen ze ook nog eens een steentje bij aan een betere wereld. En die combinatie spreekt me in het bijzonder aan! Want hoe tof is het dat je iets kunt betekenen voor de wereld en er zelf ook nog een leuk zakcentje aan overhoudt?

Ook is Lendahand in 2018 én 2019 door IEX.nl uitgeroepen tot beste crowdfundingplatform.
Kortom: een mega interessant initiatief om je geld te beleggen in mooie projecten, waarbij banen worden gecreëerd om armoede tegen te gaan. Daar wilde ik wel meer over weten!

Hoe werkt Lendahand?

Op de website van Lendahand vind je een overzicht van actieve projecten waar je in kunt investeren en projecten die binnenkort starten. Op het moment van schrijven staan er drie projecten online waar je in kunt investeren, variërend van 3% tot 6,5% rente en variërend van een looptijd van 18 tot 48 maanden. Hoeveel rente je krijgt over een investering, is voornamelijk afhankelijk van het risico van het project. Hoe hoger het risico (bijvoorbeeld omdat het een directe investering in een organisatie is, zonder tussenkomst van een financiële tussenpartij), hoe hoger de rente zal zijn.

De looptijd van de crowdfundingactie is de tijd waarin je jouw geld als het ware uitleent aan de organisatie. Stel dat de looptijd 18 maanden is, dan leen je jouw geïnvesteerde geld voor 18 maanden uit aan deze organisatie. Gedurende deze looptijd zijn er meerdere momenten waarop je jouw geld, inclusief de genoemde rente, terugkrijgt. In principe is dat elke 6 maanden, maar er zijn uitzonderingen.
Stel dat je €750,- investeert in een project met een looptijd van 18 maanden, dan krijg je in het geval van dit voorbeeld elke 6 maanden €250,- terug plus de beloofde rente.
Na een terugbetaling kun je het bedrag opnieuw investeren in een nieuw project of terugstorten op je bankrekening. Voor investeerders is Lendahand geheel gratis, het platform hanteer geen fee of handelingskosten.

Uiteraard is en blijft zo'n investering een risico (je kunt je inleg verliezen), wat ook heel duidelijk wordt aangegeven bij het project op de website. Belangrijk dus om je goed in te lezen in de organisatie waarin je gaat investeren, het project en de bijkomende risico's.

Geld investeren in een project

Als je besluit te investeren in zo'n project, dan kies je een totaalbedrag dat je inlegt. Het minimale bedrag is €50,-.

Na me grondig te hebben ingelezen in de bestaande projecten, besluit ik te gaan investeren in het Sollatek Electronics project in Kenia. Met dit project kan organisatie Sollatek 30 huishoudens en bedrijven in Kenia voorzien van producten die het uitvallen van de stroom kunnen ondervangen. Daarmee worden bovendien 5 nieuwe banen gecreëerd in Kenia. Dit is het 34e crowdfundingproject (!) dat deze organisatie via Lendahand start, dus dat zegt mij direct iets over de betrouwbaarheid. De beloofde rente is 6,5% en de looptijd van het project is 24 maanden. Na 12, 18 en 24 maanden krijg ik een terugbetaling.

Ik besluit een bedrag van €250,- te investeren in dit project. Ik krijg daarna netjes een mailtje zodra de financiering van het project rond is en hoeveel rente ik terug krijg en wanneer:


Dat is nog eens iets anders dan die 0% op je spaarrekening 😉

Aanmelden bij Lendahand

Aanmelden bij Lendahand gaat heel eenvoudig: je vult je gegevens in, uploadt je paspoort en maakt een foto met je webcam om je identiteit te verifiëren. Vervolgens moet je nog een verplichte, korte 'investeerderstoets' invullen, zodat Lendahand ook kan verifiëren dat je een weloverwogen keuze maakt om te investeren via zo'n crowdfundingplatform. Lendahand is AFM-gereguleerd, wat betekent dat het platform onder toezicht staat. Lendahand is daarom verplicht om deze toets te geven, zodat mensen goed op de hoogte zijn van de risico’s. Ik vind het heel goed dat ze dat doen om jou als gebruiker nog even extra bewust te maken van het risico.

Je kunt je bij Lendahand ook aanmelden voor een notificatiemail zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe projecten. Je kunt dus in meer dan één project investeren.
Lendahand is iets voor jou als je...
  • Meer uit je (spaar)geld wil halen.
  • Geld hebt dat je op korte termijn niet nodig hebt en dus vrij kunt maken om te beleggen.
  • Wil beleggen, maar dan wel in projecten met een maatschappelijk doel.
  • Het aandurft om risico te lopen. Het is en blijft beleggen en beleggen brengt risico's met zich mee. Uiteraard kun je je risico wel verkleinen door in projecten te beleggen waar wel een financiële instelling tussenzit. Omdat je minder risico loopt, is het rentepercentage ook lager.
  • Het fijn vindt om niet veel omkijken te hebben naar je beleggingen: het liefst stort je automatisch een periodiek bedrag en hoef je er verder niets meer voor te doen.
Ik ben superbenieuwd naar hoe mijn investering via Lendahand gaat lopen en zal jullie ook op de hoogte houden van mijn ervaringen. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over Lendahand? Als je de code HRQX-6A7H-TGGT gebruikt bij het afrekenen van jouw eerste investering, krijg ik €25,- in mijn Lendahand wallet om te investeren in nieuwe projecten en jij €25,- op jouw eerste investering. Zo helpen we elkaar een handje!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lendahand en bevat affiliate links. 
Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Heyy zou je hier binnenkort een review over willen maken? Ook met corona enzo?

    BeantwoordenVerwijderen