Beleggingsupdate November: Nieuwe aandelen en ruim €400 in de plus - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate November: Nieuwe aandelen en ruim €400 in de plus


Beleggen update

Na een paar maanden op rij in de min te hebben gestaan, beginnen we de beleggingsupdate van de maand november eens met positief nieuws: ik sta in de plus! De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en het nieuws dat er een coronavaccin aankomt, zorgen voor vertrouwen op de beurs. De afgelopen weken zagen we dan ook veel groene cijfertjes en gelukkig staat ook mijn aandelenportefeuille eindelijk weer in de plus.

In deze maandelijkse beleggingsupdate vertel ik welke nieuwe aandelen in heb gekocht deze maand, geef ik je een kijkje in mijn aandelenportefeuille en vertel ik natuurlijk hoe mijn beleggingen er voorstaan op dit moment.

Wil je ook beginnen met beleggen? Lees dit artikel met tips voor beginners.

Waar beleg ik in?

Ik beleg mijn geld in verschillende bedrijven, organisaties en obligaties via verschillende platformen. Ik vind het leuk om verschillende platformen uit te proberen, maar naast dat het 'leuk' is, is het ook slim om te spreiden. Door mijn geld in verschillende organisaties, sectoren, landen en via verschillende platformen te beleggen, spreid ik mijn risico en verklein ik mijn kansen op verlies.

Op dit moment beleg ik via:

 • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (Shell, Galapagos en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven die een bepaalde koers volgen). Ik beleg in de Vanguard S&P 500 ETF, die bestaat uit de 505 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en de iShares EuroStoxx 50 ETF, die bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven.
 • BUX Zero: een app waarmee ik begin dit jaar gratis begon met beleggen. Ik heb nog een aantal aandelen in Shell en Tripadvisor. Mijn Shell-aandelen staan daar nog steeds in de min, dus daar verkoop ik voorlopig niets. 
 • Peaks: een initiatief van de Rabobank waar je laagdrempelig je geld kunt laten beleggen. Ik heb hier eenmalig een bedrag gestort en krijg nu nog periodiek extra beleggingstegoed wanneer iemand mijn code gebruikt en zich ook aanmeldt bij Peaks. Het bedrag dat je inlegt, belegt Peaks in een indexfonds, dat bestaat uit diverse, duurzame bedrijven. Mijn risicoprofiel is hier 'Scherp', wat betekent dat ik een relatief hoog risico loop (maar op lange termijn ook kans heb op een hoger rendement).
 • Semmie: Hier heb ik eenmalig €100 belegd om de app uit te proberen. Ik heb ook een review geschreven op mijn blog over Semmie.
 • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik eenmalig €250,- heb belegd in een project in Kenia. Ik krijg dit bedrag (plus 6,5% rente) de komende 24 maanden terugbetaald. 

Welke aandelen heb ik gekocht in november?

In september en oktober heb ik weinig nieuwe aandelen bijgekocht, omdat ik de koersen te veel vond fluctueren. De beurs voorspellen kan eigenlijk nooit, maar nu vond ik het allemaal wel heel onvoorspelbaar. In november had ik wat meer vertrouwen in bepaalde aandelen en stegen de koersen hard. Ik heb in november de volgende aandelen gekocht, allemaal via DEGIRO.

Pfizer

Pfizer was de afgelopen weken groot in het nieuws omdat deze farmaceut een coronavaccin heeft ontwikkeld dat voor 90% effectief is. Als het coronavaccin van Pfizer straks daadwerkelijk als eerste op de markt komt, denk ik dat dat de waarde van deze aandelen een flinke boost zal geven. Ik durfde dan ook wel een gokje te wagen en kocht 5 Pfizer-aandelen à $41 per stuk. Achteraf heb ik die misschien iets te spontaan gekocht, omdat de koers daarna vrijwel direct daalde. Op dit moment sta ik ruim 5% in de min, maar ik heb nog steeds goede hoop dat de aandelen straks flink stijgen.

NIO

De autofabrikant NIO staat ook wel bekend als de Chinese Tesla. Ik kreeg dit aandeel getipt via een lezer van mijn blog en kocht eind oktober 10 NIO-aandelen à $27,08 per stuk. Dat dat een goede zet was, bleek al snel, want dit aandeel is de afgelopen weken enorm in waarde gestegen. Op dit moment betaal je voor een NIO-aandeel bijna $45 wat een stijging is van ruim 60%.

iShares Euro Stoxx 50 ETF

Daarnaast kocht ik eind oktober 15 aandelen à $32,70 per stuk. Ik wilde in november nog meer bijkopen, maar de koers steeg ineens zo hard dat mijn doorlopende order nooit is ingelost. Op dit moment staat de koers op ruim $35. Mijn GAK (Gemiddelde Aankoop Koers) van deze ETF is $32,92 dus ook hier sta ik in de plus.

Ook wilde ik deze maand graag extra inleggen in de Vanguard S&P 500 ETF, maar aangezien ik daar nu bijna 11% in de plus sta, koop ik liever even niets bij. Ik koop liever bij op het moment dat de koers wat lager staat, ik ben benieuwd of dat nog gaat gebeuren deze maand.

Mijn aandelenportefeuille in november

Mijn aandelenportefeuille ziet er op het moment van schrijven (16 november) als volgt uit:


Klik op de afbeelding om in te zoomen.
Wat extra uitleg:
 • Bij Peaks heb ik eenmalig €200,- ingelegd. De inleg die je hierboven ziet is inclusief het beleggingstegoed dat ik krijg zodra iemand zich aanmeldt via mijn unieke code
 • Datzelfde geldt voor de Tripadvisor aandelen bij Bux Zero. Die heb ik zelf niet gekocht, maar als iemand zich aanmeldt met mijn aanmeldlink, krijg ik een Tripadvisor-aandeel gratis.
Veel aandelen staan ein-de-lijk in de plus nadat ik een maand of twee flink in het rood heb gestaan. Het enige aandeel dat nu nog pijnlijk in de min staat, is Galapagos. De enorme daling is te wijten aan het feit dat het reumamedicijn dat Galapagos ontwikkelt, onverwachts is afgekeurd voor de Amerikaanse markt. Op lange termijn zijn de verwachtingen nog steeds positief, dus ik heb al het vertrouwen dat de koers ooit weer omhoog gaat.
Ook mijn Shell-aandelen staan nog steeds in de min (vooral de aandelen die ik via Bux Zero kocht), maar ook die koers gaat steeds weer wat verder omhoog.

Van mijn aandelen in Pinterest word ik nog steeds heel blij, die staan bijna 160% in de plus. Ook mijn NIO-aandelen zijn afgelopen maand een goede koop geweest, zoals je kunt zien.

Ik hoop dat je het weer interessant vond om mijn beleggingsupdate te lezen! Heb je vragen over beleggen? Of ben je benieuwd hoe ik het aanpak? Stel je vraag hieronder of via Instagram.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Ik vind deze updates altijd erg interessant! Vanwaar je keuze voor shell? Lijkt me nou niet echt een bedrijf met toekomst, benieuwd hoe jij dat ziet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit me aan bij de reactie van 'Unknown' hieronder :-) Ik heb het aandeel destijds gekocht omdat ik het een interessant dividendaandeel vind en de koers stond destijds al historisch laag. Er is natuurlijk wat te zeggen over de duurzaamheid van dit bedrijf, maar het is wel iets waar Shell meer mee bezig is. Bovendien zie ik het als een betrouwbaar bedrijf dat de komende tientallen jaren niet failliet zal gaan.

   Verwijderen
 2. Shell is bezig met duurzame energie. de komende 10 jaar kunnen we ook nog niet zonder fossiele brandstof. voorlopig is Shell een goede keuze en de koers gaat wel stijgen. Het dividend wordt ook wel weer aantrekkelijk op langere termijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem17.11.20

  Jij hebt Pfizer niet in je totaaloverzicht van je overzicht aandelen gezet.

  BeantwoordenVerwijderen