Beleggingsupdate #1 | Mijn eerste maand beleggen - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate #1 | Mijn eerste maand beleggenMijn eerste volledige maand in de wondere wereld van beleggen zit erop! Zoals ik eind vorige maand aankondigde, ging ik starten met beleggen én zou ik mijn ervaringen delen op mijn blog. Inmiddels heb ik meerdere blogs geschreven over beleggen, van tips over hoe je zelf kunt beginnen met beleggen tot een boek over beleggen en verschillende apps die je kunt gebruiken om te beleggen.

Vandaag is het tijd voor de eerste maandelijkse beleggingsupdate. Hoe beviel mijn eerste maand beleggen? Wat heb ik geleerd? En ook niet geheel onbelangrijk: wat was het rendement (of verlies) dat ik in mijn eerste maand behaalde? Ik vertel het je in dit artikel!

Mijn beleggingen

Ik begon de maand vrij rustig: ik legde €200,- in om aan beheerd beleggen te doen via de app Peaks en legde €200,- in om actief te beleggen via BUX Zero.

Die laatste zag ik echt als uitprobeersel om het actief beleggen echt onder de knie te krijgen. Vanaf het begin van de maand las ik me dan ook bijna dagelijks in in het beursnieuws en probeerde ik op basis daarvan slim aandelen te kopen.

Toen ik merkte dat mijn gekochte aandelen snel in waarde stegen en ik overal las dat dit een goed moment is om te gaan beleggen, besloot ik nog wat extra geld op mijn beleggingsrekening bij BUX Zero te storten. In totaal heb ik in april €700 ingelegd om te beleggen en kocht ik mijn eerste aandelen in onder andere Shell, ING en KPN.
Ik ben natuurlijk een echte leek en heb niet echt een duidelijke strategie. Ik selecteer mijn aandelen op basis van de huidige, historische en verwachte koers (is deze nu gunstig, is deze flink gedaald ten opzichte van een aantal maanden geleden en zijn de verwachtingen positief?) en ik probeer te spreiden in het soort bedrijven waarin ik aandelen koop.

Ik zorg dat ik mijn geld heb belegd in verschillende sectoren en ook in verschillende landen. Op dit moment heb ik alleen nog aandelen in Nederlandse en Duitse bedrijven, maar komende maand wil ik ook mijn eerste Amerikaanse aandelen gaan kopen.

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden

Omdat BUX een vrij basic app is waar je lang niet in alle bedrijven kunt beleggen (en ik toch wat wisselende verhalen hoor over de betrouwbaarheid van de app), ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om te beleggen.
Ik heb me eind maart direct ingeschreven bij DeGiro, één van de grootste brokers van Nederland. Je hebt namelijk een broker nodig om actief te kunnen beleggen op de beurs. Maar ik was niet de enige Nederlander die besloot te gaan beleggen, de wachtrij bij DeGiro is namelijk enorm. We zijn een aantal weken verder en ik ben nog steeds geen plekje opgeschoven (ik sta op plek 7763...). Inmiddels heb ik een mail gekregen dat ze eindelijk beginnen met het wegwerken van de wachtlijst, maar daar wil ik eigenlijk niet op wachten.

Ik ben dan ook blij dat ik in de tussentijd al bij BUX en Peaks heb belegd en niet heb gewacht op DeGiro. Mijn doel is uiteindelijk nog steeds om te starten bij DeGiro en in de tussentijd gebruik ik BUX en Peaks.
Maar omdat het toch aan me knaagde dat de mogelijkheden bij BUX beperkt zijn (zowel in het kopen van aandelen als de beursgenoteerde bedrijven waarin je aandelen kunt kopen via BUX), ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Beleggen bij Flatex

Op de blog Lekker Leven Met Minder (aanrader!) las ik over Flatex. Dit is een belegginsgplatform dat onlangs is overgenomen door DeGiro. Het grootste voordeel van Flatex is dat je daar nu nog volledig gratis kunt beleggen én de keuze hebt uit heel veel aandelen van diverse internationale bedrijven. Vanaf juni ga je wel betalen, maar tot die tijd betaal je geen transactiekosten.

Ik heb nu €300 ingelegd bij Flatex waarvan ik zo'n 90% inmiddels heb besteed aan aandelen in Fugro, Unilever en Air France-KLM.
Het platform vind ik wat minder gebruiksvriendelijk dan BUX, maar de mogelijkheden zijn wel veel uitgebreider. Ik heb gewoon even de tijd genomen om me in te lezen en toen snapte ik al vrij snel wat de mogelijkheden zijn.
Kortom: ik vind Flatex tot nu toe het beste platform om actief te kunnen beleggen, zeker nu er een wachtrij bij DeGiro is. Ik blijf voorlopig lekker beleggen via Flatex en zodra ik een account kan aanmaken bij DeGiro besluit ik of ik mij beleggingen ga overzetten.

Wat was mijn rendement in april?

Ik gebruik dit (gratis!) Excel-document van Een Passief Inkomen om de waarde van mijn beleggingen maandelijks te kunnen monitoren. Ik heb hieronder een printscreen van mijn beleggingen toegevoegd. Je ziet hier het bedrag dat ik heb ingelegd en de waarde van mijn beleggingen op 30 april, na het sluiten van de beurzen.

Doordat een aantal mensen zich via mijn affiliate linkjes heeft aangemeld bij Peaks en BUX, heb ik een aantal gratis aandelen en gratis beleggingstegoed gekregen. Deze heb ik ook genoteerd in het bestand als inleg, ook al heb ik feitelijk niets hoeven te betalen hiervoor. Bij Peaks heb ik bijvoorbeeld zelf maar €200 ingelegd en heb ik €60 gekregen via mensen die zich via mijn affiliate linkje aanmeldde. Het rendement dat je ziet is dus echt het rendement dat ik heb behaald over de totale inleg inclusief gekregen aandelen of beleggingstegoed.


Ik haalde 7% rendement (€87,23) op mijn beleggingen via BUX, Flatex en Peaks. Zoals je ziet, stonden maar twee van mijn aandelen in de min aan het einde van de maand: Shell en KPN. Ook deze maand ga ik weer nieuwe aandelen bijkopen, ik wil me dus focussen op de Amerikaanse markt. Volgende maand krijgen jullie weer een nieuwe update!

Ben jij al begonnen met beleggen? Zo ja: hoe beleg jij jouw geld?

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen. Ik zou je aanraden om de boeken van Nassim Taleb te lezen (Black Swan, Skin in the Game). Je hebt te maken met 'beginners luck', ook wel bekend uit de gokwereld, mooi voorbeeld in zijn boek. Er zal een dag komen dat je een groot deel van je vermogen verliest, andere dagen dat de rendementen omhoog schieten. Het is allemaal emotie en psychologie; wees pessimistisch als de rest optimistisch en visa versa (klinkt veel makkelijker als het is)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel interessant om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je op de lange termijn echt een stuk beter af bent als je afstapt van de individuele aandelen en saai gaat indexbeleggen, in bijvoorbeeld een all world tracker van Vanguard (VWRL) of de alternatieven van de grootbanken met Northern Trust. Je bouwt dan een positie op in dezelfde bedrijven, maar ook tal van anderen. Hiermee heb je een stuk minder risico dan met de 3 aandelen die je nu hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben begonnen met inleggen in De Giro. Ik had een jaar geleden al eens een account geopend en een aandeel gekocht. Door de waan van de dag was ik het helemaal vergeten, maar herinnerde me dit weekend weer dat ik me wil verdiepen in beleggen. Vandaag kwam mijn vakantiegeld binnen en daarvan heb ik een klein deel ingelegd om zo te ontdekken hoe het werkt. Ik eindigde mijn dag met een min ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je begonnen bent met beleggen, en direct ook goed bezig met het tracken van je beleggingen in een excel sheet.

  Je hebt wel veel Nederlandse aandelen en nog geen ETF’s die voor wat meer spreiding zorgen over meerdere bedrijven of werelddelen? Is dat een bewuste keuze?

  BeantwoordenVerwijderen