Last Month's Budget | Wat heb ik uitgegeven in december? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Last Month's Budget | Wat heb ik uitgegeven in december?Een nieuwe maand, betekent een nieuw artikel in de rubriek Last Month's Budget, waarin ik elke maand deel wat mijn uitgaven waren. De laatste van het jaar 2019, maar in 2020 ga ik uiteraard gewoon verder met het delen van mijn maandelijkse uitgaven.

Ik gebruik sinds maart 2016 een Excel-sheet voor het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven. Deze worksheet kun je gratis downloaden op mijn website, via dit artikel.

Vaste lasten & Rekeningen: €1.180,43

Mijn zorgverzekering gaat vanaf 1 januari met een paar euro omhoog. Ik betaal niet langer €88 voor mijn zorg- en reisverzekering, maar €91,45. Een aantal weken geleden ging ik nog op onderzoek uit of het de moeite waard was om over te stappen op een andere zorgverzekering, maar dat bleek niet het geval te zijn. Ik blijf dus - lekker makkelijk! - bij mijn huidige zorgverzekering.

Mijn autoverzekering zette ik een aantal maanden geleden al om, waar ik direct €7 per maand mee bespaarde. Voor de rest blijven mijn vaste lasten de komende maanden dus in principe hetzelfde.

 • Hypotheek: €550,14 (bruto)
 • Servicekosten: €155,00
 • Gas, water en licht: €99,55
 • TV & internet: €29,95
 • Autoverzekering: €43,10
 • Wegenbelasting: €19,00
 • Gemeentelijke belastingen: €36,61
 • Goede doelen: €70,00
 • Zorgverzekering: €88,00
 • Inboedelverzekering: €8,95
 • Telefoonabonnement: €20,00
 • Netflix: €3,50
 • Rabobankkosten: €2,80
 • Schoonmaakster: €50,00

Boodschappen: €130,67

Zoals je in de vorige Last Month's Budgets al kon lezen, probeer ik de afgelopen maanden flink te besparen op boodschappen. De decembermaand is natuurlijk altijd een wat duurdere maand qua boodschappen (bij mij tenminste! ;-)) Maar als je bedenkt dat ik regelmatig heb gekookt voor een grote groep mensen, vind ik €130 alsnog een heel laag bedrag en vind ik dat mijn missie om te besparen op boodschappen, geslaagd is.

Ik kocht afgelopen maand weer drie keer een Too Good To Go pakket (bij Jumbo en PLUS) voor slechts €4,99 per pakket. Daarmee kon ik opnieuw meerdere maaltijden en/of lunch en ontbijt mee maken. 

Kleding: €45,95

Ik ging een dagje shoppen in Arnhem met mijn zusje in de hoop in de sale goed te slagen. Maar dat viel helaas tegen. Bij Primark kocht ik een aantal fijne basics (panty's, ondergoed etc.) en bij The Sting kocht ik een jurkje in de sale. Ik gaf net iets meer dan €45 uit aan kleding.

Leuke dingen doen: €160,30

Waar ik dan weer wél relatief veel geld aan uit heb gegeven deze maand, is aan de categorie 'Leuke dingen'. Dat is ook niet zo gek, want in de decembermaanden doe ik niets liever dan koffietjes drinken buiten de deur, lunchen, borrelen en eten met vrienden. Van budget eetgelegenheden zoals McDonalds en IKEA tot aan restaurants en kroegen in Arnhem en Veenendaal: ik heb ze afgelopen maand allemaal van binnen gezien. Ook ging ik schaatsen met mijn zusje en heb ik in december elke week 75 baantjes gezwommen in het zwembad hier in Veenendaal.

Het zwemmen vind ik zó leuk, dat ik in januari zelfs begin aan een borstcrawlcursus van 12 weken met mijn moeder en zusje. Wacht maar af, over een paar jaar doe ik mee aan de Olympische Spelen ;-)

Leuke dingen (spullen): €72,87

Met twee weken kerstvakantie voor de deur, een enorme drang om veel SIMS te spelen én 50% korting op alle uitbreidingspakketten, begrijp je dat ik niet anders kon: ik kocht de SIMS-uitbreiding Jaargetijden. Verder kocht ik bij Kwantum en Kruidvat een aantal nieuwe woonaccessoires voor in de woonkamer.

Verzorging: €21,78

Bij Trekpleister, Kruidvat en Action kocht ik diverse verzorgingsproducten zoals tandpasta en tandenborstels.

Vervoer: €111,97

Ik tankte twee keer en ging met de trein naar Arnhem.

Onderneming: €2.282,09

Een mega dure maand voor mijn onderneming, wat niet gek is, want ik moest allerlei dingen aanschaffen voor volgend jaar. Mocht je het nieuws gemist hebben, vanaf 1 januari ga ik full time ondernemen als online marketeer.

Waar ik bovenstaand bedrag aan uitgaf afgelopen maand:

 • Google Ads campagne voor mijn handlettering workshops die ik geef met mijn bedrijf Chalked;
 • Een logo voor mijn nieuwe bedrijf;
 • 2 boeken over ondernemen;
 • Boekhouder (direct voor heel 2020 betaald);
 • Zakelijke verzekeringen via Centraal Beheer;
 • Eerste maand huur de werkplek die ik ga huren en een maand borg;
 • Ingehuurde tekstschrijver voor één van mijn opdrachtgevers;
 • Hosting & domeinnaam voor één van mijn websites.

Totale uitgaven in november: €4.031,88

Wil je ook jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven bijhouden? Check dan mijn artikel met handige tips en gratis Excel-sheet die ik al ruim drie jaar gebruik.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Ik ben wel benieuwd waar de kosten voor je onderneming vandaan komen? Als online marketeer ben je zelf je product/dienst denk ik. Waar zitten de kosten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Nicole, doordat ik inderdaad zelf mijn product/dienst ben, zijn mijn kosten vrij laag! Maar ik maak zeker kosten, bijvoorbeeld huur voor mijn werkplek, zakelijke verzekeringen, advertentiekosten, drukwerk, inhuur van derden voor projecten... dat soort dingen :-)

   Verwijderen
 2. Anoniem31.12.19

  Hi! Waar heb jij je abonnement voor tv en internet afgesloten? Ik betaal bijna het dubbelen. Groeten, Janine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Janine! Ik heb een abonnement bij Ziggo. Elke keer wanneer het abonnement bijna afloopt, bel ik even op en krijg ik weer een nieuwe aanbieding. Nu betaal ik bijvoorbeeld 9 maanden lang €29,95 en de laatste drie maanden €49,95. Dus ik kan je zeker aanraden om elk jaar even te bellen of te kijken of je beter kunt overstappen. Succes! Groetjes, Nicole

   Verwijderen
 3. Janny4.1.20

  Heel veel succes als zelfstandige.. ga je bewust niet vanuit huis werken?

  BeantwoordenVerwijderen