Terugblik op mijn zakelijke uitgaven als zzp'er in 2021 - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Terugblik op mijn zakelijke uitgaven als zzp'er in 2021


Uitgaven zzper

Als financiële nerd vind ik het heerlijk om inzicht te hebben in wat er financieel inkomt en uitgaat. Mijn privé-uitgaven volg ik dan ook op de voet en houd ik elke maand bij in een Spreadsheet. Zakelijk merk ik toch dat ik daar wat minder goed bovenop zit. Natuurlijk heb ik wel een idee van wat ik uitgeef, maar tot de komma nauwkeurig... dat weet ik niet. Daarom was ik ook éxtra nieuwsgierig naar mijn zakelijke uitgaven van 2021. Ik deel ze met je in dit artikel.

Wie weet heb je er wat aan ter vergelijking als je zelf zzp'er bent, of als je benieuwd bent aan welke kosten je moet denken als je wil beginnen met ondernemen.

Wat doe ik precies als zzp'er?

Voordat we de kosten induiken, vertel ik je eerst iets meer over wat ik precies doe als zzp'er. Omdat ik niet graag stil zit en lang hetzelfde doe, zoek ik in mijn werk naar zoveel mogelijk afwisseling. Stiekem vind ik dat ook het leukste aan ondernemer zijn: ik heb 100% de regie, dus als ik ergens op ben uitgekeken, kan ik zo weer iets nieuws voor mezelf creëren. In 2021 verdiende ik mijn geld op de volgende manieren:

  • Freelance online marketeer: mijn primaire inkomstenbron. Ik help andere bedrijven met het beter vindbaar maken van hun website in de zoekmachine door SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Ik werkte in 2021 voor mooie merken zoals Jumbo, Nestlé, Eijerkamp en Intertoys.
  • Blogger: op mijn blog The Budget Life. Ik verdien geld doordat bedrijven gesponsorde artikelen inkopen op mijn blog en met affiliate marketing, daarover meer hieronder.
  • Affiliate marketeer: naast mijn blog, beheer ik nog een aantal websites waarbij affiliate marketing het verdienmodel is. Ik bouw websites rondom een bepaald thema en zorg ervoor dat deze sites goed gevonden worden in de zoekmachine. In de artikelen die ik schrijf op mijn sites, verwerk ik zogenaamde affiliate links. Die links verwijzen naar websites zoals Bol.com, Coolblue, maar ook dienstverleners zoals DEGIRO of Allianz. Elke keer als iemand via zo'n linkje een product of dienst aanschaft op één van deze websites, verdien ik commissie: vaak een percentage van het aankoopbedrag.
  • Affiliate cursus: in september lanceerde ik mijn cursus over affiliate marketing. In totaal verkocht ik er al meer dan 90! Ook uit die cursus haalde ik in 2021 dus inkomsten.
Je weet nu hoe ik mijn geld verdien. Maar waar geef ik het aan uit? Dat vertel ik je in dit artikel.
 
Let op: alle kosten zijn exclusief BTW. Als ondernemer betaal ik de BTW in eerste instantie wel, maar mag ik dat later allemaal terugvragen.

Huur werkplek: €2.750 

Ik huur een bureau bij een werkplek voor zzp'ers in Ede (Work Garden). Het is superfijn om een vast werkplekje te hebben én ook nog soort van collega's te hebben. Een stuk gezelliger dan in m'n eentje thuis werken.

Ik betaal hier €250 per maand voor. In december werkte ik vanuit Barcelona en zegde ik mijn werkplek in Nederland op. In totaal betaalde ik dus 11 maanden lang voor de huur van mijn werkplek.

Boekhouder & boekhoudprogramma: €1.205

Een boekhoudprogramma is voor mij onmisbaar om ervoor te zorgen dat alle facturen netjes worden verstuurd, mijn aangifte gedaan kan worden en in inzicht krijg in mijn zakelijke inkomsten en uitgaven. Ik gebruik Moneybird: een boekhoudprogramma dat door veel zzp'ers wordt gebruikt. Ik heb het pakket van €30 per maand.

Omdat mijn kennis over boekhouden beperkt is en ik ook zeker niet de ambitie heb om hier meer over te leren, besteed ik mijn boekhouding uit aan een boekhouder. Zij doet elk kwartaal de BTW-aangifte voor mij en jaarlijks de aangifte voor de inkomstenbelasting. Bovendien kan ik al mijn fiscale vragen bij haar droppen, ideaal!

Voor mijn boekhoudprogramma betaalde ik in 2021 €360, voor mijn boekhouder €945.

Bankkosten: €106,16

Voor mijn zakelijke rekening bij Knab betaal ik €5 per maand. Daarnaast betaal ik €1,50 per maand voor de koppeling tussen Knab en mijn boekhoudprogramma Moneybird. Tot slot vallen onder deze categorie ook alle transactiekosten voor Mollie. Elke keer als iemand een cursus aanschaft via mijn site, betaal ik daar een klein bedrag over.

Verzekeringen: €466,36

Ik heb een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en ben verzekerd voor juridische bijstand. In totaal betaalde ik daar in 2021 zo'n €466 voor.

Trainingen & cursussen: €1.586,60

In 2021 volgde ik verschillende trainingen en cursussen. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen en ben dol op (persoonlijke) groei. Ik volgde een cursus over Google Shopping, een Instagram-training, de cursus "Vandaag Gelukkig, Morgen Succesvol" van Sanny Zoekt Geluk en daarnaast nog een aantal kleine (online) trainingen en coachingsessies. In totaal betaalde ik daar €1.586,50 voor.

Vakliteratuur: €66,64

Naast leren door trainingen en cursussen, lees ik ook graag. Ik kocht in 2021 een aantal boeken rondom ondernemen, financiën en persoonlijke groei.

Kantoorbenodigdheden: €899,10

Ik kocht een nieuwe monitor, toetsenbord, muis, diverse kabels en nog wat andere kantoorbenodigdheden. 

Software: €478,17

Voor mijn werkzaamheden maak ik gebruik van diverse software. Ik heb een abonnement op Canva, een SEO-tool (SE Ranking) en een aantal plugins die ik gebruik voor mijn affiliate sites. In totaal geef ik hier op jaarbasis zo'n €500 aan uit.

Websitekosten & marketing: €2.572,34

Inmiddels beheer ik een handjevol websites waar ik elk jaar voor hosting en de domeinnaam moet betalen. Daarnaast doe ik aan betaalde marketing voor een aantal van die websites. In totaal betaalde ik hier in 2021 ruim €2.500 voor.

Zakelijke reiskosten: €1.372,78

Voor elke zakelijke kilometer die ik rijd, mag ik €0,19 van mijn zakelijke rekening naar mijn privérekening overmaken. Dat was in 2021 ruim €1.300, wat ik dus ook nog eens zakelijk mag aftrekken als kosten.

Telefoon: €180,51

Omdat ik mijn telefoon veel zakelijk gebruik, mag ik een groot gedeelte van mijn telefoonabonnement zakelijk aftrekken.

Inkoop diensten: €2.941

Voor mijn blog, websites en klanten huur ik wel eens een tekstschrijver in die mij ondersteunt bij het schrijven van teksten. Ook werk ik soms samen met een webdeveloper die de technische issues op mijn sites oplost, waar ik zelf niet uitkom.

In totaal betaalde ik hier in 2021 een kleine €3.000 voor. Uiteraard levert deze investering me meer op als wat het heeft gekost, anders zou het niet interessant zijn 😉

Afschrijvingen: €1.639,63

Grote investeringen, zoals een laptop, worden over meerdere jaren afgeschreven. In 2021 kocht ik een nieuwe laptop en daarvan werd in totaal €1.639,63 afgeschreven.

In totaal had ik in 2021 dus €16.264,29 aan zakelijke kosten. Tóch iets meer dan ik dacht, dus zo zie je maar weer dat het goed is om een overzicht voor jezelf te creëren. Ik zie bepaalde kostenposten waarvan ik verwacht dat het goedkoper kan en waarop ik in 2022 kan besparen. Tijd voor een plan van aanpak!

Ben je al zzp'er of denk je erover om te starten als zzp'er? Op zzpdaily.nl vind je handige, financiële tips voor zzp'ers.



Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten