Hoe koop je Bitcoin? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Hoe koop je Bitcoin?


Bitcoin kopen

In mijn beleggingsupdate van januari vertelde ik dat ik Bitcoin gekocht heb. Na jarenlang niet mee te willen doen aan de 'Bitcoin-hype' (ik begreep er immers he-le-maa- niets van), ging ik eind december toch overstag: ik kocht mijn eerste Bitcoin! Of nouja, mijn eerste 0,005 Bitcoin 😉
In juni 2018 schreef ik dit artikel waarin drie jonge mensen interviewde over hun succes met Bitcoin. Op dat moment was de Bitcoin €5.000 waard, afgelopen weekend bereikte de Bitcoin een all time high met een waarde van bijna €48.000. Bizar! Je snapt dat ik nu heel hard baal dat ik in juni 2018 geen Bitcoin gekocht heb...

Ook eind december steeg de koers van de Bitcoin enorm hard. Net voor kerst besloot ik voor €100,- aan Bitcoin te kopen. Gewoon, omdat ik de boot niet nóg een keer wilde missen. De waarde steeg daarna flink, maar daalde ook weer. Op een laag punt in januari kocht ik nog eens voor €150,- aan Bitcoin.

Daarmee kan ik nu zeggen dat ik officieel 0,01 Bitcoin bezit. Klinkt weinig, maar de waarde van die 0,01 Bitcoin is op het moment van schrijven toch mooi €422,88. Ik sta €170 in de plus dus, wat echt veel is op het relatief kleine bedrag van €250,- dat ik heb ingelegd.

Op Instagram deel ik regelmatig updates over mijn Bitcoin (en andere beleggingen) en de meest gestelde vraag is daar: wáár en hóé koop ik Bitcoin? In dit artikel leg ik je het uit en vertel ik waar ik Bitcoin koop.

Wat is Bitcoin?

Je kunt er niet meer overeen: ie-de-reen heeft het over Bitcoin. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk? Misschien heb je ook wel eens van cryptocurrency gehoord. Bitcoin was de allereerste cryptovaluta, die in 2009 ontwikkeld werd. Na de financiële crisis in 2008 daalde het vertrouwen in de banken en was er behoefte aan een nieuw betaalmiddel, waarbij geen derde partij (zoals een bank) betrokken is.

Je zou Bitcoin kunnen zien als een digitale vorm van geld, dat je normaal bij een bank zou storten. Echter is er bij een cryptovaluta zoals Bitcoin geen bank betrokken, maar vindt de uitwisseling direct plaats tussen persoon 1 en persoon 2. 

Het aantal Bitcoins is eindig: er kunnen er maximaal 21 miljoen Bitcoins zijn. Op dit moment zijn er ongeveer 18 miljoen, dat betekent dat er dus nog 'maar' 3 miljoen bijkomen. Bitcoin kan dus niet bijgedrukt of bijgemaakt worden, zoals in het huidige eurosysteem wel gebeurt.

Er komen nieuwe Bitcoins bij zodra er nieuwe Bitcoins gemined worden. Een - in mijn ogen - vrij ingewikkeld proces waar je speciale apparatuur en veel kennis van de Bitcoin voor nodig hebt. Ik ga me er niet aan wagen om dat proces tot in detail uit te leggen, dus als je daar meer over wil weten, lees daar eens een artikel over.

Hoe en waar koop je Bitcoin?

Omdat Bitcoin steeds populairder wordt, komen er ook steeds meer platformen en partijen waar je Bitcoin kunt kopen. Deze sites en apps verschillen onderling qua mogelijkheden en transactiekosten, dus het is belangrijk om goed te kijken welke app of website past bij jou.

Net als bij 'traditioneel' beleggen heb je verschillende brokers en zou ik ook altijd aanraden om goed de transactiekosten en mogelijkheden met elkaar te vergelijken. En vooral te kijken wat bij je past.

Aangezien ik echt een beginner ben als het gaat om Bitcoin, was ik vooral op zoek naar een app of site waar ik zo makkelijk mogelijk Bitcoin kon kopen en eventueel verkopen. De transactiekosten mochten van mij wat hoger zijn, als daar tegenover stond dat het platform gebruiksvriendelijk en begrijpelijk is.
Als je Bitcoin wil gaan kopen, kun je dat op verschillende manieren doen. De meest gebruikelijke zijn:

1. Een Bitcoin wisselkantoor

Wil je eenvoudig Bitcoin kopen? Dan is Bitcoin kopen via een zogenaamd wisselkantoor misschien wel wat voor jou. Het wisselkantoor handelt in Bitcoin met als doel om winst te maken. Je kunt hier eenvoudig Bitcoin kopen én verkopen, want vooral het verkopen van Bitcoin is niet iets dat standaard heel makkelijk is bij alle platformen. Omdat je via zo'n wisselkantoor makkelijk Bitcoin kunt kopen én verkopen, wordt een Bitcoin wisselkantoor vaak aangeraden voor beginners. 

Het 'nadeel' is dat een wisselkantoor vaak een dagelijks aankooplimiet heeft van een paar honderd euro. Als je per dag voor meer geld Bitcoin wil kopen, kan dat wel, maar moet je eerst persoonlijke gegevens invullen en een scan van je identiteitsbewijs meesturen. Onder die daglimiet is vaak een kleine transactie van jouw betaalrekening aan het platform voldoende, om je bankrekening te verifiëren. 

Een ander nadeel is dat het platform relatief duur kan zijn in gebruik, omdat jij als consument betaalt om via het platform te kunnen handelen in Bitcoin.

2. Bitcoin Exchange

Een Bitcoin Exchange platform kun je bijna zien als een soort Marktplaats. Vraag en aanbod wordt hier direct samengebracht. Bezitters van Bitcoin kunnen hun Bitcoin verkopen aan bezoekers. Het verschil met een wisselkantoor, is dat een Bitcoin Exchange zelf geen Bitcoin koopt en verkoopt. Het platform faciliteert alleen de handel ervan, maar is daarom vaak wel goedkoper dan een wisselkantoor.

Een ander verschil is dat een Bitcoin Exchange ook wat omslachtiger werkt, wat betekent dat je zeker wat technisch inzicht en basiskennis van de Bitcoin nodig hebt om het platform goed te gebruiken.

Om gebruik te maken van zo'n platform is het registreren van je persoonlijke gegevens en identiteitsbewijs vrijwel altijd verplicht. Je stort geld naar de Exchange om daar Bitcoin te kopen of krijgt geld als je daar Bitcoin verkoopt. Dit kun je uiteindelijk weer naar je eigen rekening storten.

Overige mogelijkheden

Naast deze twee voorbeelden, zijn er ook platformen waar je Bitcoin kunt ruilen tegen andere crypto's. Je kunt hier geen Bitcoin kopen of verkopen, maar alleen ruilen. Ook kun je Bitcoin kopen via een fysieke Bitcoin automaat (er zijn er +/- 20 van in Nederland), maar de transactiekosten zijn daar zo hoog dat ik daar zelf het voordeel nog niet van heb ontdekt.

Van een collega kreeg ik uiteindelijk een tip om Bitcoin te kopen via de Nederlandse app BLOX, die valt onder de categorie 'wisselkantoor'. Het motto van deze app is dat zelfs je grootouders cryptocurrency moeten kunnen kopen. En als mijn grootouders het zouden kunnen, dan kan ik het ook! 

Via de app kun je naast Bitcoin nog 

De transactiekosten zijn hier 1% (dus zowel op het moment dat je Bitcoin koopt als verkoopt, betaal je 1% transactiekosten). Als ik dat vergelijk met andere platformen, dan lijkt dit relatief veel te zijn. Maar omdat de app zo begrijpelijk is en ik niet de wens heb om me urenlang te verdiepen in Bitcoin en alle mogelijkheden, betaal ik graag iets meer voor een super gebruiksvriendelijke app.

Wil je meer weten over Bitcoin of andere cryptocurrency? Lees het laatste cryptocurrency nieuws hier.

Ik ben benieuwd: ben jij al de trotste eigenaar van Bitcoin? Of ben je van plan om Bitcoin te kopen?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Yup ik heb bitcoin. Ik werd ooit enthousiast gemaakt door mijn man die het als hét betaalmiddel van de toekomst ziet. Ik zie het zelf meer als een belegging voor de lange termijn. Wat nog wel handig is om te beseffen dat wanneer je je geld bij een exchange laat staan, het geld niet in je portemonnee zit. Dus mocht de exchange op wat voor manier dan ook gehackt worden oid, dan kun je je geld kwijt zijn. Het is daarom best interessant je een beetje te verdiepen in een zogenaamde wallet waarbij je je geld echt in je eigen digitale portemonnee stopt. Hierbij moet je dan wel goed opletten dat je je digitale password niet vergeet, want dan is je geld tot in lengte van dagen ergens 'in the cloud' en ongrijpbaar.

    BeantwoordenVerwijderen