Een smartphone kopen op afbetaling: hoe zit dat met de BKR-registratie? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Een smartphone kopen op afbetaling: hoe zit dat met de BKR-registratie?


Smartphone BKR registratie

Een BKR-registratie: misschien heb je er wel eens van gehoord. Sterker nog: misschien heb je wel een BKR-registratie op jouw naam staan, bijvoorbeeld als je in het verleden een smartphone op afbetaling hebt gekocht. Maar wat is een BKR-registratie nu precies? Hoe "gevaarlijk" is het? En wanneer krijg je nu zo'n BKR-registratie op je naam bij de aankoop van een smartphone? Je leest het in dit artikel.

Wat is een BKR-registratie?

Als je een BKR-registratie op je naam hebt, dan betekent dit dat je geregistreerd bent bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze organisatie houdt bij welke leningen je hebt afgesloten, bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een private lease contract of een telefoon op afbetaling. Alle leningen van ten minste €250 per lening die op jouw naam staan, zijn bekend bij deze organisatie.

Heb je na een aantal maanden of jaar de laatste afbetaling gedaan? Dan geeft je telefoonaanbieder dat door aan BKR. Je registratie blijft dan nog 5 jaar staan.

Wat is de invloed van een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is niet per definitie negatief. Je kunt bij Bureau Krediet Registratie namelijk als positief of negatief geregistreerd staan. Als je gewoon netjes op tijd je lening afbetaalt, dan heb je een positieve registratie. Maar als je betalingsachterstanden oploopt of helemaal niet betaalt, dan is je registratie negatief.

Ben je positief geregistreerd? Dan is er niet direct iets aan de hand, maar kan je registratie wel invloed hebben op bepaalde zaken. Het bekendste voorbeeld is het aanvragen van een hypotheek. Je hebt immers een lening, waardoor je een extra risico vormt voor een bank die jou een hypotheek verstrekt. Het kan daarom zijn dat je door je BKR-registratie minder kan lenen qua hypotheek.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer je een studieschuld hebt en een hypotheek wil aanvragen.

Als je negatief geregistreerd bent, dan is de invloed op het aanvragen van een hypotheek veel groter. De vraag is dan namelijk of je überhaupt een hypotheek krijgt. Bij een negatieve registratie, hoort ook een codering. Die codering zegt iets over de type negatieve registratie. 

Als je een betalingsachterstand oploopt van ongeveer drie maanden, dan krijg je een A-codering. Het kan dan al lastiger worden om een hypotheek af te sluiten. Stel dat je daarna netjes een regeling treft om de betaling alsnog te voldoen, dan kan het wel lastiger worden om een hypotheek af te sluiten, maar het is nog wel mogelijk. Maar stel dat je een schuld hebt en je spoorloos verdwenen bent. Tja, dan is er geen enkele bank die jou nog een hypotheek gaat verstrekken.

Het is dus afhankelijk van het type registratie (positief of negatief) en hoe "erg" je betalingsachterstand is, hoe een BKR-registratie van invloed is op het aanvragen van een hypotheek. 

Wanneer krijg je een BKR-registratie als je een smartphone koopt?

Als je een smartphone op afbetaling koopt, dan heb je dus een lening afgesloten voor je telefoon. En als die smartphone €250 of duurder is, dan wordt de lening voor die telefoon geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie. Wanneer je een smartphone van €250 of duurder op afbetaling koopt, heb je dus een BKR-registratie op je naam. Is je smartphone goedkoper dan €250 of maak je überhaupt geen gebruik van de mogelijkheid tot afbetaling? Dan krijg je geen BKR-registratie.

De nieuwe iPhone kopen: welke mogelijkheden heb je?

Stel dat je dit najaar, wanneer de iPhone 14 serie wordt gelanceerd, een nieuwe iPhone wil kopen. Dan heb je in principe de keuze uit de volgende opties:

  • Je koopt een losse iPhone 14 en plaatst daar je huidige simkaart in;
  • Je koopt een iPhone 14, betaalt het hele aankoopbedrag en schaft daarnaast nog een nieuw abonnement aan waar je maandelijks een bedrag voor betaalt;
  • Je koopt een iPhone 14 op afbetaling met abonnement en betaalt maandelijks een bedrag voor de afbetaling van je toestel én je abonnement.
Welke optie voor jou het meest interessant is, is natuurlijk afhankelijk van je financiële situatie én je eventuele toekomstige plannen om een hypotheek af te sluiten
Als je de toestelprijs van de nieuwe iPhone 14 gewoon kan betalen, dan zou ik dat absoluut doen. Ook al betaal je onder de streep niet per se meer als je maandelijks aflost, als het niet nodig om een lening (en dus een schuld) te hebben, dan zou ik dat gewoonweg niet doen. Het is geen prettig idee om schulden te hebben en bovendien voorkom je een BKR-registratie door de smartphone in één keer af te betalen.

Heb je het aankoopbedrag niet zomaar op je bankrekening staan of vind je de nieuwe iPhone gewoonweg te duur? Dan kan je natuurlijk ook altijd kijken naar een oudere generatie iPhone. Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld gewacht op de introductie van de iPhone 13. Daarna kocht ik de iPhone 12, die toen een stuk goedkoper was dan een paar maanden daarvoor. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tele2.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten