Verzekeringen: welke zijn nuttig en welke zijn overbodig? - The Budget Life

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Verzekeringen: welke zijn nuttig en welke zijn overbodig?


In Nederland kun je van alles laten verzekeren. Verplichte verzekeringen zoals de zorgverzekering en autoverzekering kennen we natuurlijk allemaal en ook andere, niet-verplichte verzekeringen zoals een reisverzekering, inboedelverzekering en uitvaartverzekering zijn ons ook niet geheel onbekend. Maar wist je dat je in Nederland ook je bruiloft kunt verzekeren, je een carnavalsverzekering af kunt sluiten en je je zelfs kunt laten verzekeren voor het geval je ontvoerd wordt en losgeld moet betalen?

Kortom: wij Nederlanders kunnen er wat van. Nederland is zelfs al jaren het meest verzekerde land van Europa. Nederlander zijn gemiddeld 4,2% van hun inkomsten kwijt aan verzekeringen. Bizar!

Laat ik vooropstellen dat het superfijn is dat we ons voor veel dingen kunnen verzekeren. Verzekeringen bieden je immers zekerheid, maar tussen al die verschillende verzekeringen zit ook een hoop onzin. Op jaarbasis kun je zo honderden euro's kwijt zijn aan verzekeringen die je misschien helemaal niet nodig hebt. Heb jij zo ook je vraagtekens bij jouw huidige verzekeringen en ben je benieuwd welke verzekeringen je misschien stop kunt zetten? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Verplichte verzekeringen

Er zijn in Nederland in principe twee verplichte verzekeringen. Of je deze verzekeringen nu nuttig vindt of niet, je bent bij wet verplicht om deze verzekeringen af te sluiten.

Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je bent verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben en kunt zelf allerlei keuzes maken over aanvullende pakketten en natuurlijk het eigen risico dat je bereid bent te lopen. 

Als je een auto bezit, ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Ook hierbij kun je kiezen of je je auto allrisk, WA+ of WA (het minimum) wil laten verzekeren.

Overige, niet-verplichte verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen zijn er in Nederland dus nog tientallen verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten. Deze zijn niet verplicht bij wet, maar zijn soms wel noodzakelijk. Ik noem er een aantal en leg uit waarom deze in jouw geval nuttig of overbodig kunnen zijn.

1. Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering, afgekort ORV is een verzekering die een bedrag uitkeert aan je nabestaanden als je overlijdt tijdens de zogenaamde looptijd. Je komt vaak voor het eerst in aanraking met de ORV als je een huis koopt. Bij wet is de ORV géén verplichte verzekering, maar er zijn veel hypotheekverstrekkers die het wél verplichten.
Een hypotheekverstrekker is er op deze manier namelijk zeker van dat de hypotheek (deels) wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden. 

Verplicht is de ORV dus niet, maar bij veel hypotheekverstrekkers kom je er niet onderuit als je een huis koopt. Bovendien is 'ie wat mij betreft ook zeker nuttig. Ik heb bijvoorbeeld in mijn eentje een huis gekocht en dus geen partner die de hypotheek verder kan aflossen als ik kom te overlijden. De hypotheekverstrekker zal dan mijn huis opeisen, omdat mijn huis dient als onderpand voor de hypotheek.

Als het huis niet voldoende zou opleveren om mijn hypotheekschuld af te lossen, dan worden mijn nabestaanden (in dit geval dus mijn ouders) opgezadeld met een restschuld. En daar wil ik ze natuurlijk niet voor laten opdraaien. Om dit risico af te dekken, heb ik voor €25.000 een ORV afgesloten. 

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt door de wet niet verplicht. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je aanbrengt aan anderen. Ben je bij vrienden en stoot je per ongeluk een dure vaas om? Dan wordt de schade gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering.

Omdat de aansprakelijkheidsverzekering vaak maar een paar euro per maand is en onvoorziene schade aan anderen flink kan oplopen, is het wat mij betreft zeker nuttig om je hiervoor te verzekeren.

3. Inboedelverzekering

Een verzekering die in mijn optiek wel eens overbodig kan zijn, is de inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering kun je spullen in huis tot een bepaald bedrag verzekeren bij bijvoorbeeld brand of inbraak. 

Nu is de inboedelverzekering zeker slim als je veel dure spullen bezit. Maar als ik kijk naar mijn huis, waarbij zo'n 80% van mijn interieur uit tweedehands spullen bestaat en ik geen waardevolle sieraden o.i.d. in huis heb, kun je je afvragen of een inboedelverzekering wel de moeite waard is. Je krijgt immers de dagwaarde van gestolen of vernielde spullen uitgekeerd bij brand of inbraak, maar als je geen aankoopbewijs meer hebt of alles tweedehands is, dan is dat bedrag natuurlijk praktisch niets.

Ik zit er dus zelf over na te denken om mijn inboedelverzekering stop te zetten. Ook als je student bent en op kamers woont, is het in veel gevallen niet de moeite waard om een inboedelverzekering af te sluiten, omdat je weinig waardevolle spullen bezit.

4. Doorlopende reisverzekering en annuleringsverzekering

Ik had al jarenlang een doorlopende reisverzekering. 'Vroeger' ging ik gerust vijf keer per jaar op vakantie en na een rekensommetje destijds kwam ik er al snel achter dat het veel goedkoper is om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, dan voor elke reis apart een verzekering af te sluiten.

Ik betaalde daar zo'n €5,- per maand voor. Geen enorm bedrag dus, maar ik hoef je vast niet uit leggen waarom het nu best wel eens slim kan zijn om je doorlopende reisverzekering stop te zetten. Voorlopig kunnen we toch niet op reis.
Hetzelfde geldt voor een doorlopende annuleringsverzekering, als je die hebt. Als je op dit moment geen reizen meer op de planning hebt staan, kun je die misschien ook wel opzeggen. 

Afgelopen november heb ik in ieder geval mijn doorlopende reisverzekering stopgezet (een annuleringsverzekering had ik niet) en kan ik deze zo weer aanzetten op het moment dat ik weer op reis ga. 
Let wel op: ook schade of diefstal tijdens reizen in Nederland vallen onder deze verzekering. Dus ook al ga je een weekendje weg in eigen land, dan is het wellicht toch handig om een reisverzekering te hebben. Maar aangezien ik vanaf afgelopen november zeker een maand of vijf geen vakantieplannen had, heb ik toch weer een mooi bedrag bespaard door deze verzekering op te zeggen.

5. Uitvaartverzekering

Je uitvaart: niet iets waar je graag over nadenkt. Maar toch is het goed om stil te staan bij de kosten van een uitvaart. Die zijn namelijk hoger dan je denkt. Wist je dat een uitvaart gemiddeld zo'n €8.000 kost? Niet een bedrag wat elke Nederlander zomaar op zijn rekening heeft staan. En je wil natuurlijk ook niet je familieleden opzadelen met deze kosten.

Ik heb er zelf voor gekozen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Als ik kom te overlijden (laten we hopen dat dat nog heel lang duurt), dan heb ik het bedrag wat nodig is voor een uitvaart, op mijn rekening staan. 
Een uitvaartverzekering kan wel nuttig zijn als je dat geld niet zomaar beschikbaar hebt. Vaak kost zo'n verzekering een paar euro per maand. 

Naast deze vijf niet-verplichte verzekeringen zijn er natuurlijk nog veel meer verzekeringen die je optioneel af kunt sluiten. Twijfel je over of je een verzekering wel of niet moet afsluiten? Ik ben er zelf een grote voorstander van om alleen een verzekering af te sluiten wanneer:
 • Je de kosten écht niet zelf kunt betalen;
 • De kosten die je betaalt voor je verzekering in verhouding staan met wat je potentieel uitgekeerd zou krijgen;
 • Anders je familie opdraait voor kosten (wat het geval is bij het verplicht verkopen van een woning met verlies of het betalen van een uitvaart wanneer je komt te overlijden).
Ik ben benieuwd: hoe denk jij over niet-verplichte verzekeringen? Heb jij onlangs nog een verzekering stopgezet?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Allianz.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Het handelssignaal van Carlos hielp me $ 2.500 te verdienen met $ 200 na 7 dagen handelen in binaire opties met bitcoin, je bent inderdaad een inspiratie voor de wereld. Carlos neemt contact met hem op via whatsapp: (+12166263236) of e-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het handelssignaal van Carlos hielp me $ 2.500 te verdienen met $ 200 na 7 dagen handelen in binaire opties met bitcoin, je bent inderdaad een inspiratie voor de wereld. Carlos neemt contact met hem op via whatsapp: (+12166263236) of e-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant artikel! Ik ben zelf best wel van het principe 'alleen afsluiten wat absoluut nodig is'. Ik geloof dat dat letterlijk mijn vaders woorden zijn trouwens, want hij heeft me bijvoorbeeld altijd op het hart gedrukt nooit een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar zoals je zegt, is zo'n verzekering in sommige gevallen best handig. Grappig genoeg heb ik dan weer wel een (overbodige?) cameraverzekering afgesloten toen ik mijn camera kocht. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik wat onhandig uit de hoek kan komen als het op apparaten aankomt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. LENDINGTREE® LENINGEN INC.


  Ben je toegegeven aan waar je leningen kunt krijgen, afgewezen door banken en nu gefrustreerd door waar je een lening kunt krijgen? LENDINGTREE geeft u de lening die u verwacht. neem contact met ons op via lendingtreegroupinc@gmail.com.

  Een lening om uw schuld gemakkelijk af te lossen?
  Een lening om het soort bedrijf te starten dat u wilt doen?
  Een lening voor educatieve doeleinden?
  Een lening om een ​​appartement te kopen?

  Zoek niet verder, LENDING TREE INC biedt leningen aan
  Geen verborgen betalingen van 1.000 tot 20.000.000 EUR / USD / POND
  Tegen een zeer lage rente van 5%
  We hebben een netwerk van kredietverstrekking en
  financiële hulp aan klanten over de hele wereld.

  We streven ernaar om onze standaard van uitmuntendheid te handhaven. We bieden onze diensten op elk moment van de dag aan.
  We geven een lening aan degenen die financiële hulp nodig hebben van 1 tot
  20 jaar

  Onze diensten omvatten ook

  ​echte financiering
  ​investeerder in onroerend goed
  ​bouwleningen
  ​leningen voor het opstarten van bedrijven
  ​hypotheek
  ​Consumentenkrediet,
  ​FHA-leningen
  ​persoonlijke leningen
  ​autoleningen
  etc. Als u een lening of financiële hulp nodig heeft, neem dan contact met ons op via

  e-mail: lendingtreegroupinc@gmail.com

  e-mail: lending-tree@outlook.com

  Warme gedachte

  ELIZABETH WALTER

  LENDINGTREE INC®

  BeantwoordenVerwijderen