Beleggingsupdate februari: mijn 2-jarig jubileum als belegger! - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate februari: mijn 2-jarig jubileum als belegger!


Beleggingsupdate

Vorige maand deelde ik een korte versie van mijn beleggingsupdate op Instagram, maar vandaag is het weer tijd voor een good old beleggingsupdate op mijn blog. En niet zomaar één: deze maand is het namelijk twee jaar geleden dat ik begon met beleggen! In deze update ontdek je welke nieuwe beleggingen ik heb gedaan afgelopen maand én of ik deze mijlpaal kan vieren met een mooi rendement.

Hoe en waar beleg ik mijn geld?

Voordat ik je laat zien waar ik in beleg, leg ik uit hoe en waar ik mijn geld beleg. Ik beleg voor de lange termijn en ben een luie belegger. Ik vind het een fijn idee als mijn geld zoveel mogelijk is belegd in beleggingsproducten waarmee ik een laag risico loop, zo min mogelijk naar om hoef te kijken en die op lange termijn een prima rendement opleveren.

Daarom beleg in voornamelijk in ETF's en indexfondsen. Wil je hier meer over weten? In deze blog leg ik uit wat ETF's en indexfondsen zijn en ontdek je het verschil tussen die twee.

Nu is het zo dat ik beleggen ook gewoon heel leuk vind. Daarom beleg ik een kleiner gedeelte van mijn geld soms in losse aandelen en cryptomunten.
Met deze beleggingsproducten loop ik een hoger risico, maar is een hoger rendement op korte termijn ook realistischer (maar tegelijkertijd is een groter verlies óók heel realistisch). Ik vind het leuk om hier een beetje mee te "spelen".

Om op lange termijn een zo hoog mogelijk rendement te behalen, probeer ik mijn beleggingen zo goed mogelijk te spreiden. Dat doe ik door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. 

Op dit moment beleg ik mijn geld via:
  • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Volkswagen, Oatly en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven, waarbij een bepaalde beurskoers wordt gevolgd). 
  • BUX Zero: de laagdrempelige beleggingsapp waar ik in 2020 begon met het kopen van aandelen. Ik heb daar nog een aantal aandelen in GoPro en Tripadvisor.
  • Semmie: Een app waarbij je je geld op een laagdrempelige manier kunt laten beleggen in diverse, duurzame indexfondsen
  • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik geld beleg in projecten in ontwikkelingslanden. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
  • Bitvavo: een Nederlandse app waar ik beleg in de cryptomunten Bitcoin en Cardano.
  • LiteBit: de crypto-app die ik gebruik voor een crypto-experimentje met Bitcoin.
  • Meesman: een fondsbeheerder waar ik elke maand €150 beleg in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Hierdoor beleg ik mijn geld in ruim 6.000 bedrijven tegelijk. 
  • Bright Pensioen: Hier beleg ik elke maand €450 voor mijn pensioen. Beleggen via Bright is een officiële manier van pensioenbeleggen, waardoor mijn inleg fiscaal aftrekbaar is. Heel aantrekkelijk voor mij als ondernemer!

Mijn beleggingen in januari & februari

In januari en februari heb ik meerdere beleggingen gedaan.

Elke maand koop ik bij in mijn ETF's via DEGIRO. Deze ETF's behoren tot de kernselectie van DEGIRO en kan ik één keer per maand zonder transactiekosten aanschaffen. Dat doe ik dan ook braaf elke maand, maar in januari kocht ik zelfs twee keer bij in beide ETF's. De koersen daalden hard waardoor ik heel graag nóg een keer wilde bijkopen. Ik betaalde toen wel €2,50 transactiekosten, maar dat verdient zich op termijn ongetwijfeld terug.

Ik probeer niet in paniek te raken als de koers van mijn beleggingen daalt, maar probeer het te zien als uitverkoop. Ik beleg voor de lange termijn, dus het is alleen maar fijn als ik goedkoop kan bijkopen, omdat ik geloof dat mijn beleggingen op lange termijn meer geld waard worden.

iShares Euro Stoxx 50 ETF

In januari en februari kocht ik in totaal drie keer bij in de iShares Euro Stoxx 50 ETF. Deze ETF bestaat uit de 50 grootste en meest verhandelde bedrijven van Europa.

In 20 dagen daalde de koers met ruim 7%. Dat is een flinke daling voor een beleggingsproduct zoals een ETF en vanwege mijn langetermijnstrategie hét moment om bij te kopen.

Vanguard S&P 500 ETF

Ook kocht ik in januari twee keer bij in de Vanguard S&P 500 ETF. Deze ETF bestaat uit de 505 grootste bedrijven uit Amerika. Een ideale manier om je geld te spreiden! 

In minder dan 20 dagen daalde de koers hier ook ruim 7%. Fijn, die ETF's in de sale 😉

Lendahand

Via Lendahand beleg ik regelmatig in projecten in ontwikkelingslanden. Ik vind het een heel toffe manier van beleggen: ik ontvang een leuke rente over mijn geld én ik doe daadwerkelijk iets "goeds" met mijn geld. In januari besloot ik weer eens €200 te beleggen in een project in Kenia. Ik ontvang een rente van 6,5% over een looptijd van 24 maanden.

In februari kreeg ik een gedeelte van het geld dat ik vorig jaar in twee projecten heb belegd, terugbetaald, plus rente. Dat hele bedrag kun je dan gewoon weer terugstorten op je bankrekening, maar je kunt het ook weer herbeleggen. Ik investeerde het hele bedrag opnieuw, in een ander project in Kenia waarbij ik 6% rente ontvang over een looptijd van 24 maanden.

Wil je ook beleggen via Lendahand? Als je de code HRQX-6A7H-TGGT gebruikt bij het afrekenen van jouw eerste investering, krijg je €25 korting op je eerste investering. Ook ik krijg €25 in mijn wallet dat ik weer kan investeren. 

Bitcoin via LiteBit

In januari kocht ik braaf elke week op maandagochtend voor €50 Bitcoin via LiteBit, als onderdeel van mijn crypto-experimentje. In februari heb ik besloten om dat niet meer te doen. Ik heb een paar andere financiële doelen voor 2022 en beleg mijn geld liever in lage risicoproducten zoals de ETF's en indexfondsen waar ik je al eerder over vertelde in dit artikel.

Meesman

In december ben ik begonnen met beleggen bij Meesman. Ik ben superenthousiast over de filosofie van Meesman. Dit is wat mij betreft dé manier om te beleggen als je weinig verstand hebt van beleggen, je er ook niet te veel in wil verdiepen, geduld hebt en op de lange termijn een mooi rendement wil behalen op geld dat je "over hebt". Ik beleg hier elke maand €150 in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd TOtaal. Daarmee beleg ik dus in één keer in ruim 6.000 bedrijven tegelijk. Je geld breder gespreid beleggen, kan eigenlijk bijna niet.

Mijn portefeuille in februari

Uiteindelijk zag mijn beleggingsportefeuille (zonder mijn pensioenbeleggingsrekening) er op maandag 14 februari als volgt uit:

Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps BUX ZERO, Semmie en Lendahand is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik heb ontvangen zodra iemand via mijn blog begint met beleggen (via een affiliate link).

Op dit moment sta ik net geen 2,5% in de plus. Auw... dat is wel een heel laag rendement, als je bedenkt dat ik een paar maanden geleden nog 15% in de plus stond. Maar nogmaals: geen paniek, ik beleg voor de lange termijn. 

Ook beginnen met beleggen? Check dan deze linkjes voor meer informatie én leuke bonussen als je begint met beleggen:

  • Begin hier en lees mijn artikel met beleggingstips voor beginners
  • Krijg een aandeel gratis als je via deze link start met beleggen bij BUX Zero 
  • Krijg €25 korting op je eerste investering bij Lendahand met de code HRQX-6A7H-TGGT (beleggen in projecten in ontwikkelingslanden)
  • Beleg 3 maanden gratis bij Semmie (duurzame indexfondsen)
  • Beleggen bij DEGIRO (zelf beleggen in aandelen, ETF's en meer)
  • Beleggen bij InDelta (beleggen in een breed gespreid indexfonds)
  • Laagdrempelig beleggen in crypto (Bitcoin en meer) via LiteBit

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Als je op een link klikt en vervolgens een account opent bij één van de partijen, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra's en mij help je er enorm mee.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten