Een elektrische haard of een gashaard in de woonkamer: wat is duurzamer en goedkoper? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Een elektrische haard of een gashaard in de woonkamer: wat is duurzamer en goedkoper?


Gashaard of elektrische haard

Wil je meer sfeer creëren in je woonkamer? En denk je erover om een haard te laten plaatsen om je huis éxtra knus en warm te maken in de koude wintermaanden? Dan zou je bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar een elektrische haard of gashaard. In dit artikel ontdek je de verschillen tussen deze twee type haarden en kom je erachter wat de meest duurzame en/of goedkope optie is. 

Voordelen van een gashaard

Ik vind ze prachtig: de ingebouwde gashaarden die je de laatste tijd veel terugziet in moderne interieurs. Met één druk op de knop zet je de haard aan en creëer je een heel knusse sfeer in je woonkamer. Ik zou mezelf al helemaal zien zitten op een kleedje voor de haard met een boekje en lekkere snacks erbij.

Maar wat zijn nu de voordelen van een gashaard?

  • Makkelijk te bedienen: gashaarden zijn heel eenvoudig te bedienen. Geen gedoe met aanmaakblokjes of hout hakken; een gashaard zet je met één druk op de knop aan. Er zijn tegenwoordig zelfs moderne gashaarden die je vanaf je smartphone kan bedienen. Zo kan je de haard alvast aanzetten als je van je werk naar huis rijdt en kom je thuis in een lekker warm (en gezellig!) huis.
  • Realistisch: als je naar de vlammen van een gashaard kijkt, heb je het idee dat je naar echte vlammen kijkt. Wel zo gezellig!
  • Hoog rendement: als je voor een kwalitatief goede gashaard kiest, dan levert dat een hoog rendement op. De verbruikskosten zijn wel hoger dan bij een elektrische haard, maar omdat het rendement goed is, compenseert dat de hogere kosten gedeeltelijk. 

Het nadeel van een gashaard is dat deze een stuk minder duurzaam is dan een elektrische haard. De overheid stimuleert Nederlandse huishoudens juist om minder gas te gaan gebruiken. De aanschaf van een gashaard draagt hier natuurlijk niet bepaald aan bij. Bovendien zijn de gasprijzen het laatste jaar dusdanig gestegen, dat ook je bankrekening niet zo blij wordt van een gashaard. Niet alleen qua verbruik, ook qua aanschaf is een gashaard redelijk prijzig.

Zoek je een betaalbaarder én duurzamer alternatief? Dan sluit een elektrische haard misschien beter aan op je wensen.

Voordelen van een elektrische haard

Een elektrische sfeerhaard brengt veel voordelen met zich mee ten opzichte van een gashaard.

  • Makkelijk te installeren: voor het installeren van een elektrische haard hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Zeker als je voor een vrijstaande, elektrische haard kiest is de installatie makkelijk; je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Hoe ideaal is dat?
  • Makkelijk en veilig in gebruik: het gebruiken van een elektrische haard is veilig en makkelijk. Nadat je op de juiste knop gedrukt hebt, komt het vlammetje direct tot ontbranding. 
  • Overal te installeren: een elektrische haard kun je in principe overal in je woonkamer installeren, zolang er maar een stopcontact in de buurt aanwezig is.
  • Energiezuinig & goedkoop qua verbruik: een elektrische haard is een stuk energiezuiniger dan een gashaard. De warmte die door de kachel gegenereerd wordt, blijft grotendeels in de kachel aanwezig. Bovendien gebruik je geen gas, maar enkel elektriciteit. Zeker in combinatie met zonnepanelen op je dak, ben je met een elektrische gashaard een stuk goedkoper uit dan wanneer je een gashaard aanschaft. Je kan je elektrische haard al laten branden vanaf zo’n 5 eurocent per uur!
  • Onderhoudsarm: naar het onderhouden van een elektrische haard heb je nagenoeg geen omkijken. 
  • Goedkoper in aanschaf: tot slot is een elektrische haard vaak ook nog eens goedkoper qua aanschaf. Win-win-win, dus!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Droomkachels.nl. 


Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten