3 manieren om overzicht & inzicht in je financiën te creëren - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

3 manieren om overzicht & inzicht in je financiën te creëren


Manieren Overzicht & Inzicht Uitgaven

Overzicht en inzicht in mijn financiën: ik ben er dol op. Ik wil tot de eurocent nauwkeurig weten wat ik elke maand uitgeef, wanneer en waaraan. Waarom? Ik heb ambitieuze financiële doelen, om bijvoorbeeld ergens de komende vijf jaar een nieuw huis te kopen, ooit een vakantiehuisje te kopen en vervroegd met pensioen te kunnen. En om die dromen te realiseren, heb ik geld nodig. Dat geld maak ik vrij door te besparen waar mogelijk, te sparen en te investeren. Maar dan moet ik eerst wel weten hoeveel er elke maand binnenkomt en weer uitgaat. Financieel overzicht en inzicht is dus de basis van mijn toekomstdromen.
Benieuwd naar het verschil tussen overzicht, inzicht en structuur in je financiën? Ik leg het uit in dit artikel

Er zijn verschillende middelen die je kan gebruiken om dat overzicht en inzicht te creëren. Mijn drie favorieten (en een gouden tip!) deel ik in dit artikel. 

Tip: pin al je uitgaven

Welk middel je uiteindelijk ook besluit te gebruiken om je financiën inzichtelijk te maken, een tip die je gaat helpen om het zo makkelijk mogelijk te maken is: pin je uitgaven zoveel als mogelijk. Ik weet dat veel financiële guru's je aanraden om juist met contant geld te werken, omdat geld op die manier tastbaar wordt en je er bewuster van wordt wat je waar aan uitgeeft. Het nadeel? Nadat je 50 euro hebt gepind en dat contant uitgeeft in winkels, heb je geen idee meer welk deel van die 50 euro naar welke winkel is gegaan en waar je het aan uitgaf.

Ik kies er dan ook voor om zoveel mogelijk te pinnen. Al mijn uitgaven kan ik dan tot de eurocent nauwkeurig terugvinden in mijn bankapp. Zo kan ik elke uitgave terugvinden en inzichtelijk maken welk bedrag ik waaraan heb besteed.

Tip: heb je toch contant geld uitgegeven? Noteer dat bedrag op een handige plek, bijvoorbeeld in je agenda. Je kan dan precies zien op welke datum je een bedrag hebt uitgegeven en waaraan.

1. Het ouderwetse notitieboekje

Wist je dat ik een heuse notitieboekjesverslaving heb? Als ik in een winkel beland, dan kán ik het niet laten om het rek met notitieboeken te bekijken. Het gebeurt dan ook zelden dat ik geen notitieboekje mee naar huis neem. 😉 En ook al puilt mijn kast inmiddels uit van de notitieboekjes, ik weet altijd wel een excuus te vinden om tóch een nieuw boekje te kopen. Want de kaft, de lijntjes of het formaat is toch net iets anders dan de 85 notitieboekjes die ik in mijn kast heb liggen.

Ik gebruik dit soort boekjes dan ook voor werkelijk alles. Zelf vind ik het fijn dat elk notitieboek een eigen doel heeft. Zo heb ik een notitieboek dat ik gebruik als dagboek, een boekje waarin ik takenlijstjes maak voor mijn werk, een Moleskine boekje waarin ik recepten opschrijf die ik vaker wil bereiden en - je raadt het al - een notitieboekje voor mijn financiën; ook wel een kasboekje genoemd.

Inmiddels heb ik zelf de overstap gemaakt van een papieren kasboekje naar een Spreadsheet (daarover lees je meer verderop in dit artikel), maar zeker in mijn studententijd was ik een groot fan van een notitieboekje voor het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven. Ergens maakt het met de hand noteren van je uitgaven je nóg bewuster van wat je uitgeeft. Zelf vind ik het fijn om een bullet journal te gebruiken: een notitieboek met lichte stipjes in plaats van lijntjes. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een tabel maken waarin je per categorie je uitgaven in noteert, trackers maken voor je spaardoelen en je financiële aandachtspunten per week of er per maand opschrijven.

2. Een Spreadsheet of Excel-bestand

Zelf gebruik ik een Spreadsheet om mijn uitgaven bij te houden. Voor mij is een Spreadsheet de perfecte tussenoplossing tussen optie 1 uit dit artikel (te veel handmatig werk) en optie 3 (te passief). 

Ik vind het namelijk belangrijk dat ik me heel bewust ben van elke uitgave die ik doe en bij elke uitgave kort stil sta. Als een app dit werk voor mij doet, merk ik dat ik er te weinig bij stil sta en niet precies inzichtelijk heb welke losse uitgaven ik heb gedaan.

Twee keer per maand (halverwege de maand en aan het einde van de maand) open ik mijn bankapp en pak ik mijn Spreadsheet erbij. Ik noteer daarin al mijn uitgaven en geef aan binnen welke categorie de uitgave hoort. Aan het einde van de maand tel ik al mijn uitgaven per categorie bij elkaar op en zo zie ik precies welk bedrag ik in welke categorie heb uitgegeven. 

Wat er dan vaak gebeurt? Ik schrik me rot als ik zie wat ik heb uitgegeven aan bijvoorbeeld boodschappen en kleding. Het is zeker niet altijd leuk om dit te zien, maar wel enorm belangrijk. Nu kan ik immers een actieplan opstellen om te besparen, als ik de uitgaven te hoog vindt in deze categorieën. 

3. Een app

Vind je het handmatig bijhouden van je inkomsten en uitgaven toch iets te veel gedoe? Kijk dan eens naar een app die dit voor je doet. Er zijn tegenwoordig veel (gratis!) apps te vinden waarmee je je uitgaven inzichtelijk kan maken. Een fijn voorbeeld vind ik bijvoorbeeld Grip, een gratis app van ABN AMRO (maar ook te gebruiken in combinatie met andere banken) die je uitgaven automatisch categoriseert.
De app herkent bijvoorbeeld of een uitgave vanaf je bankrekening bij een kledingwinkel, supermarkt of restaurant gedaan wordt. Met handige tabellen en grafieken zie je zo precies welk percentage van je uitgaven naar welke uitgavenpost gaat. 

Een andere tip is de gratis app Dyme waarmee je je inkomsten en uitgaven inzichtelijk maakt. Een leuke extra van deze app is dat je ook kan aangeven dat je wil dat het team van Dyme voor jou onderhandelt bij je huidige leverancier. Zo heeft Dyme al twee keer voor mij onderhandeld bij Ziggo en een leuke korting op de verlening van mijn abonnement gerealiseerd. Klinkt dit interessant? Download Dyme voor Android of installeer Dyme voor iOS.

Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete middel om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Moleskine. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Cash betalen, bonnetje meenemen en je weet precies wat je gekocht hebt en wáár je het kocht. Dat noteer ik in mijn papieren kasboek. Ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen