Beleggingsupdate maart: Shell verkocht & gestopt met beleggen bij Peaks - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate maart: Shell verkocht & gestopt met beleggen bij Peaks


Een enerverende maand op de beurs! De eerste twee maanden van 2021 heb ik redelijk weinig belegd, maar in maart is er uiteindelijk toch veel veranderd in mijn beleggingsportefeuille. Ik verkocht mijn Shell-aandelen via BUX Zero, kocht Bitcoin, legde bij in mijn ETF en in het indexfonds waar ik maandelijks in ga beleggen én ik stopte als klapper op de vuurpijl met beleggen bij Peaks. Kortom: veel om jullie over bij te praten!

Waar beleg ik in?

Voordat we kijken hoe mijn portefeuille er nu uit ziet, leg ik je eerst uit waar ik in beleg. Ik beleg mijn geld in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. Ik vind het leuk om verschillende platformen uit te proberen, maar het is ook een hele bewuste keuze om het op deze manier aan te pakken. Ik probeer mijn risico zoveel mogelijk te spreiden en daarmee mijn kans op verlies te verkleinen. 

Op dit moment beleg ik via:

  • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Volkswagen, Galapagos en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven die een bepaalde koers volgen). Ik beleg in de Vanguard S&P 500 ETF, die bestaat uit de 505 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, de iShares EuroStoxx 50 ETF, die bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven en de Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF, een obligatie ETF die de Amerikaanse staatsschuld volgt. 
  • BUX Zero: de app waarin ik in 2020 begon met het kopen van aandelen. Ik heb daar een aantal aandelen in GoPro en Tripadvisor en verkocht daar afgelopen maand mijn aandelen in Shell.
  • Peaks: een app waar je laagdrempelig je geld kunt laten beleggen in indexfondsen. Ik heb hier eenmalig een bedrag gestort en kreeg het afgelopen jaar periodiek extra beleggingstegoed wanneer iemand mijn vriendencode gebruikte en zich ook aanmeldde bij Peaks. Inmiddels heb ik besloten om te stoppen met beleggen bij Peaks, waarover ik je meer vertel in dit artikel.
  • Semmie: Hier heb ik eenmalig €100 belegd om de app uit te proberen, zodat ik uit eigen ervaring een review kon schrijven over Semmie.
  • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik heb belegd in een aantal ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
  • InDelta: Hier beleg ik sinds vorige maand in een indexfonds, daarover vertel ik je meer in dit artikel. 
  • Bitcoin: En tot slot Bitcoin. Ik besloot eind vorig jaar toch de hype niet te willen missen en kocht voor €100 aan Bitcoin. De afgelopen maanden heb ik regelmatig extra ingelegd in Bitcoin, wat ik koop via de app BLOX.

Welke aandelen & beleggingsproducten heb ik verkocht in maart?

In mijn eenjarig bestaan als belegger, heb ik nog maar weinig aandelen verkocht. Ik geloof in beleggen voor de lange termijn en heb daarom ook nog bijna nooit aandelen verkocht. Ik koop elke maand braaf bij om mijn belegd vermogen te laten groeien.
Toch ging dat deze maand iets anders. Ik heb namelijk 2 van mijn beleggingsproducten verkocht.

Shell

Allereerst verkocht ik mijn Shell-aandelen die ik nog had via de app BUX Zero. Ik begon daar vorig jaar met het kopen van aandelen en Shell was één van mijn eerste aandelen die ik kocht. Al snel daarna stapte ik over op DEGIRO waar ik Shell met een veel lagere gemiddelde aankoopkoers kon kopen. Ik wachtte net zolang tot mijn Shell-aandelen bij BUX Zero mooi in de plus stonden en afgelopen maand besloot ik ze te verkopen.
Ik verkocht mijn 16 Shell-aandelen à €17,278 per stuk. Ik kocht ze ooit voor €16,18 per stuk, wat betekent dat ik nu in totaal een rendement van €17,57 had. Toch weer mooi meegenomen. Het totale bedrag van bijna €280 werd op mijn rekening gestort en dat heb ik weer gebruikt om in te kopen in één van mijn ETF's. Daarover later meer.

Peaks

Het meest shockerende is toch wel dat ik mijn beleggingsrekening bij Peaks heb opgezegd. Vorige maand kondigde Peaks aan de kosten voor het beleggen verder te verhogen. Nu was Peaks altijd al een redelijk dure app, maar nu zijn de kosten écht hoog in vergelijking met andere beleggingsapps. Te hoog, in mijn ogen, zeker omdat Peaks zich positioneert als partij waar je met weinig geld kunt beleggen.

Nu de kosten zo hoog zijn, drukt dat enorm op je rendement, zeker als je maar een paar tientjes per maand belegt. Ik was niet meer van plan om periodiek te gaan beleggen via Peaks, waardoor ik uiteindelijk besloot om al mijn belegd vermogen via Peaks op te nemen.
Dit is dan ook de laatste maand dat je Peaks nog terugziet komen in dit overzicht. Uiteindelijk verkocht ik mijn belegd vermogen voor €1.096,56. Dat is ruim 15% meer dan het bedrag dat ik ooit heb ingelegd. 

Het bedrag wordt deze week op mijn rekening gestort. Nu nog bedenken waar ik het geld nu in wil gaan beleggen. Misschien in één van mijn ETF's of het InDelta indexfonds?

Welke aandelen heb ik gekocht in maart?

Ik heb deze maand best wat nieuwe beleggingen gedaan.

ETF - Vanguard S&P 500

Het was al een tijdje geleden dat ik extra aandelen had gekocht in deze ETF via DEGIRO. De koers stond steeds erg hoog en ik wilde liever niet te ver boven mijn GAK (Gemiddelde Aankoop Koers) bijkopen.

Maar goed, ik beleg voor de lange termijn en wil er dus echt naar streven om periodiek bij te kopen, ongeacht de hoogte van de koers op dat moment. Ik kocht uiteindelijk 5 exemplaren à €63,00 per stuk. 

InDelta Europa Indexfonds

Vorige maand begon ik met beleggen in één van de indexfondsen van InDelta. Ik heb gekozen voor het InDelta Europa Indexfonds met de 50 grootste, best verhandelde bedrijven uit Noord-West Europa. Al deze bedrijven hebben een gelijk aandeel van 2% in dit indexfonds. Elke maand wil ik €100 beleggen in dit indexfonds, wat betekent dat de teller nu op €200 ingelegd vermogen staat. Inmiddels sta ik daar ruim 1% in de plus. Een prima resultaat in zo'n korte tijd!

Lendahand 

Verder had ik nog €150,- in mijn portefeuille staan bij Lendahand, dat ik heb gekregen nadat mensen via mijn blogartikel ook starten met beleggen bij Lendahand. Ik heb de €150 belegd in een project in Oeganda voor het introduceren van nieuwe landbouwtechnieken bij pluimveehouders. De looptijd van het project is 24 maanden en ik krijg 4% rente op jaarbasis, wat elke 6 maanden terugbetaald wordt.

Bitcoin

En tot slot besloot ik eind maart nog voor iets meer dan €100 aan Bitcoin bij te kopen via de app BLOX. Inmiddels heb ik bijna €400 ingelegd en is dat bedrag nu bijna €650 waard. Bizar!

Mijn portefeuille in maart

Uiteindelijk zag mijn beleggingsportefeuille er op zondag 28 maart als volgt uit:

Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps BUX ZERO, Semmie, Lendahand en Peaks is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik ontvang zodra iemand via mijn blog begint met beleggen.

Ik eindig maart ruim 18% in de plus ten opzichte van de aankoopkoersen van mijn beleggingsproducten. Dat is bijna €2.000 in de plus, bizar! Dit is vooral te danken aan mijn aandelen in Pinterest, Volkswagen en TripAdvisor, maar ook mijn ETF's en mijn aandelen in NIO & Shell doen het nog steeds prima.

De waarde van mijn aandelen in Galapagos daalt steeds verder. Daar sta ik nu ruim €500 in de min en dat doet toch een beetje pijn. Na het lezen van dit artikel van Janneke Willemse heb ik besloten om mijn aandelen gewoon nog te houden. Ik heb het geld nu niet nodig en wil liever geen aandelen met verlies verkopen.

Al met al sluit ik deze maand met een heel tevreden gevoel af. Ik ben benieuwd naar komende maand. Ik ben van plan om me deze maand toch iets meer te verdiepen in andere cryptocurrency, dan alleen de Bitcoin. Op Coinmarketcap heb ik een superhandig overzicht gevonden van de populairste crypto's van het moment, inclusief de huidige koersen. Aangezien de Litecoin koers verwachting voor 2025 is dat deze dan $1.200 waard is (huidige waarde is +/- $235), is dat misschien wel een interessante cryptomunt om aan te schaffen.

Beleg jij ook? Dan ben ik heel benieuwd naar hoe jouw portefeuille ervoor staat op dit moment. Laat het weten in de reacties! 👇

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten