Een woning kopen voor de verhuur met een zakelijke hypotheek: hoe werkt dat? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Een woning kopen voor de verhuur met een zakelijke hypotheek: hoe werkt dat?


Zakelijke hypotheek

Als je denkt aan een zakelijke hypotheek, dan denk je misschien al snel aan ondernemers die een kantoorpand willen kopen, een restaurant willen openen of een winkelpand op het oog hebben. 

Maar stel dat je ambities hebt om een woning te kopen die je wil gaan verhuren, dan kom je ook in aanmerking voor een zakelijke hypotheek. Want niet iedereen heeft zomaar een tonnetje of drie op een bankrekening staan om als belegger een woning te kopen. Met een zakelijke hypotheek kan je een groot gedeelte van de aankoop van een woning voor de verhuur financieren. 

Hoe hoog is je maximale, zakelijke hypotheek?

Als je een woning koopt waar je zelf in gaat wonen, dan kan je in 2022 100% van de woningwaarde lenen. De hoogte van die hypotheek wordt bepaald op basis van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer hypotheek je in principe kan krijgen. 

Wanneer je een woning koopt met als doel om deze te gaan verhuren, dan werkt het net iets anders. Doorgaans kan je maximaal 70% van de waarde van de woning financieren als je deze als belegger aankoopt. Een stuk minder dus dan wanneer je als particulier een woning koopt waar je zelf in gaat wonen. 
Terwijl er bij een privéhypotheek wordt gekeken naar je inkomen, wordt er bij een zakelijke hypotheek gekeken naar kennis van zaken en eigen vermogen. Je moet dus een goed plan hebben én vaak ook flink wat eigen vermogen om in aanmerking te komen voor een zakelijke hypotheek.

Heb je dat eigen vermogen niet? Dan wordt het best lastig om een woning te kopen voor de verhuur, omdat een zakelijke hypotheek vrijwel nooit hoger is dan 70% van het aankoopbedrag. 

Stel dat je een woning van €300.000 op het oog hebt voor de verhuur. "Even" €300.000 bij elkaar sparen is een redelijk uitdagende opdracht, maar 30% daarvan - €90.000 - klinkt al iets haalbaarder, alhoewel dat nog steeds een enorm bedrag is.
Een voordeel is wel dat je onder bepaalde omstandigheden de overwaarde van je huidige woning kan gebruiken om een woning voor de verhuur te financieren.

Daarnaast kan je dus een zakelijke hypotheek afsluiten, tot maximaal zo'n 70% van het aankoopbedrag. Hoe hoger het bedrag dat je wil lenen, hoe meer rente je vaak ook betaalt.

Rente voor een zakelijke hypotheek

Niet alleen kan je voor een woning voor de verhuur een lagere hypotheek krijgen, de rente is vaak ook iets hoger. In april 2022 ligt die rente op z'n laagst rond de 2,7%. 

De rente vergelijken bij verschillende aanbieders van zakelijke hypotheken is dan ook zeker een aanrader, want uiteindelijk kan je flink besparen door te kiezen voor een hypotheekverstrekker die interessantere voorwaarden én een lagere hypotheekrente biedt.

Waar sluit je een zakelijke hypotheek af?

Er zijn in Nederland tientallen geldverstrekkers waar je een zakelijke hypotheek kan afsluiten. Bekende hypotheekverstrekkers zijn Nationale Nederlanden, ING en NIBC Direct. Je kan rechtstreeks een zakelijke hypotheek afsluiten bij deze instanties, of een financieringsspecialist in de arm nemen die je begeleidt tijdens het proces.

Wat is de looptijd van een zakelijke hypotheek?

Als je een reguliere hypotheek afsluit, heb je 30 jaar de tijd om deze af te lossen. Voor een zakelijke hypotheek hanteren de de meeste hypotheekverstrekkers een maximale looptijd van 20 jaar. De minimale looptijd is 5 jaar. Het is uiteindelijk afhankelijk van de kredietverstrekker hoe lang je de tijd hebt om een zakelijke hypotheek terug te betalen.

Extra kosten bij een zakelijke hypotheek

Als je een financieringsspecialist inschakelt, betaal je natuurlijk advies- en afsluitkosten. Daarnaast betaal je bij de aankoop van een woning voor de verhuur overdrachtsbelasting. In 2022 is die belasting 8%, terwijl je als particulier 2% voor een eigen woning betaalt. Op deze manier probeert de overheid het voor beleggers minder aantrekkelijk te maken op de overhitte woningmarkt om een woning als beleggingsobject te kopen. Die hoge overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar én moet je dus ook kunnen ophoesten als je een woning wil kopen.

Ook betaal je notariskosten voor de hypotheekakte en eigendomsakte en betaal je taxatiekosten voor het taxeren van de woning.

Tot slot heb je als eigenaar van zo'n beleggingspand jaarlijks terugkerende kosten. Denk aan Onroerende Zaak Belasting, een opstalverzekering en natuurlijk voor onderhoud van de woning.
Met al deze kosten moet je natuurlijk rekening houden als je berekent hoeveel rendement zo'n woning voor de verhuur je oplevert.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zakelijkbankieren.nl. Disclaimer: ik ben geen financieel expert, dit artikel bevat dan ook geen advies en is vanuit eigen inzichten geschreven.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten