Tip: ontvang gratis €1.000 aan opleidingsbudget met het STAP-budget - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Tip: ontvang gratis €1.000 aan opleidingsbudget met het STAP-budget


STAP-budget

Veel mensen zijn maar wát blij als ze hun middelbare school hebben afgerond of het diploma van hun vervolgopleiding op zak hebben. Ein-de-lijk klaar met leren! Totdat je gaat werken en dingen hoort zoals "Je bent nooit uitgeleerd!" en "Je leert een leven lang." Zucht...

De eerste jaren na mijn afstuderen moest ik er écht niet aan denken om weer een opleiding of cursus te volgen. Laat mij voorlopig maar lekker werken, dacht ik. Maar ik ontdekte al snel dat de uitspraak "Je bent nooit uitgeleerd", toch écht klopt. Zeker wanneer je in je werk verder wil komen of op den duur misschien zelfs een carrièreswitch overweegt, dan is bij- of omscholing vaak een must
Nu ik alweer zeven jaar full time aan het werk ben, vind ik het tegenwoordig zelfs leuk om zo nu en dan een training te volgen en weer iets nieuws te leren. 

Misschien ben jij ook een paar jaar aan het werk of zoek je werk en lijkt het je leuk om iets nieuws te leren. Maar als je je een beetje verdiept in trainingen en cursussen - ongeacht in welke sector - dan ontdek je al snel dat je zo een paar honderd euro moet neerleggen voor scholing. En tja, dat geld gebruik je misschien liever voor andere dingen, of je hebt het geld gewoonweg niet.

Goed nieuws: als je op dit moment werkt of naar werk zoekt, dan heb je recht op scholing via het STAP budget vanuit de overheid. Je ontvangt dan een opleidingsbudget van maximaal €1.000 per jaar dat je in kan zetten voor het volgen van scholing. Ik vertel je in deze blog alles over het STAP-budget.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulans Arbeidsmarkt Positie. Sinds 1 maart 2022 mogen werkenden of werkzoekenden aanspraak maken op het STAP-budget, dat beschikbaar wordt gesteld door de overheid. Het doel? Scholing voor een zo breed mogelijke doelgroep mogelijk maken.

Je mag één keer per jaar het STAP-budget aanvragen en dat bedraagt maximaal €1.000 per jaar. Dat betekent ook dat je volgend jaar wéér €1.000 kan ontvangen, als je voldoet aan de voorwaarden. Elke twee maanden komt er nieuw STAP-budget beschikbaar en kan je dus een nieuwe aanvraag indienen. In 2022 komt er weer nieuw STAP-budget vrij op de volgende data:

  • 1 juli 2022
  • 1 september 2022
  • 1 november 2022
Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je moet er snel bij zijn, dus!

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het STAP-budget?

Het STAP-budget mag je gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je dus werkend zijn of werkzoekend, moet je minimaal 18 jaar zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. 

Welke scholing mag je volgen via het STAP-budget?

Mag je zomaar elke cursus of training bekostigen met het STAP-budget? Nee, dat kan helaas niet. De training, cursus of opleiding die je wil volgen moet in het STAP-scholingsregister staan en nog niet gestart zijn op het moment dat je het STAP-budget aanvraagt. 

Als je gebruik wil maken van het STAP-budget voor scholing, dan moet je je aanvraag minimaal 4 weken voor de start van de opleiding, training of cursus indienen. Je aanvraag wordt behandeld en uitgevoerd door het UWV.

Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag rechtstreeks betaald aan de opleider. 

Welke opleidingen kan je bijvoorbeeld volgen uit het STAP-scholingsregister?

Ik ben meteen even het STAP-scholingsregister ingedoken om te checken welke opleidingen je zoal kan volgen. Een greep uit het aanbod (van cursussen tot €1.000 die je dus volledig kan financieren met het STAP-budget):

  • Een training rondom persoonlijk leiderschap
  • Een cursus webdesign
  • Een vakopleiding wimperlifting & wimperextensions
  • Een training Zakelijk Engels
  • Een training rouwbegeleiding
  • Een training Nederlandse Gebarentaal
  • Een vakopleiding sportmassage
  • Een vakopleiding Professional Organizer/Opruimcoach

Onwijs divers dus en echt voor ieder wat wils! Ik heb voor mezelf in ieder geval een reminder in mijn agenda gezet om op 1 juli om stipt 10.00u een aanvraag te doen voor het STAP-budget. Een Excel-cursus lijkt me heel leuk: superhandig voor mijn werk als freelance online marketeer én het optimaliseren van mijn Excel-documentjes rondom financiën. Maar ook een training over Google Analytics 4 lijkt me heel relevant. Nog even over nadenken, dus.

Kende jij het STAP-budget al?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met icttrainingen.nl. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten