Bespaar geld en kies voor LED-verlichting - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Bespaar geld en kies voor LED-verlichting


LED verlichting

Zijn je lampen toe aan vervanging? Wil je duurzame keuzes maken én ook nog eens geld besparen op je verlichting? Ga dan voor LED-verlichting! In dit artikel ontdek je wat LED-verlichting is en waarom je hiervoor moet kiezen.

Wat is LED-verlichting?

De gloeilamp was jarenlang de standaardkeuze als je op zoek was naar verlichting. In 2009 werd er in heel Europa een wet ingevoerd die stelde dat er geen nieuwe gloeilampen meer geproduceerd mochten worden. Dat is ook niet zo gek, want gloeilampen staan bekend om hun hoge energieverbruik. Heel sporadisch wordt er nog wel eens een oude lichting gloeilampen verkocht, maar in principe vind je ze bijna niet meer terug in de winkels.

Sinds september 2018 verdwijnen ook diverse halogeenlampen uit de handel. Tegenwoordig heb je de keuze uit spaarlampen, TL-verlichting of LED-verlichting.

LED staat voor Light Emitting Diode. De lamp heeft twee elektroden waar elektriciteit door stroomt. Doordat deze elektronen continu in beweging zijn, ontstaat er licht. Omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraad, is een LED-lamp veel goedkoper en efficiënter. Vanwege de duurzame voordelen en het feit dat overige verlichting steeds moeilijker verkrijgbaar is geworden, is LED-verlichting de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit.

LED-verlichting heeft een lange levensduur

LED-lampen zijn lange tijd qua aanschafprijs aanzienlijk duurder geweest dan andere lichtbronnen. Nog steeds betaal je voor een LED-lamp meer dan Maar goed nieuws: LED-lampen worden steeds goedkoper én bovendien heb je de aanschafprijs van LED-lampen al binnen één jaar terug terugverdiend.

Een LED-lamp gaat namelijk veel langer mee dan de gemiddelde halogeen of gloeilamp. In theorie kan een LED-lamp ongeveer 35.000 tot 50.000 branduren meegaan (in de praktijk is dat vaak zo’n 7 jaar lang, als je een lamp 10 uur per dag brandt). En dat terwijl een gloeilamp slechts 1.000 branduren meegaan. Zelfs een spaarlamp heeft een veel minder lange levensduur dan een LED-lamp (zo’n 8.000 tot 15.000 branduren)

Wist je dat je - naast de bekende LED-lampen - ook nog andere vormen van LED-verlichting hebt? Door de geringe grootte, kunnen LED-lampen in allerlei vormen verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan een RGBW LED-strip die je bijvoorbeeld ter decoratie binnen of buiten kunt gebruiken, of aquarium LED-verlichting.

Ook voor deze vormen van LED geldt dat de levensduur veel langer is dan andere verlichting. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of er wellicht een LED-alternatief is voor de verlichting die je aan wilt schaffen.

LED RGBW strip

Wat bespaar je met LED? 

Doordat LED zoveel langer meegaat, bespaar je uiteindelijk flink op je energiekosten. Stel dat je gedurende 7 jaar gloeilampen gebruikt die zo’n 10 uur per dag aan staan. Dan moet je 25 keer een nieuwe gloeilamp aanschaffen. Een gloeilamp kostte tussen de €0,50 en €1 per stuk. Het stroomverbruik is 5 (!) keer zo hoog als bij een LED-lamp.

In totaal ben je in 7 jaar tijd minimaal €150 kwijt (aanschafprijs en energieverbruik), terwijl je voor LED-verlichting in 7 jaar tijd €20,50 kwijt bent. Niet alleen voorkom je daarmee dat je 25 lampen hoeft te kopen (en dus 25 lampen weggooit), je bent ook nog eens ruim 7 keer zo goedkoop uit.

Fijn voor je portemonnee én het milieu, dus!

Zijn je lampen toe aan vervanging? Als je na bovenstaande rekensommetje nog steeds niet voor LED-verlichting kiest, dan weet ik het ook niet meer ;-)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met LedstripKoning. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten