Bespaar dit jaar nog op je autoverzekering - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Bespaar dit jaar nog op je autoverzekering


autoverzekering

December is bespaarmaand op The Budget Life. De laatste maand van het jaar staat natuurlijk in het teken van de zorgverzekering, omdat je maar één keer per jaar kunt overstappen. En als je dan toch bezig bent om je zorgverzekeringen te vergelijken, dan kun je jezelf wat mij betreft een schop onder je kont geven en direct ook je andere verzekeringen, vaste lasten en abonnementen onder de loep te nemen. Dan ben je er maar weer van af én bespaar je misschien wel honderden euro's! Door dit jaar nog alles te vergelijken en over te stappen, begin je 2021 met een schone lei en ben je ervan verzekerd dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor al jouw verzekeringen en overige lasten hebt gescoord. Hoe fijn is dat? 😁

Vorige week kon je op mijn blog al meer lezen over mijn tips om te besparen op je zorgverzekering, vandaag gaan we het hebben over de autoverzekering.

Soorten autoverzekeringen

Als je in Nederland een auto rijdt, ben je verplicht om deze te verzekeren. Je bent wel vrij om te kiezen hoe je je auto verzekert. Je hebt de keuze uit:

 • WA-(Wettelijke Aansprakelijkheids)autoverzekering
 • WA+ of beperkt casco autoverzekering
 • Allriskautoverzekering
De WA-autoverzekering is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste optie. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen, als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt dat jouw schuld is.

Bij een WA+-verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen én diefstal en inbraak en ruitschade, storm- en brandschade. De Allriskautoverzekering is de meest uitgebreide verzekering. Je bent verzekerd voor al het bovenstaande en schade door eigen toedoen en vandalisme. Dit is ook de duurste verzekering.

Welk type autoverzekering moet ik kiezen?

Het is natuurlijk geheel aan jou voor welke verzekering je kiest. Misschien geeft een Allriskverzekering je een veiliger gevoel, omdat je bijvoorbeeld het risico niet kunt lopen dat je auto total loss raakt en je een nieuwe auto moet bekostigen. 

Het advies van de Consumentenbond (en ook van mijn deskundige vader, die al bijna 40 jaar automonteur is! 😉) is om te kijken naar de dagwaarde van je auto. Als je een auto hebt die 20 jaar oud is, dan is het prijstechnisch niet erg interessant om deze Allrisk te laten verzekeren. Je verzekering is dan te duur in verhouding tot wat je uitgekeerd zou krijgen bij schade of een total loss auto.

Je kunt uitgaan van de volgende richtlijnen:
 • Je auto is 0-6 jaar oud: Allriskverzekering
 • Je auto is 6-10 jaar oud: WA+-verzekering
 • Je auto is 10 jaar of ouder: WA-verzekering
Mijn auto is vorig jaar 10 jaar geworden. Ik dacht daarom ook: dit is hét moment om over te stappen naar een WA-verzekering (tot die tijd had ik een WA+-verzekering). Toen ik de kosten ging vergelijken bij mijn autoverzekeraar destijds, scheelde het onder de streep nog geen €1,- per maand. Dan voelde het voor mij toch wat veiliger om voor die ene euro per maand mijn WA+-verzekering te blijven houden.
Inmiddels ben ik een tijdje geleden overgestapt naar een andere autoverzekeraar, waar ik wel voor een WA-verzekering ben gegaan.
 
Twijfel je tussen de verschillende autoverzekeringen? Vergelijk bij je autoverzekeraar goed de prijzen en het verschil wat je op jaarbasis kwijt bent bij de ene of andere soort autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering?

Zoals je hierboven al kon lezen, is de prijs van je autoverzekering afhankelijk van de soort autoverzekering die je kiest. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van:

 1. Aantal schadevrije jaren dat je hebt: hoe langer je schadevrij in je auto rijdt, hoe goedkoper je verzekering wordt. De eerste jaren gaat het vooral hard, ik was volgens mij twee jaar op rij zo'n €10,- per maand goedkoper uit! Als je schade claimt, wordt het aantal schadevrije jaren weer verlaagd en ga je dus weer meer betalen.
 2. Aantal kilometers dat je rijdt per jaar: hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger het risico op schade en dus een duurdere verzekering.
 3. Hoe lang je je rijbewijs hebt: als je al 20 jaar je rijbewijs hebt, kun je goedkoper uit zijn dan wanneer je pas 1 jaar je rijbewijs hebt.
 4. Woonplaats: een autoverzekering is duurder als je in de Randstad woont, dan wanneer je op het Friese platteland woont.
 5. Type auto: er wordt voornamelijk gekeken naar het gewicht van de auto, het vermogen en de dag- of nieuwwaarde van je auto.
 6. Aanvullende dekkingen: ben je bijvoorbeeld ook verzekerd voor pechhulp en wanneer je partner of kind in de auto rijdt?
 7. Hoe je betaalt: als je het hele bedrag in één keer betaalt, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je per maand betaalt. Goeie om te checken, dus!

Autoverzekeringen vergelijken

Naast alle bovenstaande factoren, kunnen de kosten voor een autoverzekering natuurlijk ook verschillen per verzekeraar. Daarom is het zeker lonend om periodiek te kijken of je je autoverzekering ergens anders niet goedkoper af kunt sluiten. Sinds ik mijn rijbewijs heb, ben ik vier keer van autoverzekering overgestapt. Op dit moment betaal ik voor mijn Peugeot 107 met 5 schadevrije jaren iets meer dan €32,- per maand. 

Ben je benieuwd of je ergens anders goedkoper uit bent met je autoverzekering? Dan is het tijd om verschillende autoverzekeraars te vergelijken met elkaar. 

Ik benoemde het vorige week ook al in mijn artikel over zorgverzekeringen: wees kritisch bij het gebruik van vergelijkingsplatformen voor je verzekeringen. Daarmee wil ik niet zeggen dat je ze niet moet gebruiken, sterker nog, deze platformen zijn wat mij betreft echt een uitkomst en besparen je heel veel uitzoekwerk, maar onthoud wel dat ze niet altijd compleet zijn. 

Als ik aan de slag ga met het vergelijken van verzekeringen, raadpleeg ik eerst een aantal vergelijkingsplatformen. Daarmee heb je al een vrij goed overzicht van alle verzekeringen die er zijn, wat ze kosten en hoe ze beoordeeld worden door hun klanten. Vervolgens zoek ik nog verder naar andere verzekeraars, in dit geval autoverzekeringen, die niet op het platform staan. 

Je gaat overstappen... en nu?

Veel mensen denken dat een autoverzekering afsluiten altijd een enorme klus is. Allerlei gegevens invullen, de ene verzekering opzeggen, de andere verzekering op precies de juiste datum in laten gaan... Gelukkig valt dat anno 2020 allemaal heel erg mee. 

Vrijwel alle autoverzekeraars regelen namelijk de overstap voor jou. Dat wil zeggen; je geeft aan bij welke autoverzekeraar je nu verzekerd bent en wanneer je de nieuwe verzekering in wil laten gaan. De autoverzekeraar waarbij je je nieuwe verzekering afsluit, zegt vervolgens je oude verzekering op het juiste moment op voor je. 

Nog een kleine tip van een ervaringsdeskundige: check op de datum van ingang van je nieuwe verzekering of de oude verzekering écht is opgezegd. Ik ben een aantal maanden geleden overgestapt naar een nieuwe verzekeraar die óók mijn oude verzekering zou opzeggen en dat was door een administratieve fout niet gedaan. De maand erop werd er ineens twee keer premie afgeschreven van mijn bankrekening. Gelukkig is het alsnog goed gekomen en heb ik mijn geld teruggekregen, maar het is een kleine moeite om zelf even te checken of het echt goed is gegaan.

Ga jij dit jaar overstappen van autoverzekering? Zo ja, hoeveel ga je besparen op jaarbasis? Ik ben benieuwd!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Totaalbesparen.com. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten