Beleggingsupdate september: geluk met ETF's, pech met crypto - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate september: geluk met ETF's, pech met crypto


Beleggingsupdate september

Vorig jaar maart begon ik met beleggen. Nu, zo'n 1,5 jaar verder, heb ik ruim €14.000 belegd in verschillende beleggingsproducten. Op The Budget Life neem ik je mee in mijn beleggingsavonturen en laat ik je in mijn maandelijkse beleggingsupdate zien in welke producten ik heb belegd én wat de huidige waarde van mijn beleggingen is. 

Hoe beleg ik mijn geld?

Voordat ik je laat zien waar ik in beleg, leg ik graag uit hoe ik mijn geld beleg. Oftewel: wat mijn beleggingsstrategie is.

Ik beleg voor de lange termijn en ben een redelijk passieve belegger. Ik wil maandelijks zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan mijn beleggingen maar mijn belegd vermogen wél laten groeien. En als het even kan met een zo hoog mogelijk rendement, natuurlijk. 😉
Ik probeer mijn risico dan ook zo goed mogelijk te spreiden. Dat doe ik door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. 

Op dit moment beleg ik via:
 • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Volkswagen, Oatly en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven, waarbij een bepaalde beurskoers wordt gevolgd). 
 • BUX Zero: de laagdrempelige beleggingsapp waar ik in 2020 begon met het kopen van aandelen. Ik heb daar nog een aantal aandelen in GoPro en Tripadvisor.
 • Semmie: Een app waarbij je je geld op een laagdrempelige manier kunt laten beleggen in diverse, duurzame indexfondsen
 • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik heb belegd in een aantal ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
 • InDelta: Hier beleg ik sinds een paar maanden elke maand €100 in het Europa indexfonds.
 • BLOXDe app BLOX waar ik eind 2020 begon met het kopen van cryptomunten. Ik heb Bitcoin, VeChain en Cardano gekocht via BLOX. 
 • BitvavoOmdat ik de transactiekosten van BLOX toch wat hoog vond worden, ben ik dit jaar overgestapt naar de crypto-app Bitvavo waar ik beleg in Bitcoin en Cardano.
 • Bright Pensioen: Hier beleg ik elke maand geld voor mijn pensioen. Beleggen via Bright is een officiële manier van pensioenbeleggen, waardoor mijn inleg fiscaal aftrekbaar is. Heel aantrekkelijk voor mij als ondernemer.
Wil je weten wat het verschil is tussen ETF's en indexfondsen? En ben je benieuwd of deze passieve vorm van beleggen ook iets voor jou is? Lees dan mijn blogartikel over ETF's en indexfondsen.

Welke beleggingen heb ik gedaan in september?

De koersen van zowel crypto als mijn ETF's en aandelen gingen in september alle kanten op. Ik heb door de maand heen verschillende beleggingen gedaan op momenten dat ik een dipje in de koers spotte.

iShares Euro Stoxx 50

Vorig jaar begon ik al vrij snel na de start van mijn beleggingsavontuur met het beleggen in ETF's via DEGIRO. Ik koos twee ETF's uit en beleg sinds een aantal maanden structureel geld in één of beide ETF's.

Daarbij probeer ik wel een beetje de koersen in de gaten te houden. Zo logde ik eind september in bij DEGIRO en zag ik dat de koers van de iShares Euro Stoxx ETF ruim 2% lager was dan de dag ervoor. Geen reden tot paniek, maar voor mij hét moment om bij te kopen. Ik kocht op 20 september 4 stuks à €40,87 per stuk. Een goede zet, want de dagen erna steeg de koers direct weer. Hieronder zie je de koersontwikkeling van deze ETF van de afgelopen maand. Zoals je ziet heb ik écht op precies het goede moment bijgekocht. Gelukje! 

Ook kocht ik weer bij in mijn Vanguard S&P 500 ETF. Deze ETF volgt de koers van de 505 grootste, beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Op 24 september kocht ik 2 stuks à €71,68 per stuk. 

InDelta Europa Indexfonds

In februari begon ik met beleggen in een indexfonds van InDelta. Ik beleg maandelijks €100 in het InDelta Europa Indexfonds met de 50 grootste, best verhandelde bedrijven uit Noord-West Europa. Al deze bedrijven hebben een gelijk aandeel van 2% in dit indexfonds. Het bedrag dat ik hier inleg wordt standaard aan het begin van de maand afgeschreven en ingelegd. Ik heb hier dus vrijwel geen omkijken naar, ik check alleen één keer per maand wat de huidige waarde is. Ideale manier van passief beleggen, dus!

Cardano

Ook de koers van mijn cryptomunten ging alle kanten op afgelopen maand. Cardano stond eind vorige maand historisch hoog, op €2,60. In april 2021 kocht ik voor het eerst Cardano, toen voor €1,11. Een ruime verdubbeling van de koers dus, en dat in amper vier maanden tijd.

Halverwege september daalde de koers van Cardano flink en kocht ik via Bitvavo voor €100 bij toen de koers rond de €2 schommelde. Inmiddels is de waarde verder gedaald en ligt deze nu rond de €1,85. Het is een enerverende markt, maar ik merk ook dat ik het een lastig beleggingsproduct vind.
Crypto blijf ik onvoorspelbaar vinden en ik merk ook dat ik niet echt een strategie heb. Ik koop bij als de koers weer eens laag is, maar zie het niet als een investering voor op de lange termijn.

Deze maand wil ik dan ook eens goed nadenken over mijn strategie als het gaat om crypto. Wanneer koop ik bij? En wanneer verkoop ik (een gedeelte van) mijn cryptomunten? Als ik een duidelijk doel voor ogen heb, kan ik strategischer met crypto omgaan.

Mijn portefeuille in september

Uiteindelijk zag mijn beleggingsportefeuille er op vrijdag 24 september als volgt uit:


Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps BUX ZERO, Semmie en Lendahand is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik heb ontvangen zodra iemand via mijn blog begint met beleggen (via een affiliate link).

Op dit moment sta ik bijna 10% in de plus ten opzichte van het bedrag waarvoor ik al mijn aandelen, ETF's, indexfondsen en cryptomunten ooit kocht. Vorige maand was dat nog 13%. Best een flinke daling dus, voornamelijk te wijten aan de cryptokoersen die flink dalen. En mijn aandelen in Galapagos blijven ook pijnlijk, die koers daalt steeds verder... maar verkopen met verlies (en zeker zo'n flink verlies!) doe ik liever niet. Ik heb er alleen een hard hoofd in of de koers ooit weer wordt zoals die was.

Ook beginnen met beleggen? Check dan deze linkjes voor meer informatie én leuke bonussen als je begint met beleggen:

 • Begin hier en lees mijn artikel met beleggingstips voor beginners
 • Krijg een aandeel gratis als je via deze link start met beleggen bij BUX Zero 
 • Krijg €25 korting op je eerste investering bij Lendahand met de code HRQX-6A7H-TGGT (beleggen in projecten in ontwikkelingslanden)
 • Beleg 3 maanden gratis bij Semmie (duurzame indexfondsen)
 • Beleggen bij DEGIRO (zelf beleggen in aandelen, ETF's en meer)
 • Beleggen bij InDelta (beleggen in een breed gespreid indexfonds)
 • Laagdrempelig beleggen in crypto (Bitcoin en meer) via LiteBit

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Als je op een link klikt en vervolgens een account opent bij één van de partijen, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra's en mij help je er enorm mee.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten