Beleggingsupdate #2: Ik heb bijna al mijn aandelen verkocht... - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate #2: Ik heb bijna al mijn aandelen verkocht...Tijd voor de tweede beleggingsupdate! Superleuk om jullie reacties te lezen op mijn update van vorige maand en de IGTV-video die ik maakte. Ik eindigde april met een rendement van 7% op mijn beleggingen via BUX Zero, Peaks en Flatex. Een mooie score voor mijn eerste maand beleggen, al zeg ik het zelf 😉

Met de intrede van de nieuwe maand juni, is er echter het één en ander veranderd in 'beleggingsland'. Aandelen kopen via BUX Zero en Flatex is namelijk niet langer gratis. Je betaalt nu elke keer als je aandelen koopt of verkoopt met een limietorder, een extra bedrag.
Ook was mijn doel nog steeds om te gaan beleggen bij DEGIRO, maar daar stond ik op plek 7623 in een enorme wachtrij. Maar die wachtrij slonk ineens enorm dus kon ik eind mei ein-de-lijk gaan beginnen met beleggen bij DEGIRO.

Ook beginnen met beleggen bij DEGIRO? Als je je via deze link aanmeldt, krijgen we allebei €20,- transactietegoed.

Ik heb (bijna) al mijn aandelen met winst verkocht!

Ik heb dan ook het volgende gedaan: ik heb vrijwel al mijn aandelen verkocht via Flatex en BUX Zero. Ik heb ze allemaal met winst kunnen verkopen, variërend van een winst van 0,28% tot een winst van 18,76%:
 • Signify (verkocht voor €213,60, winst van 7,23%)
 • Unilever (verkocht voor €136,50, winst van 0,4%)
 • ArcelorMittal (verkocht voor €81,- winst van 4%)
 • Altice (verkocht voor €72,40, winst van 5,61%)
 • Fugro (verkocht voor €68, winst van 6,3%)
 • KPN (verkocht voor €53,55, winst van 0,28%)
 • K+S (verkocht voor €43,68, winst van 3,6%)
 • Commerzbank (verkocht voor €29,88, winst van 1,73%
 • ING (verkocht voor €10,40, winst van 8,79%)
 • BAM (verkocht voor €2,85, winst van 4%)
 • PostNL (verkocht voor €54,44, winst van 18,76%)
 • Thyssenkrupp (verkocht voor €38,44, winst van 2,25%)
 • Wereldhave (verkocht voor €15,30, winst van 4,1%)
De aandelen waar ik nog geen winst op kon maken, heb ik nog wel laten staan in de apps, dat zijn mijn aandelen in Shell en Air France-KLM. Want aandelen verkopen met verlies, dat doe ik liever niet. Dan is het zeker de moeite waard om nog even te wachten totdat ze in de plus staan en ze vervolgens te verkopen. Dan neem ik dat kleine bedrag dat ik extra betaal, wel voor lief. Mijn doel is uiteindelijk om al mijn beleggingen over te hevelen naar DEGIRO, zodat ik alles op één plek heb staan. Wel zo overzichtelijk!

Het bedrag dat vrijkwam toen ik mijn aandelen verkocht, heb ik direct op mijn beleggingsrekening bij DEGIRO gestort. Ook stortte ik nog wat extra geld bij en had ik nu €1.100,- vrij te besteden bij DEGIRO. Ik kon dus letterlijk beginnen met een schone lei!

Dit wordt mijn nieuwe beleggingstrategie

En met een schone lei beginnen, dat was stiekem wel fijn. Want toen ik een paar weken geleden mijn eerste aandelen kocht via BUX Zero, had ik niet echt een idee wat ik aan het doen was. Nog steeds ben ik een enorme leek, maar heb ik het idee dat ik al iets beter begrijp wat wel slim is om te doen en wat wat minder slim is om te doen.

Nu ik via DEGIRO helemaal vanaf 0 kon beginnen en zelf kon bepalen hoe ik mijn geld wilde investeren, heb ik goed nagedacht over een beleggingstrategie waar ik achter sta en die bij mij past (klinkt wel heel wijs hè? Haha!) Ik heb besloten om mijn eenmalige inleg als volgt te verdelen:

 • ETF: 5x Vanguard S&P 500 (€261,70)
 • ETF: 8x iShares Euro STX50 (€245,60)
 • Aandelen: 2x Galapagos (€356,90)
Ik heb dus nog zo'n €230 over om vrij te besteden en die wil ik nog gaan investeren in losse aandelen, naast Galapagos. Maar waar ik in wil gaan beleggen, daar wil ik nog goed over na denken (nu nog niet aan toegekomen).

Wat zijn ETF's?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Je kunt het zien als een verzamelmandje van aandelen in een aantal bedrijven (bijvoorbeeld per land, per regio of per sector) waarvan jij vervolgens weer een deel koopt.
Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd, omdat ze de koers van een specifieke beurs volgen. Dat kan bijvoorbeeld de AEX zijn (verzameling van 25 grote beursgenoteerde bedrijven van Nederland) of de S&P 500 (verzameling van 505 grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven).

Het voordeel van een ETF is dat je dus geen losse aandelen hoeft te kopen, maar direct in meerdere bedrijven kunt investeren. Het fijne is daarmee ook dat je je risico goed spreidt (als de juiste ETF kiest, tenminste).
Je hebt er ook wat minder omkijken naar, wat ik zelf ook wel prettig vind voor de lange termijn. Daarnaast halen ETF's op de lange termijn vaak meer rendement dan een gemiddeld aandeel. Kortom: voordelen genoeg!

Qua kosten ben je iets duurder uit dan wanneer je een los aandeel koopt, omdat je een percentage betaalt aan het fonds voor het beheren van de ETF. Dat is doorgaans een percentage tussen de 0,05% en 0,5% en wordt al automatisch in de aanschaf verwerkt. 

Waarom koos ik voor deze ETF's?

DEGIRO heeft een lijst met een aantal ETF's die tot de kernselectie behoren. Dat betekent dat je één keer per maand aandelen in deze ETF's kunt kopen, zonder transactiekosten te betalen.
Een populaire ETF is bijvoorbeeld de Vanguard All World Index, die ook tot deze kernselectie hoort. Je risico beter spreiden dan bij deze ETF, kan bijna niet: je belegt immers in een verzameling van allerlei bedrijven in landen over de hele wereld.

Toch vond ik dat wel weer heel breed en vind ik het leuker om in een iets specifiekere ETF te investeren. Dat is dan ook de reden dat ik heb gekozen voor twee verschillende ETF's: één ETF die de S&P 500 volgt (Amerika) en één ETF die de Stoxx 50 volgt (Europa).

Ook deze twee ETF's behoren tot de kernselectie van DEGIRO en kan ik dus maandelijks bijkopen. 

En hoe nu verder?

Mijn doel is dan ook om elke maand zo'n 50% (maar ik acht de kans groot dat dat al snel 75% wordt) van mijn maandelijkse inleg aan deze ETF's te besteden. Het overige gedeelte wil ik reserveren voor het (bij)kopen van aandelen in maximaal 4 verschillende bedrijven, die ik een mooie aanvulling vind op de ETF's.

Welke aandelen ik wil kopen naast Galapagos, daar ga ik dus nog goed over nadenken. Ik denk er zelf over om een combinatie te maken tussen wat stabielere bedrijven (zoals gas, olie, telecom of banken) en bedrijven waarvan ik verwacht dat ze de komende tijd zullen groeien (zoals tech-bedrijven.) 

Mei eindigde ik in ieder geval met:
 • Een verlies van 14% (- €32,44) over mijn resterende aandelen bij BUX (Shell), deze heb ik nog niet verkocht, dus verlies mag je het nog niet noemen ;-)
 • Een rendement van +10,02% (€24,32) over mijn beleggingen bij Peaks
 • Een rendement van +2,54% (€9,10) op mijn aandelen bij DEGIRO
 • Een verlies van 1,63% (-€4,27) op mijn ETF Vanguard S&P 500
 • Een rendement van 1,25% (€3,08) op mijn ETF iShares EuroStoxx 50
Ik hoop dat je het leuk vond om deze beleggingsupdate te lezen en dat ik je wellicht weer wat nieuws heb kunnen leren over beleggen! Ik ben dan ook heel benieuwd of jij inmiddels bent begonnen met beleggen of van plan bent om te beginnen.

Ook beginnen met beleggen bij DEGIRO? Als je je via deze link aanmeldt, krijgen we allebei €20,- transactietegoed.

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Wauw mega fijn dat je zoveel aandelen hebt kunnen verkopen zeg.. ziet er goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me net aangemeld voor DEGIRO, maar ik sta ruim 20.000e in de wachtrij!! Heel bijzonder. Ik merk het vanzelf, ik ga je proberen te volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je er doorheen bent! Ik hoorde inderdaad al dat er een enorme wachtrij staat. Fijn dat alles in de plus stond, wel het moment om over te stappen :)

  BeantwoordenVerwijderen