Aandelen kopen: 3 populaire aandelensectoren waar je in kan handelen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Aandelen kopen: 3 populaire aandelensectoren waar je in kan handelen


Aandelen sectoren

Toen ik in maart 2020 begon met beleggen, startte ik vrijwel direct met het kopen van aandelen. Daarvoor had ik al wel eens geld ingelegd in een beleggingsapp met indexfondsen, maar dat vond ik maar saai. Ik hoefde immers niet zelf te kiezen in welke aandelen ik zou beleggen - dat werd voor mij bepaald op basis van het risicoprofiel dat ik had ingesteld in de app. Daardoor hoefde ik alleen maar periodiek geld in te leggen en had ik er verder geen omkijken naar. Lekker makkelijk, maar stiekem ook heel saai, vond ik destijds als fanatieke belegger.

Daarom besloot ik al snel over te gaan op aandelen kopen waarbij ik helemaal zelf kon bepalen in welke bedrijven ik ging beleggen. 

Het advies dat je krijgt van vrijwel elke financieel adviseur of professioneel belegger: zorg voor een goed gespreide portefeuille. Dat betekent dat je bijvoorbeeld belegt in verschillende type bedrijven en sectoren of zelfs via verschillende platformen. Gaat het op de beurs slecht met het ene bedrijf of een specifieke sector? Dan heb je nog voldoende andere aandelen in je portefeuille die dat verlies compenseren.

Toen ik startte met het kopen van aandelen, volgde ik dan ook braaf deze strategie. Ik bleef voorlopig even bij één platform, maar besloot mijn inleg wel direct goed te spreiden door te beleggen in verschillende bedrijven in uiteenlopende sectoren. 

Officieel zijn er 11 erkende aandelensectoren waar je in kan beleggen (bron: industrieclassificatiesysteem van de Global Industry Classification Standard, 1999). In dit artikel behandel ik 3 populaire aandelensectoren van dit moment: technologie, financieel en energie.

Technologie 

De aandelensector technologie omvat de bedrijven die zich richten op het creëren van software, hardware, of andere innovaties, zoals de productie van technologische apparatuur, componenten of halfgeleiderchips. In deze sector vind je ook bedrijven die technologisch gerelateerde diensten leveren. Kenmerkend voor deze aandelensector, is dat de bedrijven vaak opkomend en snelgroeiend zijn. De technologie is immers voortdurend in ontwikkeling.

Doordat deze sector zo opkomend en snelgroeiend is, kunnen tech-aandelen heel volatiel zijn.

Als een aandeel "volatiel" is, betekent dit dat het aandeel wisselvallig of onstabiel is. De waarde van dit aandeel kan in heel korte tijd extreem stijgen of extreem dalen. 

Populaire bedrijven in deze aandelensector technologie zijn AppleMicrosoft en Meta (voorheen Facebook). Binnen deze sector heb ik bijvoorbeeld aandelen in Apple en Pinterest.

Ook beleg ik elke maand in twee ETF's: de Vanguard S&P 500 en iShares EuroStoxx 50. Dit zijn verzamelmandjes van aandelen (in mijn geval uit Europa en Amerika) waar ook veel techbedrijven tot behoren.

Financieel 

Zoals de naam van deze aandelensector al doet vermoeden, wordt de financiële sector van de aandelenmarkt voornamelijk vertegenwoordigd door bedrijven die zich bezighouden met geld en financiën. Denk aan verzekeraars, betalingsverwerkingsbedrijven, aanbieders van consumentenfinanciering en hypotheekverstrekkers, met banken als de belangrijkste organisaties binnen deze sector. 

De financiële aandelensector is natuurlijk nauw verbonden met de economie van dat moment. Elke instabiliteit of reactie op economische gebeurtenissen kan de koers van aandelen in de financiële sector beïnvloeden. In tegenstelling tot de technologie sector, zijn aandelen in de financiële sector doorgaans een stuk minder volatiel. De koersen schommelen minder extreem, maar kunnen wel extreem reageren op economische gebeurtenissen, zoals we zagen aan het begin van de coronacrisis.

Veel financiële organisaties keren ook dividend uit aan hun aandeelhouders. Dat betekent dat je elk kwartaal, half jaar of jaar een percentage van de winst krijgt. Een leuke extra voor jou als aandeelhouder. Vaak krijg je een vast bedrag per aandeel dat je hebt. Hoe meer aandelen, hoe meer dividend, dus! In Nederland zijn bekende, beursgenoteerde organisaties in deze sector ING, ABN AMRO en Aegon. 

Ik heb zelf een tijdje losse aandelen gehad in een aantal Nederlandse banken. Die heb ik uiteindelijk met wat winst verkocht. Op dit moment heb ik geen losse aandelen meer in de financiële sector, maar zijn er wel financiële beursgenoteerde bedrijven waar ik indirect in beleg, doordat ze tot de ETF's behoren waar ik in beleg.

Energie

Hét gesprek van de dag: energie. De energie aandelensector omvat alle bedrijven die betrokken zijn bij de exploratie, winning of productie van verbruiksgoederen, zoals ruwe olie, aardgas, elektriciteit, steenkool of ethanol. Hieronder vallen niet de bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energie, die juist weer tot de de nutssector

Het kopen van energieaandelen wordt meestal gezien als een stabiele belegging, omdat de sector voornamelijk bestaat uit grote oliemaatschappijen en de waarde van hun aandelen samenvalt met de prijs van ruwe olie. Wanneer de markt echter beweegt, kunnen de aandelenkoersen in deze sector getroffen worden door extreme volatiliteit. Kijk maar eens naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de enorme stijging van benzineprijzen in Nederland. Politieke gebeurtenissen kunnen de energiesector dan ook sterk beïnvloeden. 

Verreweg het bekendste bedrijf in deze sector is Shell, op de beurs "Royal Dutch Shell" genoemd. Ook BP is een grote speler in deze sector. Zelf heb ik ook aandelen in Shell. Shell is een dividendaandeel en keert elk kwartaal dividend uit aan al haar aandeelhouders.

Ik ben benieuwd: in welke sectoren beleg jij allemaal? 

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten