Wat is de goedkoopste betaalrekening van 2022? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Wat is de goedkoopste betaalrekening van 2022?


Betaalrekening

Elk jaar trek ik er in november of december een middag voor uit. Ik pak mijn laptop erbij, zet mijn koptelefoon op en pak mijn overzicht van verzekeringen en abonnementen erbij. Tijd om te checken of ik kan besparen door over te stappen.

Jaarlijks worden in november de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Je hebt dan tot het eind van het jaar de mogelijkheid om over te stappen op een andere zorgverzekering. En als ik dan toch al de tijd vrij maak om te checken of het loont om over te stappen van zorgverzekeraar, dan neem ik direct al mijn andere kostenposten onder de loep. Van mijn autoverzekering tot Netflix-abonnement en van mijn energieleverancier tot inboedelverzekering.

Een kostenpost die tot nu toe altijd onaangeroerd is gebleven is mijn bankrekening. "Kost toch maar een paar euro per maand," was altijd mijn gedachte. Maar die paar euro per maand zijn zo een paar tientjes per jaar en een paar honderd euro in je hele leven. En als achteraf blijkt dat het een stuk goedkoper had gekund, is het toch weer weggegooid geld.

Misschien is het dus tóch wel aantrekkelijk om over te stappen. En zeker als je een nieuwe bankrekening wil openen, bijvoorbeeld voor je kind, een gezamenlijke rekening omdat je bent gaan samenwonen of een zakelijke rekening, dan is het al helemaal aan te raden om betaalrekeningen te vergelijken. 

Kortom, tijd om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de goedkoopste betaalrekening van 2022?

Wat betaal ik nu voor mijn betaalrekeningen?

Ik heb een privérekening bij de Rabobank. Daar zit ik al sinds mijn geboorte. En dat is natuurlijk vaak hoe het gaat: je stapt niet zo snel over naar een andere bank en blijft gewoon bij de bank waar je ouders destijds een rekening voor je hebben geopend.

Ik heb hier een Rabo DirectRekening met een creditcard. Voor de rekening betaal ik €2,25 per maand en voor de creditcard betaal ik €2 per maand. In totaal betaal ik dus €4 per maand voor mijn privérekening (€48 per jaar). Laten we voor de beeldvorming ook nog even naar de spaarrente kijken. Die is maar liefst 0,01%. 😅

Omdat ik ondernemer ben, heb ik ook een zakelijke bankrekening. Die heb ik afgesloten bij Knab toen ik in 2020 full time ging ondernemen. Ik betaal hier €5 per maand voor (€60 per jaar). Voor dit bedrag mag ik maar liefst 5 rekeningen openen. Daar maak ik dan ook gretig gebruik van, want het is superhandig om als ondernemer meerdere bankrekeningen/potjes te hebben. Een creditcard heb ik hier niet en de rente bij Knab is zelfs 0%.

Ik weet al dat Knab één van de goedkoopste zakelijke rekeningen heeft. Ook koppelen de rekeningen perfect met mijn boekhoudpakket. Overstappen van zakelijke rekening doe ik dus sowieso niet, maar ik ben wel benieuwd of ik mijn privébetaalrekening bij een andere bank misschien een stuk goedkoper kan afsluiten.

Bankrekeningen vergelijken

Via de website Bankingreview kan je eenvoudig betaalrekeningen met elkaar vergelijken. Je kan bijvoorbeeld aanvinken of je een rekening met creditcard wil, of je een online bank of traditionele bank zoekt en naar welke extra's je op zoek bent. Zo vind ik het zelf een must dat ik op mijn privérekening meerdere potjes kan aanmaken. Ik werk met een spaarpotjessysteem waar je meer over kan lezen op mijn blog.

Als je de meest simpele bankrekening zonder creditcard wil en weinig tot nooit in het buitenland euro's of een vreemde valuta pint, dan ben je het goedkoopst uit bij ING met het Oranjepakket. Hier betaal je zo'n €16 per jaar. Voor extra's betaal je ook extra. En die voorwaarden veranderen ook regelmatig, dus check goed wat de voorwaarden en kosten op dit moment zijn. Rood staan wil je op deze rekening liever niet. Je betaalt dan 9,9% rente.

Als je geen gebruik wil maken van online bankieren (maar dat kan ik me tegenwoordig bijna niet meer voorstellen) dan ben je nog goedkoper uit bij dit pakket. Je betaalt dan maar zo'n €12 per jaar.

Wat is voor mij de goedkoopste betaalrekening?

Ik vergelijk dus privébetaalrekeningen met creditcard en de mogelijkheid om spaarpotjes aan te maken. Grappig genoeg blijkt Rabobank al één van de de goedkoopste te zijn. Ik zie dat ik daar eigenlijk voor een Rabo BasisPakket met creditcard moet kiezen. Dan betaal ik €44 per jaar, terwijl ik nu €48 per jaar betaal. Scheelt toch weer €4!

Alleen ING komt goedkoper uit de bus: hier betaal je €38 per jaar voor een rekening met meerdere potjes en een creditcard. Maar omdat overstappen van de ene bank naar de andere bank natuurlijk om iets meer papierwerk vraagt dan een ander pakket kiezen bij je eigen bank, onderzoek ik eerst die mogelijkheid. 

De optie voor een Rabo BasisPakket blijkt inderdaad een betere optie te zijn voor mij. Binnen no time heb ik mijn pakket gewijzigd en heb ik toch weer €4 per jaar bespaard. Aan het eind van het jaar - hét moment waarop ik al mijn verzekeringen en vaste lasten vergelijk - ga ik nog eens checken of het loont om over te stappen.

Ben jij al wel eens overgestapt naar een andere bank omdat je daar een goedkopere betaalrekening kon openen? Wat is jouw ervaring met overstappen?

 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bankingreview.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten