Al je beleggingen in één overzichtelijk dashboard met investID - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Al je beleggingen in één overzichtelijk dashboard met investID


Sinds ik vorig jaar begon met beleggen, houd ik elke maand braaf mijn beleggingen bij in een Google Spreadsheet. Ik noteer hoeveel aandelen ik heb in een bepaald bedrijf, wat de gemiddelde aankoopkoers is en natuurlijk wat de huidige waarde is van een aandeel, cryptomunt, ETF of indexfonds waar ik in heb beleg. Zo kan ik elke maand goed in de gaten houden hoe mijn beleggingen ervoor staan én kan ik jullie maandelijks op de hoogte houden in mijn beleggingsupdate

Als echte controlfreak vind ik het natuurlijk heerlijk dat ik op deze manier altijd inzicht heb in mijn beleggingen. Maar eerlijk is eerlijk: het is best wel een klusje om al die platformen waarop ik beleg maandelijks uit te pluizen en alle getallen bij te werken in mijn Spreadsheet. Zeker nu ik tegenwoordig via twee platformen aandelen en ETF's koop, via twee platformen beleg in indexfondsen, twee apps gebruik om in crypto te handelen, ook nog in crowdfundingprojecten investeer via een ander platform én oh ja: ook nog een beleggingsrekening heb voor mijn pensioen.

Tja, iets met risico willen spreiden en een enorme nieuwsgierigheid om alles uit te proberen...? 😉 Die acht verschillende platformen maken het er in ieder geval niet makkelijker op om overzicht te houden, hoe leuk ik het ook vind om allerlei verschillende platformen te testen en erover te schrijven op The Budget Life.

In ieder geval dacht ik al een tijdje: dit moet toch makkelijker kunnen? Mijn redder in nood bleek investID te zijn: een superhandig, interactief dashboard waarop je al je beleggingen kunt beheren. Ik mocht het dashboard uitproberen en vertel je er alles over in dit artikel.

investID: een musthave voor iedere serieuze belegger

investID is een interactief dashboard waarop je overzicht krijgt in al je beleggingen. Je koppelt je bankrekening aan het platform en vervolgens worden alle banktransacties uitgelezen die gerelateerd zijn aan een beleggingsplatform. Beleg je geld via zo'n platform en/of verkoop je je beleggingen en laat je dit bedrag uitkeren op je bankrekening? Zowel investeringen als uitbetalingen worden geregistreerd in je dashboard. Je ziet zo dus precies:
  • Hoeveel investeringen je hebt gedaan 
  • Hoeveel geld je hebt belegd 
  • Hoeveel geld je hebt uitbetaald 
  • Wat je rendement is (dit kun je zelf invullen, daarover later meer)
investid dashboard
Printscreen van mijn investID dashboard waarbij je een aantal beleggingsplatformen ziet waar ik beleg

Dit overzicht kun je in je dashboard creëren per maand, per platform, per type beleggingsproduct en natuurlijk een totaaloverzicht van al je beleggingen.
Vrijwel alle grote banken en beleggingsapps kun je koppelen met investID. Ik beleg dus via acht platformen en al die platformen (op mijn indexbeleggingen bij InDelta na) kon ik koppelen aan investID. Dat zijn in mijn geval:
  • DEGIRO (aandelen en ETF's)
  • BUX (aandelen)
  • Semmie (indexfondsen)
  • BLOX (crypto)
  • Bitvavo (crypto)
  • Lendahand (crowdfunding)
  • Bright Pensioen (beleggingsrekening voor mijn pensioen)
Mijn beleggingen via InDelta kon ik uiteindelijk handmatig toevoegen aan mijn dashboard. Daarover later meer in dit artikel
Printscreen van mijn investeringen per maand in investID.

Hoe werkt investID?

Je kunt bij investID beginnen met een gratis account, om eerst eens zelf te ervaren hoe zo'n dashboard er nu uitziet. Een account aanmaken is binnen no time gebeurd. 
Je koppelt vervolgens je bankrekening aan investID en vervolgens worden automatisch alle banktransacties die gerelateerd zijn aan een beleggingsplatform, geïndentificeerd en geïmporteerd in je dashboard.
Ik was natuurlijk heel benieuwd of al die acht platformen waarop ik beleg wel goed geïmporteerd zouden worden, maar alle platformen waarop ik beleg (op InDelta na) stonden al binnen een paar seconden in mijn dashboard.

Niet al mijn belegde geld zag ik terug in het dashboard. Dat komt bijvoorbeeld doordat ik dividend direct weer herbeleg en ook wel eens tegoed op zo'n platform krijg gestort als affiliate inkomsten. Ook dat tegoed herbeleg ik altijd weer. Er gaat dus geen banktransactie aan vooraf, maar ik heb dat geld wel daadwerkelijk belegd.

Het goede nieuws is dat je missende transacties handmatig kunt toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld door een export van je bankrekening te maken of het CSV-bestand van investID zelf te downloaden en deze in te vullen.
Dat laatste gaat heel simpel: in de linkerkolom vul je de datum van de transactie in, in de middelste kolom de naam van het platform en in de laatste kolom het bedrag. Je kunt zowel beleggingen als terugbetalingen registreren in dit document, heel handig! Dit heb ik bijvoorbeeld ook gedaan voor mijn beleggingen van InDelta, die beleggingen kwamen niet automatisch met mijn banktransacties mee.

Als je ook het rendement de bedragen wil zien, heb je een betaald account nodig. 
Je kunt bij investID kiezen uit drie accounts:
  • Light: Voor portfolio's met een maximale grootte van €10.000 en 4 data-imports per maand (€9,95 per jaar)
  • Medium: Voor portfolio's met een maximale grootte van €100.000 en onbeperkte data-imports (€24,95 per jaar)
  • Heavy: Voor alle portfolio's met een grootte boven de €100.000 en onbeperkte data-imports (€99,95 per jaar)
Zelf ben ik voor het Medium-account gegaan. Het enige wat ik nu nog hoef te doen, is periodiek mijn banktransacties in te laden en de huidige waarde per platform in te vullen. Maar dat is zo gebeurd, want dat bedrag kan ik 1-op-1 vanuit mijn apps overnemen. Ook kun je zien wat de waardes waren op een datum in verleden. Handig, want zo zie je goed of je portefeuille in waarde groeit of juist daalt.
Al met al heb ik zo via investID een superhandig overzicht van al mijn beleggingen en zie ik in één oogopslag hoeveel geld ik heb geïnvesteerd en wat mijn belegde vermogen nu waard is.

6 maanden gratis gebruik maken van investID

Denk je na het lezen van dit artikel: goh, dit zou écht wat voor mij zijn? Dan heb ik goed nieuws voor je, want als je een account aanmaakt bij investID via deze link, krijg je 6 maanden gratis. Je betaalt voor het Light-account voor een portfolio tot €10.000 normaal €9,95 per jaar. Nu kun je dus 18 maanden gebruik maken van het dashboard voor datzelfde bedrag. Voor het Medium-account dat ik ook gebruik (normaal €24,95 per jaar), betaal je nu €24,95 voor 18 maanden. Een fijne korting, dus! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met investID en bevat affiliate links. Als je via een link een account aanmaakt, krijg ik daar commissie over. Jou kost het niets extra. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten