11 populaire platformen om aandelen en crypto te kopen in Nederland - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

11 populaire platformen om aandelen en crypto te kopen in Nederland


Platformen voor crypto en aandelen
Veel Nederlanders zien beleggen als het nieuwe sparen. Niet zo gek, aangezien je spaargeld  nagenoeg niets meer doet door de lage - en soms zelfs negatieve - rente. Ook vinden veel consumenten het simpelweg een leuk en spannend tijdverdrijf, waardoor de interesse in aandelen en crypto blijft groeien. Denk je erover na om ook te gaan beleggen? Dan heb je een platform nodig om te kunnen handelen in beleggingsproducten zoals aandelen of cryptocurrency. In dit artikel vertel ik je er meer over. 

Populaire platformen voor aandelen

Handelsplatformen - ook wel brokers genoemd - vormen de schakel tussen een belegger en de beurs. Je hebt als consument namelijk altijd een broker nodig om te kunnen handelen in aandelen of crypto. Alleen in Nederland zijn al tientallen brokers actief. Elk met een eigen aanbod, werkwijze en kostenstructuur. Ook de gebruiksvriendelijkheid en het vereiste level van expertise verschillen per platform.

Ik licht een aantal populaire platformen uit die in Nederland veel gebruikt worden. Er zit ook een aantal platformen tussen waar ik zelf gebruik van maak.

DEGIRO

Het grootste deel van mijn geld heb ik belegd in aandelen en ETF’s bij DEGIRO. Deze broker is één van de bekendste in Nederland en staat ook bekend als één van de goedkoopste. Grote pluspunten van DEGIRO zijn de gebruiksvriendelijke app, de informatieve website en de kernselectie van ETF’s waardoor je kunt beleggen in ETF’s zonder transactiekosten te betalen. 

Via DEGIRO kun je eenvoudig beleggingsproducten kopen uit allerlei landen, sectoren en bedrijven. Je kunt hier alleen actief beleggen. Je moet dus zelf bepalen welke aandelen je wil kopen. Enige kennis over beleggingsproducten is daarom wel een must om succesvol te beleggen via DEGIRO.

BUX ZERO

Ik begon mijn beleggingsavontuur vorig jaar bij BUX ZERO: een enorm intuïtieve app waar je op een laagdrempelige manier aandelen en ETF’s kunt kopen. Bovendien zijn er ook mogelijkheden om zonder transactiekosten te handelen in aandelen. Je kunt in tegenstelling tot grotere platformen zoals DEGIRO, nog niet beleggen in elk beursgenoteerd bedrijf, maar de selectie Europese en Amerikaanse aandelen groeit elke dag. Meer lezen over mijn ervaring met BUX ZERO? Ik schreef er een uitgebreide review over.

SAXO Bank

Ook SAXO Bank - voorheen BinckBank - wordt in Nederland door veel beleggers gebruikt. Deze online broker biedt 3 pakketten met platformen aan, waar zowel beginners, ervaren beleggers als daytraders mee uit de voeten kunnen. Met name de Blue en Black varianten lenen zich voor ‘het echte werk’ met hun geavanceerde analysetools. Hieraan hangen wel flinke prijskaartjes, wat het een van de duurdere brokers maakt. Tip: maak eerst een demo-account aan om te kijken of deze broker aan je wensen voldoet.

eToro

eToro is een handelsplatform dat actief is in meer dan 60 landen en miljoenen gebruikers kent. Je kunt hier terecht voor het handelen in aandelen, maar ook in grondstoffen, crypto en CFD’s. Ook voor beginners is eToro een aantrekkelijk platform dankzij het zogenoemde copytrading. Bij deze strategie volg en kopieer je succesvolle beleggers om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. 
Liever eerst nog even oefenen, voordat je aan het beleggen slaat? Ook bij eToro kun je een gratis demo-account aanmaken.

LYNX

Bij deze awardwinnende broker van Nederlandse bodem kun je handelen in aandelen op meer dan 100 beurzen verspreid over 30 landen. Het aanbod aan handelsmogelijkheden is dan ook zeer uitgebreid.

De hoeveelheid informatie kan beginnende beleggers soms wat afschrikken. Een goedkoop platform is het ook niet met een minimuminleg van €3.000 en relatief hoge transactiekosten voor kleine hoeveelheden. Over de functionaliteiten van deze broker zijn gebruikers wel zeer tevreden. Uit de peiling van beleggersvereniging VEB bleek namelijk dat LYNX het meest gewaardeerd wordt.

Beheerd beleggen bij een bank

Ook bij een aantal banken kun je als belegger van start gaan. Zo kun je onder meer bij ABN AMRO, ING en Rabobank een beleggingsrekening openen. Elke bank heeft zo zijn eigen beleggingsvormen, dus kijk goed welke het best bij je past. 

 Als beginnende belegger kun je bijvoorbeeld kiezen voor beheerd beleggen. Je hoeft dan vaak alleen een risicoprofiel te kiezen (offensief, defensief of ergens daar tussenin) en op basis daarvan wordt jouw geld belegd in beleggingsproducten zoals aandelen en obligatieds. 
Een handige optie voor wie beperkte kennis over beleggen heeft, er ook niet meer over wil leren en vooral weinig omkijken wil hebben naar zijn of haar beleggingen. 

Kopen of verkopen? Houd een oogje in het zeil

De meeste platforms hebben uitgebreide tools om de waarde van aandelen en trends in de gaten te houden. Daarnaast is ook aandelen.nl een handige website om op de hoogte te blijven van het laatste aandelennieuws. Zo vind je hier onder meer een overzicht van de meest gestegen en verhandelde aandelen. Voor wie alles wil weten over het laatste economische nieuws kan terecht bij Market Update.

Populaire platformen voor crypto

Ook voor het handelen in crypto heb je een platform nodig. Deze platformen worden ook wel cryptocurrency exchanges genoemd. Misschien heb je wel eens van Bitcoin Exchanges genoemd. Je raadt het al: dat zijn platformen waar je in Bitcoin kunt handelen. Het wisselt dan ook per platform in welke cryptomunten je kunt handelen. Ook de gebruiksvriendelijkheid, de betalingsmogelijkheden en de transactiekosten verschillen per platform. Neem deze aspecten daarom eerst onder de loep, voordat je ergens een account aanmaakt.

Bitvavo

Met meer dan 150 cryptomunten is Bitvavo de grootste exchange van Nederland. Je kunt op hun website en in hun gebruiksvriendelijke app eenvoudig crypto kopen, verkopen en bewaren. Dit geldt zowel voor beginners als voor ervaren handelaren. Een groot pluspunt van Bitvavo zijn hun ‘koude portefeuilles’. Hiermee tilt de exchange het beveiligingsniveau naar een hoger level. Zelf ben ik (in mei 2021) overgestapt naar Bitvavo vanwege de lage transactiekosten. In mijn portefeuille zitten onder meer Bitcoin en Cardano.

 • Aantal cryptomunten: 150+
 • Betalingsmogelijkheden: o.a. iDeal, Bancontact en bankoverschrijving 
 • Transactiekosten: 0,25% 

LiteBit

LiteBit is een laagdrempelig platform dat als missie heeft om de handel in crypto zo makkelijk mogelijk te maken. Een streven dat ze zeker waarmaken. Zowel het aanmelden, geld storten als kopen en verkopen gaat namelijk super eenvoudig. Belangrijk, want als bepaalde koersen dalen (of juist stijgen), wil je meteen toe kunnen slaan. Het overzichtelijke dashboard - dat realtime wordt bijgewerkt - zorgt ervoor dat je koersen goed in de gaten kunt houden. 

Ook zelf gebruik ik LiteBit voor het handelen in crypto. In deze review lees je meer over mijn ervaringen met LiteBit én hoe ik de app inzet voor een leuk crypto-experimentje.  De transactiekosten van LiteBit zijn wel wat hoger en het aanbod van cryptomunten is lager in vergelijking met Bitvavo. 

 • Aantal cryptomunten: 40+ 
 • Betalingsmogelijkheden: o.a. iDeal, SEPA-overboeking of creditcard 
 • Transactiekosten: verschillend per cryptomunt, vaak rond de 1% van je aankoopbedrag 

Binance 

Veel ervaren traders handelen via Binance. Dit is een jong cryptohandelsplatform dat in no-time is uitgegroeid tot één van de grootste crypto exchanges wereldwijd. Dit hebben ze onder meer te danken aan de snelle en goedkope verwerking van transacties. Ook de veiligheid van de omgeving en gebruiksvriendelijkheid hebben een duit in het zakje gedaan. Ook beginnende handelaren kunnen bij Binance terecht. Het platform biedt naast de Advanced variant namelijk ook een Basic versie aan. 

 • Aantal cryptomunten: 100+ 
 • Betalingsmogelijkheden: SEPA-overboeking en andere betaalkaarten 
 • Transactiekosten: 0,1%

eToro 

Naast aandelen, kun je via eToro ook handelen in crypto. Ook kun je hier gemakkelijk trends volgen van verschillende munten, een persoonlijke volglijst aanmaken en realtime updates ontvangen. Een groot pluspunt van dit platform zijn de sociale handelsfuncties, die al meerdere prijzen hebben gekregen. Zo kun je met copytrader eenvoudig handelsstrategieën kopiëren van de best presterende handelaars. De transactiekosten van dit platform zijn laag, het aanbod van cryptomunten echter beperkt. 

 • Aantal cryptomunten: 25+ 
 • Betalingsmogelijkheden: o.a. iDeal, VISA, PayPal en creditcard 
 • Transactiekosten: 0.015-0.1% 

BLOX 

Last but not least, BLOX: een laagdrempelige app om je crypto-avonturen mee te starten. De duidelijke uitleg en de gebruiksvriendelijke vormgeving maken het een fluitje van een cent om te beleggen in ruim 30 verschillende munten. Wel is BLOX één van de duurdere brokers en ook een eigen portefeuille ontbreekt. Hierdoor kun je je munten helaas niet overplaatsen naar een externe wallet, wat voor mij uiteindelijk een nadeel bleek te zijn toen ik van BLOX naar Bitvavo wilde overstappen. Voor ervaren crypto traders is BLOX wat minder geschikt. Geavanceerde functies ontbreken namelijk in deze app. 

 • Aantal cryptomunten: 30+ 
 • Betalingsmogelijkheden: o.a. iDeal 
 • Transactiekosten: 1% 

Beleg jij in aandelen, ETF’s en/of crypto? Zo ja: via welke platformen doe je dat?

Dit artikel is een betaalde samenwerking.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten