Investeer in Nederlandse MKB-bedrijven via Collin Crowdfund - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Investeer in Nederlandse MKB-bedrijven via Collin Crowdfund


Collin Crowdfund review
Beleggen in grote, beursgenoteerde bedrijven of indexfondsen waar honderden bedrijven tot behoren, kan soms als een "ver-van-je-bed-show" voelen. Ik investeer bijvoorbeeld in grote bedrijven zoals Pinterest en Volkswagen en ook in een wereldwijd indexfonds waarin vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen. Dat ik nou alle ins and outs van die bedrijven ken... dat kan ik niet bepaald zeggen.

Hoe leuk zou het zijn als je kan investeren in bedrijven uit je eigen woonplaats of Nederlandse bedrijven waar je in gelooft en affiniteit mee hebt?

Via het crowdfundingplatform Collin Crowdfund beleg je in Nederlandse midden- en kleinbedrijven die financiering nodig hebben om hun bedrijf te laten doorgroeien. Je kiest zelf in welk bedrijf je wil beleggen en krijgt soms zelfs leuke extra's als je in het bedrijf investeert, zoals een kortingsbon of een gratis product. 

In dit artikel vertel ik je meer over deze manier van beleggen en ontdek je of investeren in crowdfundingprojecten via Collin iets voor jou is.

Wat is crowdfunding?

Met crowdfunding halen startende of bestaande bedrijven financiering op voor een bepaald project en/of de doorgroei van hun bedrijf. Via een crowdfundingplatform zoals Collin Crowdfund kunnen particulieren en bedrijven investeren in deze ondernemingen. Je leent als het ware geld uit aan het bedrijf en ontvangt rente van het bedrijf waar je je geld aan uitleent. Je krijgt je uitgeleende geld terugbetaald via maandelijkse betalingen van aflossing en rente.

Crowdfunding is een vorm van beleggen en dat betekent dat er risico's aan verbonden zijn. Je kan namelijk (een deel van) je geld verliezen, als je je geld bijvoorbeeld hebt geïnvesteerd in een bedrijf dat uiteindelijk failliet gaat. Over die risico's vertel ik je verderop in dit artikel meer.

Over Collin Crowdfund

Collin is in Nederland het grootste platform in de crowdfundingbranche die leningen verstrekken aan MKB-ondernemingen. In totaal zijn er al 1.528 leningaanvragen succesvol gefund via Collin met een totaalbedrag van zo’n 400 miljoen euro. 

De projecten die op de website van Collin staan worden investeringskansen genoemd. Op werkdagen komen er dagelijks nieuwe investeringskansen online. Vaak is een project al binnen enkele uren gefinancierd. Dat zegt wel iets over de populariteit van Collin onder investeerders. Je moet er snel bij zijn dus! 

Je kan ook al een kijkje nemen bij de toekomstige investeringskansen die binnenkort online komen en je inschrijven voor de nieuwsbrief. Als je een account aanmaakt, krijg je een mailtje als er nieuwe investeringskansen live staan en kan je direct je slag slaan om te investeren.
Collin Crowdfund ervaring

Hoe werkt investeren via Collin Crowdfund?

Als je wil investeren in een bedrijf via Collin, begin je met het aanmaken van een account op de website. Naast het invullen van je gegevens, leg je een korte test af over beleggen. Zo weten jij én Collin Crowdfund zeker dat je op de hoogte bent van de risico's van beleggen en dat je dus weet waar je aan begint.

Nadat je account is aangemaakt, stort je geld op je account. Met dat saldo kan je vervolgens gaan investeren in de investeringskansen die op dat moment nog openstaan.

In welke bedrijven kan je investeren?

Voor ieder wat wils! Je hebt de keuze uit talloze soorten bedrijven in allerlei sectoren. Zo kon je de afgelopen weken bijvoorbeeld investeren in:
  • Stichting Wadloopcentrum Pieterburen: voor de verbouwing van een passagiersschip;
  • Juliette-Tentvakanties: een bedrijf dat luxe bungalowtenten, safaritenten en chaletten verhuurt.
  • Pure Choice: een tweedehands kledingwinkel die het huurpand wil kopen;
Lekker divers, dus! Een bedrijf haalt via Collin Crowdfund financiering op voor bijvoorbeeld:
  • Onroerend goed: het kopen van een bedrijfspand;
  • (Ver)bouw onroerend goed: het bouwen of verbouwen van een bedrijfspand;
  • Werkkapitaal: investeringen in bijvoorbeeld personeel, IT en marketing.
Een bedrijf geeft in de omschrijving duidelijk aan hoeveel geld ze nodig hebben en waar ze dat voor gaan gebruiken. Ook krijg je inzicht in belangrijke informatie zoals de jaarcijfers en risicofactoren. Die info kan voor een leek nogal overweldigend zijn. Ook ik begrijp heus niet alle dure taal die bij een project staat omschreven en daarom vind ik het ook zo fijn dat er bij elk project duidelijk is omschreven wat het geschatte risico is:

  • Collin Crowdfund geeft elk project een Collin Credit Score. Dit is een score die is gebaseerd op zaken zoals afloscapaciteit, solvabiliteit, zekerheden en de prognose voor de eerste jaren. De score is bijvoorbeeld "voldoende", "ruim voldoende" of "goed".
  • Dun & Bradstreet is een onafhankelijk creditratingbureau waar Collin mee samenwerkt. Zij geven ook elk project een indicator over de risico van het project, bijvoorbeeld "laag risico" of "hoog risico".
Ik kijk dan ook vooral naar deze scores om te bepalen of een project een interessante, risico-arme investering is.

Bij een Credit Score “goed” weet je bijvoorbeeld dat er voldoende zekerheden zijn ingebracht - zoals bijvoorbeeld vastgoed - waarop een beroep kan worden gedaan als de ondernemer niet aan de betalingsverplichting kan voldoen.

Investeren Collin Crowdfund

Voorbeeld:

Een ondernemer wil €500.000 financieren voor de aankoop van een pand. Deze wordt ingebracht als zekerheid voor de investeerders. De zekerheid is dus gelijk aan het leenbedrag. Bij een faillissement is de kans dan relatief klein dat na de verkoop van het pand, de investeerders niet volledig terugbetaald kunnen worden.

De rente is bij projecten met een goede score vaak ook lager, omdat de risico’s voor de investeerders ook lager zijn.

Wat is de minimale inleg?

De minimale inleg bij Collin Crowdfund is €100 voor projecten die vallen onder "Collin Direct". Dit zijn projecten die €25.000 tot €250.000 aan financiering nodig hebben en kan je herkennen aan het “Collin Direct label”. Voor investeringskansen boven het totaalbedrag van €250.000 is de minimale inleg €500.

Kosten van Collin Crowdfund

Je betaalt alleen een beheervergoeding van 0,1% per maand. Die beheervergoeding betaal je elke maand over het investeringsbedrag dat op dat moment nog openstaat en wordt automatisch ingehouden op de uitkering van rente en aflossing. 

Als je bijvoorbeeld geld stort of opneemt, betaal je niets.

Terugbetaling & rente: hoe zit dat precies?

Als je investeert in een project, krijg je - als alles gaat zoals het zou moeten gaan - je geïnvesteerde geld over een bepaalde periode terugbetaald inclusief rente. Voor elke investeringskans op het platform zie je:
  • Wat de looptijd is van een project
  • Hoeveel rente de ondernemer betaalt
Laten we als voorbeeld een project nemen met een looptijd van 60 maanden en een rentepercentage van 9%. Het rentepercentage dat je bij een project ziet, is de rente die een ondernemer betaalt over het geleende bedrag. De aflossing en rente worden bij Collin Crowdfund echter maandelijks uitgekeerd. Elke maand krijg je dus een stukje van je investering terug plus de rente. 

Het openstaande bedrag dat je hebt geïnvesteerd, wordt daardoor steeds minder. Je krijgt immers steeds een beetje van je investering terug gedurende de looptijd van 60 maanden. De 9% rente op jaarbasis is in het eerste jaar in euro’s dan ook een hoger bedrag dan in jaar 2. En in jaar 3 en 4 is dat bedrag nog lager.

Ook is er een verschil tussen het bruto rendement dat je op de site ziet en het netto rendement dat je uiteindelijk krijgt uitgekeerd.

Het netto rendement is de bruto rente min:
  • De maandelijkse beheervergoeding (0,1%)
  • Afboekingen & voorzieningen: Er zijn investeringen die uiteindelijk niet of slechts gedeeltelijk terugbetaald worden, bijvoorbeeld omdat een bedrijf failliet gaat. Het gemiddelde netto rendement voor alle investeerders neemt dan af. Het netto rendement voor jou als individuele investeerder neemt alleen af als je zelf hebt geïnvesteerd in de afgeboekte lening. 
Het gemiddelde netto rendement van Collin is op dit moment 3,73%. Dit is berekend over alle investeringen vanaf de start van Collin in 2014. In 2019 heeft het bedrijf veel verbeterslagen doorgevoerd, waardoor het netto rendement flink gestegen is de afgelopen jaren. Voor projecten die in 2020 zijn gestart, ligt het gemiddelde netto rendement al ruim boven de 5%. En dat is voor jou als belegger natuurlijk superinteressant!

Wat is het risico van investeren via Collin Crowdfund?

Tja, als je zou kunnen investeren met 100% zekerheid op terugbetaling en het ontvangen van de rente, dan zou iedereen wel beginnen met beleggen, denk ik 😉. Die 100% zekerheid heb je alleen nooit bij beleggen, ook niet bij Collin.

Wel geeft Collin inzicht in de aflossingen van de gefinancierde projecten via de website tot nu toe. Het overzicht kan je hier bekijken en wordt periodiek geüpdatet. Van de 483 leningen die succesvol via Collin zijn gefund vanaf 2020, zijn er slechts 5 leningen waar een voorziening is getroffen en heeft er pas bij 1 lening een afboeking plaatsgevonden.

Bijna 95% van de gefinancierde projecten heeft geen betalingsachterstand. Dat betekent dat de aflossing en rente in 95% van de gevallen sowieso netjes op tijd wordt betaald.

Als je hebt geïnvesteerd in een bedrijf dat wel een betalingsachterstand heeft, wil dat niet zeggen dat je je geld nooit meer terugkrijgt. Het kan alsnog zijn dat je je geld gewoon later terugkrijgt, in verband met de tijd die het kost om de ondergebrachte zekerheden in geld om te zetten en uit te betalen aan de investeerders. 

Uiteindelijk kan het wel gebeuren dat een bedrijf nooit terugbetaalt, omdat ze bijvoorbeeld failliet zijn gegaan. Dan ben je dus - mits de zekerheden ontoereikend zijn - (een deel van) je inleg kwijt.

Mijn eerste investeringen via Collin Crowdfund

Ook ik ben gaan investeren via Collin Crowdfund. Ik vind het een superleuke manier van beleggen: je kan echt een bedrijf kiezen waar je affiniteit mee hebt, in gelooft en zelfs een gezicht bij hebt. Bij veel investeringskansen zie je namelijk welke mensen er achter het bedrijf zitten, wat het direct een stuk persoonlijker maakt.
Ik heb €500 in mijn Collin account gestort en heb inmiddels de eerste €100 geïnvesteerd in een Collin Direct project: Baaiman Jachtbouw. Het bedrijf heeft €45.000 nodig voor het bouwen van een opslagruimte. De risicoscore van Dun & Bradstreet is "Laag Risico" en de Collin Credit Score is "Goed". Klinkt als een betrouwbare investering, dus. Ik krijg hier 6% rente per jaar en de rente en aflossing wordt maandelijks uitbetaald over een periode van 60 maanden. Ik ben benieuwd!

In mijn maandelijkse beleggingsupdates houd ik je vanaf nu op de hoogte van mijn investeringen bij Collin en laat ik je weten welke nieuwe investeringen ik ga doen.

Wil je ook beginnen met beleggen bij Collin? Dat kan al vanaf een inleg van €100 in de Collin Direct projecten. Start hier met het maken van een account.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Collin Crowdfund. Disclaimer: ik ben geen financieel expert en dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van je) inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten