Lineaire hypotheek of annuïteiten hypotheek: hypotheeksoorten uitgelegd - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Lineaire hypotheek of annuïteiten hypotheek: hypotheeksoorten uitgelegd


Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? En ben je je aan het verdiepen in de wondere wereld van hypotheken? Dan is de kans groot dat je al snel overweldigd raakt. Ik in ieder geval wel, toen ik in 2018 mijn eerste huis kocht. Ik ben zo iemand die alles wil begrijpen. Ik wilde exact weten wat het zou kosten om een huis te kopen, hoeveel rente ik over de gehele looptijd zou betalen, welke hypotheekvormen er waren en welke het beste bij mij zou passen. Op zich is het ook niet geheel onterecht om alles te willen begrijpen, als je een paar ton gaat uitgeven 😉

Eén van de dingen die ik maar ingewikkeld vond, waren de verschillende soorten hypotheken. Vroeger kon je in Nederland kiezen uit een handjevol verschillende hypotheken, waaronder de aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken. Inmiddels is het ons een stuk simpeler gemaakt; in principe worden er in Nederland nog twee soorten hypotheken gehanteerd: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Maar wat houden deze hypotheekvormen in? En welke past het beste bij jouw situatie?

Een hypotheek... hoe zit dat precies?

Laten we bij het begin beginnen; wat is een hypotheek eigenlijk en hoe werkt het? Een hypotheek is een lening bij een bank of een geldverstrekker. De lening sluit je af om een huis te kopen en betaal je - met rente - terug aan de geldverstrekker binnen een bepaalde looptijd. Je hebt in Nederland 30 jaar de tijd om je hypotheek af te lossen. 

Als je een hypotheek afsluit, kies je voor een rentevasteperiode. Je bepaalt dan voor hoelang je het rentepercentage vast wil zetten dat op dat moment geldt. De hypotheekrente is onder andere afhankelijk van:

  • De aankoopwaarde van je huis;
  • Of je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit;
  • Het type hypotheek;
  • De bank of de geldverstrekkker waar je je hypotheek afsluit;
  • De rentevasteperiode.

Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen uit een rentevasteperiode van 1 jaar, 5 jaar, of 10 jaar tot zelfs wel 20 of 30 jaar. Als de rentevasteperiode afloopt, sluit je opnieuw een rentevasteperiode af met het rentepercentage dat op dat moment geldt, over het resterende deel van je hypotheek. Hoe langer je rentevasteperiode, hoe hoger het rentepercentage is dat je betaalt. De rente bij een rentevasteperiode van 1 jaar kan bijvoorbeeld 1,35% zijn terwijl je bij een rentevasteperiode van 30 jaar 1,85% rente betaalt.

Voorbeeld: Ik sloot mijn hypotheek in 2018 af met een rentevasteperiode van 20 jaar, tegen een rentepercentage van 2,22%. De twee jaar daarna is de rente nog verder gedaald, dus eigenlijk had ik destijds beter voor een rentevasteperiode van 1 jaar kunnen kiezen, om het jaar erop weer van een lagere rente te profiteren. Maar ja, zo zie je maar dat je de markt nooit echt kunt voorspellen, omdat de rente al historisch laag was op het moment dat ik mijn huis kocht.

Je betaalt elke maand een bedrag aan je geldverstrekker voor het aflossen van je hypotheek. Dat bedrag bestaat uit:

  • Aflossing
  • Rente
De verhouding tussen deze twee en het totale bedrag dat je maandelijks betaalt, is afhankelijk van de vorm hypotheek die je kiest: een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaalt aan aflossing, maar waarbij de rente die je elke maand betaalt steeds minder wordt.
Je blijft bijvoorbeeld tot het einde van je hypotheek elke maand €600,- aan aflossing betalen, maar je betaalt steeds minder rente. Je totale hypotheekschuld wordt immers elk jaar minder en over die kleiner wordende schuld, betaal je dus ook steeds minder hypotheekrente. 

Voorbeeld lineaire hypotheek: je betaalt elke maand €600,- aan aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je nog €360,- aan rente maar aan het eind van de looptijd nog maar een paar euro. Je bruto maandlasten zijn aan het begin nog €960,- maar aan het einde van de looptijd nog maar iets meer dan €600,-.

Je totale bruto maandlasten (hypotheekaflossing + hypotheekrente) zijn aan het begin van je looptijd hoog en op het eind laag. De lineaire hypotheek wordt bijvoorbeeld vaak gekozen door stellen die van plan zijn op den duur een gezin te starten, waarbij één van de twee wellicht minder gaat werken. Zij kunnen op dit moment nog prima wat hogere maandlasten dragen, maar het is fijn als ze over een paar jaar lagere maandlasten hebben.

Als je kiest voor deze hypotheekvorm, dan heb je aan het begin veel recht op renteaftrek en op het einde recht op bijna geen renteaftrek.

Je lineaire hypotheek aflossen doe je in principe in 30 jaar. Je hebt namelijk een vaste einddatum waarop de hypotheek afgelost moet zijn. Je kunt vaak tussentijds ook extra aflossen, hoeveel je jaarlijks boetevrij af mag lossen, verschilt per hypotheekverstrekker.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaalt. De samenstelling van het bedrag dat je betaalt, verandert echter per maand. Aan het begin bestaan je maandelijkse brutolasten voornamelijk uit rente, maar aan het einde van de looptijd juist voornamelijk uit aflossing. 

Voorbeeld annuïteitenhypotheek: je betaalt elke maand €800,- aan bruto maandlasten. Aan het begin bestaat €440 van die bruto maandlasten uit aflossing en €360 uit rente. Aan het eind van de looptijd betaal je nog steeds €800,- per maand aan bruto maandlasten, maar is de aflossing €797 en de rente nog maar €3. 
Je totale bruto maandlasten blijven dus de gehele looptijd hetzelfde, maar je betaalt naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer aflossing. Dat betekent ook dat je aan het begin nog veel renteaftrek krijgt, maar op den duur steeds minder. De annuïteitenhypotheek wordt bijvoorbeeld vaak gekozen door mensen die verwachten in de toekomst meer te gaan verdienen. Daardoor kunnen ze aan het begin van de looptijd nog profiteren van wat lagere lasten (de renteaftrek bedraagt namelijk meer) en hebben ze in de toekomst minder problemen met het dragen van hogere lasten (de renteaftrek wordt namelijk steeds minder).

Dit is ook de hypotheekvorm die ik heb gekozen. Toen ik in 2018 mijn huis kocht, was ik vrijgezel. Er waren plat gezegd twee toekomstperspectieven: als ik vrijgezel zou blijven, zou ik blijven werken en meer gaan verdienen. Als ik een partner zou vinden, zouden we samen een huis kunnen kopen of samen in mijn huis gaan wonen en zouden we ook meer geld tot onze beschikking hebben. In beide gevallen zou een annuïteitenhypotheek het beste passen bij mijn toekomstperspectief en dus heb ik voor deze hypotheekvorm gekozen.

Ik betaal elke maand €550,- bruto, waarvan op dit moment nog een groot gedeelte rente. Dat zal de komende jaren steeds minder worden, omdat ik steeds meer aflos op mijn hypotheek.

Het verschil tussen een lineaire of annuïteitenhypotheek

Het grootste verschil tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek is eigenlijk het bedrag dat je maandelijks betaalt. Bij een lineaire hypotheek worden de bruto maandlasten steeds lager, terwijl de bruto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek gedurende de hele looptijd hetzelfde blijven.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, terwijl je bij een annuïteitenhypotheek elke maand/jaar een groter bedrag aflost, maar minder rente betaalt.

Bij beide hypotheekvormen profiteer je naarmate de looptijd vordert, van steeds minder renteaftrek.

Disclaimer: Ik ben geen hypotheekadviseur of financieel specialist. Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring bij het kopen van mijn huis en online research. Dit artikel is geschreven in samenwerking met NIBC Direct.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Ik heb ook een annuïteitenhypotheek, ik ben van plan om elk jaar datgene dat ik terug krijg aan hypotheekrenteaftrek extra af te lossen :-D.

    BeantwoordenVerwijderen