Beleggingsupdate #3 | Hoe gaat het met mijn aandelen en ETF's? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate #3 | Hoe gaat het met mijn aandelen en ETF's?In mijn vorige beleggingsupdate kon je al lezen dat ik begin juni bijna al mijn aandelen die ik nog had via het platform BUX Zero, heb verkocht en dat ik ben overgestapt naar het platform DEGIRO. En dat bevalt heel goed! Ik vind DEGIRO enorm overzichtelijk en zowel de app als de desktopversie beschikken echt over alle functionaliteiten die je van een goed beleggingsplatform mag verwachten.

De twee grootste voordelen ten opzichte van de app BUX Zero vind ik dat je bij DEGIRO de keuze hebt uit veel meer (internationale) aandelen en dat je een doorlopende limietorder kunt plaatsen in plaats van alleen een dag limietorder. 

Daardoor kan ik aan het begin van de maand een order aanmaken waarbij ik aangeef hoeveel aandelen ik van een bepaald bedrijf wil kopen en welk bedrag ik bereid ben daarvoor te betalen. Vervolgens heb ik er geen omkijken meer na en wordt de order automatisch ingelost op het moment dat de koers op het bedrag komt dat ik bereid ben per stuk te betalen. Dat kan bij wijze van dezelfde dag zijn of pas dagen/weken daarna. Komt de koers niet zo laag? Dan betaal ik niet en blijft het geld gewoon op mijn beleggingsrekening staan.

Meer lezen over beleggen?

Deze boeken zijn wat mij betreft echt een aanrader:


Elke maand structureel een bedrag beleggen

Elke maand wil ik een bedrag op mijn beleggingsrekening bij DEGIRO storten. Dat is geen vast bedrag: ik kijk elke maand wat ik overhoud als ik mijn uitgaven van mijn inkomsten heb afgetrokken en verdeel dat bedrag over mijn spaarrekening en beleggingsrekening. Van het geld op mijn beleggingsrekening kan ik vervolgens bij DEGIRO aandelen kopen.

In mijn vorige beleggingsupdate vertelde ik al dat ik het grootste gedeelte van mijn geld wil beleggen in ETF's. 
ETF staat voor Exchange Traded Fund. Je kunt het zien als een verzamelmandje van aandelen in een aantal bedrijven rondom een bepaald thema (bijvoorbeeld per land, regio of sector). Een ETF volgt de koers van een specifieke beurs, bijvoorbeeld de AEX (een verzameling van 25 grote beursgenoteerde Nederlandse bedrijven) of de S&P 500 (een verzameling van 505 grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven). Je koopt dus geen losse aandelen in één of een aantal bedrijven, maar belegt als het ware direct in al deze bedrijven. Daardoor spreidt je je risico en heb je er wat minder omkijken naar. Bovendien halen ETF's op de lange termijn vaak meer rendement dan een gemiddeld aandeel.
Vorige maand besloot ik - na uitgebreid vooronderzoek - structureel te gaan beleggen in de volgende twee ETF's:

 • Vanguard S&P 500 (volgt de koers van de S&P 500)
 • iShares Euro STX50 (volgt de koers van de Euro Stoxx 50, met de vijftig grootste Europese bedrijven)

Beide ETF's behoren tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor ik deze één keer per maand zonder transactiekosten kan aanschaffen.

Mijn aandelen & ETF's bij DEGIRO

Vorige maand vertelde ik al dat ik twee aandelen heb gekocht in het bedrijf Galapagos à €178,80 per stuk. Daar heb ik het even bij gelaten, de koers is op dit moment iets lager, maar ik wilde liever mijn geld in de eerdergenoemde ETF's beleggen.

Ook kocht ik in juni en juli nieuwe aandelen in Shell. Ik vind Shell een interessant bedrijf vanwege het dividend dat ze uitkeren en de extreem lage koersen van het moment. Ik zie het een beetje als een 'uitprobeersel', ik heb het idee dat ik nu op een goed moment heb ingekocht en ben benieuwd wat Shell op de lange termijn gaat doen. Ik weet dat de meningen over Shell nogal verschillen als het gaat om duurzaamheid. Daar ben ik me van bewust. Ik denk dan ook niet dat ik Shell jaren in mijn portfolio blijf houden, maar voor nu is Shell voor mij het ideale aandeel om het actief beleggen een beetje onder de knie te krijgen.

Ook heb ik nog steeds aandelen in Shell via de app BUX Zero die ik een aantal maanden geleden voor een veel hogere koers inkocht. Deze staan nu dan ook in de min en wil ik pas verkopen zodra ze weer in de plus staan.

Waar belegde ik in in juni & juli?

In juni en juli kocht ik de volgende aandelen en ETF's:

 • 15x Shell à €14,45) en op een later moment nog eens 16x Shell à €14,62 (totaal €450,67)
 • 5x Vanguard S&P 500 à €52,74 en op een later moment nog eens 6x Vanguard S&P 500 à €52,10 (totaal €576,30)
 • 7x iShares Euro STX50 à €34,30 (totaal €240,10)

Dividend in juli

Sommige beursgenoteerde bedrijven keren periodiek dividend uit. Dit kun je zien als rente over je beleggingen. In juli kreeg ik €1,92 dividend over mijn Shell-aandelen via BUX Zero. 

Mijn beleggingen via Peaks

Daarnaast heb ik ook nog mijn beleggingen via de app Peaks. Ik heb daar eind april eenmalig een bedrag van €200,- gestort en belegd in een indexfonds met het risicoprofiel 'Scherp' Ook krijg ik voor elke nieuwe 'Peaker' die ik aandraag via mijn unieke actiecode NICOL3IP €5,- extra en voor elke vijf vrienden nog eens €25,- extra. Ook jij krijgt direct €5,- beleggingstegoed bij Peaks als je mijn actiecode gebruikt.

Inmiddels zijn mijn beleggingen bij Peaks €346,21 waard, waarvan €200 eigen ingelegd geld en een rendement van €36,21.

Mijn portefeuille aandelen & ETF's op 7 juli 2020

Mijn portefeuille op 7 juli 2020 ziet er als volgt uit:


Een piepklein beetje in de plus, dus!

Ook starten met beleggen bij DEGIRO? Via deze link krijgen we allebei €20,- transactietegoed.

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Hey,

  Leuk om je beleggingen te volgen. Ik blog ook iedere maand over mijn avontuur naar financiële vrijheid.

  Ben benieuwd naar je volgende update!
  Veel succes.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anne2.9.20

  Hoi! Ik heb je vorige artikelen over beleggen terug gelezen en ik vind het heel interessant! Denk je dat je nog een keer een update gaat schrijven? Ik zou het leuk vinden!

  BeantwoordenVerwijderen