Beleggingsupdate juni: alles in het rood - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate juni: alles in het rood


Beleggingsupdate

Waar ik een jaar geleden nog met gemak een rendement van ruim 15% op mijn beleggingen haalde en tevreden in mijn handjes wreef, is het de afgelopen maanden een compleet ander verhaal. Voor het eerst staat vrijwel alles in het rood en zou ik, als ik al mijn beleggingen nu zou verkopen, ruim 7% verlies maken.

Door alles wat er de afgelopen maanden gaande is (oorlog in Oekraïne, stijgende gasprijzen, inflatie, stijgende rentes), is het enorm onrustig op de beurs. Toch probeer ik het ook als kans te zien. Het is uitverkoop op de beurs, hét moment om bij te kopen, dus - in de hoop dat deze investeringen op lange termijn voor een mooi rendement zorgen.

De laatste beleggingsupdate stamt uit maart (ik wist ook even niet zo goed wat ik aan moest met mijn beleggingen), maar ik heb zeker niet stil gezeten. De afgelopen maanden heb ik een aantal interessante nieuwe beleggingen gedaan en verkocht ik ook een paar aandelen. Ik vertel je er alles over in deze beleggingsupdate.

Wat is mijn beleggingsstrategie?

Voordat ik je laat zien waar ik in beleg, leg ik uit hoe en waar ik mijn geld beleg. Ik beleg voor de lange termijn en ben een redelijk luie belegger. Ik besteed het liefst zo min mogelijk tijd aan mijn beleggingen (ik kan de ontwikkeling van de koersen toch niet voorspellen) en probeer mijn risico zo goed mogelijk te spreiden. Dat doe ik door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. 

Het grootste gedeelte van mijn geld beleg ik in indexfondsen en ETF's. Elke maand leg ik daar een bedrag in, ongeacht de koers op dat moment. Zo koop ik structureel bij en laat ik mijn belegd vermogen structureel groeien. 
Meer weten over ETF's en indexfondsen? In deze blog leg ik uit wat ETF's en indexfondsen zijn en ontdek je het verschil tussen die twee.
Nu is het zo dat ik beleggen ook gewoon heel leuk vind. Daarom beleg ik een kleiner gedeelte van mijn geld soms in losse aandelen en cryptomunten.
Met deze beleggingsproducten loop ik een hoger risico, maar is een hoger rendement op korte termijn ook realistischer (maar tegelijkertijd is een groter verlies óók heel realistisch). Ik vind het leuk om hier een beetje mee te "spelen".

Op dit moment beleg ik mijn geld via:
  • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (ik heb aandelen in onder andere Volkswagen, Oatly en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse aandelen, waarbij een bepaalde beurskoers wordt gevolgd). 
  • Semmie: Een app waarbij je je geld op een laagdrempelige manier kunt laten beleggen in diverse, duurzame indexfondsen
  • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik geld beleg in projecten in ontwikkelingslanden. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
  • Bitvavo: een Nederlandse app waar ik beleg in de cryptomunten Bitcoin en Cardano.
  • LiteBit: de crypto-app die ik gebruikte voor een crypto-experimentje met Bitcoin.
  • Meesman: een fondsbeheerder van indexfondsen waar ik elke maand €150 beleg in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Hierdoor beleg ik mijn geld in ruim 6.000 bedrijven tegelijk. 
  • Bright Pensioen: Hier beleg ik elke maand €450 voor mijn pensioen. Beleggen via Bright is een officiële manier van pensioenbeleggen, waardoor mijn inleg fiscaal aftrekbaar is. Heel aantrekkelijk voor mij als ondernemer!

Mijn beleggingen de afgelopen maanden

DEGIRO

Bij DEGIRO deed ik de afgelopen maanden diverse beleggingen:

  • Vanguard S&P 500 ETF: een ETF die bestaat uit de 505 grootste, meest verhandelde Amerikaanse bedrijven op de beurs. Ik belegde hier in april en juni twee keer een bedrag in. In april kocht ik 2 stuks à €77,40 en in juni was de koers gedaald naar €72,92. Toen kocht ik 3 stuks.
  • iShares Euro Stoxx 50 ETF: een ETF die bestaat uit de 50 grootste, meest verhandelde aandelen uit Europa. Ik belegde hier in april, mei en juni in. 
    • April: 4 stuks à €38,90
    • Mei: 6 stuks à €37,43
    • Juni: 3 stuks à €39
  • Apple Inc: ik kocht eind mei 1 Apple-aandeel à $149,15.
  • Xtrackers Physical Gold (EUR) ETC: omdat ik weer eens iets anders wilde, besloot ik begin juni te beleggen in goud. Niet door het fysiek in huis te halen, maar door in een tracker te beleggen die de goudkoers volgt. Ik belegde voor een redelijk bedrag: 4 stuks à €167 per stuk. Goud is een heel ander soort belegging dan de meeste beleggingen die ik heb, omdat goud juist in tijden van crisis meer waard wordt. Ik vond het dan ook een mooi beleggingsproduct om balans aan te brengen in mijn portfolio.

Lendahand

Via Lendahand beleg ik in projecten in ontwikkelingslanden. Ik vind het een mooie manier van beleggen: ik ontvang rente over mijn geld én mijn beleggingen dragen bij aan het vergroten van de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. 

Je belegde geld wordt over een bepaalde periode in delen uitgekeerd. 
Dat geld kan je dan gewoon weer op je bankrekening laten storten, maar ik herinvesteer het uitgekeerde geld van Lendahand altijd weer in nieuwe projecten. Er staat nu nog €1.075 over waarover ik zo'n €52 aan rente ontvang.

Lendahand
Ik heb inmiddels €375 uitbetaald gekregen en €39,59 aan rente. Al dit geld heb ik weer opnieuw geïnvesteerd in projecten.

Wil je ook beleggen via Lendahand? Als je de code HRQX-6A7H-TGGT gebruikt bij het afrekenen van jouw eerste investering, krijg je €25 korting op je eerste investering. Ook ik krijg €25 in mijn wallet dat ik weer kan investeren. 

Meesman

Sinds december beleg ik Meesman. Ik ben heel enthousiast over de filosofie van Meesman. Dit is wat mij betreft dé manier om te beleggen als je weinig verstand hebt van beleggen, je er ook niet te veel in wil verdiepen, geduld hebt en op de lange termijn een mooi rendement wil behalen op je vermogen. 

Ik startte met het beleggen van €150 per maand, maar heb dat bedrag eind mei opgehoogd naar €200 per maand. Dit bedrag beleg ik in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Daarmee beleg ik dus in één keer in ruim 6.000 bedrijven tegelijk. Je geld breder gespreid beleggen, kan eigenlijk bijna niet.

Verkocht

Ik had nog een aantal aandelen bij BUX ZERO, de beleggingsapp waarmee ik in maart 2020 mijn beleggingsavontuur startte. Deze aandelen heb ik gratis gekregen wanneer mensen via mijn code gingen beleggen bij BUX ZERO, voor elke aanmelding kreeg ik een aandeel van GoPro of Tripadvisor gratis. 

Deze heb ik inmiddels allemaal verkocht. Het geld dat ik liet uitkeren, heb ik direct weer geherinvesteerd in de goud ETF via DEGIRO (zie hierboven).

Mijn portefeuille op 14 juni 2022

Uiteindelijk ziet mijn beleggingsportefeuille (zonder mijn pensioenbeleggingsrekening) er op dinsdag 14 juni als volgt uit:

Beleggingsupdate
Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps Semmie en Lendahand is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik heb ontvangen zodra iemand via mijn blog begint met beleggen (via een affiliate link).

Voor het eerst sinds twee jaar staat mijn beleggingsportefeuille in de min. Waar ik in april nog een magere plus van 2,23% had, is dat deze maand dus ruim -7% ten opzichte van het bedrag dat ik gedurende de afgelopen 2,5 jaar heb belegd. Bizar! 

Gelukkig beleg ik voor de lange termijn en raak ik niet zo snel in paniek. Ik zie het ook juist als een mooi moment om goedkoop bij te kopen, omdat ik erop vertrouw dat de beleggingsproducten waar ik op focus (ETF's en indexfondsen) over twintig of dertig jaar - wanneer ik het geld er uit wil gaan halen - toch wel meer waard zijn. 

Ook beginnen met beleggen? Check dan deze links voor meer info én leuke bonussen als je begint met beleggen:

  • Begin hier en lees mijn artikel met beleggingstips voor beginners
  • Krijg een gratis aandeel als je via deze link start met beleggen bij BUX Zero 
  • Krijg €25 korting op je eerste investering bij Lendahand met de code HRQX-6A7H-TGGT (beleggen in projecten in ontwikkelingslanden)
  • Beleg 3 maanden gratis bij Semmie (duurzame indexfondsen)
  • Beleggen bij DEGIRO (zelf beleggen in aandelen, ETF's en meer)
  • Laagdrempelig beleggen in crypto (Bitcoin en meer) via LiteBit

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Als je op een link klikt en vervolgens een account opent bij één van de partijen, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra's en mij help je er enorm mee.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten