Het grote jaaroverzicht: dit waren mijn uitgaven in 2019 - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Het grote jaaroverzicht: dit waren mijn uitgaven in 2019Alle oliebollen zijn op, de kater van oudejaarsavond is over en heb vannacht 10 uur geslapen: tijd om fris en fruitig terug te blikken op mijn uitgaven van 2019. Ik keek er heel erg naar uit om dit overzicht te maken, omdat ik onwijs nieuwsgierig ben naar wat ik nu op jaarbasis heb uitgegeven. Natuurlijk houd ik elke maand bij wat mijn uitgaven zijn in de categorie Last Month's Budget en kon ik per categorie wel een schatting maken, maar wat ik nu exact zou hebben uitgegeven, dat kon ik moeilijk inschatten.

Ik heb al mijn uitgaven per categorie van het afgelopen jaar op een rijtje gezet en in dit artikel vertel ik je wat ik in 2019 heb uitgegeven.

Vaste lasten & Rekeningen: €14.180,42

Bizar om dit grote bedrag zwart op wit te zien. Maar gek is het natuurlijk niet dat het grootste gedeelte van mijn inkomsten op gaat aan vaste lasten. Ik heb een hypotheek, betaal servicekosten omdat ik in een flat woon en maak maandelijks kosten voor allerlei verzekeringen, abonnementen en rekeningen.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten per categorie. De kosten die je hieronder voor mijn hypotheek ziet staan, zijn brutokosten. Als ik over een paar maanden mijn belastingaangifte over 2019 doe, krijg ik ongeveer €850 terug. Dat is altijd een leuk cadeautje!

 • Hypotheek: €6.601,68 (bruto)
 • Servicekosten: €1.860,00
 • Gas, water en licht: €1.194,60
 • TV & internet: €399,40
 • Autoverzekering: €522,24
 • Wegenbelasting: €228,00
 • Gemeentelijke belastingen: €439,36
 • Goede doelen: €871,50
 • Zorgverzekering: €1.056,00
 • Inboedelverzekering: €107,50
 • Levensverzekering: €48,11
 • Telefoonabonnement: €240,00
 • Netflix: €42,00
 • Rabobankkosten: €33,60
 • Schoonmaakster: €110,00
 • Spotify: €9,95
 • Loodgieterrekeningen: €416,48

Huis: €1.269,38

Eind 2018 kocht ik een appartement, waardoor ik begin 2019 nog wat kosten had binnen deze categorie. Klusmaterialen, nieuwe gordijnen, een loungeset voor op het balkon... dat soort dingen.

Boodschappen: €1.873,55

In de eerste acht maanden van 2019 gaf ik maandelijks al snel tussen de €150 en €200 uit aan boodschappen. Dat moest goedkoper kunnen, dacht ik na de zomervakantie. En dat bleek inderdaad zo te zijn. Door slimmer boodschappen te doen (onder andere door meer aanbiedingen te kopen, meer in te vriezen en gebruik te maken van het concept Too Good To Go), gaf ik in de laatste vier maanden van 2019 gemiddeld €125 uit aan boodschappen.

In totaal gaf ik in 2019 een kleine €1.900 uit aan boodschappen. Ik was benieuwd of dit in lijn is het met Nederlandse gemiddelde voor een eenpersoonshuishouden. Volgens Nibud geeft een vrouw tussen de 14 en 50 jaar gemiddeld €6,04 per dag uit aan voeding. Op jaarbasis is dat €2.204,60. Dat betekent dat ik dus flink minder uitgeef dan het gemiddelde, altijd leuk om te ontdekken!

Kleding: €1.580,35

Ik was vooral heel benieuwd naar mijn uitgaven in de categorie 'Kleding'. Ik heb gevoel dat ik hier niet al te veel geld aan uitgeef doordat ik vooral veel items in de sale scoor. Een totaalbedrag van nog geen €1.600 (voor kleding, maar ook voor ondergoed, sokken, panty's etc.) op jaarbasis is voor een vrouw denk ik een heel laag bedrag! Ik ben benieuwd: wat geef jij op maand- of jaarbasis uit aan kleding?

Leuke dingen doen: €3.266,60

Met vakanties van een week naar Kroatië (groepsreis) en Zakynthos met mijn zusje, een weekendje weg naar Egmond aan Zee en Gent, een vriendenweekend in Overijssel, tientallen koffietjes, lunches, diners en borrels buiten de deur, vind ik het ook binnen deze categorie vrij netjes heb gehouden.

Dit jaar wil ik - als het even kan - ook weer twee grotere vakanties boeken. Waarheen, dat is nog even de vraag, maar als ik mijn omzetdoel in kwartaal één heb gehaald, mag ik van mezelf twee vakanties boeken :-)

Leuke dingen (spullen): €781,12

Ik had al wel verwacht dat de kosten in deze categorie niet al te hoog zouden zijn. Ik geef vooral geld uit aan activiteiten en vakanties in plaats van aan spullen. Binnen deze categorie gaf ik het grootste gedeelte van dit bedrag uit aan woonaccessoires. Ik koop bijna elke maand wel wat nieuws voor mijn huis: kussens, planten, vazen... ik vind het superleuk om mijn interieur regelmatig te veranderen.

Verzorging: €312,15

Doordat ik eigenlijk al mijn verzorgingsproducten in de aanbieding koop, ben ik op jaarbasis enorm goedkoop uit als het gaat om verzorging. Binnen deze categorie vallen alle make-upproducten die ik gebruik, deodorant, tandpasta, shampoo én zelfs de kapper. Een vriendin knipt me elke drie maanden voor slechts €15.

Vervoer: €1.021,21

Omdat ik op slechts vijf minuten fietsen van mijn werk woon, heb ik het afgelopen jaar heel weinig uitgegeven aan benzine, auto-onderhoud en overige reiskosten. Daar komt vanaf dit jaar wel wat verandering in, aangezien ik elke dag naar Ede rijd voor mijn werkplek en ook regelmatig onderweg zal zijn om naar klanten te gaan.

Cadeaus: €692,43

Zo te zien heb ik vrienden en familie aardig verwend met cadeaus het afgelopen jaar ;-)

Onderneming: €5.328,13

2019 was het jaar met de hoogste omzet uit mijn ondernemingen tot nu toe, maar ook het jaar met de hoogste kosten. Vooral in de maanden november en december gaf ik veel geld uit binnen deze categorie, omdat ik veel kosten maakte voor het nieuwe jaar waarin ik full time ga ondernemen.

De grootste uitgaven voor mijn onderneming dit jaar waren de kosten voor een boekhouder, zakelijke verzekeringen, inhuur van een tekstschrijver, een voorschot voor de huur van mijn werkplek, de aanschaf van een SEO-tool en een aantal voorwerpen zoals een koptelefoon, monitor en boeken over ondernemen. In totaal maakte ik dit jaar ruim €5.000 aan zakelijke kosten, maar houd ik nog steeds een héél leuk zakcentje over aan mijn ondernemingen.

Totale uitgaven in 2019: €30.295,34

Wil jij 2020 goed beginnen en vanaf nu ook elke maand jouw uitgaven op een gestructureerde manier bijhouden? Download dan de gratis worksheet die ik heb gemaakt. Deze gebruik ik zelf ook al bijna drie jaar en houd ik elke maand trouw bij. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

12 opmerkingen:

 1. Heel leuk om dit zo terug te zien! Ik vond je boodschappenbedrag meteen al redelijk laag klinken, maar het is altijd lastig om in te schatten wat nu eigenlijk "normaal" is. En wat is normaal überhaupt, haha. Ik heb het afgelopen jaar zo goed als geen geld uitgegeven aan kleding, maar ben heel benieuwd op wat voor bedrag ik dit jaar ga uitkomen. Wel een leuk idee om eens bij te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kleding post lijkt bij mij best heel hoog juist : ) Zo zie je maar weer hoe verschillend dat voor iedereen is. Ik blijf daar ver onder hoop ik eerlijk gezegd ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem3.1.20

   Ja vind ik ook nog vrij hoog, €130 per maand! Ik heb echt m'n best gedaan om weinig aan kleding uit te geven (aankopen uitstellen, niet online of offline in winkels rondneuzen, heel snel naar de kassa gaan als ik wel iets nodig heb en ik dus andere verleidingen moet weerstaan) en ik heb al met al rond de €900 uitgegeven, waarvan 1/3 aan noodzakelijke sportkleding. €75 per maand terwijl ik het idee heb dat ik amper wat heb gekocht! Ik heb het hiervoor nooit bijgehouden, maar ik vermoed wel dat dit wel m'n zuinigste jaar in lange tijd was :-) En ik begin 2020 meteen met een uitgestelde aankoop van ruim €40...

   Overigens, ik zeg maar niks over mijn uitgaves in de categorie "leuke dingen", want daar ben ik helaas niet zuinig op geweest (maar heb wel een prachtige reis gemaakt). Zo hebben we allemaal wel wat :-)

   Verwijderen
 3. Margaux3.1.20

  Heel erg interessant dit! Ik woon zelf nog thuis dus voor mij lijken het allemaal zo'n hoge bedragen. Oprechte vraag: kan de gemiddelde Nederlander dit betalen? 30000 euro wil gemiddeld 2500 euro per maand zeggen, wat voor mij geen loon lijkt dat iedereen heeft. (Is gewoon een bedenking dat leven erg duur is, geen opmerking op de manier dat jij je geld uitgeeft natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Margaux, het lijken inderdaad hoge bedragen, maar 1/6e van de totale uitgaven zijn bijvoorbeeld kosten voor mijn onderneming. Als 'normale' Nederlander geef ik dus zo'n €25.000 uit. Dat is voor iemand van mijn leeftijd vrij veel, dat besef ik. Maar ik werk al 2 jaar lang ook nog zo'n 8 uur per week voor mezelf naast mijn 36-urige baan in loondienst, dus logisch dat ik op jaarbasis wat meer verdien. Groetjes, Nicole

   Verwijderen
 4. Interessant om te zien wat je per jaar uitgeeft. Ik zou dit ook eens moeten berekenen. Ik heb mezelf voorgenomen de eerste drie maanden van 2020 niks voor mezelf te kopen. We willen een huis kopen en trouwen, dus tijd om echt goed te gaan sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem3.1.20

  Ik vind het grappig om te lezen dat je 1600 euro aan kleding best weinig vindt, en bij nog geen 700 euro aan cadeautjes zegt dat de mensen verwend zijn. Geen negatieve reactie hoor, maar wel een ander inzicht dan ik. Ik vind 1600 euro voor 1 pers kleding echt best veel, dat doe ik met 2 kinderen in de groei erbij en een deel v mijn partner. Aan cadeautjes zitten wij wel boven de 1500 euro. Zo zie je zelfs met cijfers erbij blijft de portemonnee van een ander haast niet te begrijpen. ��

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dit jaaroverzicht! Ik geef echt extreem weinig uit aan kleding. Ik kom verre niet eens aan 500 euro. In een jaar waarin ik op vakantie ga kom ik daar wel in de buurt, want meestal koop ik tegenwoordig alleen nog maar kleding op vakantie. Als in; echt veel tegelijk.
  Verder in Nederland afgelopen jaar heb ik een trui en 1 shirtje met korte mouwen gekocht (uiteindelijk gekregen voor mijn verjaardag van mijn moeder, maar die zou ik normaal zelf betaald hebben). En ik kocht nieuwe schoenen (dus zit ik dit jaar net onder de 200 euro).
  Dure dingen had ik dit jaar gelukkig niet nodig (zoals jassen en zo). Dus dat scheelt ook. Ook ondergoed en sokken waren niet nodig, dus ideaal! Daar moet ik ook wel bij zeggen dat ik dan vaak ook kleding heb van goede kwaliteit die niet na 1 jaar vaak wassen al verwassen is, maar wat nog prima mee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem3.1.20

  Interessant artikel Nicole, leuk om te zien waar je in een jaar je geld aan uitgeeft. Ik ben ook begonnen met het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven met behulp van jouw Excel sheet. Ben vooral benieuwd wat ik zoal uitgeef aan kleding (ik vermoed minstens zoveel, of misschien wel meer dan jij, oopsie) en boodschappen. Mijn doel is om ook wat te gaan bezuinigen en meer sparen dit jaar. Hopelijk helpt het overzicht daarbij! Groetjes Amber

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het altijd erg leuk om je maandoverzichtjes te lezen en dit artikel is dan ook weer erg interessant! Ik vind het ook erg fijn om inzicht in mijn uitgaven te hebben en kan dat best handig online bij mijn bank categoriseren. Ik geef rond de 25 euro per maand uit aan kleding

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk overzicht zeg, ik vind dit altijd mega interessant. En aan jou kan ik echt een voorbeeld nemen. Dit jaar wil ik sowieso ook alles gaan bijhouden per maand, puur om te kijken wat wij anders kunnen doen. Eerst de vriezer en de voorraad gebruiken en dan pas extra dingen weer gaan kopen. Zelf heb ik niet extreem veel uitgegeven aan kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb totaal geen idee hoeveel geld ik uitgeef aan kleding op jaarbasis. Ik denk eerlijk gezegd niet zo veel als dat. Ik probeer mezelf er wel heel bewust van te zijn en niet te veel (onnodig) uit te geven aan kleding!

  BeantwoordenVerwijderen