Zonnepanelen: hoeveel kun je besparen op je energierekening? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Zonnepanelen: hoeveel kun je besparen op je energierekening?Of je nu een huis bezit of niet: je weet ongetwijfeld wat zonnepanelen zijn. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen, kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je ook flink besparen op je energiekosten. En wie wil dat nu niet?! Het is dat ik een koopappartement heb in een flat, maar als ik een eigen huis had gehad, dan had ik zeker overwogen om zonnepanelen aan te schaffen.

Heb je een koophuis en ben je benieuwd of zonnepanelen kopen interessant is voor jou? In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen, wat de kosten zijn, hoeveel je kunt besparen en wanneer je je investering hebt terugverdiend.

Wat leveren zonnepanelen op?

Als je besluit zonnepanelen aan te schaffen, dan is dat waarschijnlijk omdat je wil besparen op je energierekening. Je wil dan ook het maximale rendement uit je zonnepanelen halen. Om te berekenen wat je uiteindelijk bespaart met zonnepanelen, moet je rekening houden met de volgende factoren:
 • Efficiency van de zonnepanelen: hoe hoger de efficiency, hoe meer je kunt besparen. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook van 15%. Het advies is om voor zonnepanelen te kiezen die een zo hoog mogelijk efficiency hebben.
 • Capaciteit van de zonnepanelen: hoe hoger de capaciteit van de zonnepanelen, hoe meer energie je kunt besparen. Als je niet goed let op de capaciteit van de zonnepanelen die je aanschaft, kan het zijn dat je het gewenste resultaat qua besparing niet gaat halen. En dat is nu precies wat je niet wil! De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Er wordt aangeraden om te kijken naar de capaciteit per vierkante meter. 
 • Prijs: wij consumenten zijn geneigd om de beste keuze van een aankoop af te laten hangen van de aankoopprijs. De prijs van zonnepanelen is nu juist geen factor die doorslaggevend is voor het kiezen van de beste zonnepanelen. De prijs die je betaalt per Wp is dan weer wél een doorslaggevende factor. Een zonnepaneel van 300 Wp dat €250,- kost, 
Een zonnepaneel van 300 Wp met een aanschafprijs van €240,-, is efficiënter dan een zonnepaneel van 280 Wp dat €230,- kost. Het eerste zonnepaneel kost namelijk €0,80 per Wp en het tweede paneel kost €0,82 per Wp. 

Welk formaat zonnepanelen kies je?

Je weet nu op welke factoren je moet letten om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen. Maar welke zonnepanelen kies je uiteindelijk?

Je let natuurlijk op bovenstaande factoren, maar het is ook essentieel om naar de grootte van je dak. Er zijn een paar standaardformaten zonnepanelen die variëren van 125 x 100 cm tot 195 x 100 cm. Over het algemeen kun je het beste grote zonnepanelen kopen, mits je voldoende ruimte op je dak hebt, natuurlijk. Grote zonnepanelen hebben een hoge efficiency en hoge capaciteit en leveren daarmee vaak het meeste rendement op als je de aanschafprijs vergelijkt met het bedrag dat je uiteindelijk bespaart op je energierekening.

Als je een klein dak hebt, zijn grote zonnepanelen niet altijd mogelijk. Op diverse websites kun je gebruik maken van een tool waarbij je een zogenaamd legplan kunt tekenen. Daarmee ontdek je hoe je de beschikbare ruimte op je dak optimaal kunt benutten en welke zonnepanelen het beste bij jouw situatie passen.

Wanneer verdien je je investering terug?

Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, word je energierekening direct lager. Je profiteert dus vanaf moment één van een besparing op energiekosten. De terugverdientijd van je zonnepanelen is afhankelijk van:

 • Het aantal zonnepanelen dat je installeert op je dak
 • De ligging van de panelen (bij voorkeur op het zuiden)
 • De aanschafkosten
 • Het aantal Wp per paneel
 • Je energieleverancier
Rekenvoorbeeld: Stel dat je 13 zonnepanelen op je dak laat installeren. De aanschafprijs is €5.000,- inclusief btw. Elk paneel heeft 290 Wattpiek. Elk jaar leveren deze zonnepanelen ongeveer 3.400 kWh aan stroom. Normaal betaal je €0,23 per kWh. Op jaarbasis bespaar je €768,- aan energiekosten.
Als je het aankoopbedrag deelt door het bedrag dat je per jaar bespaart op je energierekening, betekent dit dat je er ongeveer 6,5 jaar over doet om je investering in zonnepanelen terug te verdienen. En na die tijd blijf je natuurlijk profiteren van die jaarlijkse besparing op energiekosten! Na het zien van dit rekensommetje ben ik nóg meer overtuigd van hoe interessant zonnepanelen kunnen zijn. Als ik ooit dat koophuis krijg dan ga ik me zeker verdiepen in de mogelijkheden van zonnepanelen voor mijn situatie.

Heb jij wel eens nagedacht over de aanschaf van zonnepanelen? Of heb je misschien al zonnepanelen op je huis?Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zonnepanelen.net


Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Hier lagen de zonnepanelen al op het dak toen ik het huis kocht. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om dit allemaal te lezen! Wij hebben sinds kort ook zonnepanelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem22.5.20

  Naast het type zonnepanelen, maakt het voor de opbrengst ook uit waar en hoe ze op je dak liggen. B.v. in de zomer brengen zonnepanelen die ongeveer in een hoek van 20-30 graden staan het meeste op. In de winterperiode is een hellingshoek van 60 graden het beste. Maar een paneel op 60 graden levert in de zomer juist ~10% minder op! Daarnaast maakt het heel veel uit wat voor inverter je hebt en wel/geen optimizers gebruikt.
  Je moet wel oppassen met de terugverdientijd die de aanbieders beloven. Zo kreeg ik een aanbod van de bekende blauwe webwinkel, waar ze een terugverdientijd van 7 jaar en 4 maanden beloven. Daar gaan ze echter uit van 2 dingen: de stroomprijs stijgt elk jaar met 2% en de salderingsregeling wordt niet afgeschaft. Stroom is de laatste jaren juist goedkoper geworden. Als je overdag weinig stroom verbruikt (bv omdat je weg bent), wordt de terugverdientijd eerder 8-10 jaar ipv de beloofde 6. Nog steeds is het een mooie investering, maar je moet de praatjes van de aanbieders niet zomaar op hun blauw ogen geloven.

  BeantwoordenVerwijderen