Terugblik op mijn financiële doelen van 2020: heb ik ze behaald? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Terugblik op mijn financiële doelen van 2020: heb ik ze behaald?De laatste weken van het jaar zijn aangebroken, tijd om terug te blikken op 2020. Goede voornemens maak ik al jaren niet meer, maar iets wat ik nu voor het derde jaar op rij ga doen, is het opstellen van financiële voornemens en doelen

Uiteraard deel ik mijn financiële doelen en voornemens voor 2021 héél binnenkort op mijn blog, maar eerst blikken we terug op het afgelopen jaar. 2020 was mijn eerste jaar als fulltime ondernemer. Een spannend en bijzonder jaar op allerlei vlakken, ook financieel. Welke financiële voornemens had ik? En heb ik mijn financiële doelen behaald?

1. Omzet van €50.000,- halen

Het bepalen van een omzetdoel vond ik vorig jaar heel lastig. Wat kon ik verwachten van mijn eerste jaar als fulltime ondernemer? Wat zou een realistisch omzetdoel zijn? Uiteindelijk kwam ik op een bedrag van €50.000,- uit. Een bedrag waarvan, zo schreef ik vorig jaar december, "het zweet me uitbrak". Hoe bijzonder is het om nu een jaar later terug te blikken en te weten dat ik dit omzetdoel ruim gehaald heb? Ik heb uiteindelijk een bedrag omgezet waarvan ik nooit had durven dromen dat me dat zou lukken in het eerste jaar. 
Wie weet denk ik er volgend jaar weer anders over, maar ik heb besloten om mijn exacte omzet dit jaar privé te houden. Ik deel heel veel over mijn financiële situatie, maar ik trek ergens een grens 😉. Ik kan je er in ieder geval van verzekeren dat ik mijn omzetdoel ruim heb gehaald. Iets waar ik heel trots op ben!

2. Starten met beleggen

Deze kan ik ook zeker afvinken van mijn lijstje met financiële doelen. In maart dit jaar begon ik met beleggen. Eerst laagdrempelig via een beleggingsapp, later ook door zelf aandelen te selecteren en te kopen. 

Inmiddels heb ik meer dan €6.000 van mijn vermogen belegd én sta ik in de plus. Bovendien heb ik met beleggen er een nieuwe 'hobby' bij, want ik vind het ontzettend leuk en interessant om hiermee bezig te zijn. Beter kan ik mijn jaar niet afsluiten en ook voor volgend jaar heb ik mooie plannen op het gebied van beleggen.

3. Elk kwartaal een winstuitkering

Naast mijn salaris, wilde ik mezelf elk kwartaal een gedeelte van de winst van mijn onderneming uitkeren. Ik besloot om maandelijks 5% van de omzet opzij te zetten op mijn winstrekening. Ik heb mezelf uiteindelijk zéker een deel van de winst uitgekeerd. Het eerste kwartaal nog heel braaf om er een tijdschriftenabonnement van te kopen, even later een e-reader en in het derde kwartaal om er een caravan van te kopen! In september kocht ik samen met mijn zusje een caravan en betaalden we allebei de helft van het aankoopbedrag. Hoe bijzonder is het dat ik van de winst van mijn onderneming een caravan kon bekostigen?

Volgend jaar zetten we onze caravan van april t/m oktober op een prachtig vakantiepark op 25 minuten rijden van mijn huis. Wat een luxe om zo dichtbij zeven maanden lang een vakantieadresje te hebben en hoe fijn is het dat ik dit mezelf als ondernemer kan gunnen. 

4. Minimaal €4.000,- sparen

Omdat ik fulltime ging ondernemen en nog geen idee had hoe dat financieel zou uitpakken, koos ik voor een wat minder optimistisch spaardoel dan het jaar ervoor. Ik wilde in 2020 een bedrag van minimaal €4.000 sparen. En dat is zeker gelukt! Ik heb uiteindelijk zelfs meer gespaard, maar moest inderdaad in januari geld van mijn spaarrekening afhalen om mezelf salaris uit te keren. Dat heb ik uiteindelijk weer rechtgetrokken door de maanden erna netjes te sparen. Uiteindelijk staat er aan het einde van dit jaar iets meer dan €4.000 erbij op mijn spaarrekening, ten opzichte van januari dit jaar. 

Het grootste gedeelte heb ik gespaard voor mijn Starterslening die ik volgend jaar wil aflossen, waarover ik je binnenkort vertel in mijn artikel met mijn financiële doelen voor 2021.

5. Mijn pensioen regelen

Iets wat ik zolang mogelijk heb uitgesteld, gewoonweg omdat ik er geen zin in had, er tegenop keek en het nog zó ver weg lijkt, is het regelen van mijn pensioen. Maar applaus, applaus: I did it! Eind november heb ik mijn pensioen geregeld via Bright Pensioen waar ik vanaf nu elke maand braaf een bedrag van €200,- op mijn pensioenrekening en beleggingsrekening stort. Dit jaar doe ik zelfs nog een extra storting, om optimaal te profiteren van mijn beschikbare jaarruimte. 

Om alles omtrent mijn pensioen nog iets beter te begrijpen, volgde ik een online cursus over pensioenbeleggen van Robin (De Spaarpodcast). Zijn aanbod om de cursus uit te proberen had geen betere timing kunnen hebben. Ik volg de podcast van Robin al een tijdje en een aantal weken geleden lanceerde hij zijn online cursus pensioenbeleggen, de eerste online cursus hierover in Nederland. De cursus is geschikt voor ondernemers, maar ook voor werknemers die geen of te weinig pensioen opbouwen in loondienst.

In zijn online cursus legt Robin je op een laagdrempelige manier uit wat alle 'ingewikkelde' begrippen betekenen, hoe je berekent welk bedrag je jaarlijks mag inleggen in je pensioen, welke fiscale voordelen er te behalen zijn en natuurlijk hoe én waar je pensioenbelegt. Wat ik fijn vind, is dat de cursus bestaat uit een mooie afwisseling tussen video's, tekst, afbeeldingen en grafieken. Van elke video is ook tekst en uitleg beschikbaar, dus je kunt zelf kiezen welke manier van informatieverwerking je fijner vindt.

En wat heb ik veel geleerd van de cursus! Na nog geen 2 uur, want zoveel tijd kost de cursus je ongeveer, wist ik écht veel meer van pensioenbeleggen en durfde ik met een redelijke dosis zelfvertrouwen mijn eerste storting te doen op mijn pensioenrekening bij Bright Pensioen.
Om te bepalen welk bedrag ik mocht storten, ben ik eerst gaan kijken naar mijn 'jaarruimte', ook wel bekend als 'pensioentekort'. Van de Belastingdienst mag je in een jaar een specifiek bedrag op een pensioenrekening storten. Er is hier een maximum aan verbonden, omdat je dit mag aftrekken van je belastbare inkomen tijdens je belastingaangifte. Je krijgt een flink deel terug van je gestorte jaarruimte, voor mij als ondernemer heel interessant dus!

Verder ga ik natuurlijk niet te veel verklappen over de inhoud van de cursus, maar ik kan je de cursus wel van harte aanraden als je je ook wil verdiepen in pensioenbeleggen; of je nu zzp'er of werknemer bent. Een completer aanbod aan informatie kun je wat mij betreft niet hebben, deze cursus scheelt je echt heel veel uren uitzoekwerk. Ben je nieuwsgierig naar de cursus pensioenbeleggen van Robin? Je kunt de cursus hier aanschaffen voor slechts €47,- inclusief BTW. Als je de cursus aanschaft via deze link, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra!

Ik ben superblij met het feit dat ik al mijn 5 financiële doelen dit jaar heb behaald! Inmiddels ben ik mijn hersenen alweer aan het laten kraken voor 5 nieuwe financiële doelen voor 2021, die ik dit jaar nog met jullie deel. Ik ben benieuwd: had jij dit jaar financiële doelen? En heb je ze behaald?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Wat goed van je zeg! En wat fijn dat je gewoon veel meer omzet hebt gedraaid dan je bedacht had. Lekker gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen