Op vakantie met een groepsreis: kosten, mijn ervaring & tips - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Op vakantie met een groepsreis: kosten, mijn ervaring & tipsEen aantal maanden geleden deelde ik mijn vakantieplannen voor 2019 op mijn blog. Het weekendje weg naar Egmond in Zee is achter de rug, een Workation naar Spanje is het helaas niet geworden, maar in september staat er nog een weekje Zakynthos op de planning. Naast deze drie plannen, vertelde ik in het artikel dat ik misschien wel een groepsreis wilde boeken. Ik hoorde enthousiaste verhalen van anderen, maar ik kon wel honderd redenen bedenken waarom zo'n groepsreis niets voor mij zou zijn. Een week lang met een groep mensen die je niet kent... stel dat er niemand tussen zit die je aardig vindt? Wat als je een bed deelt met iemand die enorm snurkt? En wat nou als de activiteiten helemaal niet leuk blijken te zijn?

Uiteindelijk besloot ik al deze nutteloze argumenten opzij te zetten en het gewoon te doen. Ik vond een ontzettend mooie bestemming, een leuk programma en diezelfde avond besloot ik de reis te boeken.
Via reisorganisatie Simi Reizen boekte ik een groepsreis naar Kroatië en vorige week was het zover: ik stapte samen met 23 onbekende mensen in het vliegtuig naar Split, Kroatië.

Wat is een groepsreis?

Voordat ik verder vertel over mijn ervaringen met een groepsreis, leg ik eerst kort uit wat een groepsreis precies is. De naam zegt het natuurlijk al: je boekt een vakantie en gaat vervolgens op reis met een groep. Een groepsreis is niet per se een singlereis of een reis voor mensen die geen vrienden hebben. Niet alleen ik, maar ook veel vrienden aan wie ik vertelde dat ik op groepsreis ging, hadden het vooroordeel dat veel mensen met een groepsreis meegaan omdat ze op zoek zijn naar een relatie.

Nu was dat wel het laatste waar ik in in had ;-) Er bestaan wel singlereizen: je mag alleen met deze reis mee als je vrijgezel bent. De reis die ik boekte was een echte groepsreis en bestond uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, sommige vrijgezel, anderen in een relatie. Ik heb ook echt gemerkt dat de nadruk totaal niet ligt op het vinden van een relatie: het gaat gewoon om een gezellige vakantie met een groep mensen.

Je kunt een groepsreis alleen boeken of met bekenden. Tijdens mijn reis waren er bijvoorbeeld wat mensen die de reis samen boekten: zij kenden elkaar al. Het grootste gedeelte van mijn groep boekte de reis alleen. Ook al kennen sommige mensen elkaar al, dat maakt niets uit. Je boekt niet voor niets een groepsreis; je vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en met een groep leuke dingen te doen.

In mijn account van Simi Reizen kon ik zien welke andere mensen er met de reis meegaan. Daardoor kun je alvast contact met elkaar leggen via WhatsApp of een keer afspreken. Zo heb je toch een beetje een idee wie er allemaal meegaan. Met de 23+ groep hadden we van tevoren al een WhatsApp-groep aangemaakt waarin we kennis konden maken en wat dingen overleggen.

Hoe groot is de groep?

Ongetwijfeld verschillend per organisatie en per bestemming. De reis die ik boekte bestond uit twee groepen: één groep met mensen van van 18-22 jaar en een groep van 23+, waar ik in zat. Beide groepen bestonden uit 12 mensen die tijdens de reis alles samen deden. We waren dus met een groep van 24 mensen.

Hoe kies je een groepsreis?

Er zijn in Nederland verschillende reisorganisaties die groepsreizen aanbieden. Ik heb simpelweg gegoogeld op 'groepsreis' en vond direct een aantal organisaties dat groepsreizen aanbiedt voor jongeren, zoals Mambo, Sawadee en Simi Reizen. Ik had zelf een aantal eisen waar mijn ideale groepsreis aan moest voldoen:

 • Zonnige bestemming in Europa
 • Reisduur van één week
 • Hotel of appartement als accommodatie
 • Een mooie mix van activiteiten, cultuur en vrije dagen
 • Een reis met mensen van mijn leeftijd

Ik kan je dan ook aanraden om voor jezelf een aantal wensen/eisen op een rijtje te zetten. Op die manier kun je veel gerichter zoeken en valt er automatisch een aantal reizen af. 

Op basis van mijn wensenlijstje heb ik allerlei groepsreizen bij de verschillende reisorganisaties vergeleken. Uiteindelijk werd ik het meest enthousiast van de Kroatië Deluxe reis van Simi Reizen; een heerlijk zonnige bestemming met een super mooi appartement op nog geen 500 meter van het strand, een groep van ongeveer 25 mensen tussen de 18 en 35 jaar, leuke activiteiten én twee vrije dagen. 

Kosten van een groepsreis

Een groepsreis is doorgaans wat duurder dan een 'normale' vakantie. Dat komt doordat je reist met een organisatie die alles voor je regelt én er tijdens de reis een reisleider meegaat. De kosten van een groepsreis zijn afhankelijk van:

 • De duur van de reis;
 • De periode waarin je boekt;
 • De bestemming;
 • Het vervoer;
 • De accommodatie waar je in verblijft;
 • Activiteiten die wel of niet zijn inbegrepen.

Bij de meeste groepsreizen worden vervoer, verblijf en alle activiteiten geregeld. Je betaalt dus een all-in prijs. Voor de groepsreis naar Kroatië (8 dagen) betaalde ik €989. Dat lijkt misschien veel geld, maar als je bedenkt dat de vlucht, een verblijf in een prachtig appartement én alle activiteiten en een diner op de laatste avond waren al inbegrepen bij deze prijs, dan kun je het zelf bijna niet goedkoper boeken.

Wat je op locatie uitgeeft, ligt aan jouw uitgavenpatroon en het land waar je verblijft. Kroatië is een vrij goedkoop land. We zijn elke middag en avond uit eten geweest en een paar keer met de taxi naar Split gegaan.

In Kroatië zelf heb ik nog geen €175 uitgegeven.

Programma & activiteiten

Ook het programma van een groepsreis is natuurlijk afhankelijk van de soort reis die je boekt. Ik vertel globaal hoe het programma van mijn groepsreis eruit zag.

Op woensdag vlogen we met de hele groep van 24 mensen via Wenen naar Split. Op Schiphol verzamelden we na de check-in en daar zagen we elkaar voor het eerst. Dat was nog geen seconde ongemakkelijk of gek: iedereen begon direct met elkaar te kletsen en het was vanaf moment één gezellig. 
In Split werden we opgehaald door onze Nederlandse reisleider van Simi Reizen en werden we met een bus naar de appartementen vervoerd in Stobrec, een klein dorpje dichtbij Split. In het vliegtuig maakten we al een verdeling van wie met elkaar in één appartement zou slapen. Ook dat ging heel makkelijk!

's Avonds gingen we met z'n allen uit eten en deden we daarna wat kennismakingsspelletjes in de tuin van de appartementen. De vier dagen erna hadden we elke dag een activiteit; we bezochten Nationaal Park Krka, gingen met een boot naar verschillende eilanden, we gingen zeekajakken, snorkelen en rivertuben (met een grote band de rivier af, zo leuk om te doen!) 
Elke keer reisden we met een grote bus naar onze bestemming. Soms duurde de activiteit de hele dag, de andere keer slechts een dagdeel waardoor je 's middags zelf iets kon doen.


's Avonds gingen we afwisselend met de hele groep of een wat kleiner groepje uit eten. Zowel tijdens de busreizen als op de boot en 's avonds na het eten hebben we spelletjes gespeeld. Ik ben dol op spelletjes, dus vond het dan ook heel leuk dat ik met een groep was die ook van spelletjes houdt! 
Van 30 seconds tot het Moordspel van de Lama's en van Black Stories, tot Weerwolven en Cards Against Humanity; alles is voorbij gekomen. 

Op maandag werd er, samen met de Kroatië Actief groep die op de camping naast onze accommodatie verbleef, een Piratenparty georganiseerd. Iedereen was verkleed als piraat of kapitein en er was een bar afgehuurd in het dorpje waar de hele avond Nederlandse hits werden gedraaid. Een super leuke en gezellige avond! Op de vrije dagen hebben we een bezoekje gebracht aan Split en vooral veel op het strand gelegen. Het was immers vakantie ;-)

Op de laatste avond aten we samen en de dag erna werden we weer naar het vliegveld gebracht en vlogen we samen terug naar Amsterdam waar iedereen weer afscheid nam van elkaar.

Mijn ervaring met groepsreizen

Ook al vond ik het vooraf best spannend om in mijn eentje een reis te boeken en vervolgens een week lang met onbekenden op te trekken... al die angsten waren totaal niet nodig. Ik heb een enorm leuke week gehad, veel toffe activiteiten gedaan en hele leuke mensen leren kennen. Ik kijk terug op een geslaagde week en ben stiekem al aan het kijken welke reis ik volgend jaar ga boeken ;-)

Ben jij wel eens met een groepsreis meegeweest? Zou dit iets voor jou zijn of totaal niet?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Wat super leuk om je ervaring met zo'n groepsreis te lezen! Mij lijkt het ook best leuk om een keer uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind groepsreizen echt een super goed idee! Ben zelf nog nooit op zo'n reis gegaan, maar puur omdat ik tot nu toe altijd al een reisgenoot in mijn omgeving vond. Hoe je ervaring is, is natuurlijk wel best afhankelijk van de groep, dus dat zou ik best spannend vinden. Goed dat jij zo'n fijne ervaring hebt gehad daarmee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee weken geleden ben ik op solo together geweest met srprs.me. Op reis naar bestemming onbekend met 7 onbekende mensen. Vanaf het eerste moment klikte het meteen en hebben we hele toffe dagen gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat je het naar je zin hebt gehad! Ik denk niet dat het iets over mij zou zijn. Ik ben persoonlijk meer van het soloreizen of het reizen met een ander persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb inmiddels 8 groepsreizen gedaan. En iedere keer is het weer een toffe ervaring. Ben nog nooit met de organisaties mee geweest die jij noemde. Ben een keer met Crossroads, HGJB, Beter uit en amigo reizen meegeweest. Allemaal verschillend maar leuk!

  BeantwoordenVerwijderen