Beleggingsupdate juli: enorme crypto-dip en aandelen met verlies verkocht - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggingsupdate juli: enorme crypto-dip en aandelen met verlies verkocht


Tot mijn grote verbazing zag ik dat ik alweer €12.000 heb belegd sinds ik vorig jaar maart startte met beleggen. Een bedrag waar ik ergens nog steeds een beetje van in paniek kan raken ("zóveel geld, wat als ik alles verlies?!"), maar waar vooral heel erg blij mee ben. Want het gaat hartstikke goed met mijn beleggingen! Mijn portefeuille bestaat inmiddels uit acht verschillende aandelen, twee ETF's, een aantal indexfondsen, beleggingen via een crowdfundingplatform én drie verschillende cryptomunten. Zoals je ziet, ben ik een belegger die houdt van diversiteit 😉

In mijn maandelijkse beleggingsupdate vertel ik je welke beleggingen ik afgelopen maand heb gedaan, welke aandelen ik heb verkocht (spoiler: twee deze maand, mét verlies...) en hoe mijn portefeuille met beleggingsproducten er nu uitziet.

Wat is mijn beleggingsstrategie?

Veel professionele beleggers zeggen dat je niet moet beleggen zonder strategie. En braaf als ik ben, heb ik ook een heuse beleggingsstrategie. Of nou ja, zo spannend is het eigenlijk niet: want ik beleg geld als onderdeel van mijn pensioen, echt voor de lange termijn dus. Daarbij kies ik ervoor om mijn risico zoveel mogelijk te spreiden door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, organisaties, sectoren, landen én via verschillende platformen. 

Stiekem vind ik het ook hartstikke leuk om verschillende platformen te gebruiken en me te verdiepen in nieuwe vormen van beleggen, maar het is bovenal een heel bewuste keuze om beleggen op deze manier aan te pakken. Ik heb niet de illusie dat ik de markt kan voorspellen en daarom beleg ik mijn geld zo gespreid mogelijk. 

Op dit moment beleg ik via:
 • DEGIRO: de broker waar ik het grootste gedeelte van mijn geld heb belegd. Ik beleg daar in bedrijven (onder andere Volkswagen, Shell en Pinterest) en in ETF's (verzamelmandjes van diverse bedrijven, waarbij een bepaalde beurskoers wordt gevolgd).
 • BUX Zero: de app waarin ik in 2020 begon met het kopen van aandelen. Ik heb daar nog een aantal aandelen in GoPro en Tripadvisor.
 • Semmie: Een app waarbij je je geld op een laagdrempelige manier kunt laten beleggen in diverse, duurzame indexfondsen
 • Lendahand: Een crowdfundingplatform waar ik heb belegd in een aantal ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ik krijg mijn uitgeleende bedrag (plus rente) de komende jaren terugbetaald. 
 • InDelta: Hier beleg ik sinds een paar maanden elke maand €100 in het Europa indexfonds.
 • BLOX: De app BLOX waar ik beleg in de cryptomunten Bitcoin, VeChain en Cardano
 • BitvavoOmdat ik de transactiekosten van BLOX toch wat hoog vond worden, ben ik overgestapt naar de crypto-app Bitvavo.
 • Bright: Hier beleg ik elke maand geld voor mijn pensioen. Beleggen via Bright is een officiële manier van pensioenbeleggen, waardoor mijn inleg fiscaal aftrekbaar is. Heel aantrekkelijk voor mij als ondernemer.

Verkochte aandelen

Beleggen doe ik voor de lange termijn met een zogenaamde Buy and Hold strategie. Kopen en vasthouden, dus. Aandelen verkopen doe ik niet zo snel, omdat mijn verwachting is dat ze op lange termijn veel meer waard worden.

Deze maand verkocht ik tóch twee van mijn aandelen met verlies. Een klein beetje maar gelukkig, en wel met een reden. Deze aankopen stamden nog uit mijn tijd als "Goh, leuk, laat ik dit aandeel eens proberen te kopen"-belegger. 

Pfizer kocht ik toen net bekend werd dat de farmaceut als eerste een coronavaccin op de markt zou brengen. Maar dan ben je als belegger natuurlijk al veel te laat. Uiteindelijk kocht ik mijn aandelen dan ook op een all time high, ik had toen nog het idee dat ik er precies op tijd bij was. Niet dus. De koers is nooit meer zo hoog gekomen en ik verwacht ook niet dat dat binnenkort nog zal gebeuren. 

Alumexx kocht ik naar aanleiding van een tip van een volger, maar ik had me totaal niet verdiept in het aandeel en kocht uiteindelijk op een heel ongunstig moment.

Beide aandelen waren dus een "miskoop". Ik neem genoegen met dat kleine beetje verlies en ga nu verder met een aandelenportefeuille waar ik helemaal achter sta.

Welke beleggingen heb ik gedaan in juni?

Deze maand heb ik weer een aantal verschillende beleggingen gedaan.

Oatly

Ik had al heel lang geen aandelen meer gekocht, maar kocht uiteindelijk halverwege juni aandelen in Oatly via DEGIRO. Een merk waar ik heel erg in geloof, zeker op de lange termijn. Het merk verkoopt plantaardige gemaakt van haver, als alternatief voor zuivelproducten. Aangezien vegetarisme en veganisme steeds populairder wordt en in de toekomst misschien wel de standaard wordt, vond ik het een goed moment om in te stappen in Oatly, dat sinds mei op de beurs is. 

Ik kocht op 9 juni 10 aandelen à $27 per stuk en op 18 juni nog eens 10 aandelen à $25,99 per stuk. 

Vanguard S&P 500 ETF

Begin dit jaar besloot ik maandelijks structureel in mijn ETF's via DEGIRO bij te kopen, ongeacht de koers. Ik doe dat niet per se op een vaste dag, maar probeer op beursdagen een beetje de koers te volgen. Staat de koers gunstig en bijvoorbeeld 0,5% lager dan de dag ervoor? Dan besluit ik dat dat het moment is om bij te kopen.

Wil je weten wat een ETF is? En wat het verschil is tussen een ETF en indexfonds? Lees mijn uitgebreide artikel hierover.

Ik heb twee ETF's waar ik periodiek geld inleg: Vanguard S&P 500 ETF, die bestaat uit de 505 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en de iShares EuroStoxx 50 ETF, die bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. 

Ik kocht begin juni 7x iShares Euro Stoxx 50 (maar dat vertelde ik je al in de vorige beleggingsupdate) en later die maand nog 4x Vanguard S&P 500 (à €67,68 per stuk). 

InDelta Europa Indexfonds

In februari begon ik met beleggen in één van de indexfondsen van InDelta. Ik beleg maandelijks €100 in het InDelta Europa Indexfonds met de 50 grootste, best verhandelde bedrijven uit Noord-West Europa. Al deze bedrijven hebben een gelijk aandeel van 2% in dit indexfonds. Het bedrag dat ik hier inleg wordt standaard aan het begin van de maand afgeschreven en ingelegd. Ideaal, zo passief beleggen!

Cardano

Tja, de cryptodip. Waar de Bitcoin een paar maanden geleden nog op €50.000 staat, schommelt de waarde nu steeds rond de €30.000. Ik sta dan ook voor het eerst sinds ik met mijn crypto-avontuur in 2020 startte, in de min met mijn cryptomunten.
Ik kocht in juni via de crypto-app Bitvavo nog voor €200 Cardano. Ook Cardano ging qua koers de afgelopen weken alle kanten op, maar ik eindig de maand juni ook met deze cryptomunt in de min. Geen reden tot paniek, het zal ooit weer rechttrekken (hoop ik), maar voorlopig ga ik geen geld meer inleggen in cryptomunten. Ik begrijp aandelen, ETF's en indexfondsen beter dan cryptocurrency en zeker ETF's en indexfondsen passen veel beter bij mijn lange termijn beleggingsstrategie.

Bright Pensioen

En dan mijn pensioen. Ik heb dat nog niet eerder in mijn beleggingsupdate gedeeld, gewoonweg omdat ik er nooit bij had stilgestaan dat mijn pensioen natuurlijk óók onder mijn beleggingen valt. Elke maand leg ik geld in bij Bright dat wordt belegd voor mijn pensioen. Ik begon eind vorig jaar met €200 maar mijn jaarruimte laat toe dat ik een groter bedrag inleg. Ik leg nu maandelijks €450 in. Dat bedrag leg ik opzij voor mijn pensioen en kan ik fiscaal aftrekken, waardoor ik nu minder belasting betaal als ondernemer. Heel interessant!

In totaal heb ik nu €3.150 ingelegd en is de huidige waarde €3.335,38. Bijna 6% in de plus, dus! Ik neem de waarde hiervan niet mee in mijn aandelenportefeuille, maar vond het toch leuk om het een keer te benoemen in dit artikel. 

Mijn portefeuille in juli

Uiteindelijk zag mijn beleggingsportefeuille er op zondag 4 juli als volgt uit:

Klik op de afbeelding om in te zoomen. De inleg in de apps BUX ZERO, Semmie en Lendahand is gedeeltelijk mijn eigen geld en gedeeltelijk beleggingstegoed dat ik heb ontvangen zodra iemand via mijn blog begint met beleggen (via een affiliate link).

Op dit moment sta ik ruim 12% in de plus ten opzichte van het bedrag waarvoor ik al mijn aandelen, ETF's, indexfondsen en cryptomunten ooit kocht. Vorige maand was dat nog 11%, dus weer een fijne stijging ten opzichte van vorige maand. Deze maand krijg ik ook - als alles goed gaat - mijn eerste uitbetalingen via Lendahand, heel benieuwd!

Ook beginnen met beleggen? Check dan deze linkjes voor meer informatie én leuke bonussen als je begint met beleggen:

 • Begin hier en lees mijn artikel met beleggingstips voor beginners
 • Krijg een aandeel gratis als je via deze link start met beleggen bij BUX Zero 
 • Krijg €25 korting op je eerste investering bij Lendahand met de code HRQX-6A7H-TGGT (beleggen in projecten in ontwikkelingslanden)
 • Beleg 3 maanden gratis bij Semmie (duurzame indexfondsen)
 • Beleggen bij DEGIRO (zelf beleggen in aandelen, ETF's en meer)
 • Beleggen bij InDelta (beleggen in een breed gespreid indexfonds)
 • Laagdrempelig beleggen in crypto (Bitcoin en meer) via LiteBit

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Als je op een link klikt en vervolgens een account opent bij één van de partijen, krijg ik commissie. Jou kost het niets extra's en mij help je er enorm mee.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Interessante keuze om Oatly aandelen te kopen. Snap dat dit een "leuk" en gezond product is, maar een tip: Probeer dit aandeel eens op de Everything Money (Youtube Kanaal) manier te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen