Beleggingsupdate december: eindigen we 2020 in de plus? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate december: eindigen we 2020 in de plus?


Beleggen Update

In deze beleggingsupdate vertel ik welke nieuwe aandelen ik afgelopen maand heb gekocht, geef ik je een kijkje in mijn aandelenportefeuille en vertel ik natuurlijk hoe mijn beleggingen er voor staan. Én ik geef natuurlijk het antwoord op de vraag: hoe eindig ik mijn eerste beleggingsjaar, in de plus of in de min?

Wil je ook beginnen met beleggen? Lees dit artikel met beleggingstips voor beginners.

Waar beleg ik in?

Ik beleg mijn geld in verschillende bedrijven, organisaties en obligaties via verschillende platformen. Ik vind het niet alleen leuk om verschillende platformen uit te proberen, het is ook een bewuste keuze om te beleggen in verschillende bedrijven, sectoren, landen en via verschillende apps en brokers. Zo probeer ik namelijk mijn risico zoveel mogelijk te spreiden en daarmee de kans op verlies te verkleinen. 

Op dit moment beleg ik via:

  • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Shell, Galapagos en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven die een bepaalde koers volgen). Ik beleg in de Vanguard S&P 500 ETF, die bestaat uit de 505 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en de iShares EuroStoxx 50 ETF, die bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. Sinds deze maand beleg ik in een nieuwe ETF, waar ik je verderop in dit artikel meer over vertel. 
  • BUX Zero: de app waarmee ik begin dit jaar begon met het kopen van aandelen. Ik heb nog een aantal aandelen in Shell en Tripadvisor via BUX Zero. Mijn Shell-aandelen staan daar nog steeds in de min, dus daar verkoop ik voorlopig niets. 
  • Peaks: een app waar je laagdrempelig je geld kunt laten beleggen. Ik heb hier eenmalig een bedrag gestort en krijg nu nog periodiek extra beleggingstegoed wanneer iemand mijn code gebruikt en zich ook aanmeldt bij Peaks. Het bedrag dat je inlegt, belegt Peaks in een indexfonds, dat bestaat uit diverse, duurzame bedrijven. Mijn risicoprofiel is hier 'Scherp', wat betekent dat ik een relatief hoog risico loop (maar op lange termijn ook kans heb op een hoger rendement).
  • Semmie: Hier heb ik eenmalig €100 belegd om de app uit te proberen, zodat ik uit eigen ervaring een review kon schrijven over Semmie.
  • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik eenmalig €250,- heb belegd in een project in Kenia. Ik krijg dit bedrag (plus 6,5% rente) de komende 24 maanden terugbetaald. Daarnaast heb ik deze maand in een nieuw project geïnvesteerd waar ik je ook meer over vertel in dit artikel.

Welke aandelen heb ik gekocht in december?

Ik had niet verwacht dat ik deze maand veel nieuwe aandelen zou kopen, hooguit wat nieuwe aandelen in bedrijven of ETF's waar ik nu al in beleg. Maar niets bleek minder waar, want ik deed twee nieuwe investeringen deze maand. 

Ik besloot te gaan beleggen in een Obligatie ETF. Een obligatie is een lening die jij als belegger verstrekt aan een instantie, vaak een overheidsinstantie. Jouw uitgeleende geld wordt in principe weer terugbetaald, met rente. Obligaties worden gezien als een minder risicovol product dan aandelen. Dat betekent ook dat het rendement op obligaties doorgaans wat minder hoog is. In 'beleggingsland' is er een soort formule waarmee je de ideale verhouding tussen obligaties en aandelen kunt berekenen die op jou van toepassing is.

Je leeftijd is namelijk het percentage obligaties dat je in je beleggingsportefeuille zou moeten hebben. Ik ben 26 jaar, dus dat betekent dat mijn portefeuille voor 26% uit obligaties en voor 74% uit aandelen moet bestaan. Tot december bestond mijn portefeuille bij DEGIRO voor 100% uit aandelen. Ik beleg echt voor de lange termijn, dus ben bereid wat meer risico te lopen, zodat ik op lange termijn hopelijk ook een hoger rendement kan behalen.

Maar toch wil ik langzaamaan beginnen om die ideale verhouding tussen obligaties en aandelen wat meer te hanteren en dus besloot ik in december te beleggen in een Obligatie ETF:

Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF

Ik zou hier heel graag een enorm goed verhaal op willen hangen met goede redenen waarom ik voor deze ETF heb gekozen en waarom jij dat ook zou moeten doen. Helaas heb ik geen goed verhaal, want feit blijft dat ik ook maar een beginnende belegger ben en dat ik nog heel vaak het gevoel heb 'dat ik maar wat doe'. Ik wilde graag in een Obligatie ETF gaan beleggen die behoort tot de kernselectie van DEGIRO. Dat betekent namelijk dat ik één keer per maand obligaties kan aanschaffen zonder transactiekosten te betalen.

De Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF behoort tot die kernselectie en streeft er naar - net als alle andere ETF's - een specifieke index te volgen. In dit geval is dat de Bloomberg Barclays Global Aggregate US Treasury Float Adjusted Index. Een hele mond vol, maar deze index volgt de Amerikaanse staatsschuld.
Deze ETF heeft een risico van 3/7. Een relatief laag risico dus, wat automatisch ook betekent dat de kans op een enorm hoog rendement wat lager is. Maar dat is prima en voor mij juist het hele idee van het investeren in een obligatie ETF.  

Ook een leuk extraatje: deze ETF keert dividend uit: €0,34 per obligatie per jaar. Ik kocht 5 obligaties à €21,90 per stuk.

Nieuw project via Lendahand

Daarnaast had ik nog €100,- in mijn portefeuille bij het crowdfundingsplatform Lendahand staan. Die €100,- heb ik geïnvesteerd in een nieuw project in Kenia. De organisatie iProcure haalt geld op via Lendahand om een extra magazijn te bouwen in Kenia, waar boeren tegen lage producten prijzen kunnen inkopen. De totale looptijd van de lening is 24 maanden. Ik krijg mijn €100,- (als alles goed gaat) dus binnen 24 maanden terugbetaald, inclusief 6% rente op jaarbasis. Een veel hogere rente dan dat mijn spaarrekening op dit moment oplevert en die €100,- kan ik prima twee jaar missen.

Mijn aandelenportefeuille in december

Mijn aandelenportefeuille ziet er op het moment van schrijven (20 december) als volgt uit:


Klik op de afbeelding om in te zoomen.
Wat extra uitleg:
  • Bij Peaks heb ik eenmalig €200,- ingelegd, bij Semmie eenmalig €100,-. De inleg die je hierboven ziet is inclusief het beleggingstegoed dat ik krijg zodra iemand zich aanmeldt via mijn affiliate link voor Semmie of Peaks. 
  • Datzelfde geldt voor de Tripadvisor aandelen bij Bux Zero. Die heb ik zelf niet gekocht, maar als iemand zich aanmeldt met mijn aanmeldlink, krijg ik een Tripadvisor-aandeel gratis.
Het goede nieuws is dat ik nog steeds in de plus sta, het minder goede nieuws is dat die plus een stuk minder groot is dan vorige maand. Dat is vooral te wijten aan het feit dat Galapagos nog verder is gedaald. Het reumamedicijn dat Galapagos ontwikkelt, is nu definitief afgekeurd voor de Amerikaanse markt, waardoor beleggers het vertrouwen in Galapagos kwijtraken. Eén Galapagos-aandeel kost nu iets meer dan €80,- terwijl ik mijn aandelen destijds voor €167,25 heb gekocht. Pijnlijk... Vooralsnog ga ik niets verkopen en ben ik benieuwd hoe Galapagos er over een jaar, of een paar jaar voorstaat. Ik heb er nog steeds vertrouwen in!

Het goede nieuws is dat mijn Shell-aandelen via DEGIRO eindelijk in de plus staan. Bijna 10% zelfs!

Van mijn aandelen in Pinterest word ik nog steeds heel blij, die staan bijna 175% in de plus, bizar! Ook mijn NIO-aandelen gaan goed, die staan ruim 66% in de plus.
Al met al sta ik op dit moment 6,95% in de plus met een bedrag van €512,80.

Ik ben heel benieuwd wat Pfizer de komende weken gaat doen, op maandag 21 december wordt het coronavaccin van Pfizer als het goed is officieel goedgekeurd door de Europese Commissie, dus fingers crossed dat we dat ook terugzien in de koers van dit aandeel!

Ik hoop dat je het weer interessant vond om mijn beleggingsupdate te lezen! Heb je vragen over beleggen? Of ben je benieuwd hoe ik het aanpak? Stel je vraag hieronder of via Instagram.

Disclaimer: ik ben geen financieel expert of beleggingsexpert. Ik schrijf over beleggen naar eigen inzicht en geef geen advies over beleggen. Beleggen neemt risico's met zich mee, met beleggen kun je je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

4 opmerkingen:

  1. Het is duidelijk dat ook jij niet weet welke individuele bedrijven het goed gaan doen op de aandelenmarkt. Zoals eigenlijk alle mensen. Zelfs professionals die jaren gestudeerd hebben op economie en de aandelenmarkt kunnen niet de aandelen kiezen die het het komende jaar of het komende decennium beter gaan doen dan de rest.

    Misschien is het beter om voortaan alleen nog maar in indexfondsen en ETFs te beleggen. Tenzij dit meer een hobby van je is ... een hobby mag natuurlijk best wat geld kosten, namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zoek een goede app om vanuit België te gebruiken, ja, daar is Bux en er is Degiro e.d. waar u het al over gehad heeft, doch het probleem is dat men in België onroerende voorheffing (zogenaamde effectentaks) dient te betalen op buitenlandse aandelen. Bux e.a. apps maken hier zelf geen overzicht van en storten dit ook niet automatisch aan de Belgische Staat. U moet dus als klant een gans jaaroverzicht maken van al uw transacties en dan de hierop verschuldigde taksen aangeven. Wat te veel romplsomp als je het mij vraagt. Voor de Nederlandse belegger zijn dit echter wel goede apps. Spijtig dat dit ook niet bij ons bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk om weer te lezen! Al met al een prima resultaat tot nu toe! Ben vooral jaloers op je pinterest-aandelen ;)
    Wat ik mij afvroeg, hoe zit je in BUX je GAK? Of bereken je die zelf?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo
    Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks aan forex en binair verdienen voor investeerders, zullen u graag alles vertellen over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 geld kunt investeren en wekelijks $ 2500 kunt verdienen, veel mensen hebben eerder geprofiteerd van dit investeringsaanbod en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u hulp nodig heeft bij het betalen van rekeningen, kies dan gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begin wekelijks winst te maken

    $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
    $ 1000 om in 7 dagen $ 10.000 te verdienen
    $ 5000 om in 7 dagen $ 50000 te verdienen

    Om uw investering te starten, neemt u contact op via WhatsApp: (+12166263236)
    e-mail: carlose78910@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen