Beleggen in vastgoed: hoe kun je laagdrempelig beginnen? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen in vastgoed: hoe kun je laagdrempelig beginnen?


Als je denkt aan beleggen, dan denk je misschien wel aan het investeren van je geld in aandelen en obligaties. Bijvoorbeeld via een app, bij een bank, via een broker of een beleggingsfonds. Als je een jaar geleden aan mij had gevraagd wat ik onder beleggen versta, dan was dat in ieder geval mijn antwoord geweest. Toen ik in maart dit jaar begon met beleggen, was dit ook precies hoe ik startte. 

Nu, bijna 9 maanden later, heb ik ruim €7.000 belegd via diverse apps en brokers. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik altijd op zoek naar nieuwe, interessante manieren om mijn geld te beleggen. Want je geld beleggen kan ook op andere manieren dan ik nu doe. Beleggen is je geld ergens in investeren met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. 

Naast je geld beleggen in aandelen en obligaties, kun je geld bijvoorbeeld ook beleggen in vastgoed. Een enorme ver-van-mijn-bed-show, omdat je naar mijn idee over tienduizenden euro's moet beschikken om te kunnen beleggen in vastgoed. Maar sinds ik me wat meer inlees over vastgoed, bijvoorbeeld via Ferax Vastgoed en de website Fire for Women van Puck, die met haar 33 jaar al een vastgoedbelegging heeft, kom ik tot de ontdekking dat er met mijn relatief kleine vermogen misschien meer mogelijk is dan ik denk.

Beleggen is je geld ergens in investeren met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt.

De hoogste tijd dus om te kijken om mijn vooroordelen over beleggen in vastgoed kloppen en jou daarin mee te nemen. Hoe werkt beleggen in vastgoed? Heb je echt zoveel eigen geld nodig om te kunnen investeren in vastgoed? En hoe begin je eigenlijk? Ik zoek het voor jou én mezelf uit in dit artikel.

Hoe werkt beleggen in vastgoed?

De meest bekende vorm van beleggen in het vastgoed, is het zelf kopen van een vastgoedobject. Je kunt deze vervolgens opknappen en met winst verkopen, of je kunt 'm verhuren. Denk bijvoorbeeld aan een appartement of huis. De huurinkomsten zijn in principe hoger dan de kosten die je hebt aan het object, waardoor je elk jaar een interessant rendement behaalt op je vastgoedbelegging.

Stel dat je een appartement koopt van €200.000. Je verhuurt deze voor €1000,- per maand. Op jaarbasis heb je een rendement van €12.000,- op €200.000. Een rendement van 6%, dus.

Als je een woning wil kopen om vervolgens te verhuren, kun je daar geen volledige hypotheek op krijgen. In het meest gunstige geval kun je tot 80% van de aankoopwaarde van het object financieren, maar vaak is het minder. Je moet meestal 20% tot 40% van de aankoopwaarde zelf betalen. Daarnaast betaal je vanaf 1 januari 2021 ook 8% overdrachtsbelasting (dat was voorheen 2%) bij de aankoop van een vastgoedobject als je een belegger bent. Kortom: je moet over een flinke hoeveelheid eigen geld beschikken om een vastgoedbelegging te kopen. 

Stel dat je een appartement van €200.000 wil kopen om te gaan verhuren. Je betaalt minimaal 20% zelf en betaalt daarnaast vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting. Dat betekent dus dat je zeker €56.000 aan eigen geld moet hebben om dit object te kunnen financieren.

Iets wat niet voor iedereen haalbaar is, zeker niet als je nog maar een paar jaar fulltime werkt, misschien nog een studieschuld hebt of zelf nog niet eens een koophuis hebt gekocht. Ik heb inmiddels wel een koophuis gekocht, maar een vastgoedbelegging kopen, dat is voor mij echt een langetermijnplan. Het is wel een hele grote wens van mij om ooit een appartement of vakantiehuisje te kunnen kopen voor de verhuur, maar dat gaat me de komende tien jaar nog niet lukken.

Ik was dus heel benieuwd naar alternatieven om te beleggen in vastgoed op korte termijn. Met een kleiner budget dan een paar tienduizend euro dus. Ik heb 3 interessante alternatieven gevonden. 

Alternatieve manieren om te beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoedfondsen en ETF's

Een laagdrempelige manier om te beleggen in vastgoed, is door zelf aandelen te kopen in de sector vastgoed. Je kunt beleggen in bedrijven die actief zijn in de vastgoedsector, of in vastgoedfondsen. Deze fondsen investeren het belegde vermogen in groot vastgoed, zoals winkelcentra. De winst halen ze uit de huuropbrengsten van hun vastgoed.

Als je je inleg optimaal wil spreiden en weinig omkijken wil hebben naar je beleggingen, kun je beleggen in een vastgoed ETF (Exchange Trading Fund). Een ETF kun je zien als een verzamelmandje van verschillende bedrijven waarin je in één keer belegt. Deze bedrijven hebben iets gemeen, bijvoorbeeld omdat ze allemaal tot dezelfde index of sector behoren. In het geval van een vastgoed ETF beleg je dus in een verzamelmandje van bedrijven die actief zijn in de vastgoedsector. 

Zo'n vastgoed ETF biedt jou als belegger de mogelijkheid om met één belegging meteen diverse vastgoedaandelen toe te voegen aan je portefeuille. Je kunt aandelen in vastgoedfondsen en ETF's kopen via bijvoorbeeld een broker. Het zijn laagdrempelige manieren om te beleggen in vastgoed, maar het is wel een hele indirecte manier. Je beschikt alleen over aandelen in een fonds of ETF dat actief is in de vastgoedsector, maar je bent zelf geen eigenaar van het vastgoed. .

Beleggen via Ferax Vastgoed

Als je het kopen van een vastgoedobject interessant vindt, maar bijvoorbeeld;
 • Niet beschikt over de hoeveelheid eigen geld dat nodig is om een vastgoedobject te kopen;
 • Geen zin hebt om alle rompslomp omtrent de verhuur te regelen
 • Je risico wil spreiden over meerdere objecten
... dan kun je je geld investeren via Ferax Vastgoed. Ferax koopt panden met kamers en appartementen die al verhuurd zijn of verhuurd kunnen worden. Ferax bundelt het vermogen van investeerders zodat ze gezamenlijk meerdere panden kunnen beleggen, verspreid door Nederland. Als één pand tijdelijk leegstaat, is de impact minder groot, dan wanneer je één beleggingsappartement hebt dat een paar maanden leegstaat. Dat voel je meteen in je portemonnee.

Zoals je eerder in dit artikel kon lezen, heb je zelf al snel meer dan €50.000 aan eigen geld nodig om te kunnen beleggen in vastgoed. Bij Ferax vastgoed kun je al vanaf €1.000,- beleggen. Dat doe je door Ferax als het ware een lening (dat worden obligaties genoemd) te verstrekken met een looptijd van vijf jaar. Het geld wordt gebruikt om nieuwe panden aan te kopen en te beheren. 

De bedoeling is natuurlijk dat dat winstgevend uitpakt, waarbij jij je inleg én tot wel 4% rente kunt krijgen op je inleg tot €25.000. 
Als je meer dan €25.000 inlegt, investeer je 'winstdelend', wat betekent dat ook nog eens volledig meedeelt in het rendement van Ferax. Het rendement/de winst is de huur min de kosten die Ferax rekent voor het beheren van de verhuurobjecten en natuurlijk de winst zodra een pand weer verkocht wordt.
Via Ferax Vastgoed kun je dus op een laagdrempelige manier tóch rechtstreeks beleggen in vastgoed, zonder dat je jezelf druk hoeft te maken om de verhuur van het pand. Klinkt dit interessant? Dan kun je de gratis prospectus aanvragen bij Ferax Vastgoed.

Voordelen van beleggen via Ferax Vastgoed

Ben je - net als ik - nieuwsgierig naar beleggen in vastgoed, maar heb je geen enorm vermogen om zelf één of meerdere woningen te kopen als belegging? Dit zijn de voordelen van beleggen via Ferax Vastgoed in vergelijking met het zelf kopen van een woning voor de verhuur.
 • Je hebt veel minder eigen geld nodig om te kunnen beleggen in vastgoed.
 • Je bent niet zelf verantwoordelijk de verhuur van de objecten. Je bent dus ook niet verantwoordelijk voor onderhoud, je hebt minder risico op leegstand en hoeft niet te dealen met wanbetalende huurders. 
 • Je risico is beter verspreid, omdat je via Ferax Vastgoed direct in meerdere panden belegt.
 • Je belegt via Ferax Vastgoed direct in verhuurd vastgoed.
Ik ben benieuwd: zijn er lezers van mijn blog die al bezig zijn met beleggen in vastgoed op één van bovenstaande manieren?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ferax Vastgoed. Ik ben geen beleggingsexpert en schrijf dit artikel op basis van mijn eigen inzichten en online research. Beleggen neemt risico met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Hallo
  Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks aan forex en binair verdienen voor investeerders, zullen u graag alles vertellen over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 geld kunt investeren en wekelijks $ 2500 kunt verdienen, veel mensen hebben eerder geprofiteerd van dit investeringsaanbod en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u hulp nodig heeft bij het betalen van rekeningen, kies dan gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begin wekelijks winst te maken

  $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
  $ 1000 om in 7 dagen $ 10.000 te verdienen
  $ 5000 om in 7 dagen $ 50000 te verdienen

  Om uw investering te starten, neemt u contact op via WhatsApp: (+12166263236)
  e-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen