Beleggingsupdate februari: beleggen in een indexfonds - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate februari: beleggen in een indexfonds


Beleggingsupdate februari

Het is de laatste week van de maand: tijd voor weer een nieuwe beleggingsupdate! Ik ben inmiddels alweer bijna een jaar aan het beleggen én bereik deze maand nog een andere mooie mijlpaal; namelijk de magische grens van €10.000. Voor het eerst zijn al mijn beleggingen bij elkaar meer dan €10.000 waard. Het goede nieuws is dat ik zelf minder dan €10.000 heb ingelegd en dat ik dus in de plus sta. 

Ben je benieuwd hoe mijn portefeuille eruit ziet, welke nieuwe beleggingen ik heb gedaan en met welk percentage ik februari in de plus eindig? Ik vertel het je in deze nieuwe beleggingsupdate.

Waar beleg ik in?

Ik beleg mijn geld in verschillende beleggingsproducten. Ook beleg ik in diverse organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. Ik vind het interessant om verschillende platformen uit te proberen, maar het is ook een hele bewuste keuze om het op deze manier aan te pakken. Ik probeer mijn risico zoveel mogelijk te spreiden en daarmee mijn kans op verlies te verkleinen. 

Op dit moment beleg ik via:

 • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Volkswagen, Galapagos en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven die een bepaalde koers volgen). Ik beleg in de Vanguard S&P 500 ETF, die bestaat uit de 505 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, de iShares EuroStoxx 50 ETF, die bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven en de Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF, een obligatie ETF die de Amerikaanse staatsschuld volgt. 
 • BUX Zero: de app waarin ik in 2020 begon met het kopen van aandelen. Ik heb daar een aantal aandelen in Shell en Tripadvisor. 
 • Peaks: een app waar je laagdrempelig je geld kunt laten beleggen. Ik heb hier eenmalig een bedrag gestort en kreeg het afgelopen jaar periodiek extra beleggingstegoed wanneer iemand mijn vriendencode gebruikte en zich ook aanmeldde bij Peaks. Het bedrag dat je inlegt, belegt Peaks in een indexfonds, dat bestaat uit diverse, duurzame bedrijven. Mijn risicoprofiel is hier 'Scherp', wat betekent dat ik een relatief hoog risico loop (maar op lange termijn ook kans heb op een hoger rendement).
 • Semmie: Hier heb ik eenmalig €100 belegd om de app uit te proberen, zodat ik uit eigen ervaring een review kon schrijven over Semmie.
 • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik heb belegd in een aantal ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
 • InDelta: Hier beleg ik sinds deze maand in een indexfonds, daarover vertel ik je meer in dit artikel. 

Welke aandelen heb ik gekocht in februari?

Ik heb deze maand twee nieuwe beleggingen gedaan. 

ETF - iShares Stoxx 50

Het was al een tijdje geleden dat ik extra aandelen had gekocht in één van mijn ETF's. De koers stond steeds erg hoog en ik wilde liever niet te ver boven mijn GAK (Gemiddelde Aankoop Koers) bijkopen.

Eind januari, net na het publiceren van mijn vorige beleggingsupdate, stond de koers van de iShares EuroStoxx 50 ETF laag en kocht ik 6 stuks bij à €36,13 per stuk. Mijn GAK is daardoor wel iets gestegen, maar inmiddels is de totale koers ook weer gestegen en sta ik alsnog een dikke 11% in de plus.

InDelta - Europa Indexfonds

Verder ben ik in februari begonnen met indexbeleggen. Ik was hier al een tijdje naar aan het kijken en het sprak me steeds meer aan omdat het een zeer passieve vorm is van beleggen. Ideaal voor mij, omdat ik merk dat ik - nu de aandelenkoersen en ook mijn ETF's steeds verder stijgen - ik het lastig vond om bij te kopen. Ik hoop steeds dat er een beter moment komt om bij te kopen, dat gebeurt vervolgens niet met als gevolg dat ik al maanden niet bij koop in mijn ETF's. Terwijl dat eigenlijk wel mijn streven is.

Als je gaat beleggen in een indexfonds, kies je een bepaald fonds rondom een specifieke sector, werelddeel of land. Zo'n indexfonds wordt samengesteld door een beheerder; een organisatie die zelf bepaalt welke bedrijven er opgenomen worden in een indexfonds.
Als consument kun je vervolgens beleggen in zo'n indexfonds en beleg je dus in één keer in meerdere bedrijven tegelijk.

In Nederland zijn er verschillende fondsenbeheerders. Een bekende is bijvoorbeeld Meesman, maar via via werd ik gewezen op InDelta. InDelta heeft zelf 9 indexfondsen samengesteld waarin je kunt beleggen. Ik vind het interessant dat InDelta zélf een indexfonds samenstelt en dus niet afgaat op een bepaalde beursindice. Ze zeggen terecht op hun site dat een beursindice zoals de AEX niet goed gespreid is. De AEX bestaat bijvoorbeeld voor 15% uit Shell.

InDelta spreidt hun indexfondsen beter en zorgt ervoor dat elk bedrijf eenzelfde aandeel heeft in het indexfonds. Ik heb uiteindelijk besloten om maandelijks een bedrag van €100,- in te gaan leggen in het InDelta Europa Indexfonds, waarin de 50 grootste, best verhandelde bedrijven uit Noord-West Europa allemaal 2% aandeel hebben. Omdat ik ook een ETF heb waar ik beleg in de 50 grootste, best verhandelde bedrijven van Europa (iShares EuroStoxx 50), maar waarbij de onderlinge verdeling anders is, vind ik het superinteressant om deze twee vanaf nu naast elkaar te kunnen leggen en te kijken welke van de twee het beter doet: de ETF of het indexfonds.

In 1 jaar tijd heeft InDelta met dit fonds dit jaar al 7,12% rendement weten te behalen. Dat vind ik veelbelovend!

De kosten van InDelta zijn 0,5% beheerskosten per jaar en 0,07% fondskosten per jaar. Je betaalt geen transactiekosten op het moment dat je geld inlegt of er weer uithaalt. Daarmee is InDelta iets goedkoper dan Meesman, dus voor mij nog een reden om voor InDelta te kiezen. 

Mijn aandelenportefeuille in februari

Mijn aandelenportefeuille zag er eind februari als volgt uit:


Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps BUX ZERO, Semmie, Lendahand en Peaks is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik ontvang zodra iemand via mijn blog begint met beleggen.

Mijn beleggingsportefeuille staat 11,12% in de plus. €1.156,39 om precies te zijn. In totaal gaat de waarde van mijn belegd vermogen over de €10.000 heen. 

Ik ben heel blij met mijn keuze om te gaan beleggen in een indexfonds. Vanaf nu gaat daar dus standaard €100 per maand heen en is mijn taak voor volgende maand om te bedenken wat ik met de andere €200 tot €300 wil doen die ik maandelijks structureel wil beleggen. 
Verder wil ik deze maand ook kijken naar andere cryptomunten, omdat ik het stiekem toch wel heel interessant begin te vinden. Ik lees de laatste tijd veel over Cardano en Chainlink. De Cardano en Chainlink koersverwachting zijn erg positief voor de komende jaren.

Ben jij al bezig met beleggen of wil je starten met het kopen van aandelen? Op Aandelenkopen.nl vind je veel informatie over verschillende partijen waar je aandelen kunt kopen.

Dit artikel bevat betaalde links en affiliate links. Als je via een affiliate link een account aanmaakt bij één van de beleggingspartijen die ik benoem, krijg ik daar een commissie over. Jou kost het uiteraard niets extra.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Anoniem3.3.21

  Hallo!
  Ik vroeg me af of je alleen in euro's koopt of ook in US dollars of andere valuta en waarom je hiervoor gekozen hebt?
  Heel fijn dat je ze open en duidelijk praat over beleggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een ETF is een vorm van Indexbeleggen, dus dat deed je al een tijdje.

  Daarnaast zijn de kosten bij InDelta hoger dan bij Meesman. Weliswaar heb je niet de eenmalige 0,25% over je inleg. Maar die 0,07% extra jaarlijkse kosten zijn terugkerend. En over je rendement! Op lange termijn ben je dus bij InDelta (een stuk) duurder uit.

  Dit zal voor jou waarschijnlijk met de affiliatelink wel gecompenseerd worden, maar ieder ander zou ik InDelta niet aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen