Alles over indexbeleggen bij Meesman: "Wat we doen is saai, maar heel effectief" - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Alles over indexbeleggen bij Meesman: "Wat we doen is saai, maar heel effectief"


Toen ik anderhalf jaar geleden begon met beleggen, was ik een enorm actieve belegger. Ik checkte mijn beleggingsapps tientallen keren per dag, stelde allerlei orders in om aandelen te kopen en te verkopen op preciés het goede moment (spoiler alert: het goede moment bestaat niet) en was continu bedrijven aan het analyseren om te bepalen of een aandeel een goede koop zou zijn.

Ik was wekelijks dus flink wat uurtjes bezig met mijn beleggingen. Het resultaat? Sommige aandelen staan nu 45% in de plus en andere aandelen staan 60% in de min. Oftewel: hoeveel tijd ik ook besteedde aan mijn aandelen, ik blijk de markt niet echt te kunnen voorspellen.

Begin dit jaar besloot ik dan ook de switch te maken van actief beleggen naar passief beleggen. Elke maand koop ik nu voor een vast bedrag bij in mijn ETF's en indexfondsen. Ik probeer de markt niet te timen en verkoop niets. Op deze manier ben ik al redelijk passief bezig met beleggen en hoop ik op lange termijn een zo hoog mogelijk rendement op te bouwen. 

Maar het kan nóg passiever met nóg minder risico. En dat interesseert mij als luie belegger natuurlijk enorm. Ik heb het over indexbeleggen bij Meesman. Volgens Hendrik Meesman, de oprichter van Meesman, is dit de enige écht passieve manier van beleggen die er is. "Wat we doen is saai, maar heel effectief," aldus Hendrik. En dat klinkt mij als muziek in de oren. Ik sprak Hendrik Meesman uitgebreid en interviewde een aantal beleggers die nu al beleggen bij Meesman. In dit artikel vertel ik je alles over indexbeleggen bij Meesman.

Meesman Indexbeleggen: ontstaan vanuit frustratie 

Hendrik startte in 2005 met Meesman Indexbeleggen, vanuit een irritatie over de gang van zaken bij vermogensbeheerders en banken. Hij werkte al een tijdje in de financiële sector, waar hij zag dat niemand een objectief advies kreeg en de meeste beleggingsfondsen ronduit slecht presteerden.
Hij verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoeken over beleggen. Al die onderzoeken lieten hetzelfde resultaat zien: met indexbeleggen haal je op lange termijn het hoogste rendement.

Hendrik is er dan ook stellig van overtuigd dat indexbeleggen de beste manier van beleggen is voor iedereen. In 2005 was Meesman uiteindelijk de eerste partij die indexbeleggen mogelijk maakte voor particuliere beleggers in Nederland.

Wat is indexbeleggen?

Meesman is een fondsbeheerder van indexfondsen. Maar wat is een indexfonds nu precies? 

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde rendement te halen als een bepaalde beursindex. 

Bekende beursindexen waar je misschien wel eens van hebt gehoord, zijn de AEX (Amsterdamse beurs met 25 aandelen) Dow Jones Industrial Average (30 bedrijven uit allerlei branches).
Als je belegt in een indexfonds, beleg je in één keer in alle bedrijven die tot die beursindex behoren. Tegenwoordig zijn er wereldwijd duizenden indexfondsen. De meeste hebben een actief element in zich, waarbij fondsbeheerders bijvoorbeeld zelf bepalen wat de weging is van de aandelen in het fonds.

Meesman doet dat niet. Als je kiest voor het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal, beleg je in één keer in vrijwel alle aandelen wereldwijd. Dat zijn zo'n 6.000 bedrijven. Volgens Hendrik is dit dan ook het meest gespreide indexfonds dat er is en is dit de enige manier om echt passief te beleggen.

Bovendien adviseert Meesman haar klanten om structureel bij te kopen, bijvoorbeeld op een vaste dag per maand, in plaats van proberen in- en uit te stappen op de "juiste" momenten. "Als je op deze manier aan indexbeleggen doet, kan het bijna niet anders dan dat je op lange termijn een mooi rendement opbouwt," aldus Hendrik.

En dat was precies de reden voor Benjamin ten Holte (28) om in 2017 te beginnen met indexbeleggen bij Meesman. "Ik was op zoek naar de beste manier om rijk te worden," vertelt hij lachend. "Ik las een aantal boeken over indexbeleggen en werd enthousiast. Uiteindelijk kwam ik bij Meesman terecht. Daar begon ik, toen ik nog met mijn master bezig was, met een inleg van €100 per maand. Die maandelijkse inleg verhoogde ik regelmatig, wanneer mijn financiële ruimte groeide. Het eerste jaar behaalden de indexfondsen waar ik in belegde een minimaal rendement, het jaar erop zelfs een negatief rendement. Maar dat maakte me niet bang. Sterker nog, ik dacht: het is uitverkoop! Omdat ik geloof in indexbeleggen op de lange termijn, was ik alleen maar blij dat ik op dat moment zo goedkoop kon bijkopen."

Inmiddels heeft Benjamin zijn beleggingsrekening bij Meesman samengevoegd met die van zijn vriendin. Hun belangrijkste doel? "We beleggen om financieel onafhankelijk te worden en uiteindelijk te kunnen leven van het rendement op onze beleggingen bij Meesman," aldus Benjamin.

Passief beleggen: vrijwel altijd meer rendement dan actief beleggen

Uit diverse onderzoeken blijkt dus dat er op lange termijn vrijwel altijd méér rendement wordt gehaald door passief te beleggen, dan actief te beleggen. Rob Bauer, lid van de Raad van Toezicht van Meesman, deed onderzoek naar beleggers die belegden bij de voorganger van Binck Bank. Maar liefst 93% van de mensen die daar een rekening had en zelf actief in aandelen belegde, behaalde minder rendement dan de AEX.

Waarom mensen dan toch "koppig" blijven beleggen in losse aandelen, óók als alle onderzoeken aantonen dat je daar op lange termijn vrijwel nooit meer rendement mee behaalt? Volgens Hendrik zijn er drie verschillende doelgroepen te onderscheiden:

1. De groep die het niet weet

Hendrik zegt dat de grootste groep gewoon niet weet dat de kans dat je een goed rendement haalt met actief beleggen, zeer klein is. "Er is ook geen bank of broker die je dat gaat vertellen, want dan zijn ze hun business kwijt," legt Hendrik uit.

2. De groep die het wel weet, maar tóch denkt dat ze het kunnen

Dan zijn er ook nog mensen die wel weten dat passief beleggen meer rendement oplevert, maar toch denken dat zij een uitzondering zijn en wél meer rendement kunnen behalen door zelf aandelen te selecteren. Ze geloven dat zij niet de fouten maken die anderen maken.

3. De groep die het wel weet, maar actief beleggen gewoon leuk vindt

"Voor deze groep is beleggen een hobby, ze vinden het leuk om actief te handelen in aandelen," vertelt Hendrik. "Veel klanten volgen helemaal onze filosofie, maar hebben daarnaast een klein potje waar ze mee spelen. Ze weten dat het niet per definitie wat oplevert, maar ze vinden het gewoon leuk."

Kenneth (31), eigenaar van de financiële blog Cash met Ken behoort tot die laatste doelgroep. Hij belegt sinds 2019 bij Meesman maar belegt ook in losse aandelen bij een broker. "Dat doe ik puur voor de fun en daar zit alleen geld in dat ik heb verdiend via een passief inkomen. Met mijn aandelen kan ik wat meer risico nemen. Het grootste gedeelte van mijn geld beleg ik bij Meesman, vanwege het feit dat het supersimpel is en ik automatisch kan beleggen zonder ernaar om te kijken," vertelt hij. 

"Beleggen bij Meesman is supersimpel en mijn vermogen groeit, zonder dat ik ernaar om hoef te kijken."

Kenneth legt maandelijks een vast bedrag in én het resterende bedrag dat hij aan het einde van de maand overhoudt. Het grootste gedeelte van dat geld belegt hij in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal.

Door elke maand een bedrag in te leggen, hoopt Kenneth over 27 jaar financieel onafhankelijk te zijn. "Dat is hetzelfde jaar als waarin ik mijn volledige hypotheek heb afbetaald. Ik hoop dat mijn beleggingen bij Meesman dan een mooi rendement hebben opgeleverd en dat ik kan stoppen met werken. En misschien komt er wel iets anders op mijn pad, zoals een studie of huis voor mijn kinderen, een verbouwing of een wereldreis. Wat ik wel zeker weet, is dat een vermogen daar aan kan bijdragen."

Ook Corine Dokkum (28) belegt bij Meesman in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Sinds januari 2021 is ze, naar aanleiding van een tip van Benjamin (die inmiddels zijn hele vriendengroep aan het indexbeleggen heeft gekregen), begonnen met beleggen bij Meesman. "Benjamin had zich al in Meesman verdiept en op die kennis kon ik mooi meeliften. Uiteraard ben ik er zelf ook ingedoken en ben ik uiteindelijk gaan beleggen bij Meesman vanwege verschillende redenen. De brede spreiding, het lage risico, de duurzame indexfondsen en de lage kosten ten opzichte van alternatieven waren doorslaggevend."

Ze legt elke maand een vast bedrag in. "Ik begon met €100 per maand, maar hoogde dat bedrag al snel op naar €250 per maand. In maart heb ik zelfs eenmalig €1000 extra ingelegd. Ik had het liggen, deed er niets mee en het leek me een goede investering. Dat is zeker geen slechte keuze geweest!" vertelt Corine.

Ook ik ga starten met indexbeleggen

Na het gesprek met Hendrik Meesman en de beleggers die al een tijdje indexbeleggen via Meesman, ben ik erg enthousiast geworden over de filosofie van Meesman en indexbeleggen.
Want hoe fijn is het als je op lange termijn een mooi vermogen op kunt bouwen tegen een laag risico en zonder dat je veel tijd hoeft te investeren? 

Vanaf december start ik dan ook met indexbeleggen bij Meesman. Mijn tactiek wordt: elke maand op een vaste datum €150 inleggen in het indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Op de website van Meesman kun je met de rekentool op de homepage berekenen hoeveel je vermogen over een bepaalde periode waard wordt. Ik zou mijn beleggingen voornamelijk voor mijn pensioen willen gebruiken. Omdat ik verwacht dat ik op z'n vroegst over 30 jaar met pensioen ga, heb ik genoeg tijd om mijn geld te laten redeneren. Over 30 jaar heb ik - met eenzelfde maandelijkse inleg - in totaal €54.000 ingelegd. Volgens de rekentool is mijn inleg tegen die tijd zo'n €191.000 waard: veel meer dan wanneer ik het op mijn spaarrekening zou laten staan en óók meer dan wanneer ik actief zou beleggen in deze periode.

De komende tijd houd ik je op de hoogte van mijn beleggingsavonturen bij Meesman in mijn maandelijkse beleggingsupdates. En ben je zelf ook enthousiast geworden over Meesman? Binnen een paar minuten open je zelf een rekening bij Meesman en kun je starten met indexbeleggen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Meesman.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten