Boekreview: Miljonair met een gewone baan - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Boekreview: Miljonair met een gewone baanDe coronacrisis mag wat mij betreft snel voorbij zijn, maar als ik dan toch één ding moet benoemen dat me goed is bevallen in deze tijd, dan is het dat ik ineens alle tijd had om die flinke stapel boeken te lezen. Ik koop regelmatig boeken via bol.com, in kringlopen of op rommelmarkten, maar het tempo waarop ik boeken koop ligt vele malen hoger dan het tempo waarop ik ze weer uitlees. Maar nu heb ik er dus eindelijk tijd voor om die boeken te lezen!

Eén van de boeken die ik een aantal weken geleden al kocht, was het boek Miljonair met een gewone baan. Ik vind het de laatste tijd erg leuk en interessant om meer te lezen over financiën, besparen, beleggen en ondernemen. Dit boek is een perfecte mix van die eerste drie: het gaat namelijk over slim (be)sparen en slim te investeren (beleggen) om zo financiële vrijheid te creëren.

Auteur Oeds-Jan Postema heeft het voor elkaar gekregen om binnen relatief korte tijd, met een 'normale' baan miljonair te worden. Het interessante is dat niemand in zijn omgeving - op zijn vrouw na - wist dat hij miljonair is. Zelfs zijn kinderen niet! Oeds-Jan woont immers in een gewone rijtjeswoning, rijdt een 'normale' auto en heeft een 'normale' baan. In dit boek vertelt hij hoe hij dat heeft gedaan en deelt hij concrete tips.

Jouw ultieme droom mag best wat kosten!

Waarom hij miljonair wilde worden? Niet om dat bedrag met die zes nullen op zijn spaarrekening, maar om financiële vrijheid voor zichzelf te creëren. Want; "Geld is een middel, geen doel" aldus Oeds-Jan. As je financieel vrij bent, dan kun je immers alles doen waar je altijd van hebt gedroomd.

Het boek begint dan ook met een opdracht: schrijf jouw ultieme droom op. Tien jaar eerder met pensioen? Een aantal jaar de wereld rondreizen? Een vakantiehuisje kopen? Niets is te gek en jouw ultieme droom mag best wat kosten. In het boek ontdek je hoeveel jaar je nodig hebt om dat ultieme doel te bereiken, op basis van het bedrag dat je elke maand opzij kunt leggen.

Logischerwijs bereik je jouw doel sneller als je elke maand €500,- opzij legt, dan dat je €100,- overhoudt. Hoe je maandelijks zoveel mogelijk geld overhoudt én dit geld zo slim mogelijk kunt besteden of investeren, dat legt Oeds-Jan Postema uit in dit boek.

Je normvermogen berekenen en jouw 'money mindset'

Even verderop kun je op basis van jouw leeftijd, inkomsten de afgelopen vijf jaar en je bezittingen (zoals een koophuis of spaargeld, maar ook schulden) het normvermogen berekenen waar jij op dit moment over zou moeten beschikken.
Zelfs met een koophuis met redelijke overwaarde en een prima spaarrekening, kom ik daar nog niet aan. Dat betekent toch dat ik iets 'fout' heb gedaan de afgelopen jaren.

En waar dit fout dan ligt, dat is volgens Oeds-Jan dat veel mensen:

 • Maandelijks te weinig geld overhouden.
 • Aankopen onterecht als investering zien (is een koophuis altijd een goede investering, bijvoorbeeld? Een auto is eigenlijk nooit een investering, zeker niet een nieuwe auto).
 • Niet beleggen, waardoor ze niet profiteren van aantrekkelijk rendement op de lange termijn.
In het eerste gedeelte van het boek, ligt de nadruk dan ook op je mindset tegenover geld. Hoe kijk jij tegen geld aan? Ben je goed in sparen en weet je hoe je je geld op een slimme manier voor jou kunt laten werken?


Elk nieuw gedeelte van het boek, begint met een quote van een bekend persoon. Van een quote van Pippi Langkous tot een quote van Warren Buffett, één van de meest succesvolle investeerders ter wereld. Deze quotes blijven hangen en zijn wat mij betreft leuke aanvullingen op het boek.

Verderop in het boek behandelt Oeds-Jan alle mogelijke uitgavenposten die een mens kan hebben en staat hij kort stil bij elke uitgavenpost. Interessant ook om te zien hoe hij slim weet te besparen op deze uitgavenposten  

In het laatste gedeelte van dit boek ligt de nadruk op beleggen. Oeds-Jan laat met een tabel zien hoeveel jouw geld over vijftien, twintig of zelfs dertig jaar waard kan zijn als je het goed belegt. Ik heb de afgelopen tijd veel over beleggen gelezen, maar wat ik met name leuk vind aan dit boek, is dat Oeds-Jan een eigen standpunt durft in te nemen over beleggen en vertelt hoe zijn eigen beleggingsportefeuille er uitziet. Hij geeft heel concreet advies over hoe je jouw belegd vermogen zou moeten verdelen op basis van jouw leeftijd en geeft ook zijn mening over waar je je geld dan in zou moeten beleggen. Dat heeft mij weer veel nieuwe inzichten opgeleverd!

Mijn eindconclusie over Miljonair met een gewone baan

Het boek Miljonair met een gewone baan is wat mij betreft een absolute aanrader. Zeker als je nog niet veel hebt gelezen over financiën, besparen of beleggen en houdt van praktisch toepasbare tips, dan is dit boek heel interessant voor je. Ook als je al wat meer afweet van het onderwerp beleggen of financiën, is het boek nog steeds een aanrader. Ook ik heb weer nieuwe inzichten uit het boek gehaald (bijvoorbeeld over het dividend dat ETF's wel of niet uitkeren en ik werd nog eens met de neus op de feiten gedrukt over hoe interessant ETF's zijn). 

Ook vind ik de schrijfstijl van Oeds-Jan erg fijn. Het boek leest makkelijk en er zit regelmatig humor verwerkt in de teksten, waardoor ik me er zelfs op betrapte dat ik een keer hardop lachte om één van zijn uitspraken.
Kortom: Miljonair met een gewone baan is een echte aanrader voor iedereen die slimmer om wil gaan met zijn/haar geld en meer wil weten over beleggen.

Je koopt Miljonair met een gewone baan voor €17,50 bij bol.com. 


Pin dit artikel op Pinterest:Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je op de linkjes klikt en het dit koopt bij bol.com (of andere producten), dan krijg ik een kleine commissie over jouw totale aankoopbedrag. Jou kost het niets extra en mij help je ermee, alle kleine beetjes helpen!

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Ik heb hem meteen voor mijn e-reader aangeschaft. Hier maar eens snel aan beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij staat op mijn lijstje, ik ga 'm zeker aanschaffen :-D!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kende het boek nog niet, maar hij staat vanaf nu ook op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen